hirdetés

Keresési eredmény a(z) „alexandra” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KIADÓI KÖRKÉP 2017

M. Nagy Miklós: A könyvfesztiválra időzítjük az irodalmi csemegéket

Az Európa Könyvkiadó vendége Boualem Sansal, algériai író lesz a könyvfesztiválon, és többek közt új kötete jelenik meg Háy Jánosnak és Szvetlana Alekszijevicsnek is. – M. Nagy Miklóst, a kiadó igazgatóját az Alexandra könyvhálózat csődje utáni helyzetről, és a fesztiválra és a könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

Hír

MKKE: súlyos likviditási helyzet alakult ki a könyvkiadásban

Súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának, hogy az Alexandra csoporthoz tartózó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forinttal tartozik a kiadóknak és a nyomdáknak, így áttételesen a szerzőknek is - mondta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke március 2-án, csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hír

"Irtózatos nagy gáz van" a könyvszakmában - Szabó Tibor Benjámin nyílt levele

Szabó Tibor Benjámin író, könyvszakmai újságíró nyílt levelet tett közzé a hvg.hu oldalán L. Simon László országgyűlési képviselőnek, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottsága elnökének, a Nemzeti Kulturális Alap elnöki jogkörben eljáró alelnökének címezve. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

kritika

Titkos irodalomtörténet

...írástudók, a szcenárió résztvevői, a jelentők foglalták örökbe, egy világkorszakot jelentő hatalom megrendelésére a magyar irodalom történetét, nem utolsó sorban az oral historyt gyarapítva jegyezték fel a mellék- és főszereplők beszélgetéseit, élőszavú megnyilvánulásait. - Jánossy Lajos recenziója Szőnyei Tamás Titkos írás című könyvéről.

Ott jártunk

Pertut ittunk

Október 27-én átadták a tavalyi év legjobb szépprózai művét alkotó, elsőkötetes szerzőnek járó Bródy-díjat. Az elismerést a Műcsarnokban Szvoren Edina vehette át. A kellemes estén rajta kívül András László, Brenzovics Marianna, Kiss Tibor Noé és Tompa Andrea olvasott fel 2010-ben megjelent, a zsűri által kiválónak tartott művéből. - Ott jártunk.

Könyvajánló

Kiss Tibor Noé: Inkognitó

Az Inkognitó olyan tapasztalatokról szól, amelyekről a mai magyar társadalom nagyon keveset tud. A könyv egy olyan fiatal története az ezredforduló Magyarországán, aki a felnőtté válás során szembesül alakulóban lévő identitásának nem szabályos vonásaival. Nem véletlen, hogy az Inkognitó alapképlete klasszikus nevelődési regényekre emlékeztet, persze nem éppen klasszikus dilemmákkal.

Alexandra-bolt nyílt a Párizsi Nagyáruházban

November 9-én, hétfőn a Párizsi Nagyáruházban megnyílt az új Alexandra Könyvesház.

HÍR

Megállapodott a Libri és az Alexandra

Közel másfél év szünet után megegyezés született a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Pécsi Direkt Kft. között, aminek következtében szeptembertől a Pécsi Direkt Kft. által korábban kizárólagosan forgalmazott kiadók könyvei ismét elérhetőek lesznek a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kínálatában.

Szépíró Díjak átadása 2009.

Díjátadás szépséghibával

Csütörtökön kilencedik alkalommal adták át a Szépíró Díjakat. Vers kategóriában Aczél Géza, próza kategóriában Krasznahorkai László, esszé kategóriában Takács Ferenc vehette át a Szépírók Társasága rangos irodalmi díját. - A litera jelen volt az eseményen.

