hirdetés

Keresési eredmény a(z) „balla zsófia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Litera Rádió

Litera Rádió: Irodalmi párok – Balla Zsófia és Báthori Csaba

2008. március 8-án az Irodalmi párok sorozat estjén Balla Zsófiával és Báthori Csabával Bán Magda és Torma Tamás beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A sorozatszerkesztő Kriszt Magdolna volt. A Litera Rádió Retró-sorozatában publikált hanganyagok közül ez a második. Hallgassák meg.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Rendkívüli ajánlat

Kiállítás Szentendréről, színház és opera Budapestről és Kolozsvárról, komolyzene és egy különleges film inspirálta könyv története. Balla Zsófia kulturális ajánlója a tél végére és a tavasz első napjaira.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Kiáltvány

De nincsen oly rövidke lét, / melyért ne volna érdemes csalódni. /Hinni abban, ami szorongat épp. / Hinni a magány erejében. – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, egyik legújabb verse olvasható most nálunk.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Fantasztikus idő lebegett bennünk

Ami elképesztően jó, az hihetetlenül modern is, és elévülhetetlen, kophatatlan, az átüt, és azt gondolom, hogy az számít költészetnek. Persze elolvasom, mit írnak a kortársaim, és élvezem, ami jó, vagy jócska, de amikor be akarom mérni a távot, akkor kell a nagy minta. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készített nagyvizit-interjúnk második része.

Nagyvizit

Balla Zsófia: Megállsz és szívsz egy korty levegőt a nagy irodalomból

A szkepszis, amely bennem – most már a hazai viszonyokat is hozzávéve – mostanában egyre erősebb, inkább úgy szól, hogy mi az értelme a költészetnek, van-e arra esély, van-e értelme annak, hogy itt valaki egyáltalán megszólaljon. – A ma 70 éves Balla Zsófiával készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája III.

Aki külföldre megy, az új helyen is afelé igyekszik, aki otthon volt, aki ő maga. Az lesz, aki volt. Ez léte folytonosságának garanciája. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének harmadik részét olvashatják.

A hónap szerzője

Balla Zsófia: A vers hazája II.

A kiemelkedő írónak is elemi érdeke, hogy az alkotók középosztálya is lélegzethez jusson és érezze életének és műveinek létjogosultságát. Nem lehet ugyanis egy-ügyű irodalomban nagy írónak lenni. – A hónap szerzője, Balla Zsófia Széchenyi Akadémián elhangzott beszédének második részét olvashatják.

A HÓNAP SZERZŐJE

Balla Zsófia: Fénytöredékek

Ó, maradj! hiszen van még időd! / még lehetne! Ne mondd azt, hogy kitelt. / Ki osztja, kinek mennyi jut? Ki tölt testünkbe tartamot? – Januárban Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán, most egy friss verset olvashatnak tőle.

A HÉT VERSE

A hét verse – Balla Zsófia: Metró, aluljáró

Metró, aluljáró egy hétköznapi, fájóan hétköznapi helyzetet ír le, az volt 2012-ben, és még inkább az ma is, a korban, amelyben „szégyenünk jól lakik”. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A HÓNAP SZERZŐJE

A hónap szerzője: Balla Zsófia

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2019 januárjában Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Horváth Dávid fotónaplója 6.

Horváth Dávid - 2012. november 17.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten Horváth Dávid fotóit tekinthetik meg. A hatodik napon a Balla Zsófiáról készült portrét láthatják.

Mozart és a nyerőgépek

2006. november 2. – Tasnádi István
Sokszor nem az a fontos a színpadon, hogy a színész mit mond, hanem hogy mivel mondja, milyen szavakkal. Hogy mi a mondat lejtése, ritmusa, stílusa, hossza, hallgatása. Nézzük csak meg a Tartuffe-öt Vas István és Parti Nagy fordításában. Nem ugyanaz a darab. Talán mégis számít a nyelv.

Búcsú-utazás

2006. október 15. – Balla Zsófia
Tegnap megint megszöktem az életemből. Nézem a kigyúlt ablakokat, a lámpák fényfüzérét a Balaton túlsó partján. Itt álldogálunk Hegymagas fölött, egy Szentgyörgy-hegyi szőlőskertben. Kóstolgatjuk a rozsdás bogyókat, a törött mandulát és házigazdánk fénylő, 2005-ös, aranymedáliás, dióbukés olaszrizlingjét, és 2004-es rizlingszilvániját.

Az igazi színház

2006. október 14. – Balla Zsófia
A szöveg eggyé forr az arcjáték, a gesztusok és mozgássorok szigorúan komponált, ámde a rögtönzés könnyedségét mutató koreográfiájával. Bármit lássunk a színpadon, bármilyen egymásba csavarodott nagyjelenetet: minden színész minden szava és minden mozdulata követhető, látható, mert átgondolt része a művészi szándéknak.

