hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bánki Éva” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A magyar próza 9 hete

Tömörkény István: Kun László szekere – Bánki Éva választása

Az öregek világértelmezésével máshol sem lehet lázadni: ők állítják, hogy a rend az, hogy a leggyengébbek feláldozzák magukat, hogy nincs más, mint szót fogadni és a szekérhez láncolni magunkat. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Bánki Éva választását közöljük, a szerző kommentárjával.

Ott jártunk

Regények, ahol mindenki bűnös és senki sem az

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara november 7-én és 8-án kétnapos konferenciát szevezett Regényes hétköznapok címmel. - A második nap utolsó szekciójának előadásait Urbán Anikó hallgatta meg. 

IRODALMI SZEMLE 2014./AUGUSZTUS

Bánki Éva: Visszatérés Anna-városba

Ezek a beköltözött beloruszok mind életvidámak, de mi nem értjük őket. A beloruszfélét is csak Kantler, a régi polgármester ragasztotta rájuk, mert túl fehérek ide, az Alföldre. A belorusz az félig-orosz vagy fehérorosz, olyan keverékféle, magyarázta – eltűnnek a birodalmak, és csak kóvályognak a lakosaik ide-oda, feketén, fehéren, betegen, sápadtan. - Az Irodalmi Szemle legújabb számát Bánki Éva prózájával ajánljuk.

NOBEL-DÍJ

Pozitív üzenet - Magyar írók Mario Vargas Llosáról

Csaplár Vilmos, Bánki Éva, Takács Zsuzsa, Grendel Lajos és Garaczi László mesélt nekünk Mario Vargas Llosához fűződő viszonyáról, kedves olvasmányélményeiről és könyveiről, valamint arról, miért is érdemelte meg Vargas Llosa és latin-amerikai irodalom a Nobel-díjat.

Másik városom

Az a szent város

Galegóföld központja, Santiago de Compostela, a zarándokváros igencsak divatos hely – majdnem annyira, mint az út, a híres camiño, amin át megközelíthetik a várost a hívő katolikusok és még sokan. - A szent városról Bánki Éva írt a litera olvasóinak.

Mátyás király Gömörbe’, avagy mit kívánjak magamnak

A litera "Mátyás király Gömörbe'" címmel meghívásos pályázatot hirdetett kisprózai művek alkotására. A pályázat lezárult. Most azokat az írásokat közüljük, amelyek már nem vesznek részt a versenyben, viszont az azonos című antológiában szerepelnek majd.

Ésszerű pusztulás

Megjelent az Alföld márciusi száma, melyben olyan szerzők írásaival is találkozhatunk, mint K. Kabai Lóránt, Vörös István (vers); Mailáth Nóra, Szabó Róbert Csaba (próza); Szkárosi Endre, Czeizel Endre (tanulmány); László Emese, Halmai Tamás (recenzió). Takács Zsuzsa verseit, Szegedy-Maszák Mihály tanulmányát és Kulcsár-Szabó Zoltán recenzióját mi is közzétesszük.

Létünk, ez a plazmatikus

A Bárka folyóirat első 2008-as lapszámának szépirodalmi szekciója következetesen váltogat verset és prózát. A versek között olyan szerzők írásai szerepelnek, mint Géczi János, Szentmártoni János, Papp Tibor, Lengyel Tamás, Hartay Csaba. Emellett Vámos Miklós, Pallag Zoltán és Jenei László elbeszélését  olvashatjuk, valamint regényrészletet Garaczi Lászlótól, mely után a szerzővel készített beszélgetés következik Létünk, ez a plazmatikus címmel.

Szabadgondolkodni?

Az európai kulturális folyóirat 2007/2008 téli számában hívőkről és szabadgondolkodókról, valamint boldog semmittevőkről olvashatnak szépprózát, esszét és tanulámányokat.

A messziről érkezett ember

A decemberi Alföldben interjú olvasható Németh Zoltánnal, akinek Parti Nagy Lajos-monográfiáját L. Varga Péter recenzálja, Németh Zoltán pedig Szécsi Noémi regényéről írt bírálatot.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Szép lehetsz

2007. június 15. - Balogh Endre
...önmagunkat egy diszkurzív térben úgy hitelesítjük, ha állításaink hálója mások állításaival és kérdéseivel találkozhat és elegyedik párbeszédbe, így méretődik meg. Fabatkát sem ér, ha önmagunkat önmagunkkal akarjuk legitimálni, figyelembe ajánlom például a krétai ember példáját...

Bolyongás

2004. 06. 02. - Bánki Éva
A gyengéd lelkű Trisztán, annyi szép udvari canso szerzője "egészséges felfogású fiatalember" volt sokáig, az a fajta, aki nem borzongat meg a családon belüli erőszak híre, de egy kis pozitúra-váltás az ágyban rögtön elbátortalanít. Csak a "szűz" Izolda tanítja ki a finom rafinériákra - mert a nők sohasem adják lejjebb vagy alább, jöjjenek bárhonnan, legyenek akárhány évesek, élnek-halnak az élvezetekért.

