hirdetés

Keresési eredmény a(z) „báthori csaba” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Laudáció

Várady Szabolcs: Sajó László Zelk Zoltán-díja

A halál botránya mégis a test, a romlandó és esendő hús képét égeti bele tudata közepébe. A szörnyű tréfát soha nem bocsátja meg Istennek. – Sajó László Zelk Zoltán-díjához Várady Szabolcs írt laudációt.

LAUDÁCIÓ

Báthori Csaba: Szkárosi Endre Kassák-díjához

A XIII. kerületi önkormányzat pályázatot hirdetett a XIII. kerületben lakóhellyel rendelkező írók, költők és amatőrök számára. Vers kategóriában Szkárosi Endre, próza kategóriában Kaiser László nyerte az idei Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat. – Báthori Csaba laudációját és Szkárosi Endre versét olvashatják.

INTERJÚ

Báthori Csaba: Megéri a repülés

A közelmúltban jelent meg Báthori Csaba több mint húsz év munkáján átívelő Minden repül című válogatáskötete. A költő, esszéista és műfordító szerzővel többek között a szövegeit meghatározó mozgás jelentéséről, hagyományokról, formáról, költői beszédről és alakulóban lévő új kötetéről beszélgettünk.

Széchenyi-tükör

Kis Széchenyi-tükör

...mindannak, ami a becsületes ember lelkét magasabbra emeli, úgyszólván nyoma sincs nálunk, mert nincs ember, ki mást ne gyalázna, ha teheti szerét! – Március 15-én Báthori Csaba válogatásában és jegyzetével Széchenyi István Naplójának részleteit közöljük. Ezzel indítjuk útjára új sorozatunkat, melyben írók adják kézről kézre Széchenyi művét, kommentálva annak kijelölt bekezdéseit.

Március 15.

Báthori Csaba: Széchenyi-redivivus

Mivel az elmúlt években sokat forgattam Széchenyi műveit, emlegetni kezdtem Naplójának fullánkos undortól izzó, 1848 márciusától szeptember 4-ig terjedő részleteit... – Báthori Csaba Széchenyi István Naplójához írt jegyzetét olvashatják. Ezzel indítjuk útjára új sorozatunkat, melyben írók adják kézről kézre Széchenyi művét, kommentálva annak kijelölt bekezdéseit.

Recenzió

Rilke gigászi nyelv-kontinense

Tulajdonképpen olyan ez a levelezés, mintha végül, magával a fordítóval levelezne a szerző, hiszen a magyarítás nem régítés, ahogy azt Radnóti Sándor írta, Arnulf Rainer emlékkiállítása kapcsán, hanem permanens újítások, bearanyozások, keretezések sora. – Rainer Maria Rilke: Levelek I-IV. 1894-1926 című kötetéről, amely a Napkút Kiadónál jelent meg Báthori Csaba fordításában, Kántor Zsolt írt recenziót.

Laudáció

Báthori Csaba: Laudáció Szijj Ferenc Artisjus-díjához

Szijj Ferenc: Agyag és kátrány című kötetéért Artisjus Irodalmi Díjat kapott. Báthori Csaba laudációját olvashatják. A friss Artisjus-díjasokkal ma 14 órakor beszélgetést rendeznek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Hess András Termében.

Ott jártunk

Rilke-emlékezet

A szegedi Grand Café, a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke és Osztrák Könyvtára március 31-én este 19 órától emlékezett meg Rilke születésének 140. évfordulójára. Báthori Csabával Bombitz Attila beszélgetett. - Ott jártunk.

Laudáció

Laudációk - Az Artisjus Irodalmi Díjakhoz

Az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat Pintér Béla, az Artisjus Irodalmi Díjakat Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József veheti át 2014. április 23-án az Artisjus-székházban, a díjátadón. Laudációt mond: Margócsy István, Báthori Csaba, Reményi József Tamás és Grecsó Krisztián. 

Hír

Pintér Béláé az Artisjus Irodalmi Nagydíj

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2014-ben. A fődíjas mellett Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József írókat szólítják majd színpadra április 23-án az Artisjus Díjak átadó ünnepségén. 2006 óta összesen 43 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Alapterület

Báthori Csaba, 2010. május 30.
The hand that mocked them and the heart that fed. Shelley a kézről ír, de ez a sor érvényesen mutatja fel minden zsarnok egész habitusát: A kéz, mely kigúnyolta az alattvalókat, és a szív, amely táplálta. Gúnyol és táplál. Ilyen a zsarnok. - Báthori Csaba naplója.

Senki nem kevés

Báthori Csaba, 2010. május 29.
Lejtős az oldal, ahol a mieink feküsznek. Nem csúsznak lejjebb? Nem csúsznak ki a nevük alól? Mozog a föld, mondja a kertész. Nagyobb a mozgás itt, mint gondolnánk. - Báthori Csaba naplója.

