hirdetés

Keresési eredmény a(z) „angyalosi gergely” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió – Re:kerekasztal, a Hazai-ügy

Március 8-án, Szegeden A maximalista címen Hazai Attila emlékére konferenciát rendeztek, melynek részeként került sor a Re:kerekasztal – A Hazai-ügy című beszélgetésre. Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt, Margócsy István, Németh Gábor és Szilasi László, az emlékezetes 1998-as kerekasztal résztvevői ültek újra asztalhoz. Hallgassák meg!

HELYSZÍNI

Egy hallgatag évtized megszólaltatása

A klasszikus modernség kávéházi tereihez képest a kádárizmusban egyre inkább a presszó, a kocsma köztes tereibe utalódott a második nyilvánosság, a hivatalossággal szembehelyezkedő liminális létforma. – A Hallgatag évtized – az 1970-es évek című szegedi konferenciáról Szántai Márk tudósított.

Ott jártunk

Az ember egy vékony hártya

A Szépírók Társaság XI. fesztiváljának második napján a más írók életét feltáró monográfia-szerzőket kérdeztek, a világirodalomból vett példákkal mutatták be a nagy hatású önéletrajzokat, továbbá az önéletrajzi ihletésű művek szerzőivel beszélgettek. A nap végén pedig Rakovszky Zsuzsát Mészáros Sándor kérdezte műveiben megjelenő személyességről és vallomásosságról. − Ott jártunk.

helyszíni szemle

Szellem a házban

Fordulatok, fordítások címmel rendezte meg a Szépírók Társasága éves rendes fesztiválját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az első napon a Kádár-korszak kulturális tudásszerkezetéről, annak változásairól, majd az irodalmi kultuszokról beszélgettek a résztvevők. - Jánossy Lajos beszámolója.

Beszélgetés

A magyar Derrida

A napokban jelent meg Jacques Derrida főművének teljes magyar fordítása, a Grammatológia a Typotex kiadó gondozásában. Derrida halálának tizedik évfordulója kapcsán, valamint a mű megjelenése alkalmából beszélget egymással Marsó Paula, a kötet fordítója és Angyalosi Gergely, a könyv szerkesztője.

ALFÖLD 2013/11.

Tóth Erzsébet és Angyalosi Gergely az Alföldben

"valami láthatatlan kéz ügyködik a városban / máskor nagyon is látható / óriásdarukkal, fúrógépekkel dolgoztat, / meghitt, régi dolgokat eltűntet / ezzel zaklatja föl a városlakókat" - Az Alföld folyóirat novemberi számát Tóth Erzsébet versével és Angyalosi Gergely kritikájával ajánljuk.

OTT JÁRTUNK

Kánonkerengő

Idén november 9. és 11. között rendezték meg a Debreceni Irodalmi Napokat, melyen a tudományos folyóiratok fórumbeszélgetésén túl szó esett az irodalomtörténet-írás esélyeiről, sor került a 75 éves Buda Ferenc köszöntésére és az Alföld-díjak átadására is. A díjat ebben az évben Bacsó Béla, Grendel Lajos és portálunk főszerkesztője, Keresztury Tibor nyerte el. - Pozderka Judit járt a helyszínen.

Emlékezés

Az író születése

2006 nyarán, amikor a novellát írta, ez az idézet még csak egy szép sor volt, az eltűnt kamaszkor visszaidézésének vágyát fejezte ki. 2010 októberében, két héttel a halála előtt már jóval többet jelentett: akkori önmagát fejezte ki vele. A vendégsort pajzsként emelte maga elé, de mögüle még egyszer visszanézett ránk. „Zsámboki Mária író - voltam.” - Angyalosi Gergely emlékezése Zsámboki Máriára. A novelláskötetről hamarosan olvashatják Dérczy Péter kritikáját.

Ott jártunk

Valóban a fikció

Mit kezd az irodalom, a fikció művészete a valósággal, az igazsággal, a referenciával? Illetve mit jelentenek ezek a szavak az irodalmi térben? – Az Irodalomtudományi Intézet és az Újvidéki Egyetem közös konferenciája erre kereste a választ. Ott jártunk.

Interjú

Eltűnni a könyvben

A kritika egy önmagáért való szellemi gyakorlat, ami esetleg megtámaszkodik a mű felületén, vagy elrugaszkodik a szépirodalminak nevezhető szövegtől, de aztán olykor távol kerül tőle, s már nem sok köze van hozzá - mondja Angyalosi Gergely irodalomtörténész, kritikus.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Még mindig nem mond6om el senkinek?

2004. 02. 15. - Jónás Tamás netnaplója
Sok támadás ért a 13-i naplóbejegyzésem miatt. Akik egyetértettek velem, azok azt kifogásolták, miért nem mondtam jobban oda, nem lehet ilyen semmi harci vértben csatába menni, szavaim katonáit átgondoltabb hadrendben, kidolgozottabb haditervvel. Hm. Volt olyan, aki nem mert se egyetérteni, se kettőt. Hm. Hm. És volt, aki egyszerűen lehülyézett. Hm. Hm. Hm. Egyiket sem értem. Hol folyik itt csata?

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

IRODALOM ÉS TAPASZTALAT

Illyés Gyula Archívum (Bp. VI., Teréz krt. 13., I. emelet)
Kezdő dátum: 2007-11-27 09:30:00

Légyott

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-01-15 18:00:00

Én nem vagyok modern?

Bölcsészettudományi Kar Kari Tanácsterme (Bp. VII., Múzeum krt. 4. A épület földszint)
Kezdő dátum: 2006-05-03 09:30:00

Az Író Születésnapja – Bodor Ádámot köszöntik barátai

Kamra (Bp. V., Ferenciek tere 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-04 19:00:00

műKEDDvelő Kántor Péterrel

MU Színház (Bp, XI., Kőrösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-02-07 17:30:00

Beszélgetések Móricz Zsigmondról

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-02-27 17:00:00

Heller Ágnes és Kulcsár-Szabó Zoltán könyveinek bemutatója

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2006-02-13 16:00:00

Változatok József Attila soraira


Kezdő dátum: 2005-04-13 18:45:00
Debrecen, Kálvin tér 13.

Az Alföld Könyvek-sorozat két kötetének bemutatója


Kezdő dátum: 2005-03-07 16:00:00
Bp, VI., Andrássy u. 45.

Társalgó irodalomról és művészetekről


Kezdő dátum: 2005-03-05 09:05:00
Bartók Rádió
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERA TV

Angyalosi Gergely: Érdemes újraírni a múltat?

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Angyalosi Gergely beszél Gergely Ágnes Két szimpla a Kedvesben című regényéről. 

LiteraTV

Test-kerekasztal I.

A Litera idei, TestFeszt című irodalmi táborában test témában kerekasztalt szervezett két ülésben. A 2013. június 22-én megrendezett beszélgetés résztvevői voltak: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor, Mártonffy Marcell és Vajda Mihály. Kérdezett: Jánossy Lajos. A beszélgetést teljes terjedelmében közöljük. - LiteraTV.