hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balázs attila” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvajánló

Balázs Attila: Szép kis történetek

Alekszej Kirillovics Vronszkijon, aki különben gyűlölte Chagallt, mert a hegedűnél jobban szerette a harmonikát, ugyanakkor imádta a tehenet, s eleinte tengeren átkelő szarvasmarhákat, majd később valami fura kis szigetről származó, nagyfejű alakokat rajzolt, egymással bőszen közösülőket, Alekszej Vronszkijon már nem segíthetett senki. – Balázs Attila kötetéből ajánlunk egy részletet a zEtna Kiadó jóvoltából.

Moszkva tér

Moszkva tér, Király utca, Széll Kálmán, Kukorelly Endre

Én délről jöttem, ő keletről, s összefutottunk a „kalefes” óra alatt. Háromnegyed kilenc. Kérdeztem, mit tud. Azt mondta, mindent. Buta kérdés volt. Misi, akit pesti nagybátyám ajánlott, mindent tud, bír, győz, és ha valamit nem, akkor majd rövidesen jön apjuk, aki mindent befejez, mint a kézilabdában a beálló. – Bontják a Moszkva teret, a Litera kis sorozatával vesz búcsút tőle. Ezen a héten Balázs Attila írását olvashatják.

Laudáció

Meztelen honleány – a babérbokor mögött

Orsolya könnyedén elővarázsolja a maga kalapjából a zongorát, a birsalmát, a ribiszkét. Ama honleányt, a sörivó fiatal nőt, meg a novinarkát is. Mutat kutyatejet és disznófarkat a konyhaablakon át. Halmokat, vaktérképeket és vaktöltényeket. - 2014 Sziveri-díjasa Bencsik Orsolya. Balázs Attila laudációját olvashatják.

EX SYMPOSION, 2013/82.

Exjugó lexikon

Az EX Symposion elkészítette a magyarok Jugoszlávia-lexikonját. Az alábbiakban Balázs Attila utószavát, valamint a szócikkek jegyzékét  olvashatják belőle, drMáriás illusztrációival.

Hír

Laza optimizmustól a happy endig

Seres Szilvia, Natalia L. L., Bernar Venet és Marina Abramović kiállításain kortárs írók olvasnak fel a Műcsarnokban, többek között Garaczi László, Kemény István, Csaplár Vilmos, Háy János, Tóth Krisztina és Borbély Szilárd lép fel, de zene is lesz minden alkalommal Ujj Zsuzsitól Víg Mihályon át a Specko Jednóig.

Duna-legendárium

Nácsa János: Kábító Duna

Janis: duna víz az meg mire jó ne akarj átverni!!! / River: Semmi kamu, nincs ennél jobb. / Jim: Tényleg szuper, kipróbáltam! Először felpörget, aztán jön a lebegés, kettő az egyben / janis: víz?????????????? / River: Duna.  - Nácsa János pályaműve Balázs Attila írásának egy mondatára íródott, a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Dunának mente és alanta

Itt van viszont a Duna. A felszínen. A maga hídjaival, sirályaival, dinnyehéjaival. Egyelőre feltáratlan, azonban minden jel arra vall, hogy neki is megvan a maga mélybeli iker-partnere, amellyel itt-ott átjáró köti össze, csak ezeket még nem ismerjük pontosan. - Balázs Attila írása a Duna-legendáriumban.

A meccs embere

Mi a Jabulani? Mi?!

Szóval, a Jabulani nem vicc. Egyenest tragédia. Tulajdonképpen rossz metafora. Az egyenes álompálya és a kacskaringós valóság erősen jojózó szerencsétlen metaforája. Maga a galád összeesküvés. - Balázs Attila író-goalkeeper "J'accuse"-e a labdáról.

Interjú

A díjazottakat kérdeztük IX.

A sorozat utolsó interjúját olvashatják. Benne Balázs Attila írót, rádiós szerkesztőt (József Attila-díj), Beck András esztétát-irodalomkritikust (Balassa Péter-díj) és Petőcz András író-költőt (Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje) kérdeztük.

Képzett Társítások

Az ismeretlen kockázata

Hol van az otthon, és hol van az itthon? A világ iszonyú gazdagságával az is találkozik, aki nem kerekedik fel, hanem egész életében otthon van, és a szemközt lévő fát nézi az ablakból. Balázs Attila és Bollók Csaba volt a legutóbbi Képzett társítások est vendége. Ott jártunk.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

The Clown 7 – end of the story (illetve nem)

2006. augusztus 27. – Balázs Attila
Huchtenburgh mérhetetlenül türelmes ember volt, kitartóan működött, egyenletesen, ahogy a holland szélmalmok őrölnek, számtalanszor javított, zokszó nélkül, és miközben hullákat pingált, a reneszánsz után szabadon örült annak, hogy él, hiszen úgy vélte, magánál az életnél aligha van élvezhetőbb időtöltés. Ám mint senki ezen az árnyékvilágon, vagy csak roppant kevesen, ő sem volt tökéletes.

The Clown 6 – regény és napló békaegérharca

2006. augusztus 26. – Balázs Attila
Nagy szeretettel állítottam a saját családom kis történetét mindig a nagy szent történelem mellé. Pici, görbe, anonim tojáskánk a nagy és dicső mellett. Remek kép! Ki-begyűrűztek a motívumok, gyümölcsözővé tették a játékot, született egy rakás élmény, egy rakás keserűség, egy rakás lendület. Egy rakás arany, egy rakás szar.

