hirdetés

Keresési eredmény a(z) „alföld” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Antik és kortárs

Mennyire van közel az antikvitás a kortárs irodalomhoz? Az Alföld és az Ókor folyóirat közös lapszámbemutatót tartott a Magvető Caféban. Ez a különleges formáció bizonyítja a két folyóirat hasonlóságát, együttműködését és törekszik arra, hogy az olvasókat kimozdítsa a komfortzónájukból. Ott jártunk.

Alföld 2016/4.

Géczi János és Deréky Pál írásai az Alföldben

A megváltást a sorsával úgy vágyta, / amint a kozmosz azt, amelytől valóra válik, a rímhelyzetet. / Várakozott szememre, / hogy magával vigye majd / a Nagy Szélvihar. − Az Alföld legfrissebb számát Géczi János verseivel és Deréky Pál prózájával ajánljuk.

Interjú

Szirák Péter: "Van még tovább"

Az egyetemen és a Stúdióban felbukkanó fiatal költők, írók és értekezők igényességét, szorgalmát és kitartását látva mindig egy kicsit megnyugszom. Van még tovább. − Interjú Szirák Péterrel, az Alföld újonnan megválasztott főszerkesztőjével.

Alföld 2015. április

Kántor Péter, Gömöri György és Garaczi László versei az Alföldben

Az Alföld folyóirat áprilisi számát Kántor Péter, Gömöri György és Garaczi László verseivel ajánljuk.

Pályázat

Új főszerkesztőt keres az Alföld

Az Alföld Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a Debrecenben megjelenő Alföld szépirodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztői posztjára 2016. január 1-i kezdettel. A pályázatok beérkezési határideje 2015. augusztus 31. 

Hír

Átadták az idei Alföld-díjakat

Az idei Alföld-díjas: Tóth Krisztina, Balázs Imre József és Szilágyi Zsófia.

ALFÖLD 2014/10.

Forgách András és Győri László az Alföld legújabb számában

„Adtam rá okot, hogy ne nevezz a barátomnak?", majd a fiú arcába sújtott az öklével, de úgy, hogy az öklét a fiú arca előtt az utolsó pillanatban megállította, amit az hunyorgás nélkül tűrt ... - Az Alföld legújabb számát Forgách András novellájával és Győri László verseivel ajánljuk.

ALFÖLD 2014./8.

Selyem Zsuzsa: Égből a föld

Karel megérkezett a repülőtérre. Igen, ő az, Karel: középmagas, 35 körüli férfi, rövid fekete haja van, ehhez hol kék, hol zöld, hol egészen sötét szeme... - Az Alföld legújabb számát Selyem Zsuzsa elbeszélésével és ezen kívül Lackfi János két versével ajánljuk.

ALFÖLD 2014./ JÚNIUS

Csukás István, Grendel Lajos és Kántor Péter a legújabb Alföldben

Az Alföld folyóirat legújabb, júniusi számát Csukás István Apám, egy darás és én című versével, Grendel Lajos Mintha szabadságon lennénk című elbeszélésével és Kántor Péter Egy hétfő délelőtt Majdanekben című versével ajánljuk.

ALFÖLD 2014/1.

Tandori Dezső az Alföldben

„Nem hiszem, hogy többesben / bármiről is lehetne valót / beszélni. Egyesben meg minek?” - Az Alföld folyóirat 2014-es első számát Tandori Dezső versével és Smid Róbert kritikájával ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

"Ebben a gyárban hegesztik Puskint"

Tranzit Art Café (Bp, XI., Kosztolányi Dezső tér, régi buszpályaudvar)
Kezdő dátum: 2006-04-26 18:00:00

Heller Ágnes és Kulcsár-Szabó Zoltán könyveinek bemutatója

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2006-02-13 16:00:00

Alföld-estek a Poétában


Kezdő dátum: 2005-04-12 19:00:00
Debrecen, Batthány u. 16.

Az Alföld Könyvek-sorozat két kötetének bemutatója


Kezdő dátum: 2005-03-07 16:00:00
Bp, VI., Andrássy u. 45.

II. Debreceni Könyvszemle

A Debreceni Egyetem Főépülete (Debrecen, Nagyerdő)
Kezdő dátum: 2005-12-09 10:30:00

Debreceni Irodalmi Napok: Az újabb magyar önéletírás

Vojtina Bábszínház (Debrecen, Kálvin tér 13.)
Kezdő dátum: 2005-11-17 14:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Idelógiai rétegekben bújkáló kísértetek

Kardos András a kritika-rovatban jelentkezik a literán. Ennek kapcsán és hamarosan megjelenő Kritikus apák című esszé- és kirtikagyűjteménye okán volt a literaTV vendége.
Az Alföld könyvek sorozatban megjelenő kötetről Jánossy Lajos kérdezte a szerzőt a témává emelt kortárs regényekről, a kísértet fogalmáról, Karinthy Ferencről, Esterházy Péterről, s Pándi Pálról.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Aligha sűrű nem lesz

Alföld - 2016. április 3.

Sose bírtam a szobatudósi magányt, de azért nem kellene száguldó riporternek sem lenni. Annyi mindennek nem kellene lenni. Aztán mindig késő lesz a bánat. Aztán mégis tele lesz a naptár. – Az Alföld műhelynaplójának utolsó bejegyzését Szirák Péter írta. 

Netnapló

Lépésenként tisztul a fej

Alföld - 2016. április 2.

