hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bibliográfia” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Bibliográfia

1995-től az ELTE BTK magyar, később esztétika és filozófia szakos hallgatója. 2003-tól doktori ösztöndíjas az Esztétika doktoriskolában. 1998 óta publikál verseket és kritikákat folyóiratokban, lapokban, illetve újságíróként dolgozik.

Spanyol szépirodalmi művek magyar nyelven

A cikkben az 1970-es évek végétől 2005-ig magyar nyelven megjelent spanyol nyelvről fordított szépirodalmi művek listáját olvashatják a szerzők neve szerinti sorrendben. A listát Pávai Patak Márta állította össze.

Nuria Amat

Nuria Amat Barcelonában született 1951-ben. Élt Kolumbiában, Mexikóban, Berlinben, Párizsban és az Egyesült Államokban. Regénye, A kokainkirálynő a Könyvfesztiválra jelenik meg magyar fordításban.

Nagyvárosi évfordulók

A Metropolis című filmelméleti és filmtörténeti folyóirat tizedik évfolyamának negyedik száma kettős jubileumot ünnepel.

Budapest Könyvszemléje

A Budapesti Könyvszemle 18. évfolyamának záróköve a megszokott magas minőségben hozza a bírálatokat, recenziókat a társadalomtudományok különféle területeiről.

Szépirodalmi Figyelő 2004/1.

Szkárosi Endre, Vasadi Péter, Bárdos László versei
Szakonyi Károly, Bodor Ádám, Németh Gábor prózái
Gyermekirodalom. Beszélgetések Csukás Istvánnal és Sándor Csillával; Fecske Csaba és Csillag István esszéi
Ismertetések Szabó Magda, Umberto Eco, Simon Balázs, John Michael Cotzee, Kiss Benedek, Lázár Ervin, Tandori Dezső, Nádasdy Ádám, Romsics Ignác, Ernst Nolte, Erdő Péter könyveiről, Nimród Antal filmjéről
Beszélgetés Esterházy Péterrel és Kari Keménnyel a műfordítás nehézségeiről
Szépirodalmi bibliográfia 2003. november–december

Kritika

Az immanens Magyarország

A Litera Kritika rovatának Ketten egyről című, új sorozatában két kritikus ír egy könyvről. Elsőként a Magvető Kiadó Kalauz címen megjelent esszégyűjteményét választottuk. A Bojtár Endre válogatásában (előszavával és írásaival) megjelent, Esterházy Péter, Kertész Imre és Nádas Péter esszéit közlő könyvről itt Selyem Zsuzsa kritikája olvasható. 

Kritika

Esterházy Péter: Harmonia caelestis

A litera most indított sorozatában kortárs írók regényeit ajánlja az olvasóközönség és az ország legnépszerűbb regényére szavazók figyelmébe. A könyvről és a szerzőről szóló írásokkal, illetve a linkgyűjteménnyel (ebben elsősorban a litera tárgyhoz kapcsolódó anyagait tesszük közzé) segíteni kívánjuk az Önök döntését. Az első javaslatunk: Esterházy Péter "korszakos remekműve”, a Harmonia caelestis.

A legbonyolultabb magyar író

A Kalligram Kiadó 2005-ben arra vállalkozott, hogy 12 év alatt kiadja Krúdy Gyula összegyűjtött munkáit 50 kötetben. A sorozatból a tavalyi év folyamán már megjelent 5 kötet (2 regényeket és nagyobb elbeszéléseket tartalmazó, 2 elbeszélés- és 1 drámakötet). Krúdy életműve terjedelmes: többször belekezdtek már magyar kiadók az összkiadásba. A Kalligram sorozatának főszerkesztői Bezeczky Gábor és Kelecsényi László. A litera őket kérdezte a vállalkozásról.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Bimbózó lányok árnyékában

2006. október 4. – Dunajcsik Mátyás
Ó, azok a drága, bimbózó, franciaszakos lányok! Milyen szomorúan néztem őket hétfőn is a XVI. századi irodalomról szóló szemináriumon, amikor az istennek sem tudták megérteni, hogy a reneszánsz is rakendroll, csak a megfelelő oldaláról kellene megfogni! Milyen szívesen meséltem volna el nekik, ahogyan a 17 éves kis Louise Labé férfiruhát öltve részt vesz a Perpignan-i lovagi tornán 1542-ben, páncélja alatt surran a selyem, lebben a bársony, míg kopjafája nagyot nem csattan a felfuvalkodott férfifőkön!

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

KÉSELÉS VILLÁVAL

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György utca 4.)
Kezdő dátum: 2007-05-09 19:00:00

Szépirodalmi Figyelő 2005/6.


Kezdő dátum: 2005-12-24 10:00:00

Konferencia az OIK-ban

Országos Idegennyelvű Könyvtár (Bp, V., Molnár u. 11.)
Kezdő dátum: 2005-12-07 09:30:00