hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bíró-balogh tamás” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

A másik Kosztolányi

Közben volt egy másik Kosztolányi Ádám, aki viszont egyáltalán nem volt benne még az irodalmi köztudatban sem: az író, gondolkodó Ádám, aki már nem csak a híres Kosztolányi Dezső fia. – Keserű nevetés címmel jelent meg Kosztolányi Ádám összegyűjtött művei. A könyvről és Kosztolányi Dezső fiáról Kiss László kérdezte a kötet szerkesztőjét, Bíró-Balogh Tamást.

Interjú

Bíró-Balogh Tamás: Mint egy hatalmas puzzle

A Könyvvel üzenek néked című kötet tavaly jelent meg a Szépmíves Könyveknél, és Radnóti 614 dedikációját adja közre. Most a Jaffánál jött a Radnóti-levelezés első kötete, amely 467 levelet tár az olvasó elé. A kötetek szerkesztőjét, Bíró-Balogh Tamást kérdeztük.

Részlet a könyvből

Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése I. (részlet)

1926-tól követhetjük nyomon a költő útját az erdélyi családtagokkal zajló kamaszlevelezés felhőtlen viccelődésétől – egészen az utolsó munkaszolgálatra indulás búcsújáig. – Bíró-Balogh Tamás szerkesztésében a napokban jelent meg Radnóti Miklós levelezésének első kötete a Jaffa Kiadónál. Részletet olvashatnak belőle.

hír

Erdődy Edit-díj 2017

Az Erdődy Edit-díjat az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályának közössége az Erdődy és Szabics családdal egyetértésben évente ítéli oda. Az idei díjazott: Bíró-Balogh Tamás.

LITERA RÁDIÓ

Litera Rádió – Bíró-Balogh Tamás Radnóti-könyvének bemutatója

Bíró-Balogh Tamás Könyvvel üzenek néked – Radnóti Miklós dedikációi című kötetét 2016. szeptember 22-én mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Litera Rádióban most a bemutatóról készített felvételt hallgathatják meg.

KÖNYVAJÁNLÓ

Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi (részlet)

Bíró-Balogh Tamás új könyvével különleges feladatra vállalkozott: Radnóti Miklós dedikációit és azok történetét gyűjtötte és rendezte kötetbe. Ebből mutatunk most néhány különlegességet a szerző bevezetőjével.

Laudáció

Laudáció Bíró-Balogh Tamás Déry-díja alkalmából

Bíró-Balogh Tamás kapcsán... bátran elmondható: joggal beszélhetünk a filológusról, aki az apró nyomok láttán jön izgalomba, és ezekből von le messzemenő következtetéseket, a filológusról, aki elrejtett, vagy mondjuk úgy: árnyékban maradt témákat hoz a napvilágra. – Keresztesi József laudációját olvashatják Bíró-Balogh Tamás Déry-díjához.

Díj

Átadták a Déry-díjakat!

2015. október 16-án, pénteken átadták az idei Déry Tibor-díjakat. Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész, Sántha József író, kritikus és Szlukovényi Katalin költő, kritikus, műfordító vehette át az elismerést.

Baka István dedikációit keresik

Egy Baka István irodalmi kapcsolathálózatáról szóló dolgozat elkészítéséhez kérik azok segítségét, akiknek van Baka István által dedikált kötetük.

recenzió

Irodalomtörténeti mozaik

Dedikációk, lappangó levelek és kötetben nem szereplő cikkek – Bíró-Balogh Tamás nemrégiben megjelent tanulmánykötete az irodalomtörténet-írás apró építőkockáinak fontosságára hívja fel a figyelmet.

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Használt könyvpiac

Új Könyvpiac - 2014. február 6.

Szeretek antikváriumba járni. Volt, hogy Szegeden egy időben hat is üzemelt, mára már csak három és fél működik. Megszűnt például a Szukits antikvárium, Szeged legpatinásabb használtkönyv-kereskedése (akik kiadóként Juhász Gyulát és Radnótit is adtak ki annak idején), a fél azért, mert a Kárász utcai antikvárium fele most ékszerüzlet, a könyv megtűrt jószág már csak ott. - Az Új Könyvpiac naplóját ma Bíró-Balogh Tamás írta.

Az elcserélt nap

Ir(T)áS tábor - 2011. augusztus 4.
Az irodalom: szociológia. Hajnali ötig beszélgetünk erről, változó felállású társaságban. - Az Ir(T)áS tábor csütörtöki naplóját Bíró-Balogh Tamás jegyzi.

Mindennapi salátástálunk

2011. január 16. - Bíró-Balogh Tamás
Azért is szeretek mosogatni, mert közben nem lehet mást csinálni, csak gondolkozni. Egyik költőnknek börtönversei voltak, nekem mosogatástanulmányaim vannak. - Bíró-Balogh Tamás naplója.

Hakni

2011. jaunár 15. - Bíró-Balogh Tamás
Már azt hittem, hogy ezen a héten nem érkezik fölkérés. Azt gyanítottam, hogy talán éppen a netnaplók miatt van, mert mit talál élőben mondani az, aki írásban vagy ötöl-hatol, vagy hetet-havat összehord. - Bíró-Balogh Tamás hakninaplója.

1 új humoreszk

2011. jaunár 14. - Bíró-Balogh Tamás
Bevallom, hogy elfogadtam a Tiszatáj-jutalmat, de ezzel nem azt akarom sugallni, hogy tudok úszni. Bevallom, hogy elfogadtam a Faludy-díjat is, de ezzel nem azt akarom sugallni, hogy nem hordok zoknit. - Bíró-Balogh Tamás netnaplója.

Igaz, hamis

2011. január 13. - Bíró-Balogh Tamás
"El tudok képzelni olyan személyt, aki mindkét szobor előtt áhítattal hajt főt és emel szívet." - Bíró-Balogh Tamás netnaplója.

Ismeretlenek

201. január 12. - Bíró-Balogh Tamás
"Nem hiszem, hogy Thomas Mann bármikor is leült volna kvaterkázni Göringgel." - Bíró-Balogh Tamás netnaplója a Literán.

Túlélni

2011. jaunár 11. - Bíró-Balogh Tamás
Minden nap végigmegy a folyosón, mert – amikor egészsége engedi – minden nap bejön a tanszékre. Ötvenhat éve tanít ugyanott. Mindenkit ismer, mindenkiről tudja, hogy mivel foglalkozik. - Bíró-Balogh Tamás netnaplója Ilia Mihályról.

Elemi szabályok

2011. jaunár 10. - Bíró-Balogh Tamás
Szerb Antal elegánsan intézte el Goethét („Ő volt Goethe”), ugyanakkor be lehetne idézni a Világirodalmi Lexikon szócikkét is, az ideális megoldás valahol a két véglet között van. - Ezen a héten Bíró-Balogh Tamás írja a netnaplót a Literán.