hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balla zsófia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét verse

A hét verse – Balla Zsófia: Salve

Ti vagytok a gonosz, és akik ellen gonoszságot követnek el. A „ments meg, Uram, a gonosztól" értelmét veszti. – Balla Zsófia versét, amely az 1991-es A páncél nyomai című kötetben jelent meg, Nagy Gabriella választotta.

Részlet a kötetből

Balla Zsófia: Más ünnepek (részlet)

A világ szabálya abban áll, hogy tudósok / vagy gyanútlan emberek meglelik? / Életünk a véletlenek ezer füvében bujdokol –/ csak a kard és a rózsa, ami fölmeredezik? – Balla Zsófia Pesti Kalligramnál megjelent új verseskötetéből olvashatnak három verset.

DIA

Balla Zsófia a DIA új tagja

A Digitális Irodalmi Akadémia most véget ért éves közgyűlésén Balla Zsófiát és posztumusz Déry Tibort választotta tagjai közé.

BÁRKA 2014./5.

Balla Zsófia versei a Bárkában

Sötétségben minden föld idegen. / Lépegettem azért, bizonytalan, – aztán egyre jobban, / mert a magasba néztem és ott billiárdfény repdesett. - A Bárka folyóirat legújabb számát Balla Zsófia két versével ajánljuk.

KÖRKÉRDÉS

Év végi körkérdés - 2012/5.

A Litera 2012-ben tíz fontos irodalmi szereplőt kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. Most Balla Zsófia válaszait olvashatják.

Hír

A Látó nívódíjai 2012-ben

2012-ben huszonkettedik alkalommal osztja ki a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége évzáró nívódíjait. Az elmúlt húsz évben több mint 50 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.

Litera-díj 2012

Garaczi László Litera-díjas!

Szombat este a Maros Sörözőben a Litera kihirdette Én nem fogom be című verspályázatának eredményét. A Litera-díjat 2012-ben Garaczi László nyerte el, a nyílt pályázat első díjasa: Horváth Viktor. - Cikkünkben megtekinthetik a LiteraTV felvételét is a díjátadásról.

KÖLTÉSZET NAPJA 2012

Költők kézzel 2.

Költészet napján a Litera felkérésére kortárs költők azzal lepték meg olvasóinkat, hogy rendelkezésünkre bocsátották kéziratban írt verseiket, melyeket most közzéteszünk több részletben. Fogadják örömmel a költészet ünnepén! - Második rész.

Én nem fogom be

Balla Zsófia: Metró, aluljáró

Oldalvást pillantok: ott áll-e még. / Igen, ott. Szürkében, bajuszban, flanell ingben. / A cigaretta meggyújtja kezét. / Nem kéreget, de nem is mozdul innen. - Én nem fogom be című politikaivers-sorozatunkban Balla Zsófia versét olvashatják.

RECENZIÓ

Kérdések könyve

Súlyos és komoly költészet Balla Zsófiáé, nem a népszerűbb könnyed, ironikus, játékos fajtából való. (...) Egyszerre közéleti és nagyon személyes, lassan felfejthető, meglepetésekkel teli költészet. - Turbuly Lilla recenziója Balla Zsófia A nyár barlangja című kötetéről.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Horváth Dávid fotónaplója 6.

Horváth Dávid - 2012. november 17.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten Horváth Dávid fotóit tekinthetik meg. A hatodik napon a Balla Zsófiáról készült portrét láthatják.

Mozart és a nyerőgépek

2006. november 2. – Tasnádi István
Sokszor nem az a fontos a színpadon, hogy a színész mit mond, hanem hogy mivel mondja, milyen szavakkal. Hogy mi a mondat lejtése, ritmusa, stílusa, hossza, hallgatása. Nézzük csak meg a Tartuffe-öt Vas István és Parti Nagy fordításában. Nem ugyanaz a darab. Talán mégis számít a nyelv.

Búcsú-utazás

2006. október 15. – Balla Zsófia
Tegnap megint megszöktem az életemből. Nézem a kigyúlt ablakokat, a lámpák fényfüzérét a Balaton túlsó partján. Itt álldogálunk Hegymagas fölött, egy Szentgyörgy-hegyi szőlőskertben. Kóstolgatjuk a rozsdás bogyókat, a törött mandulát és házigazdánk fénylő, 2005-ös, aranymedáliás, dióbukés olaszrizlingjét, és 2004-es rizlingszilvániját.