Ott jártunk

Határsáv

Eloldotta az ember a zsák száját, s kiengedte legott a macskákat mind. Több se kellett a határőrkutyáknak! Őrhelyet és őrszemet hátra hagyva futásnak eredtek izibe'. Vámos Miklós beszélgetett Rakovszky Zsuzsával az Alexandra Pódiumon csütörtökön este. Ott járt Zelki János.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Lecsó – újratöltve


Kezdő dátum: 2015-09-10 19:00:00
Lecsó - kortárs irodalmi játék új felállásban. Résztvevők: Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Várady Szabolcs, Barna Imre.

Közlekedik a főváros

Tranzit Kávézó (Bp. XI., Kosztolányi Dezső tér, a régi buszpályaudvar épületében)
Kezdő dátum: 2008-11-06 18:00:00
A Legát Tibor szerkesztette kötet bemutatóján a moderátor Karafiáth Oroslya, a fellépő a BARDO (Bárdos Deák Ágnes, Bujdosó János), a felolvasók Gerbert Judit és Mesterházy Gyula, a helyszín pedig a Tranzit Café.

KORTANÚ - Posztumusz találkozás Eörsi Istvánnal

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-10-20 19:00:00

Petőcz András: A születésnap (hangoskönyv)

Alexandra Könyvesház Panoráma terme (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 19:00:00

"...a költő azt akarta mondani..." - Gordon Agáta

Alexandra Irodalmi Pódium (Bp. VI. ker. Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2008-09-09 19:00:00

Hölgyszonáta - könyvbemutató 

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp. VII. ker., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-09-04 17:00:00

Lévai  Balázs: Bestseller. A világ nyitott könyv

Alexandra Könyvesház (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2008-05-14 19:00:00

Egészrész

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-01-14 17:00:00

A költő azt gondolta, hogy...

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2008-01-11 19:00:00

Szabó Magda és a mesevilág

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2007-12-07 17:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

75 éves a titkos polgármester

Utoljára háromévesen volt meglepő születésnapja, most lángszórós torta és bőrgerincű, egyedüli példány, az Isten hozta a Látogatót! várta az Alexandra Könyvesházban. Helyszíni szemlénket kapcsolódó anyagainknál olvashatják.
Márton László, Demszky Gábor, Garaczi László és Csaplár Vilmos beszélnek róla, Radnóti Sándor, Kornis Mihály és Balla Zsófia köszöntik a "mindig párbeszédre kész" személyiséget, akit mindig érdekel a vitapartnere - Konrád György 75 éves.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Fügék, hóesésben

2007. december 14. – Tomaji Attila
Sokműfajú szerző volt, esszéi szerintem a magyar esszéirodalom egyik csúcspontja, de nekem ő elsősorban költő, par exellence költő, akinek minden költészetté vált a kezében. Aztán az utolsó hónapok fájdalmai. Nagy falatokban harapta ki az életből a halál. Vitte magával diadalmasan lába járását, keze erejét, szeme látását, hangja színét. Szánalmas igyekezetnek bizonyult, hiszen a költői koncentráció képességét el nem érhette, meg nem ragadhatta. Az végig vele maradt.

Material girl

2007. január 17. – Csobánka Zsuzsa
Nagy büszkén lépegettem a „saját” folyosókon, hogy fele ennyire elég lett volna félni, aztán csak annyira futotta, hogy jézusom. Már nem vagyok hívő, ez a posztkatolicizmus. Zavarba is hoz, hogy a leglehetetlenebb helyzetekben tör elő. Az ajtónk mellett görnyedt egy fekete test.

Bemutatás, avagy Főhős úr íróvá érik

2006. november 14. – Nagy Koppány Zsolt
A barátok elnézően mosolyognak, ideges a gyermek, gondolják szeretettel, gondolom reménykedve. Felmarkolok még néhány sajtópéldányt, amit majd én hordok szét, egy zacskóba rakunk mindent, nagyon nehéz, bárcsak vékonyabb könyvet írtam volna, gondolom bosszúsan, vagyis elégedetten.

