hirdetés

Keresési eredmény a(z) „ady endre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a könyvből

Ady megmondja

Ady képes még most is botrányt okozni, hiszen ő, aki költészetében a magyar lélek legmélyebb húrjait pengeti, ezen írásaiban szenvedélyesen küldi el a francba az összes nacionalista, antiszemita és klerikális eszmét és politikust, miközben az évek során egyre harcosabb feminista és szocialista... – Ady megmondja címmel Király Levente válogatott Ady Endre publicisztikai írásaiból. Részleteket olvashatnak.

A hét verse

A hét verse – Ady Endre: Párisban járt az Ősz

A járókelők, az épp székükből felálló vendégek alakja bemozdul, mintha kimenekülnének a képből. Egy-egy cipő látszik, ruhaszegély, lerepülő kalap. És én közben nem tudok másra gondolni, mint az életükért futó, ablakon kimászó, asztal alá zuhanó, földön és egymáson fekvő emberekre. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Iránytű - esszéolvasó

Földényi F. László: Nyakunkon az új Polónyik

Polónyi... oly sikeresen tüsténkedett e hazában, hogy szelleme, mint a csiga nyálkás nyomvonala, egy egész évszázadon végighúzódott, és mind a mai napig éltetően hat. A mai Polónyik is, akarva-akaratlanul hozzá hasonlóan lesznek halhatatlanok: nevük rövidesen kihull ugyan mindenki emlékezetéből, de szellemük egyre mélyebbre vésődik a kultúránkba. - Iránytű című sorozatunkban írók osztanak meg velünk mértékadó esszéket. Földényi F. László Ady Endre: A hazugok országa című írását választotta.

A hét verse

A hét verse - Ady Endre: Az eljátszott öregség

A naptáron túl lehet-e, és, ha igen, hogyan lehet öregnek lenni? Öreg szemmel nézni a csajokat. Öreg szem előtt hintáztatni a poharat. - A hét versét, Ady Endre Az eljátszott öregség című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A hét verse

A hét verse - Ady Endre: Krisztus-kereszt az erdőn

Karácsony érkeztét várva, gyöngéd és csendes érintésekre vágyva, nagy, életes küzdelmeink csillapodtában bízva, Ady havas, erdei keresztjével a jászol felé araszolunk. - A hét versét karácsony hetén Jánossy Lajos választotta.


Hír

A Kikötő Online novellapályázatának eredményhirdetése

2011. június 10-én délután a Ráday Könyvesházban került sor a Kikötő Online Külváros című novellapályázatának eredményhirdetésére. Az eredményhirdetés előtt Kása Tímea mutatta be Ördögh Ottó könyvhétre megjelent Cuccokcímű kötetét.

HÍR

Ady-est a Merlinben

Ady Endre életéről szóló előadását mutatja be a Kaposvári Egyetem a Merlin színházban november 9-én.

HÍR

A "másik Csinszka" a debreceni Modemben

Csinszka, vagyis Boncza Berta Ady Endre halála utáni életét, munkásságát, de mindenekelőtt Babits Mihályra és Márffy Ödön festőművészre gyakorolt hatását mutatja be a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) csütörtökön nyílt tárlata.

Költészet napja

Kortárs költők kedvencei Költészet napján II.

Költészet napja alkalmából szerzőinket arra kértük, nevezzék meg azt a verset, amely a szívükhöz a legközelebb áll. Ha akarják, fűzzenek hozzá pár mondatot választásuk indoklásaként. Várady Szabolcs, Kemény István, Borbély Szilárd, Parti Nagy Lajos és Nemes Z. Márió kedvenceit olvashatják.

Ott jártunk

A portrévá lett arc

Ady – A portrévá lett arc. Ady Endre összes fényképe című könyv bemutatója zajlott az Alexandra irodalmi kávéházban február 12-én este. Kőrössi P. József beszélgetőtársa E. Csorba Csilla, a kötet szerzője, szerkesztője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Születésnapi borongósságok

Várad folyóirat – 2017. november 20.

Ugyan meg mernék-e kérdezni egy ma frissen érettségizettet, de akár magyar szakon Váradon egyetemi oklevelet szerzőt, hogy neki mit mond ma ez a költészet, egyáltalán hagyja-e, hogy bármit is mondjon? Vagy hányan olvassuk váradiak nem múló élvezettel Ady izgalmas és modern nyelven szóló publicisztikáit, glosszáit, újságírói aprómunkáit? – Ezen a héten a Várad folyóirat naplóját közöljük Nagyváradról. Az első bejegyzést Szűcs László írta.

