hirdetés

Keresési eredmény a(z) „beszélő” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Fesztivál

Hovatovább - A Beszélő kulturális fesztiválja

Hovatovább címmel 2011. november 30. és december 14. között kulturális fesztivált rendez a Beszélő. A fesztivál fellépői: roma művészek, roma művészettel foglalkozók és antirasszisták. A gondolatébresztő összművészeti programban számos irodalmi rendezvény is helyet kapott. 

OTT JÁRTUNK

„Köszönöm, hogy még mindig gondolnak rájuk”

A kirekesztés ellen felszólaló szépirodalmi szövegekkel, súlyos szaxofonszólókkal és Szalóki Ági lúdbőröztető hangjával idézte fel a Beszélő című folyóirat kedden este az OSA Archívumban a két évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi tragédiát. - Az eseményen Hegedűs Barbara járt.

OTT JÁRTUNK

A novellában mindig közel a vég

"Könnyű novellát nem írni. Quod erat demonstrandum – idézhetjük Németh Gábor művéből. De még könnyebb a megírtat olvasni, szeretni. Kell-e bizonyítanunk?" - Vass Norbert beszámolója a Beszélő "Csak a regény?" című kétnapos novellakonferenciájának első napjáról.

KONFERENCIA

Csak a regény? - Novellakonferencia a PIM-ben

Csak a regény? címmel kérdez rá a novella és a rövidpróza aktuális és történeti problémáira a Beszélő folyóirat kétnapos konferenciája a PIM-ben február 4-én és 5-én.

Ott jártunk

Szövedékek és szövődmények

A Beszélő január elsejei rendezvénye a Stúdió „K” Színházban egyszerre volt szilveszteri afterparti, klasszikus házibuli, társadalomtudományos disputa, irodalmi felolvasóest, politikai demonstráció, nyilvánosságtor, és közösségi újjászületésnap. Ott jártunk.

OTT JÁRTUNK

A Petri-mém

"Ez volt a Petri-mém éjszakája, amikor valamennyien összegyűltünk, hogy a Jóisten áldását kérjük a költőre, ott, ahol épp most van, online vagy offline." - Miklya Anna beszámolója a Beszélő Petri György-estjéről a Nyitott Műhelyben.

Beszélő 2010/szeptember-október

Jónás Tamás: Szőke kislány!

"Személyiségünk partjain, jaj, nem csendes morajlás van, s nem hideg-meleg gőzök takarják el a semmit" - a Beszélő legújabb számából Jónás Tamás versét ajánljuk.

Beszélő 2009/február

Levelek Centaurihoz

A Beszélő februári száma, melyben Révész Sándor a titkosszolgálati múlt feltárásáról ír, a Befejezetlen múlt rovatban Budapesti ostromnaplót adnak közre, a Kultúr-rovat vendége pedig ezúttal Centauri. A Literán Keresztesi József kritikáját és Sopotnik Zoltán versét olvashatják, valamint részleteket ajánlunk Centauri levelezéséből.

Beszélő levelek

Megérdemelnénk negyven lazacos szendvicset is

„Viszonylag ritka eset, hogy a regényen kívüli térben dolgoznék; a novellák is regényen belül keletkeznek. Ha a Szajna esetéhez akarok visszakanyarodni, azt mondom: a Szajna is kiönt néha. Ártere van, és holtágai.” – Centauri és Ambrus Judit levélváltásának részlete.

Beszélő-est

Levelek Borbély Szilárdhoz és Varga Mátyáshoz.

Borbély Szilárd, Varga Mátyás és Ambrus Judit levélváltásából közlünk részleteket. A teljes cikk a Beszélő friss számában olvasható.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Hiszékenység és demokrácia

2011. december 18. - Beszélő folyóirat
A társadalmi kaszkád olyan folyamat, melynek során egy híresztelést azért hisznek el egyre többen, mert már vannak, akik elhitték. – A Beszélő folyóirat műhelynaplójának befejező darabját Neményi László jegyzi.

Ezer zsibbadt vágy

2011. december 16. - Beszélő folyóirat
De nem csak ezért nincs minek örülni. Ugyanis elérték azt, amit valójában akartak. - Ezen a héten a Beszélő folyóirat mutatkozik be a műhelynaplóban. A pénteki napról Mink András számol be.

Cigányfestészet

2011. december 14. - Beszélő folyóirat
„Szerencsére, azonban Schemnitz (Selmecbánya) gazdag német polgárai tudták, hogy a dicsekvő elismeréshez némi pénzt is kell társítani, különben aligha születtek volna meg a Szent Katalin templom oltárképei.” - Ezen a héten a Beszélő folyóirat mutatkozik be a műhelynaplóban. A szerdai napot Kőszeg Ferenc jegyezte fel.

Még egyszer Hovatovább

2011. december 12. - Beszélő Folyóirat

A Beszélő-literanapló írásának megkezdéséhez (örökhétfő), önös érdekek fűztek. - Ezen a héten a Beszélő folyóirat mutatkozik be a műhelynaplóban. Az első naplót Ambrus Judit jegyzi.

Sajátturista

2008. augusztus 27. – Dányi Dániel
Egy kicsit olyan is a netnapló, mint fuldokolni: mindenbe mint potenciális mentőöv megkapaszkodsz, legföljebb elsüllyed. Ugyanakkor kevesebbet mutatni, mint a mindennapos Odüsszeiák, mert kevés a hely, szűk a horizont. A nap (vagyis óceán, khm) nagy része kimarad, közben holnap-olvasott-tegnap lesz a "ma", nem is a (...) teljes mai jegyzőkönyv, csak egy netlaplopatnyi reality. Hűen trükközzük a valóságot.

