hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bazsányi sándor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Margó 2018

Nádas Péter élete és irodalma

Ha lemaradtak volna a beszélgetésről, de kíváncsiak arra, mit mesélt az író a memoárjában fontos szerepet kapó nagynénjéről, vagy éppen Károlyi Amyról és Weöres Sándorról, vagy alkat és szerep egymáshoz való viszonyáról, akkor most a Literán megtekinthetik az est felvételét.

Hazai Attila-díj

Bazsányi Sándor: Experimentalizmus helyett technológia van

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentik be, ki nyeri az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat. Ennek apropóján megkérdeztünk néhány kritikust, irodalomtörténészt, mit gondolnak, mennyire jellemzi ma az irodalmat az új utak keresése, a kockázatvállalás, mindaz, ami Hazai prózáját jellemezte. Bazsányi Sándor válaszol.

Ott jártunk

Fű, fa, csillag

In memoriam Esterházy Péter – Konferencia magyartanároknak és érdeklődőknek, ezzel a címmel került sor a Radnóti Gimnáziumban a tavaly elhunyt író munkásságát elemző előadásokra. – Esterházy Péter ma lenne 67 éves. A róla szóló konferencia délelőtti szekcióján jártunk.

A katedrán

Bazsányi Sándor: Ujjongva vagy jobb híján

Gyengeségemből fakadóan persze máig keresem az olyan hallgatókat, akik hasonlítanak vagy legalábbis emlékeztetnek azokra a bölcsészhallgatókra, akik mi voltunk a kilencvenes években. – A katedrán című sorozatunkban oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Bazsányi Sándorral beszélgettünk. 

Ott jártunk

Más hangok, más közeg

A PIM Újraolvasva sorozatának témája a nagy hatású irodalomtörténész, esztéta és tanár, Balassa Péter életműve volt. Margócsy István, Márton László, Visy Beatrix, Nemes Z. Márió és Bazsányi Sándor beszélgetett. Mészáros Gábor beszámolója.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szivárványbaleset - Lapozzon bele a könyvbe!

Kortárs szépírók találkozás Szűcs Attila képeivel – ezzel az alcímmel jelent meg a Szivárványbaleset című különleges kötet, amelyben több mint hatvan kortárs szerző írt verset vagy prózát Szűcs Attila festményeire. Most néhányat bemutatunk közülük.

Interjú

Bazsányi Sándor: Lett mondanivalójuk

Mindig is erről az össztapasztalati társiasságról, ennek igényéről, esélyéről és valóságáról szólt az irodalom, a festészet, a művészet. – Nemrég jelent meg a Szivárványbaleset című, Szűcs Attila képeit és azokhoz kortárs szerzők által írt kísérőszövegeit felvonultató antológia. A kötet szerkesztőjével, Bazsányi Sándorral beszélgettünk.

LAUDÁCIÓ

Bazsányi Sándor: Babits Sanghajban

Kőrizs az irodalomtörténet fennkölt tradícióját és a hétköznapok tolakodó trivialitását tükrözi egymásba, de nem csak azért, elsősorban nem azért, mert kórosan elhatalmasodott rajta az intellektuális élősködhetnékkel határos kultúraértelmező játékszenvedély, hanem mert tényleg komolyan veszi ősi eredetű mesterségét. – A Zelk Zoltán-díjas Kőrizs Imrét Bazsányi Sándor laudálja.

BESZÁMOLÓ

Tegezni Esterházyt

Az Esterházy-mondat: okos, meglepő („Ön ivadék?”), pontos, a sallang is pontos. EP-emlékülés a hiány felmérése után. – A PPKE kreatív írás szakán végzett kritikusok, szépírók és tanáraik tartottak előadást a Párbeszéd Házában. Mészáros Gábor beszámolója.

Interjú

Bazsányi Sándor: Esti Kornél színekre bontva

Nem elég tehát, hogy az 1933-as kötet tizennyolc novelláját tíz típusba soroltam, még a későbbi Tengerszem kötet Esti-szövegeit és a kötetbe nem került Esti-írásokat is elhelyezhetőnek véltem ebben a rendszerszerű hálóban. - Bazsányi Sándor Ez tréfa? című kötetéről a szerzővel beszélgettünk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Bernhardizmussal mondva

Ördögkatlan Fesztivál – 2018. augusztus 3.

Noha az öngyilkos kisemberről szóló Erdman-mű eleve színpadra készült, mégsem tűnik olyan életképesnek, mint a fesztivál utolsó napján szintén a Forte Társulat által tálalt Thomas Bernhard-kompilátum, a Vaterland, amely az öngyilkosság össztársadalmi keretein belül annak egzisztenciális borzalmát is képes kiélesíteni. – Az Ördögkatlan Fesztiválról Bazsányi Sándor jelentkezik.

Netnapló

Jeges forróság

Ördögkatlan Fesztivál – 2018. augusztus 2.

Az 1938-ban elkezdődött történet bizony nem ért véget, sem 1945-tel, sem 1948-cal, sem 1956-tal, sem 1968-cal, sem 1989-cel... Ma is tart. Márai nemcsak nekünk, hanem rólunk is beszél. – Az Ördögkatlan Fesztiválról Bazsányi Sándor jelentkezik.