Falvédő pávák

2008. október 6. – Molnár Krisztina Rita
Reggel ugyanis kába buta tök vagyok, illetve már csak voltam, mióta elmúltam lány lenni, ami vissza soha többé, de ez nem baj, csupán negyed órám marad a magam elé meredésre, amióta a kávé elfogyasztása közben teákat kell kulacsokba töltenem, és változó mennyiségű reggeli konfliktust megoldanom a három pernahajder és/vagy királyfi között. Ezenközben hol korcsolyázáshoz illő kesztyűt, hol rajzlappénzt, hol szolfézscuccot, hol az ásványgyűjteményből néhány illusztris példány kicsiny dobozba csomagolását technika órára nem szabad elfelejtenem.

Giccs utca

2008. augusztus 29. – Dányi Dániel
Amerre lépsz, a Giccs utca kiterjed nyomodban, és ha már nem látod, más majd látja még, hogy ott van. Egy kicsit minden meghall és visszhangzik a kis minden. Ilyen torony önbizalmakkal Godzilla sincsen. Reggelre minden ferde lesz / és széttörik ezer darabbá. Ó költők, hol van, ki az éj / tündéri tükrét összerakná?Naplóim, ez nem szépirodalom, hanem épp hogy nemszép. Csúnyairodalom, és ti benne vastagon felejtve (fettelve), mint rejtett összefüggések.

Apák, és kis adag Kilimológia

2008. április 1. - John Batki
Pilinszky János a szomszéd házban lakott, a Hajós utca és a Paulay Ede sarkán. Ezt csak jóval később tudtam meg. Azt is, hogy Szép Ernő ott élt 1953-ig ahol a Paulay Ede utca végződik a Liszt Ferenc térnél. Még korábban pedig Krúdy Gyula és Ady Endre, Kóbor Tamás és Bródy Sándor járkáltak a Terézváros járdáin…

Füstköd mögül, avagy Főhős úr tisztán lát

2006. november 16. – Nagy Koppány Zsolt
Mit ad isten, hazafelé találkozunk egy másikkal is, akinek szintén köszönni kell, mert ismerjük, de annyira nem, hogy jóízű beszélgetésbe elegyedjünk. Bocs, nekem itt le kell szállnom, mondjuk otthonunktól körülbelül másfél kilométernyire, mikor látjuk, hogy levegőt vesz, és mesélni akar. Így teszünk. Langyos este van, gyalog megyünk tovább, és ami a legfontosabb: egyedül.

Bimbózó lányok árnyékában

2006. október 4. – Dunajcsik Mátyás
Ó, azok a drága, bimbózó, franciaszakos lányok! Milyen szomorúan néztem őket hétfőn is a XVI. századi irodalomról szóló szemináriumon, amikor az istennek sem tudták megérteni, hogy a reneszánsz is rakendroll, csak a megfelelő oldaláról kellene megfogni! Milyen szívesen meséltem volna el nekik, ahogyan a 17 éves kis Louise Labé férfiruhát öltve részt vesz a Perpignan-i lovagi tornán 1542-ben, páncélja alatt surran a selyem, lebben a bársony, míg kopjafája nagyot nem csattan a felfuvalkodott férfifőkön!

Törékeny agresszió

2006. augusztus 29. - Nemes Zoltán Márió
Az alkotóház körüli várkertben estefelé leereszkedik a vérköd és névtelen ködlovagok, selyembivalyok botorkálnak a bozótban. Egyesek Kertész Imrét is felfedezni vélték a terasz mögötti homályban. A hivatalos dialektusban elmormogott átok: Nem hiszek a nyelvben, csak a kudarcot árulom. Szerepelnem kell az esti konferenciabeszélgetésen, a téma: irodalom az interneten.

Vegyen érte fagyit

2006. 06. 06. – Rácz Péter
Egyébként nem csak azért volt időutazás a játéka, mert ősrégi dalokat adott elő, hanem a közönség miatt is. Mint egy temetésen, olyanokkal találkozik az ember, akivel 15-20 éve. Jé, még élnek? Mit csinálnak mindig? (És én?)

Boldogok napsütésben

2004. 05. 30. - Bánki Éva
Varázsfüvek, titkos varázsfüvek, rebegte a szétzúzott ölű királynő, pedig a kis Izolda erejét nem a hangafűvel és gyíkszívvel egybefőzött tápláló áfonyafőzet, hanem a sok tojás, túró, füstölt tarja, friss gyümölcs biztosította, amit a fehérkezű királynő nagy titokban elfogyasztott. Írországban sok gyík volt, igen sok áfonya, és igen kevés tojás, túró. De nyugodj meg olvasó, eltekintek az osztályharctól.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Hulla a templomban - A fekete zongora 5.

