hirdetés

Keresési eredmény a(z) „babits mihály” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Pályázatok

Pályázati felhívások Móricz-, Örkény- és Babits-ösztöndíjra

Az EMMI megbízásából a MANK pályázatot hirdetett a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, az Örkény István drámaírói ösztöndíj és a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj elnyerésére. A Móricz-ösztöndíjra beadott pályázatokat február 9-ig, a Örkény- és Babits-pályázatokat február 16-ig várják.

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: Psychoanalysis Christiana

Babits verse a gótikus katedrálisokat idézi, a keresztény kultúra épületes paradoxonáról beszél, többszörös csavarral. - A hét versét Jánossy Lajos választotta.

A hét prózája

A hét prózája - Babits Mihály: A legnagyobb magyar - Töredékek Széchenyiről

"A zsarnokságnak ez a gyűlölete logikus következése az egyéniség tiszteletének. Mi megszoktuk a zsarnok gyűlöletét Kossuthtal és a demokráciával asszociálni. Elfelejtjük a történelmet, amely szerint épp a népuralmi rendszerek torkollnak legkönnyebben a diktatúrába." - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Előhívás Retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits ellen

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Másodikként a Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatairól" szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2010-ből.

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: Húsvét előtt

Babits húsvétra választott, 1916-ban írt versében a háborúból lett a költőnek érthető módon elege, s mint a Zeneakadémián megrendezett március 26-i Nyugat-matinén felolvasott, a közönséget magával ragadó opusz hatásából látszott, evvel egyáltalán nem volt egyedül.  - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: A felnőtt karácsony

Karácsony jön. Hideg égbolt betonja nyomja ezen az éjszakán sokak vállát. - A hét versét, Babits Mihály A felnőtt karácsony című költeményét Jánossy Lajos választotta.

Előhívás

Szabó Dezső és József Attila Babits ellen - az Előhívásban

2010. november 10-én, szerdán 19 órától Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlataival" és hozzá József Attila gyilkos gúnyversével foglalkoznak az Előhívás résztvevői, Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos. Helyszínünk: a Nyitott Műhely.

Előhívás V.

Az Előhívás 5. szériájának az esszé a témája

Október 6-án 19 órakor kezdetét veszi a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának V. szériája. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos ez alkalommal jelentős esszékről, illetve esszékötetekről beszélgetnek. Elsőként Lukács György: Levél a kísérletről c. írásáról.

Ott jártunk

Babits koszorúi

Emlékszünk, Karinthy úgy tudta, Babits születése előtt furfangosan rávette anyját, hogy Szekszárdra menjen, hogy ne rontsa el az alliterációt híres sorában: Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem. - Vári György járt a Fekete Sas Kiadó könyvbemutatóján.

Hír

Folytatódik „A 12 legszebb magyar vers” elnevezésű konferencia- és könyvsorozat

Folytatódik, és immár negyedik állomásához érkezik „A 12 legszebb magyar vers” elnevezésű konferencia- és könyvsorozat. Az esztergomi Bazilika lépcsősorain április 24-én 10.30-kor 1000 esztergomi és szekszárdi középiskolás diák egyszerre teszi fel Babits Mihály örök érvényű kérdését: „…ez a sok szépség mind mire való?”
További találatok