A tóparton a füzek már javában lombosodnak, a szilfákon még csupán hüvelyknyi rügyek, viszont mindegyiken egyre több madarat látni: főként a vörösbegyek és a barázdabillegetők élénkek. − Az Alföld szombati naplóját Fodor Péter írja.

Netnapló

Alföld pöttyös mese

Alföld - 2016. április 1.

Az én udvari csodatetteimnek többsége leginkább A sóhoz hasonlítható. Őrzöm a kincstárat és a forrást, főpohárnokoskodom a király és szabályzói körében, elűzöm a Quark rontásait, szelídítem a baglyokat. − Az Alföld pénteki naplóját Herczeg-Szép Szilvia írja.

Netnapló

Kutyák májusban

Alföld - 2016. március 31.

Lépek befele a presszóba, Loki-mezben délben fröccsöző középkorú fazon méreget, nézi, mi lesz, annyi lesz, hogy két jegyet kérek, barátságosan elküldenek hátra az alagsorba, a kabátomra sebtiben rákerült divatszurkoló felirattal. Azok vagyunk, zempléni gyüttmentek másfél évtizede az alföldön, bennünk a vér nem piros-fehér. − Az Alföld csütörtöki naplóját Lapis József írja.

Netnapló

Ciklikusság, kimozdulás

Alföld - 2016. március 30.

Az egykori Új Symposion-szerkesztő, Sziveri János technikája a barátai elmondása szerint például elég sajátos volt, az egyik kéziratot az asztalra tette, a másikat a szemétkosárba. Asztal, szemétkosár, asztal, szemétkosár, de soha egy levelet nem írt a szerzőknek. − Az Alföld folyóirat szerdai bejegyzését Áfra János írja.

Netnapló

Jött a reggel, fázva rémlett

Alföld - 2016. március 29.

A „föltámadás szomorú”, írja Ady egyik versében 1910-ben a pálya delelőjén vagy tán egy kicsit már azon túl – talán épp akkoriban, mikor az újjászületés, a költői megújulás kezdett számára is valódi erőpróbává válni. − Az Alföld folyóirat keddi bejegyzését Herczeg Ákos írja.

Netnapló

Radikális archaizmus

Alföld - 2016. március 28.

Szombat délután a kis gyülekezeti teremben „közös elcsendesülés”. Kint zuhogó eső és hozzá viharos szél. Éppen autentikus időjárás. Bent prédikáció arról, amiről nem lehet beszélni. – Ezen a héten az Alföld folyóirat szerkesztősége írja a naplót a Literán. Az első bejegyzést Szirák Péter írta.

Nemzetközi klub alapítása

2008. június 2. - Telkes Margit
Jó volt ott lenni és most este már határozottan érzem is a gyógyvíz gyógyító hatását, ami ugyan a férjem szerint csak a sok pezsgőnek köszönhető. Persze irigy, mert ugyebár nulla tolerancia. Ja kérem, ő akart vezetni, ezért csak vizet ivott. De valóban nem fáj a csuklóm és a holnapi kapálás után is ezt fogom mondani. Ezt fogom mondani? Igen. De érezni? Mindegy.

Szervezett szabálytalanságok

2008. 02. 16. – Varga Zoltán Tamás
A Piac utcán felfedezem a Szabó Magda Könyvesboltot. (Szemben a Szabó Lőrinc Könyvesbolttal.) Nyitva van, bemegyek. A sarokban álló üveges szekrényben kéziratok, korrektúrák, feljegyzések, régi fotográfiák. Szabó Magda kedvenc írógépe – áll egy kis táblán – benne egy félig írt papírlappal, mellette fotel, kis asztalka. Az összhatásból mégis valami hiányzik. Végignézem a könyvválasztékot, elszomorít. A szépirodalom jelenléte csalódás. A teljességre való törekvés teljes hiánya. A gesztus nemes.

Nemcsak a vécén olvas az ember

2007. szeptember 17. - Valuska László
Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Talán sikerül

Reszketeg a hajnal, egy hanghullám kúszik be lassan a szőnyeg fölött, egy óvatos szárnymozdulat talán, egy lefejezett angyal, egy halhatatlan jelenés, ami kísért, ami zaklat, ami ölel és nem...

Csak egy hétvége...

Turán László         Izzadtam már vagy tíz perce egy kiszolgált, felfordított csónakon üldögélve a napon, amikor eszembe jutott, hogy be is húzódhatnék az árnyékba. A srácok ledobálták a...

Túrázás síkon és hegyen

Napi Győző: A (mindennapi) lét dolgai Kikapcsolódás: túrázás síkon és hegyen (Meg)érte(t)ni magunkat, a világot Túrázni gyakrabban kellene. Manapság ritkábban teszem, mint szeretném. Időrendemet...

Petőfihez

Oh,hol vagy magyarok fényes büszkesége Márciusi napoknak legnagyobb vitéze Eltűntél előlünk,csak szellemed maradt velünk Tápláld a lelkünk,mert a nagyvilágban végképp elveszünk. Elnyomnak...

Rettegő virradat

Analízis, édes, analízis, az majd segít, persze, beszéljük meg, igazából nem tudom, miért nem áll föl, pedig kívánlak is, meg minden, de figyelj, nekem most nincs kedvem erről beszélni, ez olyan...

Egy éjjel mint a többi

Megint ez a sötét Belémhasít a felismerés Mit is mondhatnék Nyúlos vagyok mint a méz Alant lecsüng egy kéz Úgy gondolom - s érzem Lepra az egész Giliszták emésztik az észt Átmászom székemre Magamra...