hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balassa péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

A hét prózája

A hét prózája - Balassa Péter: Az egyszerűség útjai sötétben

"Isten jövője nem megnyugtató, hanem nyugtalanító és sürgető jövőidő, amely a boldogtalanok transzcendens boldogságának paradoxonával megelőlegezi a felfoghatatlanul egyszerűt." - A hét prózáját, Balassa Péter Az egyszerűség útjai sötétben című esszéjének részletét Jánossy Lajos választotta.

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Ott jártunk

…változatlan

Ma a diskurzus olyan foka, mint a levélváltásban - amire még jellemző a beszédhelyzet keresése - el sem képzelhető... - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról szólt a vita a legutóbbi Előhíváson a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

Előhívás

Előhívás - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról

2011. február 9-én a Nyitott Műhelyben az Előhívás témája egy levélváltás lesz, amely Balassa Péter és Csengey Dénes között esett. A beszélgetőtársak: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

Előhívás V.

Az Előhívás 5. szériájának az esszé a témája

Október 6-án 19 órakor kezdetét veszi a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozatának V. szériája. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos ez alkalommal jelentős esszékről, illetve esszékötetekről beszélgetnek. Elsőként Lukács György: Levél a kísérletről c. írásáról.

A szavak és a dolgok

Nem a fesztáv a meglepő és nem a szakítószilárdság, hanem a következetesség, a magát alakító, meghaladó, a klasszikus bildung-nevelődés értelmében vett önismereti, tehát a közösség identitását, hagyományát is újraértő munka, amelybe mindenképpen beleértendő Balassa tanári pályájának fontossága is. Jánossy Lajos kritikája Balassa Péter kötetéről

Interjú

„Az út mindig elhatárol, szétválaszt”

Beszélgetés Schein Gáborral Balassa Péterről, akinek életművéből Átkelés I. címmel a Balassi kiadó jelentetett meg kötetet az Ünnepi Könyvhétre.

Schein Gábor esszékötetéről

A vak Faust

Amennyiben mégis lehetne hinni bildungban, paideiában, azt mondanám, hogy nagyon sok fájdalmas leckét tartogat önismeretünk számára ez a kivételesen jelentékeny, nagyszabású munka. - Vári György Schein Gábor kötetéről.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Magatartások találkozója - Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-04-18 17:00:00

Üveggolyók – sajtóbemutató

Írók Boltja (Bp., VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-11-30 11:00:00

Az egyszerűség útjai, sötétben  -  Könyvbemutató

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-05-17 16:00:00

Emléktöredékek egy Tanítóról című film a Filmszemlén


Kezdő dátum: 2005-02-05 15:45:00
Bp., II., Margit krt. 5/b.

Üveggolyó-díj átadása

Írók boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)
Kezdő dátum: 2005-06-05 17:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Exkurz: Nyugat(ra)

2008. február 6. - Tatár Sándor
Ezenközben – ez a határozott benyomásom – Kosztolányit, többé-kevésbé az alapító atyákhoz illetve a folyóirat arculatát alapvetően meghatározó szerzőkhöz tudvalevőleg nem tartozó Füst Milánt (meg talán a Babits-tanítvány, de amúgy „nem csont nélkül Nyugat-os” Szabó Lőrincet) kivéve* nincs a hajdani folyóiratnak olyan emblematikus alakja, akinek művét elevenebbként (számottevően elevenebbként) tartaná fönn és készenlétben a kulturális emlékezet,  
s akinek műve elevenebb ösztönzés-forrásul szolgálna a ma íróinak, mint a Nyugat e pillanatban szintén múzeumi tárgyakká szikkadt ellenfeleié, teszem azt, Herczeg Ferencé vagy akár Németh Lászlóé.

Novemberi nosztalgia

2006. november 11. – Szvetelszky Zsuzsanna
Megismertem több tucat féle esőt, és a sajátos paderborni tömegmozgást: arrafelé, ha elkezd zuhogni, az emberek úgy sétálnak, bicikliznek, csókolóznak, kirándulnak, kertészkednek tovább a szabadban, mintha mi sem történt volna, ezzel szemben másutt gyorsan tető alá húzódva tömörülünk, és várjuk, hogy elálljon. Szerintem itt nyertek több évszázadot a németalföldiek, innen a gazdagságuk, kultúrájuk, szabadságuk – nem várták meg, hogy elálljon, tették a dolgukat tovább.

Búcsúhappening

2006. 02. 06. - Pályi András
„Te nem színész, hanem színház vagy” – mondja az egyik szónok, nem tudom már, ki. Végül is abban a filmben „csak” színész volt, nem színház. Habár színésznek is kivételes fenomén. Ez a rituálé viszont, amelyben ma részt veszünk, hamisítatlan Halász-színház. Búcsúszertartás, szertartók nélkül. Főleg bárminemű transzcendencia vagy túlvilághit nélkül. Ezért is került át az egész a halálon innenre.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Mameluk (naplórészlet - retro, befejezés)

Sírva imádkozom. Mert mostanig tükör által homályosan láttam, de mi lesz, ha egyszer „kitisztulok”? Látó vakság. Most még elképzelhetetlen. De akarom! És G. is segít, s ha elkap a félelem,...