A ragyogó szombat reggelt Timon atya azzal szándékozott tölteni, hogy másnapi prédikációját gyakorolja. Magához vette a nagytemplom kulcsait, laudeturt köszönt Márk atyának, és meghagyta neki, hogy...

A fekete zongora - századfordulós krimi 4.

– Édesapám, nagy szerencse, hogy magának nincsen aranyórája! – mosolygott a húsleves gőzén át Dávid Szilveszterre a lánya, miután befejezte a mesélést. Az öreg Dávid egykedvűen kanalazta a levest....

A fekete zongora 3. - századfordulós krimi

Vékony doktor az ebédlőben állva szürcsölte a kávéját. Orvosi táskája útra készen várta az asztalon, az üres tányér mellett. A doktor meglepetten fogadta Veron kissé zaklatott köszönését. – Mi szél...

A fekete zongora - századfordulós krimi 2. rész

Miután a derék avagy hajfürt problémát illető rövid elmélkedést befejezte, Veron folytatta az írást. „A márkiné nőiségében erősen megkísértve zihálta: – Armand! Engedjen el! A férjem bármelyik...

„Elvadult tájon gázolok”

Elvadult, dús keblű táj, Mondd, mit vársz még tőlem? Itt vagyok, hol számomra Nagy űr tátong és magányom Rabja vagyok; itt mert ki E tájon keresztül vágtat, Mint tűnt idők lovagjai, „hová lett hős...

Júdás pénze = 8 000 000 000 000 Ft

Tegnap lehullt a lepel. A színjátéknak vége. Kedves Kossuth téri területfoglalók, lehet csomagolni, és a teret visszaadni a galamboknak (talán ők nem szarják úgy tele, mint ti)! Ma már a Napnál is...

A tehetségtelenségről

Tehetségtelen vagyok. Mégis híres költő,író szeretnék lenni,holott ez teljességgel haszontalan dolog. Miért vágyakoznak az emberek erre? Lehetnének jó villanyszerelők,tanítók,tehetséges focisták. De...

I2U2, John Lennon, József Attila, Ady Endre

Mi sem írunk többet egy sort se, se együtt, se külön-külön!

Ady Endre:

Nekünk Mohács kell Ha van Isten, ne könyörüljön rajta: Veréshez szokott fajta, Cigány-népek langy szívű sihederje, Verje csak, verje, verje. Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem: Én magyarnak...

no1-15 rejtéje-közérdekű olvasmány mindenkinek

"Szagon a falka" igen, igen Vasgolyó kolléga rutinos ormánya megnesszentet valamit a végére. A most következőkért a verbális rothadt paradicsom, záptojás és egyéb dobálását válalom. Önök, kedves...
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Drei Raben: Die Unngarische Schweiz

Eckermann Kávéház (1092 Budapest, Ráday u. 58.)
Kezdő dátum: 2008-09-26 20:00:00

JAK Műfordító Tábor

Nagykovácsi, Teleki-Tisza Kastély (2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2.)
Kezdő dátum: 2008-06-25 10:00:00

Százéves a Nyugat 1. - Konferencia

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp., V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-20 10:00:00

„Sem utódja, sem boldog őse”?

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Bp. XIV., Cházár András u. 10.)
Kezdő dátum: 2007-12-08 09:45:00

Ady Endre és akiknek nem kell

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-05-04 14:00:00

Én nem vagyok modern?

Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácsterme (Bp. VII., Múzeum krt. 4. A épület földszint)
Kezdő dátum: 2006-05-03 09:30:00

M'Orális élvezetek kultkabaré

Adytórium - Ady Endre Művelődési Központ, Újpesti Polgár Centrum (Bp, IV., Árpád u. 65.)
Kezdő dátum: 2006-03-01 18:30:00

Az én Adym

Ady Emlékmúzeum (Bp, V., Veres Pálné u. 4-6.)
Kezdő dátum: 2006-02-07 16:00:00

Hallgatni Arany... I.

Otthoni programok
Kezdő dátum: 2005-12-24 18:00:00

Dobai Péter irodalmi estje

Újpesti Galéria tükörterme (Ady Endre Művelődési Központ, Bp, IV., Árpád út 66.)
Kezdő dátum: 2005-12-15 18:00:00
További találatok