Félálomban

2004. 06. 01. - Bánki Éva
Azonnal le tudnám győzni, gondolta hirtelen Izolda, de a váratlan győzelem nem töltötte volna el boldogsággal, mert azt szerette volna, ha a fiú ezen a hullámzó, különös sakktáblán hosszan ostromolja. És aztán minden eldől, gondolta. Kibújt hát Trisztán egyszerű kelepcéjéből, és nyugodtan várta a következő cselszövést.

Méretes hullámok, méteres utak

2004. 05. 31. - Bánki Éva
Izolda egy csacska kis úrilány, akit Írországban mindig elnyomott a mamája. A hajón van először egyedül, elindulván a "lehetőségek", a ragyogó udvari élet felé, azaz Márk király ölelő karjaiba. Úgy képzelem, Izolda a bájitaltól varázsütésre megváltozik. Nem így képzelem - csak így tudom elképzelni. A nők másként élnek át bármilyen változást. És hogy ezt jobban elképzelhessem, újra magamhoz kell fordulni.

Boldogok napsütésben

2004. 05. 30. - Bánki Éva
Varázsfüvek, titkos varázsfüvek, rebegte a szétzúzott ölű királynő, pedig a kis Izolda erejét nem a hangafűvel és gyíkszívvel egybefőzött tápláló áfonyafőzet, hanem a sok tojás, túró, füstölt tarja, friss gyümölcs biztosította, amit a fehérkezű királynő nagy titokban elfogyasztott. Írországban sok gyík volt, igen sok áfonya, és igen kevés tojás, túró. De nyugodj meg olvasó, eltekintek az osztályharctól.

Kelet-Európa fenyérein

2004. 05. 29. - Bánki Éva
Persze ha már eleget gyönyörködtünk a tájban, ha már az édességeket mind végigkóstoltuk a cukrászdában, akkor épp a társadalom "kelet-európaisága" tűnik fel. A portugál társadalom is nagyon kasztos, nagyon tekintélyelvű (ezért se érdemes a faluból "elkívánkozni"), az esélyegyenlőség csak trendi szólam - de szokatlan az a mosolygós békesség, amivel ebbe beletörődnek a portugálok.

Konferencia Cornwallban

2004. 05. 28. - Bánki Éva
Azt hittem, a "Főnix szimbólumkör ókori egyiptomi és római eredetének" csillagászati vonatkozásairól hallgathatok majd egy szép előadást, de hamarosan (és nem elég hamar) rájöttem, hogy rossz szekcióban ülök, Vergilius-előadások záporoznak rám. Kicsit szégyelltem magam, de teljesen lefoglalt a metróvezetők és hadvezérek tudatalattija, a SZOT-üdülők topográfiája, a saját álmaim, a kamaszkori álmok titkos részletei.

Gennyedő sebek

2004. 05. 27. - Bánki Éva
Kora reggel (még félálomban) nekiveselkedtem polgári foglalkozásomnak/feladatomnak, a vizsgáztatásnak. Világirodalom. Ki írt először szonettet? Soroljon fel ferences himnuszköltőket! Ki a szerzője a német Trisztán-regénynek? Hogyan jelenik meg a Szent Grál a legelső lovagregényben? Miért "helyettesíti" Izoldát a nászéjszakán az udvarhölgye?

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Mandalák - Kortárs női irodalom színpadon

A Vígszínház Háziszínpada (Budapest, XIII. Pannónia u. 1.)
Kezdő dátum: 2008-02-21 19:30:00

Magvető Novellárium

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-11-07 16:00:00

Udvariatlan szerelem

Alexandra Pódium (Bp. V. Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2007-06-19 20:00:00

Három női arc poétika

Erlin Klub Galéria (Bp. IX., Ráday u. 49.)
Kezdő dátum: 2007-03-05 19:00:00

ÚjNautilus-est

Vis Major Kávéház (Bp. V., Szent István krt. 2. Bejárat a Pozsonyi út felől)
Kezdő dátum: 2007-02-20 19:00:00

Új Nautilus Irodalmi Szalon

Vis Major Kávéház (Bp. V., Szent István krt. 2.)
Kezdő dátum: 2007-01-24 19:00:00

Pofonok és Ízlések III/4.

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2007-01-05 18:00:00

Udvariatlan szerelem

Ráday Könyvesház (Budapest, IX., Ráday u. 27.)
Kezdő dátum: 2006-12-29 18:00:00

PÍ - III/3.

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-12-22 18:00:00

PÍ - III/2.

Műcsarnok (Bp. XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-11-17 18:00:00
További találatok