hirdetés

Keresési eredmény a(z) „a hét verse” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A HÉT VERSE

A hét verse – Takács Zsuzsa: Július, halálom, születésed

Mostmár akár fel is állhatok. / Nylon csizmába bujtatva térdig / az asztalról akár leszállhatok. / Az orvos a sebet varrja, társalog – / rekedt a hangom, idegen, / elindulhatok már egyedül. / De hiszen Ő is – egyedül? Igen. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A hét verse

A hét verse – Zelk Zoltán: Mikor Ilobán este lett

Ha akarom, azt mondom: nem történt semmi különös; olyan magától értődően forgatott meg a vers, lassan ringatott, majd pörgetett, végül rántott be, ahogyan egy nagy költő verse erre képes. – A hét versét Jánossy Lajos választotta.

A hét verse

A hét verse – Szilágyi Domokos: Öregek könyve

Mi örömöt tartogat még az élet? / (Tartogat-e valamit egyáltalán?) / A mások örömét, / örömeinkből fakadottak örömeit / (az öröm megmaradásának elve, / ha mi már meg nem maradhatunk). – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse – Wisława Szymborska: 1973. május 16.

1973. május 16-án nem történt semmi. A leghétköznapibb, legprofánabb dolgokról a leghétköznapibb nyelven szól ez a szöveg. És közben mégis hatalmas dolgok történnek. – A hét versét Melhardt Gergő választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – G. István László: Hatvanhetedik védőbeszéd

Hosszan vizsgáltam magam az enyhén púderes, hátul foncsoros fényben. Talán a szemem lett ennyire tompa, fénytelen? – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A hét verse

A hét verse – Kántor Péter: Lucian Freud monológja a magára hagyott testről

Mit is mondhatna erről? Őt a test / nemcsak úgy önmagában érdekli, a látvány, / hogy szép-e vagy csúnya, persze az is, / hanem hogy mit mutat neki a test a létből, / mit tud a létezésről az anyag. – A hét versét Modor Bálint választotta.

A hét verse

A hét verse – Krusovszky Dénes: Csengery utca, ott érjen el

Első választásom nem azért esett Krusovszky Dénes Csengery utca, ott érjen el című költeményére, mert engem is gyakran ért a kótyagos hajnal a Csengery utcában megközelítve vagy éppen elhagyva azt a magasföldszinti cselédlakást... – A hét versét Modor Bálint választotta.

A hét esszéje

A hét esszéje – Hannah Arendt: Embernek lenni sötét időkben

Hannah Arendt 1959. szeptember 28-án, Hamburg város Lessing-díjának átvételekor elhangzott beszédéből (közli 2007-ben a Holmi, Veres Máté fordításában) Nagy Gabriella választott részletet.

A hét verse

A hét verse – Varga László Edgár: Mihail Lvovics Asztrov levele Jelena Andrejevnához

Köszi, Edgár, hogy hoztál magaddal köteteket azoknak, akik a felolvasásod után rögtön kedvet kaptak, és köszi, köszi az utolsó sort. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A hét verse

A hét verse – Juhász Tibor: Ami nem hajlik

És fólia a vers is, ami meglobogtatja alakjukat előttünk, ami láthatóvá, érezhetővé teszi őket. Áttetsző, síkos, hullámzó fólia, amibe belemarhatunk. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

További találatok