hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bartók imre” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét prózája

A hét prózája – Bartók Imre: Jerikó épül

A kamera szélsebesen kiront a hangárból. Sirályok köröznek a gyár felett. A környéken ólálkodó gyerekek megpróbálják megmászni a monstrumot. Megcsáklyázzák, mint az Atreidák az óriásférgeket, hogy a szügyükön megállva, gyönyörű ágaskodással döfjék aztán keresztül. – A hét prózáját Modor Bálint választotta.

KRITIKA

Főmű

Ez a szülőváros holtváros, s egy holtvárosban nem szólhat más, csak rekviem, visszhangja a néhai végzetes kürtszónak. De Jerikóban a rekviem már az élőket siratja, mert „aki időt nyer, életet veszít”. – Fehér Renátó írása Bartók Imre Jerikó épül című regényéről.

A hónap szerzője

Bartók Imre: Ennyit a hőstörténetekről

Az irodalomban mindig csavarni kell az igazságon, hogy kiegyenesedjen, mert az igazság, amit keresünk: ferde. Persze mi magunk vagyunk ferdék, de ennek tartalma nem az, hogy egyenesedj ki, hanem az, hogy idomítsd a világot a ferdeségedhez. – A hónap szerzőjével, Bartók Imrével Modor Bálint beszélgetett.

A Litera bemutatja

Bartók Imre: A megfelelő helyen megakasztott folyondárosság

Empatikus, de váratlan helyeken szigorú író, prózája sodró lendületű, hogy néhol aztán elbizonytalanítson, kellően ismerős, hogy helyenként mégis váratlan legyen – A hónap szerzője, Bartók Imre Poór Zsuzsát mutatja be a Litera olvasóinak.

A hónap szerzője

Bartók Imre: Sosem akartam mást, csak fájdalmat okozni

Janssen mottója: fájdalmat okozni a nézőjének és legszűkebb környezetének. Súlyos neurózisokkal megterhelt, alkoholbeteg, emberileg alighanem elviselhetetlen, százharminc kilogrammnyi nyomorúság, és hozzá olyan kéz, amelynek virtuóz rajztechnikája a reneszánsz mesterekét kísérti – A hónap szerzője, Bartók Imre kulturális ajánlata.

A hónap szerzője

Bartók Imre: Kulmhof (részlet)

Régóta vártam már egy kis társaságra. Úgy értem, vártam arra, hogy valaki belépjen ebbe a szobába, és beszélgessen velem, noha nem tudtam, miről akarok beszélgetni. Még nem tudtam, mit akarok elmondani, de tudtam, hogy valakinek el kell mondanom. – Részlet a hónap szerzője, Bartók Imre készülő regényéből.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Bartók Imre

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 szeptemberében Bartók Imre a hónap szerzője a Literán.

Magyar ballada

Bartók Imre: Rebeka

...csak ültök a suli udvarán, és azt a másfél méteres varjút bámuljátok. „Kár!, Kár!” (Nevet, aztán a közönséghez) Megható látni az ifjúságot, mintha egyetlen, hatalmas város volna, egymásba nyíló utcák ezreivel. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Bartók Imre a Vörös Rébékre született művét olvashatják.

Könyvhét 2018

3×7 könyv, amit nagyon várunk I.

Hamarosan kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét, úgyhogy körülnéztünk a kiadók háza táján, milyen szépirodalmi remekekkel örvendeztetik meg az olvasót. Az első pakkba hét könyvet válogattunk: Rakovszky Zsuzsa, Mán-Várhegyi Réka, Bartók Imre, Juhász Tibor, Krusovszky Dénes, Szilasi László és Darvasi László / Szív Ernő művét.

Ott jártunk

Mit is értünk biomechanikán?