Egyirányú lift

2006. október 13. – Balla Zsófia
Beszélgetünk. Érzem mögötte a félmúlt egész irodalmát. Vázolom, közös estünkön miféle kérdésekre számíthat. Nézegetem a könyveket, a cd-k feliratát. Bekövetkezik a teázás. Kritikákat, verses lemezeket szedünk össze. Megmutatja, hogyan lehet az internetről letölteni a rádióműsorokat. Az ablakokról beszélünk. „Ablakunk minden pórusunk” – mondja Illyés. Milyen sokféle, bonyolult zár van minden ajtón. Rengeteg zár mögött lakik a barátom.

Rezgésszámok különbségei

2006. október 12. – Balla Zsófia
A zene a hangzásban, a megszólaltatásban él. Jagamas tanár úrnak annyiban volt igaza, hogy a zeneszerzők, a képzett zenészek a néma partitúrát olvasva is belső hallással hallják a zenei anyagot. De a zenemű életét és sugárzását a megszólaltatás minősége adja. Illetve az az élettani-fizikai-hatás, amelyet a rendezett és fortélyosan létre csalt hangrezgés kelt az emberi testben.

Nem magánügy

2006. október 11. – Balla Zsófia
A kelet-európai társadalmak jelesül olyan képződmények, amelyekben nincs önvizsgálat, tanulság, - csupán bűnösök, bűnbakok és azok kivétel nélkül mindig a szembenálló térfélen keresendők. Súlyos hátrányunk, hogy mifelénk nem alakult ki a nyilvános és teljes felelősségviselés jog- és szokásrendje.

Beteljesült kívánság

2006. október 10. – Balla Zsófia
Hölderlin jut eszembe: az a benyomásom, hogy ő is tudatosan választotta az őrületet, mint menedéket és szerepet. Azt írják, egy forradalmi összeesküvésben való részvétele miatt, a büntetés elől lépett meg ily módon. Mintha nem tudnánk belenyugodni abba, hogy Petőfit megölték, Hölderlin megháborodott.

Esti fények

2006. október 9. – Balla Zsófia
Évente négy könyvet adnánk ki egyelőre. Elsősorban a világirodalom olyan ismeretlen nagy szerzőit, akiknek a neve alig vagy egyáltalán nem ismert itthon. Régi ismerteket is szándékozunk kiadni. Szeretnénk visszaadni az olvasás örömét, a kábító mélység érzetét. A régi és modern klasszikusokra mutatva állítunk valamit az irodalom természetéről és a katarzis lehetőségéről.

A szent profán

2006. január 11. - Bodor Béla
És akkor ez most mit jelent? Hogy sokféle női beszéd van párhuzamosan? Persze. De az is lehet, hogy valamifajta aszinkronitás mutatkozik ebben a dologban. Hogy egymással versengő beszédformákat figyelhetünk meg, talán egy dialogikus (rosszabb esetben alkalmazkodó) és egy offenzív, önérvényesítő beszédstratégiát. Nekem persze ez a Takács Zsuzsa-féle intonáció a vonzóbb, de ki tudja, hogy nem kell-e mostanában inkább lerúgni a lépcsőn a hokedlit.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Nagyvizit

Nagyvizit Balla Zsófiánál

Balla Zsófia 2019. január 15-én lesz 70 éves. Még decemberben meglátogattuk lakásán, hogy nagyvizit-interjút készítsünk vele. A várhatóan több részes nagyinterjú olvasása előtt tekintsék meg bevezető videónkat, melyet Valuska Gábor készített.

75 éves a titkos polgármester

Utoljára háromévesen volt meglepő születésnapja, most lángszórós torta és bőrgerincű, egyedüli példány, az Isten hozta a Látogatót! várta az Alexandra Könyvesházban. Helyszíni szemlénket kapcsolódó anyagainknál olvashatják.
Márton László, Demszky Gábor, Garaczi László és Csaplár Vilmos beszélnek róla, Radnóti Sándor, Kornis Mihály és Balla Zsófia köszöntik a "mindig párbeszédre kész" személyiséget, akit mindig érdekel a vitapartnere - Konrád György 75 éves.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Jazzköltészeti est


Kezdő dátum: 2016-04-25 19:00:00
Jazzköltészeti est a Gödör Klubban.

Borostyán-estek: Ferencz Győző

Stúdió K (Bp, IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-16 19:30:00

Ajvár szerdán: Helyszíni szemle

Stúdió K Színház (Bp, IX. Ráday utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-10-08 18:00:00

Irodalmi párok: Balla - Báthori

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-08 19:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-12-06 19:30:00

Borostyán-estek

Stúdió K. (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-11-18 20:00:00

Szépírók Társasága Őszi Fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-27 11:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-10-18 19:30:00

A diktatúrák legyőzése

OSA Archívum (Bp. V., Arany János u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-10-12 16:30:00

„KREATÍV FELEJTÉS”

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-09-06 16:00:00
További találatok