hirdetés

Keresési eredmény a(z) „a hét verse” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét verse

A hét verse – Kántor Péter: Lucian Freud monológja a magára hagyott testről

Mit is mondhatna erről? Őt a test / nemcsak úgy önmagában érdekli, a látvány, / hogy szép-e vagy csúnya, persze az is, / hanem hogy mit mutat neki a test a létből, / mit tud a létezésről az anyag. – A hét versét Modor Bálint választotta.

A hét verse

A hét verse – Krusovszky Dénes: Csengery utca, ott érjen el

Első választásom nem azért esett Krusovszky Dénes Csengery utca, ott érjen el című költeményére, mert engem is gyakran ért a kótyagos hajnal a Csengery utcában megközelítve vagy éppen elhagyva azt a magasföldszinti cselédlakást... – A hét versét Modor Bálint választotta.

A hét esszéje

A hét esszéje – Hannah Arendt: Embernek lenni sötét időkben

Hannah Arendt 1959. szeptember 28-án, Hamburg város Lessing-díjának átvételekor elhangzott beszédéből (közli 2007-ben a Holmi, Veres Máté fordításában) Nagy Gabriella választott részletet.

A hét verse

A hét verse – Varga László Edgár: Mihail Lvovics Asztrov levele Jelena Andrejevnához

Köszi, Edgár, hogy hoztál magaddal köteteket azoknak, akik a felolvasásod után rögtön kedvet kaptak, és köszi, köszi az utolsó sort. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A hét verse

A hét verse – Juhász Tibor: Ami nem hajlik

És fólia a vers is, ami meglobogtatja alakjukat előttünk, ami láthatóvá, érezhetővé teszi őket. Áttetsző, síkos, hullámzó fólia, amibe belemarhatunk. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A hét verse

A hét verse – Marie Iljašenko: Közép-Európában esik

Az állandó hely illúzió, hiszen nincs közép sehol, lenni csak az újra és újra lerótt körökben tudunk. E mozgás közben lakni be városokat, ha bármit megismerni úgyis csak útikönyvek (tű)fokán lehet, ebben az éber jetlag-félálomban. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – Zilahi Anna: Delta

És közben építkezek én is (jobban teszem, ugye), illetve nem, reflektálok a rég folyó építkezésemre, hüllőlétemre, felgyűrt ingujjú kalapálásomra. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Ars poetica

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég, választott a magyar, korán kelt, hosszú tömött sorokban szavazóhelyiség előtt bejutásra várt, a részeredményeket leste, kalkulált, remélt, mindent, valamit, valamicskét vagy épp semmit. Mikor ezt olvassák, a választás és vele sok minden más is eldőlt... – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Kálnoky László: Holtidény

Három dologra szoktam gondolni a Holtidény olvasása közben: a Császárfürdőre Karlovy Varyban, a Kádár-villára Balatonaligán, és a Holloway Sanatoriumra Londontól Nyugatra, ahol Bonnie Tyler Total Eclipse-klipjét forgatták. Forever’s gonna start tonight. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

További találatok