The Clown 5 – USA

2006. augusztus 25. – Balázs Attila
Ah, különben se történik semmi! Tán annyi, hogy a Sevilla lealázza este a Barcát. Tojunk rá, innen Iowából. Szóval, itt az van, hogy eléggé el lett szúrva valami (késő bánat). Tehát se krétai krétakör, se iowai búzatábla (búzakör?). Mindig is tudtunk jól választani. Így történt hát, hogy a Kolumbusz felfedezte Újvilágban Új-Anglia, Új-Franciaország, Új-Spanyolország, Új-Skócia stb., a sok új mellett nem jött létre Új-Magyarország is.

The Clown 4 – anyu, én gép nélkül!

2006. augusztus 24. – Balázs Attila
Moholy-Nagy László valójában a nem kevésbé híres Man Rayjel egy időben fedezte fel újra azt az eljárást, amelynek eredete a fotográfia kezdetéig vezethető vissza. A tárgyakat közvetlenül fényérzékeny papírra helyezte, majd megvilágította, s az így készült képet rögzítette. A leírt módszerrel olyan műveket hozott létre, melyeknek nincs "negatív eredetijük", következésképp nem sokszorosíthatók.

The Clown 3

2006. augusztus 23. – Balázs Attila
Itt ismét lendül a történelem kereke. Feleségem és én – mások drága igyekezetének hála – ott állunk a Kárpátia svédasztalánál, s fejet hajtunk dr. Niklai truppjának pompás kocsonyája előtt, amelyben pontosan úgy törik meg a fény, ahogy kell. S ha diszkréten belerúgsz az asztal lábába, pontosan annyit rezdül sec/c alatt e mű, amennyit kell.

The Clown 2

2006. augusztus 22. – Balázs Attila
Bár megfigyelhető, hogy egyes apró bohócok is néha – rendkívül sikeresen – legalább akkora fanyar mosoly kicsalására képesek, akár a példaképek, de ez más kérdéskörbe tartozik. Lényegünk a kontinuitás, fontos a bohóc! A bohócok pedig, akárcsak bárki más, szaporodnak. És a sok kis bohóc néha ki-kiszorít egy-egy nagyobbat. Így játszadoznak tovább, míg a vert bohóc emelt fővel sokszor ilyenkor döbben rá: Ő valójában többre hivatott – s máshová megy.

The Clown

2006. 07. 21. – Balázs Attila
Esik úgy, hogy átkavarja a szomszéd utcai magányos bohócot, aki meg – ismervén témában a házigazda régi preferenciáit – az óvágású „bítnik haverokról” gyorsan az ostorozandó erkölcstelen jelenségekre tér, amelyek a régi elferdülések eredményei, dühítőek, hovatovább a legnagyobb izé, hogy kiirthatatlanok. És akkor nézi a mennyezetet hosszan ez a paprikajancsi, patetikus hatásszünet, mély levegővétel, majd házigazda bohóc tudja már, mi jönne, tudja fejből.

Hajnali láz, tetők

2006. 01. 23. – Györe Balázs
 Enyém a kilátás, a hegyek, a városmajori templom tornya, a galambok és éppen most a „hajnali háztetők”, havasan, füstölgő kéményekkel. Retek utca 17. Volt már életemben 17 az Erzsébet utcában (Újpesten) és a Kavics utcában (a Rózsadombon), megtoldva egy b betűvel.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

KIŠ-ESSZÉ - Szimpózium és beszélgetés

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2008-10-17 17:00:00

Könyvbemutató – Hasítás – huszonhat magyar író novellája a rockról

Gödör Klub (Bp. V. kerület, Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-10-15 18:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Magyar Lettre

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-10-30 16:00:00

Kőrösi Zoltán a hajón

A38 Állóhajó (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)
Kezdő dátum: 2006-05-23 18:00:00

EX-Kuka

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2006-05-02 18:00:00

Ex-Symposion est

Békés Megyei Könyvtár, játszóterem (Békéscsaba, Derkovits sor 1.)
Kezdő dátum: 2006-03-13 18:00:00

Budapest, nőváros - Kőrösi Zoltán irodalmi estje

Magyarkanizsán a CNESA Pinceklubjában
Kezdő dátum: 2006-02-10 19:00:00

Riefenstahl és a Gyüttmentek

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út- Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-01-13 18:00:00

Társalgó irodalomról és művészetekről


Kezdő dátum: 2005-03-05 09:05:00
Bartók Rádió
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Videó

Duna-körző

2011. június 25-én Duna-körző címmel tartott a Litera nagyszabású rendezvényt a Március 15-e téren. A Duna-legendárium szerzőivel, Falcsik Marival, Balázs Attilával, Háy Jánossal és Péterfy Gergellyel Jánossy Lajos beszélgetett.

A háború képei

A Képzett társítások - Aegon-esten Balázs Attila felidézte a délszláv háború borzalmait, és beszélt a történelem feltárhatóságáról is.

Itthon és otthon

A Képzett társítások - Aegon-estek a Nemzetiben legutóbbi estjén Balázs Attila beszélt a régi és az új Újvidékről, arról, hogy mi az itthon és mi az otthon.

A véletlen rendezőelve

A Képzett társítások - Aegon-estek a Nemzetiben legutóbbi estjén Balázs Attila vendége Bollók Csaba volt. Bollók találomra olvasott fel a Kinek Észak, kinek Délből, ezzel demonstrálva a véletlenszerűség döntő fontosságát.