Regényhősöm a téren

2008. június 12. – Józsa Márta
Nem tartozom azok közé, akiket kiver a víz a gépektől, szeretem, ha engedelmeskednek, igyekszem megérteni őket, és nem hivatkozom arra, hogy egy bölcsésznek az ilyesmit nem kell tudnia, de most mégis úgy érzem, hogy kicsit nehéz cipelni egész nap ennyi tárgyat, amelyeknek pedig az volna a dolguk, hogy megkönnyítsék az életem.

Nemzetközi klub alapítása

2008. június 2. - Telkes Margit
Jó volt ott lenni és most este már határozottan érzem is a gyógyvíz gyógyító hatását, ami ugyan a férjem szerint csak a sok pezsgőnek köszönhető. Persze irigy, mert ugyebár nulla tolerancia. Ja kérem, ő akart vezetni, ezért csak vizet ivott. De valóban nem fáj a csuklóm és a holnapi kapálás után is ezt fogom mondani. Ezt fogom mondani? Igen. De érezni? Mindegy.

Babonák napja

2008. április 17. – Tokai András
…nem kis-Belügyminisztérium, hanem fantasztikus kádertemető és parkolóhely volt olyan eszméletlenül érdekes alakoknak, mint például a minden nyelvet beszélő „Dzsí”, azaz Dienes Gedeon, Dienes Valéria mozgásművész fia, aki a könyvtárat és dokumentációs részleget vezette, Huszágh Nándor Vargas Llosa-fordító, Antall László, ugyancsak műfordító,  később az Európa Kiadó főszerkesztője, vagy a szegény most meghalt Néray Kati az ún. Propaganda Osztályon, és még sokan mások…

Ismerek egy költőt

2008. április 3. - John Bátki
Grenier művei nem a nyelv dekonstrukciójáról szólnak, még csak nem is a nyelv újjáépítéséről. Grenier rajzolt versei az idő és a figyelem összjátékát célozzák meg, új értéket teremtve és létfilozófiát gyakorolva. (Nem hiába volt Heidegger olyan befolyással Grenier-re ‘német szakos’ egyetemi tanulóévei alatt.)

Pista, te!

2008. március 21. - Bak Zsuzsanna
Ha kérsz, adnod is kell. Ha nem is azonnal, pár napon belül biztosan. Lisztet, sót, vörös hagymát, sütit, falun ezt így szokás. Cukorért tojást. Itt szabályok vannak, egy felépített rendszer, a traktoros fiú is előre köszön. Együtt várni az állomáson, segíteni feladogatni a szatyrokat a néniknek. Együtt csodálni a furcsa templomtornyot, onnan, ahol a kertek találkoznak. A különlegesből itt valahogy mindig furcsa lesz.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

szatíra

A jókedv, s a gyönyör Mögötte az érdek köpül Ne légy okos, eszes Így is elhitetheted Gyönyörű lehetsz S közeged építsd bátra Érvek,elvek arányában S fogad be a szinted szüleményét Elenségeid...

Mameluk (erotikus levezetés...)

EROTIKUS LEVEZETÉS, avagy kis munkapiaci kitekintés Gyurcsány Magyarországán Bizony ez az év is hasztalan munkakereséssel telt el. Fiatal bölcsész, két felsőfokú humán diplomával,...

Össze /karitatív kiskarácsony/

Na akkor bejöttek az anyák. és találkoztak egy pillanatra fáradtan, megfakult házassággal a növekvő terhekkel. színtelen', fátyolosan felmarkoltak pár mézes puszedlit és pihegtek és ittak egy pohár...

Kiegészítés a fényképhez

Néha a technika cserbenhagy. És ilyenkor általában a User a Looser. De ebben az esetben nem Kisúr, csupán a fotózott alany volt a hibás, a sarki sárkány; szerény személyem. De hát én ilyen vagyok,...

Randevú (vigyázat, hosszú)

Amennyire csak lehet, igyekszem elhúzódni az iszonyatosan tömény emberszagtól, elsomfordálok inkább a busz elé, az első lökhárítót nézegetem, meg a kerek reflektorokat, rágyújtok, nem mintha vágynék...

matrica feljegyzései

Nos kérem annyit elárulok hogy sokat sokat utazom sokfelé de kis helyet kis területet bejárva bebotorkálva bebuszozva betrolizva; életem határvonalai a térképen bizonytalan szabásminta senki sem...

Humán nyomor

Ismételni, ismételni, és ismételni, tulajdonképpen a fiatal korom ezzel telt el. Tíz éven keresztül csak ismételtem a tézisek teoretikus és nyomasztó megfogalmazásait, amelyek nagyjából az életem, és...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Menyhárt Jenő: Az agitátor

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-09-17 18:00:00

A rabbi, a samesz, a Kohn és a többiek

Spinoza Színház (Bp. VII. ker., Dob u. 15.)
Kezdő dátum: 2008-09-08 19:00:36

Beszélő levelek

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-24 19:00:00

Beszélő levelek

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-27 19:00:00

Beszélő-est

Gödör Klub (Bp, V., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2008-03-15 15:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

A VÁROS TITKOS ÉLETE

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-11-29 16:00:00

BESZÉLŐ-EST

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-29 19:00:00

Beszélő-est

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-09-27 19:00:00

BESZÉLŐ-EST

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-21 19:00:00
További találatok