Netnapló

Meddig szabad fokozni a helyzetkomikumot

Ördögkatlan Fesztivál – 2018. augusztus 1.

Az ötvenes évek Nagyharsányában játszódó Baranyai gyöngyösbokrétát, amely mindent megtett azért, hogy minél többet hahotázhasson a közönség harsányabbik (viccvámpír-természetű) hányada, míg a másik, finnyásabbik hányad (ebbe tartoznék magam is) az első negyedóra után bizony hiányolhatta azt a bizonyos (patikamérlegen be nem állítható, de zsigerileg azért bőven megérezhető) mértéktartást – Az Ördögkatlan Fesztiválról Bazsányi Sándor jelentkezik.

Netnapló

Míg fekszem kiterítve

Ördögkatlan Fesztivál – 2018. július 31.

...jött a hangfelvételen eddig is meg-megszólaló Törőcsik Mari – immár élőben, azazhogy a színészek által mozgatott bábként, Pilinszky Apokrifját olvasva, azon belül hibázva, meg-megakadva, kínjában viccelődve, esendően, tehát: hitelesen. – Az Ördögkatlan Fesztivál nyitóelőadásáról Bazsányi Sándor írt.

"Ha a figyelem semleges…”

2012. február 23. - Műút folyóirat

Próbálok elragadni Gombosszegről minél több képet. Amíg az alkotó itthon van, tőle magától, miután meg már elutazott, a feleségétől. - A Műút folyóirat műhelynaplóját ma Jenei László és Bazsányi Sándor írták.

Mi nem történt

Bazsányi Sándor - 2010. március 28.
A legtöbben, gondolom, arról írnak naplót, ha már naplót írnak, hogy mi történt. De lehet éppen arról is, mert miért ne lehetne, hogy mi történhetett volna. Vagy hogy mi nem történt.

Faust – Sarastro – Hakapeszi Maki

Bazsányi Sándor - 2010. március 27.
A Goethe-mű Faustját a Zsebtévé című folytatásos gyerekműsorból ismert, mohó, ravasz és – következésképpen – rendszeresen hoppon maradó Hakapeszi Makihoz hasonlítottam. - Bazsányi Sándor netnaplója.

Bornemisza Péter a Stúdió K-ban – dohogás

Bazsányi Sándor - 2010. március 26.
Lehet, ha röhögését visszatartja, oldalán holmi sebként kifakadt volna – mint annak idején Bornemisza Péternek az igehirdető szavak.

A kapirgálás mámora

Bazsányi Sándor - 2010. március 25.
Mindenesetre bizonyos, hogy másképpen érdekes, másért fontos az embernek a lajhár, mint mondjuk a disznó.

Piszkálom az orrom azon, hogy Őze Lajos szellent

Bazsányi Sándor - 2010. március 24.
Internetes naplót írni, benne az internetes levelezés formaságairól – az ilyesmik kapcsán mondja Márkus László Az ötödik pecsétben Őze Lajosra, hogy „pihent ész”.
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Most szólunk - Sándor Iván új regényéről

Bazsányi Sándor Most szólunk rovatunkban Sándor Iván Kalligramnál idén megjelent, A Vanderbilt-jacht hajóorvosa című regényéről beszél. - LiteraTV.

Most szólunk

Most szólunk - Bazsányi Sándor Kun Árpád regényéről

Most szólunk rovatunkban most Bazsányi Sándor Kun Árpád a Magvető Kiadónál nemrég megjelent, Boldog Észak című regényéről beszél. 

LiteraTV

Bazsányi Sándor: Konok ragaszkodás a teljes nincstelenséghez

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Bazsányi Sándor beszél Borbély Szilárd Nincstelenek - Már elment a Mesijás? című regényéről. 

LiteraTV

Test-kerekasztal I.

A Litera idei, TestFeszt című irodalmi táborában test témában kerekasztalt szervezett két ülésben. A 2013. június 22-én megrendezett beszélgetés résztvevői voltak: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor, Mártonffy Marcell és Vajda Mihály. Kérdezett: Jánossy Lajos. A beszélgetést teljes terjedelmében közöljük. - LiteraTV.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

ÉS-KVARTETT - Oravecz Imre: Távozó fa


Kezdő dátum: 2016-02-24 17:00:00
Károlyi Csaba beszélgetőtársaival, Bazsányi Sándorral, Kálmán C. Györggyel és Visy Beatrix-szal Oravecz Imre Távozó fa című kötetéről beszélget.

ÉS-Kvartett - Schein Gábor: Svéd


Kezdő dátum: 2015-11-25 17:00:00
Károlyi Csaba, Bazsányi Sándor, Kálmán C. György és Visy Beatrix beszélgetnek Schein Gábor: Svéd című regényéről.

Vörös István: Százötven zsoltár című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-04 17:00:00
Vörös István: Százötven zsoltár című könyvét bemutatja Bazsányi Sándor.