hirdetés

Keresési eredmény a(z) „a hét verse” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét verse

A hét verse – Marie Iljašenko: Közép-Európában esik

Az állandó hely illúzió, hiszen nincs közép sehol, lenni csak az újra és újra lerótt körökben tudunk. E mozgás közben lakni be városokat, ha bármit megismerni úgyis csak útikönyvek (tű)fokán lehet, ebben az éber jetlag-félálomban. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – Zilahi Anna: Delta

És közben építkezek én is (jobban teszem, ugye), illetve nem, reflektálok a rég folyó építkezésemre, hüllőlétemre, felgyűrt ingujjú kalapálásomra. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Ars poetica

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég, választott a magyar, korán kelt, hosszú tömött sorokban szavazóhelyiség előtt bejutásra várt, a részeredményeket leste, kalkulált, remélt, mindent, valamit, valamicskét vagy épp semmit. Mikor ezt olvassák, a választás és vele sok minden más is eldőlt... – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Kálnoky László: Holtidény

Három dologra szoktam gondolni a Holtidény olvasása közben: a Császárfürdőre Karlovy Varyban, a Kádár-villára Balatonaligán, és a Holloway Sanatoriumra Londontól Nyugatra, ahol Bonnie Tyler Total Eclipse-klipjét forgatták. Forever’s gonna start tonight. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

A hét verse

A hét verse – G. István László: Negyedik védőbeszéd

Önmagamba fordulok, körkörös vagyok, mint a Negyedik védőbeszéd, egyik mondat szüli a másikat, bukdácsol(ok) a-ból b-be, b-ből c-be, hogy aztán origóba vissza. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – Derek Mahon: Elhagyott raktárhelyiség Wexfordban

Mindannyian gombák vagyunk, idekint és odabent: szaprofiták (dögevők), gyökérkolonizálók vagy paraziták. Mi mást tehetnénk, mint vágyakozunk? – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Kilátó / A hét verse

A hét verse – Domonkos István: Újvidéki elégia 1-2.

így telnek-múlnak napjaim / néha meg olyat látok / titkot mely nem is titok / kamera után sóhajtozom / szégyenlem hogy verset írok / ó unalmas tél olcsó hamis kristályaiddal / ám a napsugarak mégis égi szigonyok / s értelmük van ha a húsba / belevájnak – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse – Saeed Jones: Fiú lopott estélyiben

Nagyjából egy éve olvastam ezeket az éteri verseket, a mitológiai utalások mellett popkulturális allúziókat is tartalmazó, többek közt családról, meleg szerelemről szóló, faji, társadalmi problémákat is beszövögető magánmítoszt. – A hét versét Seres Lili Hanna választotta.

A HÉT DRÁMÁJA

A hét drámája – Elfriede Jelinek: Düh (részlet)

Csak beszélek itt, tudom, hogy egy gyilkosságról, azt is tudom, hogy a gyilkos híres lesz, meg fogjuk jegyezni a nevét, én még most is tudom, hogy jövőre is tudni fogom-e, azt nem tudom, addig tudom, amíg a dühöm el nem hagy. – A hét drámáját, Elfriede Jelinek Düh című színművének részletét Fehér Renátó választotta.

További találatok