Az igazi színház

2006. október 14. – Balla Zsófia
A szöveg eggyé forr az arcjáték, a gesztusok és mozgássorok szigorúan komponált, ámde a rögtönzés könnyedségét mutató koreográfiájával. Bármit lássunk a színpadon, bármilyen egymásba csavarodott nagyjelenetet: minden színész minden szava és minden mozdulata követhető, látható, mert átgondolt része a művészi szándéknak.

Egyirányú lift

2006. október 13. – Balla Zsófia
Beszélgetünk. Érzem mögötte a félmúlt egész irodalmát. Vázolom, közös estünkön miféle kérdésekre számíthat. Nézegetem a könyveket, a cd-k feliratát. Bekövetkezik a teázás. Kritikákat, verses lemezeket szedünk össze. Megmutatja, hogyan lehet az internetről letölteni a rádióműsorokat. Az ablakokról beszélünk. „Ablakunk minden pórusunk” – mondja Illyés. Milyen sokféle, bonyolult zár van minden ajtón. Rengeteg zár mögött lakik a barátom.

Rezgésszámok különbségei

2006. október 12. – Balla Zsófia
A zene a hangzásban, a megszólaltatásban él. Jagamas tanár úrnak annyiban volt igaza, hogy a zeneszerzők, a képzett zenészek a néma partitúrát olvasva is belső hallással hallják a zenei anyagot. De a zenemű életét és sugárzását a megszólaltatás minősége adja. Illetve az az élettani-fizikai-hatás, amelyet a rendezett és fortélyosan létre csalt hangrezgés kelt az emberi testben.

Nem magánügy

2006. október 11. – Balla Zsófia
A kelet-európai társadalmak jelesül olyan képződmények, amelyekben nincs önvizsgálat, tanulság, - csupán bűnösök, bűnbakok és azok kivétel nélkül mindig a szembenálló térfélen keresendők. Súlyos hátrányunk, hogy mifelénk nem alakult ki a nyilvános és teljes felelősségviselés jog- és szokásrendje.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. – Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Esti fények

2006. október 9. – Balla Zsófia
Évente négy könyvet adnánk ki egyelőre. Elsősorban a világirodalom olyan ismeretlen nagy szerzőit, akiknek a neve alig vagy egyáltalán nem ismert itthon. Régi ismerteket is szándékozunk kiadni. Szeretnénk visszaadni az olvasás örömét, a kábító mélység érzetét. A régi és modern klasszikusokra mutatva állítunk valamit az irodalom természetéről és a katarzis lehetőségéről.

A szent profán

2006. január 11. - Bodor Béla
És akkor ez most mit jelent? Hogy sokféle női beszéd van párhuzamosan? Persze. De az is lehet, hogy valamifajta aszinkronitás mutatkozik ebben a dologban. Hogy egymással versengő beszédformákat figyelhetünk meg, talán egy dialogikus (rosszabb esetben alkalmazkodó) és egy offenzív, önérvényesítő beszédstratégiát. Nekem persze ez a Takács Zsuzsa-féle intonáció a vonzóbb, de ki tudja, hogy nem kell-e mostanában inkább lerúgni a lépcsőn a hokedlit.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

75 éves a titkos polgármester

Utoljára háromévesen volt meglepő születésnapja, most lángszórós torta és bőrgerincű, egyedüli példány, az Isten hozta a Látogatót! várta az Alexandra Könyvesházban. Helyszíni szemlénket kapcsolódó anyagainknál olvashatják.
Márton László, Demszky Gábor, Garaczi László és Csaplár Vilmos beszélnek róla, Radnóti Sándor, Kornis Mihály és Balla Zsófia köszöntik a "mindig párbeszédre kész" személyiséget, akit mindig érdekel a vitapartnere - Konrád György 75 éves.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Jazzköltészeti est


Kezdő dátum: 2016-04-25 19:00:00
Jazzköltészeti est a Gödör Klubban.

Borostyán-estek: Ferencz Győző

Stúdió K (Bp, IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-16 19:30:00

Ajvár szerdán: Helyszíni szemle

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 18:00:00

Irodalmi párok: Balla - Báthori

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-08 19:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-12-06 19:30:00

Borostyán-estek

Stúdió K. (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-11-18 20:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-27 11:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-10-18 19:30:00

A diktatúrák legyőzése

OSA Archívum (Bp. V., Arany János u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-10-12 16:30:00

„KREATÍV FELEJTÉS”

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-09-06 16:00:00
További találatok