hirdetés

Keresési eredmény a(z) „3” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Genderszempontok a tanárképzésben és a közoktatásban

2018. február 23-án A humaniórák szerepe a tanárképzésben – Irodalmi hagyományok és élő társadalom címmel rendeztek egész napos konferenciát az ELTE-n. A plenáris előadások mellett több izgalmas diskurzus színesítette az eseményt, többek között egy irodalmi beszélgetés Parti Nagy Lajossal, és egy kerekasztal-beszélgetés, amely a társadalmi nem szempontjait tárgyalta az oktatásban. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Itt a novella, hol a novella

2018. február 15-én a Tempevölgy folyóirat szervezésében, a Karinthy Szalonban mutatták be A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai novellisztikájáról című legújabb Jókai-tanulmánykötetet, amely a 2016 decemberében Balatonfüreden tartott konferencia előadásainak szövegeit tartalmazza. Az est első harmadában T. Szabó Levente a kötet írásait foglalta össze, majd a könyv szerkesztőivel hallgathattunk meg egy izgalmas kerekasztal beszélgetést. – Ott jártunk.

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

HÍR

Itt lehet Tompa Andrea könyvére szavazni

Magyar szerzőre is szavazhatunk az idei Angelus-díj kapcsán, melyet minden évben a lengyelre fordított legjobb közép-európai regénynek ítélnek oda. A rangos elismerést idén akár Tompa Andrea is megkaphatja, harmadikként Esterházy Péter és Spiró György után. A szavazás október 20-ig tart.

Galéria

Könyvhét képekben – 4. nap

A 88. Ünnepi Könyvhét negyedik napján is kint jártunk a budapesti Vörösmarty téren. Írókat, költőket, olvasókat, standokat, könyveseket és könyveket fotóztunk. Például Varró Dánielt és Göröcs Jánost, az Újpest legendáját. Pozsonyi Janka képeit látják. – Galéria.

Helyszíni

Otthonteremtés kéziratokból

Felolvasások, zene és híres magyar írók kéziratainak elárverezése: Könyvhajlék a Gödör Klubban. A Szépírók Társasága 20. születésnapját ünnepelte, április 9-én az Utcáról Lakásba Egyesülettel közösen aukciót szervezett, hogy hajléktalan embereknek lakhatást biztosítson a befolyó összegből. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Elhagyott falu

Erre, bassza meg, csak nagy lettél. Igazán megöregedhettél volna. Hiszen mondtad is: „Kívánom, hogy hagyjanak élni, mert én azt szeretek az életben a legjobban!” Bächer Iván idén március 25-én lett volna hatvanéves. Barátai és kollégái idézték fel alakját. –Dukay Nagy Ádám az emlékezők között volt, megörökítette a délutánt.

HÍR

A 2017-es AEGON Irodalmi Díj jelöltjei

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. A szerzőkről idén is egész estés film készül.

A hónap szerzője

Marno János – Marno Dávid: Bruegel és Brueghel

Marno János januárban a hónap szerzője volt a Literán. Michelangelo Frammartino filméjének ajánlása után és ahhoz kapcsolódva, az előzőhöz hasonlóan rendhagyó formában, fiával, Dáviddal folytatott beszélgetésben értelmezi Pieter Bruegel és Jan Brueghel festményeit. 

HÍR

Magyar szerzők Krakkóban

Két krakkói irodalmi rendezvényen is vendégeskednek magyar szerzők a héten: Röhrig Géza és Tóth Krisztina a 8. Conrad Fesztiválon vesz részt, több magyar író, köztük Háy János, Grendel Lajos és Kovács István pedig a 20. Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron mutatja be alkotásait.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.

VIDEÓ

A Litera Hétesen

A Litera csapata augusztus 24-én az ózdi Hétes telepen, a Bódis Kriszta által szervezett alkotótáborban járt. Volt írók-gyerekek közötti focibajnokság, közös főzés, éneklés és felolvasás, versek, mesék és rögtönzött színházi előadás. Az ott töltött napunkról nézzék meg Valuska Gábor videóját.

Videó

Kovács András Ferenc: Hogy eláradjon a szó...

Kovács András Ferenccel még a Könyvfesztivál idején a költői szerepekről, a költészet komfortfokozó hatásáról, az új líra fogalmáról és a Magvetőnél megjelent, Bohócöröklét című friss verseskötetéről beszélgetett Jánossy Lajos a Libri Szalonban. - Videó. 

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A fordításhoz szerelem kell

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 5.

Nemcsak a fordítás lehetetlensége lesz ismét nyilvánvaló, anyanyelvűként is kudarcot vallunk, senki nem tudja feloldani a jelentést, Gáborra kell várnunk a beszélgetés végéig, hogy eloszlassa a tanácstalanságot. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót. Elsőként Vásári Melinda bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Uludağ és Kizilay

FISZ-tábor – 2015. július 23.

Uludağ és Kizilay, ízlelgetem, először a neveket. Kölcsönveszem őket, a hegylánc szépiás, névtelen csúcsai közül kettőre ezeket a szavakat aggatom. – A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) nyári táborának naplóját ma Korpa Tamás írta.

Netnapló

A csapatmunka örömei

Budapest100 - 2015. április 14.

Volt ház, amely egyetlen lakó révén vett részt, másutt mindenki összefogott. A végén megtörtént az áttörés, hiszen ötven budapesti épület nyitott ki az első évben. – Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. Másodikként Somlyódy Nóra újságíró, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kurátora idézi föl az első Budapest100 szervezését és hangulatát.

Netnapló

Pofára vagy alakra

Bauer Krisztina – 2015. január 27.

No de én, alig eszem, viszont kiválóan raktározok. Már többször elhatároztam, odafigyelek az evésre. Az egyik barátnőm tuti fogyirecepteket küldözget. A másik betegségekkel riogat. Ma reggel, ahogy rám röhögtek a hurkák a hasamon, igyekeztem rögzíteni magamban ezt a képet, keményen szembenéztem velük és nem mosolyogtam vissza. – Szabadnapló-pályázatunk résztvevője, Bauer Krisztina naplóját olvashatják.

Trutymóék a pácban

2014. május 22. - Pagony-Tilos az Á Könyvek

Ilyenkor egyébként, könyvhét előtt, úgy vagyok, hogy hiába lesz tizennégy új könyvünk, nekem egy sem jut eszembe. Muszáj kinyitnom, megkeresnem, rákeresnem. - A Pagony Kiadó műhelynaplóját csütörtökről Kovács Eszter jegyzi.

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 2.

Szilágyi Lenke - 2014. március 4.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A második napon a Forgács Zsuzsa Bruriáról, Forgách Andrásról és Krasznahorkai Lászlóról készült képeket tekinthetik meg.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.