hirdetés

Keresési eredmény a(z) „abody rita” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Horváth Éva Mónika képeihez

2018. december 10-én, hétfőn 20 órától hét szerző „nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Horváth Éva Mónika kiállítását a Nyitott Műhelyben. Az idei képmegnyitók: Abody Rita, Berta Ádám, Legát Tibor, Nagy Márta Júlia, Takács Ferenc és Vass Norbert.

kreatív írás fiataloknak

A Tranzitból indul a Penna

„Oly módon szeretnénk egyszerre élvezetes és kifejező, önkifejező és szuggesztív szövegeket létrehozni a gyerekekkel, hogy ne tanításnak, hanem élvezetes játéknak, saját személyes világuk és életterük kiterjesztésének éljék meg a produktumok létrehozását” – 10-15 éves gyerekek számára indít kreatív írás tanfolyamot Penna címen Abody Rita író, aki cikkünkben a tanfolyam céljairól és létrejöttének okairól is beszél – az alakuló ülésre február 21-én kerül sor a Tranzit Art Caféban.

Körkérdés

Ünnepi kulinária IV.

Angyalkoszt és hajába' krumpli, egy enyhén töpörödött 1961-es kubai jonatán alma és végre egy igazi vegetáriánus menü az ünnepi étlapon. Gasztronómiai körkérdéssorozatunkban Abody Ritát, Balázs Attilát, Takács Zsuzsát és Balogh Robertet kérdeztük.

Hekerle 1956–1986

Az Ex Symposion 56. számát a húsz éve elhunyt Hekerle László (1956–1986) kritikus és esszéista emlékének szentelte. A lap bemutatóján, június 15-én este hattól a Tranzit Caféban e szám szerzői olvasnak fel írásaikból, beszélgetnek Hekerléről, valamint láthatóak lesznek részletek a nyilvános fellépéseiről fennmaradt felvételekből.

Éjszakai állatkert

Három művész meghívott másik harmincat és megszületett egy közös műalkotás, egy korszaknyitó könyv, melyben harminchárom eredeti, magával ragadó hang szól, együtt és külön-külön is.

könyv

Ünnepi futamok

Kint leszel a Lovin Szilveszterkor?
Az év végi őrjöngés legjobb pillanata sokak számára a szilveszteri futam az Ügetőn. Városlakók és kiglancolt tartozékaik úgy tesznek, mintha értenék, mi zajlik a pályán, bár valójában beszélgetni, forralt bort szürcsölni és persze egymást méricskélni jönnek. A vérbeli fogadók egy része rutinosan kihagyja ezt a versenynapot, ha mégis kimerészkedik, morcosan gubbaszt a lelátón, igyekszik kikerülni minket, a sok alibiző idegent.

Szilasi szerint

2004. január

"Valójában azt állítani, hogy egy mű a magaskultúrához tartozik, annyi, mint többek között azt is állítani, hogy van valami lényegi átvihetősége, valamiféle beépített leválaszthatóság a kontextusáról, ami a buszjegyekben és a politikai röpiratokban nincs meg." A magaskultúrának ezt a meghatározását Terry Eagleton adja, a Lettre téli számában megjelent, Egyetemes kultúra és lokális kultúrák című írásában.

Riport

Két duda, egy csárda?

A Lettre Európai Kulturális Folyóirat törzsvendége a Nemzetközi Könyvfesztiválnak. A negyedévente megjelenő lap tavaszi számában a Könyvfesztivál első köteteseitől mindig közöl írásokat. A mostani lapbemutatón Békés Pál és Németh Gábor olvasott fel, az elhangzott szövegekről Abody Rita és Kukorelly Endre beszélgetett Karádi Éva szerkesztő moderálásával.

Ki szabadult?

Nagyszabásnak nagyszabás volt a vállalás – ha a kiszabadított vadállatok nyugodtnak tűntek is a kosarakban, ahogy a távozáskor fizető közönséget elnéztem, elég jelentős területekkel növelték mindenkori territóriumukat. A hosszú ünnep során nyilván sok ágyban feküdtek, s bőrük mintázatát sokan vetették beható vizsgálat alá.

Hagyományos szomorú manók a PIM-ben

Bátor elhatározás egyetlen hétvégére 24 órányi irodalmi programot összezsúfolni, ahogyan ezt a Szépírók Társasága tette II. Őszi Irodalmi Fesztiválján. Nincs az az elvetemült irodalomrajongó smúzbajnok, aki ennyi időt el tudna tölteni akár a felolvasásokon, akár folyosói beszélgetéssel.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Városháza díszterme
Kezdő dátum: 2006-08-27 17:00:00

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Szentendrei Képtár (Fő tér)
Kezdő dátum: 2006-08-26 10:00:00

Irodalmi vízummal Szentendrén (aug. 25-27.)

Szentendrei Képtár (Fő tér)
Kezdő dátum: 2006-08-25 18:00:00

Dísznőtor a Centrifugában

Centrál Kávéház (Bp, V., Károlyi Mihály u. 9.)
Kezdő dátum: 2005-12-15 19:00:00

Pofonok és ízések - Éjszakai állatkert

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út - Hősök tere)
Kezdő dátum: 2005-11-18 18:00:00

II. Őszi Irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-09-24 10:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A Karácsonyhoz

Penna Írósuli - 2011. december 25.
Közeledsz. Aztán betoppansz, végigsöpörsz a házon, fényeket, csillagokat és csomagolópapírt szórsz szét a lakás minden pontján, aztán három napig itatsz, és eltűnsz. Én meg takaríthatom utánad a vécét! - Az idei karácsonyi naplót a Penna Írósuli ifjú tollforgatói írják a Literán.  A hetedik naplót olvashatják vasárnapról, a 18 éves Verhás Mátétól. 