Május 10-én mutatták be a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat legutóbbi számait a Kelet Kávézóban. A háromrészes program szereplői között találhattuk Fenyvesi Orsolyát, Závada Pétert, Bartók Imrét, Nemes Z. Máriót és Szvoren Edinát is. Az estet L. Varga Péter vezette. – Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Fiatal TEST - Beszélgetés Bartók Imrével és Nemes Z. Márióval

A felolvasással egybekötött beszélgetésen Bartók Imrét és Nemes Z. Máriót Szekeres Dóra kérdezte a Litera TestFeszt című irodalmi táborában 2013 nyarán - testről és irodalomról.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A szó a szájban senki

JAK műfordító tábor - 2015. június 23.

Péterfy Gergely például humorral és némi ezotériával keveri a klasszika filológiához és Lukianoszhoz fűződő érzéseiről szóló gondolatmenetet, mely szerint eddig bármi, amit megírt, meg is történt, ezért óvatosan fogna bele (újra) politikai töltetű világ fölépítésébe. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót a Literán. L. Varga Péter bejegyzését olvashatják.

Baszileia tou theou

2013. június 9. - Bartók Imre

Mi marad meg mindebből? Nagyon is sok, és közben rendkívül kevés. Ahogy R.B. írja a Gyásznaplóban: rettegéssel tölti el a gondolat, hogy egy szép napon mindez, az Anya emléke, semmit sem jelent többé. Nem csak személyekről van szó. Mindenről. A rettegésről, hogy ezek a percek semmivé lesznek. - Bartók Imre netnaplója vasárnapról.

De occulta philosophia

2013. június 8. - Bartók Imre

Éjjel ismét a téren. Z. kifejti, hogy a fejem egy bacilusra hasonlít. Mások is aggódnak, mert nem mosolygok eleget. Megzavarnak ezek a megjegyzések, és többé már magam sem hiszem, hogy a fejem hiteles reprezentációja lehetne annak, ami vagyok. - Bartók Imre netnaplója szombatról.

Oxyrhynchus Papyri

2013. június 7. - Bartók Imre

Az Akácfa utcában még megtámad egy ismeretlen trollkommandó. Nehezményezik a sznobériámat, és golfütőiket lengetve kérdőre vonnak, hogy miért adok latin címeket a naplóbejegyzéseknek. Hiába próbálom elmagyarázni, hogyan nézhetnek utána a címek jelentésének, ez nem hatja meg őket. Miközben agyonvernek, tudatom utolsó lobbanásaival még izgalmas jelenségekre leszek figyelmes. - Bartók Imre netnaplója péntekről.

Liber Razielis Archangeli

2013. június 6. - Bartók Imre

Gyógyítani annyi, mint hazudni a testnek, és bízni benne, hogy az majd elhiszi a hazugságot. De mit szól ehhez Lujzi? Milyen hazugságra volna vevő az a láztól felforrósodott, rángatózó, kínokkal teli lény?Mi lesz vele? - Bartók Imre netnaplója csütörtökről.

Ars Goetia

2013. június 5. - Bartók Imre

Az elsőfejezet-epidémia lassan az éledező recepció legtávolabbi bugyraiba is elér. Eljött az idő, hogy kiszolgáltassam magam a nyilvánosság diktatúrájának: igen, iszonyúan ki vagyok készülve az írásaimtól, magamtól. Félmeztelenül vergődöm a rekamién, a mellbimbót csipkedem, már egészen lila. - Bartók Imre netnaplója szerdáról.

De praestigiis daemonum

2013. június 4. - Bartók Imre

A dögletes kis könyvbogarak csühögése hamar az elviselhetetlenségig fokozódott. Megsimogatom egyik-másik fejét, felolvasok nekik belőlük, hátha megnyugszanak. Azt remélem, ha felnőnek, hadrendbe állítom őket az idegenek ellen. - Bartók Imre netnaplója keddről.

NETNAPLÓ

Clavicula Salomonis

2013. június 3. - Bartók Imre

Két megroggyant ember áll a küszöbön, csak azért nem nyomulnak beljebb, mert túl erőtlenek hozzá. Százhúsznak néznek ki. Alakváltók. - Ezen a héten dupla netnaplóval lepjük meg az olvasókat: Bartók Imre és Marno János rendhagyó módon párhuzamosan követi végig az Ünnepi Könyvhét eseményeit. Bartók Imre első naplóját olvashatják.