Avignoni tudósítónk jelenti

2006. 07. 17. - Derdák András
Itt például, a kontinens talán legfontosabb színházi fesztiválján épp egy vajdasági magyar, bizonyos Josef Nadj (vagy Szkipe, alias Nagy József) a díszvendég, a fő meghívott, az ünnepelt sztár, aki saját darabjainak bemutatása mellett általa fontosnak vélt produkciókat meg is hívhatott. Sajnálom, de nem azért, mert magyar - hanem mert jó.

Esendés

2006. 03. 08. – Zalán Tibor
Bevezetés az irodalmi hermeneutikába. Peter Szondi könyve kikészítve az asztalomra. Talán a modern drámáról írott feljegyzései miatt gondoltam, hogy ismét elő kéne vennem. Elkedvetlenítő első mondat: Az irodalmi hermeneutika az irodalmi művek értelmezésének, interpretációjának tana. Repül a szoba másik sarkába.

Meg se próbálta

2006. április 2. - Vámos Miklós
Kérdés, hogy a NET-napló miként aránylik a sima naplóhoz. Olyan van nekem. Időtlen idők óta. A mostani nagy alakú, vastag, könyv vastagságú füzet. Minthogy még csak kétharmadáig telt meg, sejthető, szűkszavúan irkálok bele. Tollal.

Antropológiai horizont

2006. január 12. – Bodor Béla
Mai tudásunk és irodalomképünk alapján nehéz elhinni, pedig úgy volt, hogy halála után Kosztolányiról szinte megfeledkeztek, az 1940-50-es években a cinikus felszínességgel jelentett egyet a neve, aztán a csillogóan ügyes, de tartalmatlan formabűvész alakjában jelenítette meg a polgári világ hanyatlását. Szép, mint egy napfényben csillogó trágyalégy, mondta rá egy potentát úgy harmincegynéhány éve. Hát ebből az özvegységből nemigen lehetett volna tőkét kovácsolni.  

Otthonos városok

2005. 08. 03. - Ágoston Zoltán
Csodálom, ámde nem szeretem ezeket a hol szebbnél szebb, máskor meg az ördögnél is rondább állatokat. Már régen rájöttem, hogy gyomorban miépes vagyok. A tengernél is én vagyok az a vendég, aki érdeklődve böngészi az étlapon a vízivilág nyújtotta kínálatot, majd örvendezvén a teremtés gazdagságán -- rögtön a rakija után -- razsnicsit rendel.  

Kapóra jött csendek

2005. 05. 31. – Halász Margit
De jó, hogy hetente kétszer a rheumatológiára járok. Így most kapóra jön a csend. Fél órával előbb érkezem a váróba. Én és néhány kisnyugdíjas élvezzük ezt a fehér némaságot. De jó itt! Én csak úgy vanni szeretek lenni. Különösen élesen érzékelem ezt a jóleső háborítatlanságot, hisz a West End City-ből jövök. Beugrottam egy bizsuboltba.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Vészforgatókönyv

A KINA, INDIA, PAKISZTÁN KÖZT DÚLÓ HÁBORÚ EGY NAPIG TARTOTT, DE A HALOTTAK SZÁMA TÖBBSZÁZ MILLIÓRA RÚGOTT. Oroszország elpusztult. Mindezt tetézi a New York Times jeruzsálemi keltezésű...

Világnagy zsíroskenyér-digitális kivitelben II.

Igazi ínyenceknek való az őrült II. Lajos bajor kastélya, ahol a John LeCarre által megírt Ted Mundy az ajtónálló, s ez is egy kész csoda, legalább, mint a potsdami kémkocsma a hidegháborús időkben,...

Világnagy zsíroskenyér-digitális kivitelben I.

Dal a szőke parafadugóról A szőke parafadugót Lakktálca tükrözi Magát akkor se látja ott, Ha szeme van neki. Azért nem, mert merőleges A tükörkép felett Persze, ha ferde lenne, Ez egészen más eset....