Netnapló

Első és utolsó vacsora

Penna Írósuli - 2011. december 24.
Karácsonyi Angyal, ha létezel... kérhetném tőled azt, hogy több lány ne fogyjon el? - Az idei karácsonyi naplót a Penna Írósuli ifjú tollforgatói írják a Literán.  A hatodik naplót olvashatják szombatról, a 17 éves Riel Rosehill tollából. 

Netnapló

Karácsonyi Napló

Penna Írósuli - 2011. december 23.
Fél hétkor (7) buszról leszállva szokásos úton gyaloglás, telefoncsörgés észlelése, telefon felvétele, tartózkodási hely megadása (gyümölcsfáim tetején pálinka szerelmemmel), amúgy a Közértnél. Tizenöt (15) perc után beérés Gyermekotthonba, elszámolások, száguldás következő programra. Végre egy nem átlagos nap. - Az idei karácsonyi naplót a Penna Írósuli ifjú tollforgatói írják a Literán.  Az ötödik naplót olvashatják péntekről, a 17 éves Pekár Biankától.

Netnapló

Once upon a december

Penna Írósuli - 2011. december 20.
Szeretet, hát te mit csinálsz itt? Neked aztán igazán nincs itt semmi keresnivalód! - Az idei karácsonyi naplót a Penna Írósuli ifjú tollforgatói írják. Az Abody Rita vezette kis társaság nem hivatalos iskola, inkább amolyan szellemi formáció, amely azért született 2009 tavaszán, hogy 10-15 éves kamaszoknak nyújtson lehetőséget a kreatív írás gyakorlására, az írás örömének felfedezésére. A második naplót keddről a 16 éves Kneisz Dóri jegyzi.

Netnapló

A peremgyerek

Penna Írósuli - 2011. december 19.

Az idei karácsonyi naplót a Penna Írósuli ifjú tollforgatói írják - az Abody Rita vezette kis társaság nem hivatalos iskola, inkább amolyan szellemi formáció, amely azért született 2009 tavaszán, hogy 10-15 éves kamaszoknak nyújtson lehetőséget a kreatív írás gyakorlására, az írás örömének felfedezésére.  - Az első naplót olvashatják hétfőről a 16 éves Pataki Tamara tollából.


Megjött a Jézuska

2006. december 24. - Abody Rita
Hogy kell ezt finoman fogalmazni? - A halandóság közelebb jött hozzám, előlépett a függöny mögül, ha rám köszön, eddigi tapasztalataim birtokában jó ismerősként nézhetek a szemébe. Van egy pont, a jobb lapockám csúcsa és a gerincem között, amelyet egyéb meghibásodásra hajlamos testrészekkel együtt most már elkerülhetetlenül ellenőriztetnem kell. Sajnos, mellre szívtam a dolgokat (vö: nem tudja megemészteni, a magyar nyelv bámulatos intelligenciája).

Megjött apa

2006. december 26. – Abody Rita
...nálunk én vagyok egyszemélyben a barát, akivel össze kell tartani, és az ellenség, akivel meg kell küzdeni, most tehát boldogan kerül ki és utasít el, és én ugyanilyen boldogan hagyom, hogy gyakorolja a ritka élvezetet, a kicsi személyes szabadságát, néha, mivel tudjuk, miért csinálja, mi magunk nevetünk is rajta --

Mandarintündér ajándékai

2006. december 22. – Abody Rita
Pontosan emlékszem a – harminc év előtti – kívánságainkra [...] Amikor ismét találkoztunk, kiderült, hogy a mandarintündér nem hagyott cserben minket. Beának szép családja lett, sikeres férje és két jól sikerült gyereke, ráadásul pontosan ugyanúgy nézett ki, mint harminc éve: karcsú volt, csinos és ábrándos. Velem történt, ami történt: mindhárom kívánságom teljesült valami módon.

Karácsonytalanok

2006. december 21. – Abody Rita
…valóságosan fészket rakott: az ülések és az üvegfalak közt takarosan elrendezte szatyrait, dobozait és ruhadarabjait, és mint a lugasépítő madarak, mindig ki is csinosítja: hervadt virágokat hoz a piacról, rongyos terítőt, befőttesüveg-vázát, és gondozza szépen. Ma azt láttam, hogy ádventi koszorúja is van: fenyőág-karika, a négy gyertya helyén négy üres narancshéj, az élénk narancssárga félgömbök szépsége megfogja a szemet. - Legyen az ő ajándéka ma egy álom, hintaszékben ülni kandallótűz előtt, és nem ébredni fel.

Szülők a gyerekek ellen

2006. december 20. – Abody Rita
A tornaterem előtt részben fitt, tornacuccos, másrészt hozzám hasonlóan túlsúlyos és enyhén túlkoros szülők gyülekeznek, és arról beszélünk, hogy feltétlenül meg kell engednünk a gyerekeknek, hogy nyerjenek – elvégre karácsony van, meg különben is, hadd örüljenek szegények.
További találatok