hirdetés

Keresési eredmény a(z) „8” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Itt a novella, hol a novella

2018. február 15-én a Tempevölgy folyóirat szervezésében, a Karinthy Szalonban mutatták be A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai novellisztikájáról című legújabb Jókai-tanulmánykötetet, amely a 2016 decemberében Balatonfüreden tartott konferencia előadásainak szövegeit tartalmazza. Az est első harmadában T. Szabó Levente a kötet írásait foglalta össze, majd a könyv szerkesztőivel hallgathattunk meg egy izgalmas kerekasztal beszélgetést. – Ott jártunk.

Ott jártunk

Mintha ott ülne velünk

A felolvasott regényrészletek, az anekdoták mind azt az érzést keltették, mintha ott ülne velünk, az ajtó mellett, és egy-egy résznél felnevetne. - A Hadik Irodalmi Szalon Esterházy Péterre emlékező estjén jártunk. 

KRITIKA

Vízjelek

Idei szabadpolcomra a víz motívumával átitatott szövegek kerültek. A magasból alázúduló, frissülést, tisztulást hozó, vagy fullasztó, mélységgel fenyegető elem – fecskendőbe szívva, porokkal elegyítve, fékezhetetlenül áradón, netán áthatolhatatlan közegű börtönként – áthullámzik mindhárom alább ismertetett köteten. - Vass Norbert kritikája Kubiszyn Viktor Foglaltház, Potozky László Nappá lett lámpafény és Tóth Krisztina Akvárium című könyveiről.

Ott jártunk

Egy elzászi ízekhez szokott száj

A műfaj problémájának felülvizsgálata nem választható el sem a nemzeti, sem az európai identitás kérdéseitől... - fogalmazódott meg tanulság a veszprémi Pannon Egyetem Műfaji identitás az európai irodalmi hagyományban című nemzetközi konferenciájának végén. - Szentpály Miklós tudósítását olvashatják.

LITERA-SZÜLETÉSNAP

A Litera nagykorú lett

A Rájátszás jól bevált szabályai szerint három alanyi költőt és dalszerző-énekest engedtek egymásra a színpadon, hogy kezdjenek valamit a szövegekkel, a dalokkal, az eltelt kilenc évvel, egymással, a Literával. - Miklya Anna a Litera kilencedik születésnapjáról.

OTT JÁRTUNK

Pizsama és erotika

Az Ex Symposion Pizsama számát Szabadka után Budapesten is bemutatták a folyóirat szerkesztői a Nyitott Műhelyben. Hogy mit takar a pizsama és mit akartak a szerkesztők, annak Nagy Bernadett nézett utána. Ott jártunk.

Nagyvizit

Élőbeszéd

Egy bőröndéletet sohasem élt látens konzervatív anarchista, akinek iskolái többsége romba dőlt. Ugrásra készen lustálkodik át éveket, százkazettányi törzsanyagot gyűjt össze, hogy megalapozza a következő generáció családregényírói ambícióit, egy-két sorokat rejt el takarításkor a lakás különböző pontjain, s a sivatagba nem turistaként jár - ez is kiderül Kemény Istvánról Bartis Attila kérdései nyomán.

Nagyvizit

Garaczi László: Élj békében a tüneteiddel!

Amolyan jól ismert, körfolyosós, Mándy-féle pesti bérház, otthonkás, épp rongyokat rázó szomszédasszonyokkal: a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb, kultikus alakját az éjszakai cimbik, s a rajongók képzelete bizonyára nem ilyen környezetbe helyezi. Odabent még ráadásnak az ölébe telepszik egy - a vendégeket illetően egyébiránt veszedelmes - macska is, hogy az imidzs és a miliő kontrasztja teljes és hibátlan legyen. A litera annak járt utána, hogy akkor mi is van most ezzel - ki is itt a provokatív "fenegyerek," vagy mi az úristen van, közel ötven évesen. Közben pedig - a válaszokhoz illő, autentikus módon - egészséggel megittunk egy liter ásványvizet.

Nagyvizit

Krasznahorkai László: "Nincs már sehol semmi"

A pilisi faluban hosszas bolyongás után két élő járókelővel találkozunk. Az egyik áll. A másik a kocsma felé imbolyog. A Rózsahegy utcát keressük, de olyan nincsen itt egyáltalán - Úttörő néven viszont ismernek egy utcát, amelyik fekvésében a keresettel kísértetiesen megegyezik. (Később megtudjuk, maga Krasznahorkai László keresztelte át, miután évekkel a rendszerváltás után sikerült meggyőznie a polgármestert, hogy már nem fognak visszajönni az oroszok.) Megérkezünk: a tájba simuló faház egyszerű és nyugodt belső terébe lépünk. A nappali falát a keleti kultúrákkal kapcsolatos könyvek elképesztő gyűjteménye tölti be. Az óriási ablakokon át a kilátás annyira imponáló, hogy beszélgetés közben egyfolytában kifelé pislogunk, s az interjú felét végül a teraszon készítjük el.

Nagyvizit

Darvasi László: Azért a rém veled van

"Azt hogy boldoggá mi tesz bárkit is, művész-értelmiségit, szerintem hagyjuk. Mindenesetre az már igen jó dolog, ha tudsz dolgozni. Hogy, mondjuk, megnő benned a kedv, ötlet ötlet hátán, ontod a jegyzeteket, nem tudod, mi az a radírgumi. Én némelykor hajlamos vagyok elfelejteni, mennyi jó és fontos élmény ér. Hogy mennyi szerencsés esemény kegyeltje vagyok. Sajnos. De ha végképp nagyon rossz, akkor el kell menni futni."
     

További találatok