Időeredmény

Báthori Csaba, 2010. május 28.
Ma már lassú vagyok, sőt híve a lassúságnak. Nem tudok a szememmel tovább-nézni. Szemem tán éppen ezt sínyli meg, a sok el-el-el-nézést. Meg lehet ragadni ma is a felületen, de ötven felett a felület is mélység. - Báthori Csaba naplója.

Berzsenyi a Zappában

Báthori Csaba, 2010. május 27.
Aztán, úgy hathúsz körül, ráúszunk a beszélgetésre. Rögtön az elején elhangzik egy Dsida-mondat: A költészet halott, igaz; de holtan is szép. - Báthori Csaba naplója.

Bálint-nap

Báthori Csaba, 2010. május 26.
(Közben más-más témákba kap; szökik. Okosnak érzem magam, mintha közlékeny öregek közé csöppentem volna. Egyszercsak közbeszúrja, ki tudja, miért: Mark Twainről azt írta a sajtó, meghalt, - pedig csak meghűlt. Twain erre: Halálom kissé eltúlzott.) - Báthori Csaba netnaplója

Maurice Zsoké

Báthori Csaba, 2010. május 25.
Újra itt állok a könyvtárak tövében. Közben lemorzsoltam az egyetemet a Kecskeméti utcában, bedörgöltem legendás pörkölteket a Városkapuban, láttam Fantomast a Vörösmarty moziban – itt halmoztam fel eredeti bűneim egy részét. - Báthori Csaba naplója.

Pünkösd peremén

Báthori Csaba, 2010. május 24.
Ráncai nem árkosak – mind történetes, rajzolatos. Minden öröm és mulandóság a tekintetébe fér. Keze háta. Kék-fakó erezet, sötétbe hajló foltok, gyümölcsöt-zöldséget forgató ujjbegyek, rőzse-ujjak. Milyen az öregasszonyok körme? - Báthori Csaba naplója a Literának.

Esti fények

2006. október 9. – Balla Zsófia
Évente négy könyvet adnánk ki egyelőre. Elsősorban a világirodalom olyan ismeretlen nagy szerzőit, akiknek a neve alig vagy egyáltalán nem ismert itthon. Régi ismerteket is szándékozunk kiadni. Szeretnénk visszaadni az olvasás örömét, a kábító mélység érzetét. A régi és modern klasszikusokra mutatva állítunk valamit az irodalom természetéről és a katarzis lehetőségéről.

Egyrészt, másrészt

2005. 10. 11. – Mesterházi Mónika
Elhúztam a függönyt, és az egyik irányban (dél felől, még ezt is megfigyeltem) az ég fekete volt. Nem teljesen fekete, hanem iszapszínű. A másik irányban meg napos. Aztán nem tudom, mit csináltam. Gondolom, féltem. Erre is csak azért emlékszem, mert valahogy a második felébredés táján eszembe jutott.

Packa

2004. 02. 17. - Jónás Tamás netnaplója
Ma még ma van. Egy perce mégse. Packázott velem a hivatal, két vagy három tűz közé szorítva magyarázta el, miért vagyok hülye: a szabály az szabály. Vitatkoztam velük, hasztalanul, ugyan megszelídültek, de kiutat nem láttak, nem ajánlottak: vállalkozói igazolvány körüli hercehurcáról van szó. Egy eredménye volt öntudatoskodásomnak: elismerték, hogy nem csak én vagyok hülye, hanem ők is egy picit. Orgazmus.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Jazzköltészeti est


Kezdő dátum: 2016-04-25 19:00:00
Jazzköltészeti est a Gödör Klubban.

Kortárs-költőverseny


Kezdő dátum: 2015-12-08 18:00:00
A 2015. évi költőversenyen Kálnoky László „Ó, süh! Pém! Piha! / Szotykon vatyorgó, páhás veckelem!” (Shakespeare: XIX. Henrik c. műfordítás paródiája) soraival kellett poémát alkotnia a költőknek.

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Irodalmi párok: Balla - Báthori

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-08 19:00:00

Játék sötéttel I-II. - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-12-05 16:00:00

Jeanne d'Arc – Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-02 16:00:00

REAL TIME – 1956-2006

A 38 Hajó (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)
Kezdő dátum: 2006-10-08 19:00:00

Utak és Váltók


Kezdő dátum: 2005-04-23 19:30:00
Bp, IX., Mátyás u. 9.

Attila József : "Ein wilder apfelbaum will ich werden - Gedichte 1916 - 1937"


Kezdő dátum: 2005-04-12 16:00:00
BP, VI., Andrássy út 45.

Költészet napi könyvvásár


Kezdő dátum: 2005-04-10 10:00:00
Bp, IX., Ráday utca
További találatok