hirdetés

Keresési eredmény a(z) „a hét verse” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÉT VERSE

A hét verse – Derek Mahon: Elhagyott raktárhelyiség Wexfordban

Mindannyian gombák vagyunk, idekint és odabent: szaprofiták (dögevők), gyökérkolonizálók vagy paraziták. Mi mást tehetnénk, mint vágyakozunk? – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Kilátó / A hét verse

A hét verse – Domonkos István: Újvidéki elégia 1-2.

így telnek-múlnak napjaim / néha meg olyat látok / titkot mely nem is titok / kamera után sóhajtozom / szégyenlem hogy verset írok / ó unalmas tél olcsó hamis kristályaiddal / ám a napsugarak mégis égi szigonyok / s értelmük van ha a húsba / belevájnak – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse – Saeed Jones: Fiú lopott estélyiben

Nagyjából egy éve olvastam ezeket az éteri verseket, a mitológiai utalások mellett popkulturális allúziókat is tartalmazó, többek közt családról, meleg szerelemről szóló, faji, társadalmi problémákat is beszövögető magánmítoszt. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT DRÁMÁJA

A hét drámája – Elfriede Jelinek: Düh (részlet)

Csak beszélek itt, tudom, hogy egy gyilkosságról, azt is tudom, hogy a gyilkos híres lesz, meg fogjuk jegyezni a nevét, én még most is tudom, hogy jövőre is tudni fogom-e, azt nem tudom, addig tudom, amíg a dühöm el nem hagy. – A hét drámáját, Elfriede Jelinek Düh című színművének részletét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – Petr Hruška: Áthúzás

Az új év vágyai. Hogy megtörténjen valahogy / és tudjam is, hogyan, sose érünk véget ezt kívánni. Néha kijózanodunk, hogy aztán finoman visszazuhanhassunk. Kijózanít egy áthúzás például. Önmagunk áthúzása. De fehéren, és a fehér nem jelenthet rosszat. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Heinrich Böll: Állandó karácsony (részlet)

Az Állandó karácsony igazi mélyrétege a változ- és mozdulatlanság, a vak ismétlődés, a rutinok, az elszivárgó idő. A mirelitélet. – A hét prózáját, a száz éve született Heinrich Böll novelláját Fehér Renátó választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Ingeborg Bachmann: A kimért idő

Akad, aki magzatvíznek hiszi a cunamit. Ami közös: a lebegés. Rostoklás a fekvő nyolcas számú kórteremben. Nehezebb napok jönnek – írja rá a vizitelő Ingeborg Bachmann reggelente mindenki kórlapjára, beveti a saját ágyát, és folytatja a betegfelvételt. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – Balla Zsófia: Salve

Ti vagytok a gonosz, és akik ellen gonoszságot követnek el. A „ments meg, Uram, a gonosztól" értelmét veszti. – Balla Zsófia versét, amely az 1991-es A páncél nyomai című kötetben jelent meg, Nagy Gabriella választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Robert Lowell: Ébredés kékben

A költő ősei a Mayflower fedélzetéről pillantják meg az Újvilágot, és nem Ellis Islandről, ahonnan a földi halandók általában. Tábornokot, kormányzót adnak az új nemzetnek. Harvardi őslakosok. Klán. A kis Robertből elnök is lehetne, ha ahhoz lenne kedve. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Nemes Nagy Ágnes: (Ne csukd be még vagy ne csukd be már)

Egyszer csak észrevesszük, hogy minden nap van rajtunk zokni, a szandálok, papucsok helyett előkerülnek a pár napig hordhatatlanul kényelmetlennek tűnő zárt cipők. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

További találatok