hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bacsó béla” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Búcsú

Pálinkás György halálára

Amikor megismertem, éppen megjelent a Felhők könyve, ez a rendkívüli kötet, amelyben tárgy és rajzolata tünékeny felhőjáték, ami nem csak az égit írta le, hanem a földi jelenséget is az égre vetítette. – A vasárnap elhunyt Pálinkás Györgytől Bacsó Béla búcsúzik. 

OTT JÁRTUNK

Kánonkerengő

Idén november 9. és 11. között rendezték meg a Debreceni Irodalmi Napokat, melyen a tudományos folyóiratok fórumbeszélgetésén túl szó esett az irodalomtörténet-írás esélyeiről, sor került a 75 éves Buda Ferenc köszöntésére és az Alföld-díjak átadására is. A díjat ebben az évben Bacsó Béla, Grendel Lajos és portálunk főszerkesztője, Keresztury Tibor nyerte el. - Pozderka Judit járt a helyszínen.

Petőcz András : Idegenek

Petőcz András
Idegenek
Palatinus Kiadó, 2007.
Szerkesztő: Bacsó Béla
Borítótervező, műszaki szerkesztő: Neyer Éva
keménytáblás, védőborítóval
124 x 183 mm
240 oldal, 2.600 Ft
ISBN: 978 963 9651 54 8

Háy János: Házasságon innen és túl

Szerző: Háy János
Cím: Házasságon innen és túl
Kiadó: Palatinus Kiadó
Ár: 2800 Ft

Veszélyeztetett fajok enumerációja

A Jelenkor folyóirat szeptemberi számának élén Marno János és Aczél Géza versei olvashatók. Dreff János/Tóth Dezső Az utolsó magyartanár feljegyzései című regényrészletét (mely nálunk is olvasható) Csehy Zoltán, Gellén-Miklós Gábor és Halmai Tamás versei követik, Szvoren Edina Bolgár ritmus című novellája után pedig Sándor Iván közöl újabb részletet készülő regényéből, a lap szépirodalmi rovata végül G. István László és Miklya Zsolt verseivel zárul.

Misztérium nyolc képben

Az Alföld júliusi száma Térey János drámarészletével (Jeremiás avagy Isten hidege-misztérium nyolc képben)  indul, melyet Bertók László, Menyhért Anna versei és Balogh Endre novellái követnek. A tanulmány rovatban Kalmár György, Bacsó Béla, Darida Veronika és Peremiczky Szilvia írásai szerepelnek.

Májusi viszonyítások

Az Alföld májusi számában olvashatjuk Tandori Dezső, Zalán Tibor, Payer Imre, a fiatalabb generációból pedig Pollágh Péter, Szolcsányi Ákos verseit. Konrád György regényrészletet, Szathmári István novellát közöl. A lapszámban helyet kapott továbbá Fried István tanulmánya Jókairól, valamint kritika Farkas Péter (Nyolc perc) és Berniczky Éva (Méhe nélkül a bába) könyvéről. Konrád György Inga című regényének részletét, Zalán Tibor verseit (Viszonyítások, Poharak) mi is közöljük, mindkét szerzőnek új könyve jelenik meg a Könyvhéten.

Ne rágd magad! – Gyűlöletidő

A pozsonyi szerkesztésű lap őszi számának témája: a gyűlölet. E mellett Térey János Asztalizene című színműrészletébe, Thomas Pynchon regényébe és Julió Cortázar verseibe olvashatjuk bele magunkat.

John Sallis: A kő

John Sallis
A kő
Kijárat Kiadó, 2007.
Fordította: Molnár Gábor
/Figura 2./
140. old., 2.800 Ft

Jelenkortársaink

A Pécsett szerkesztett folyóirat idén félévszázados. Ezévi második számában is a kortárs magyar szépirodalom közlése játssza a főszerepet. A februári lapszámot két nekrológ zárja: Takáts József Határ Győzőre, Tüskés Tibor Lázár Ervinre emlékezik.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Bimbózó lányok árnyékában

2006. október 4. – Dunajcsik Mátyás
Ó, azok a drága, bimbózó, franciaszakos lányok! Milyen szomorúan néztem őket hétfőn is a XVI. századi irodalomról szóló szemináriumon, amikor az istennek sem tudták megérteni, hogy a reneszánsz is rakendroll, csak a megfelelő oldaláról kellene megfogni! Milyen szívesen meséltem volna el nekik, ahogyan a 17 éves kis Louise Labé férfiruhát öltve részt vesz a Perpignan-i lovagi tornán 1542-ben, páncélja alatt surran a selyem, lebben a bársony, míg kopjafája nagyot nem csattan a felfuvalkodott férfifőkön!

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Idegenek - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-04-10 16:00:00

JAK Tanulmányi Napok

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-10-06 10:00:00

A L'Harmattan Kiadó estje

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György u. 37.)
Kezdő dátum: 2005-11-17 18:00:00