hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balassa péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét esszéje

A hét esszéje – Balassa Péter: Leonóra papírjai

Megrendülten konstatálom, hogy az utolsó pillanatig dolgozott. A cím Beethoven Fidelióját idézi. A szabadság drámáját. Azt az elbeszélést, amelynek történetét Balassa elmélyült hűséggel faggatta. – A hét esszéjét Jánossy Lajos választotta.

JELENKOR 2017./ JÚLIUS-AUGUSZTUS

Szarka Judit: Balassa Péter Biblia- és felvilágosodás-értelmezése

Hetven éve született Balassa Péter. A Jelenkor folyóirat nyári számát a lapban megemlékező összeállítással ajánljuk. Az ELTE Esztétika Tanszékén 2005-ben indult Balassa-munkaszemináriumán elhangzó egyik előadást, Szarka Judit tanulmányát olvashatják nálunk.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak III.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés harmadik, befejező részét olvashatják.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak II.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés második részét olvashatják.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak I.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve ezen a napon, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés mellett meghallgathatnak egy rövid hangfelvételt is az eredeti interjúból.

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

A hét prózája

A hét prózája - Balassa Péter: Az egyszerűség útjai sötétben

"Isten jövője nem megnyugtató, hanem nyugtalanító és sürgető jövőidő, amely a boldogtalanok transzcendens boldogságának paradoxonával megelőlegezi a felfoghatatlanul egyszerűt." - A hét prózáját, Balassa Péter Az egyszerűség útjai sötétben című esszéjének részletét Jánossy Lajos választotta.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Ott jártunk

…változatlan

Ma a diskurzus olyan foka, mint a levélváltásban - amire még jellemző a beszédhelyzet keresése - el sem képzelhető... - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról szólt a vita a legutóbbi Előhíváson a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Novemberi nosztalgia

2006. november 11. – Szvetelszky Zsuzsanna
Megismertem több tucat féle esőt, és a sajátos paderborni tömegmozgást: arrafelé, ha elkezd zuhogni, az emberek úgy sétálnak, bicikliznek, csókolóznak, kirándulnak, kertészkednek tovább a szabadban, mintha mi sem történt volna, ezzel szemben másutt gyorsan tető alá húzódva tömörülünk, és várjuk, hogy elálljon. Szerintem itt nyertek több évszázadot a németalföldiek, innen a gazdagságuk, kultúrájuk, szabadságuk – nem várták meg, hogy elálljon, tették a dolgukat tovább.

Búcsúhappening

2006. 02. 06. - Pályi András
„Te nem színész, hanem színház vagy” – mondja az egyik szónok, nem tudom már, ki. Végül is abban a filmben „csak” színész volt, nem színház. Habár színésznek is kivételes fenomén. Ez a rituálé viszont, amelyben ma részt veszünk, hamisítatlan Halász-színház. Búcsúszertartás, szertartók nélkül. Főleg bárminemű transzcendencia vagy túlvilághit nélkül. Ezért is került át az egész a halálon innenre.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Mameluk (naplórészlet - retro, befejezés)

Sírva imádkozom. Mert mostanig tükör által homályosan láttam, de mi lesz, ha egyszer „kitisztulok”? Látó vakság. Most még elképzelhetetlen. De akarom! És G. is segít, s ha elkap a félelem,...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Magatartások találkozója - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-04-18 17:00:00

Üveggolyók – sajtóbemutató

Írók Boltja (Bp., VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-30 11:00:00

Az egyszerűség útjai, sötétben  -  Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-05-17 16:00:00

Emléktöredékek egy Tanítóról című film a Filmszemlén


Kezdő dátum: 2005-02-05 15:45:00
Bp., II., Margit krt. 5/b.

Üveggolyó-díj átadása

Írók boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2005-06-05 17:00:00