hirdetés

Keresési eredmény a(z) „bodor Ádám” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a kötetből

Bodor Ádám: Rebi

Dél felé megint fölmennék, éppenséggel brunyálni egyet, amikor hatalmas, tenyérnyi pelyhekben hó kezd hullani. Igen, valódi hó, rá a sötétkék latyakra, és mindjárt Rebire gondolok, úgy hálóingesen, ahogy a kecskék után szaladt. – Az Alibi új, Felhő című kötetét Bodor Ádám novellájával ajánljuk.

INTERJÚ

Ahogy már senki nem beszél – Interjú Adan Kovacsiccsal

2017-ben Balassi Műfordítói Nagydíjat vehetett át Adan Kovacsics. Kertész Imre, Krasznahorkai László és Bodor Ádám spanyol fordítójával Owen Good beszélgetett chilei gyermekkorról, fordítói műhelyről és a nyelvek közötti ingázásról.

Interjú

Sophie Aude: Vagy a bodega

A közmosoda franciául is épp ugyanezt jelenti, mégis egy elhagyatott zsinagógában nehéz elképzelni, hogy miről van szó pontosan? - Sophie Aude-dal, Bodor Ádám Verhovina madarai (Les oiseaux de Verhovina) című regényének francia fordítójával beszélgettünk.

 

Köszöntő

Parti Nagy Lajos: Bodorádámnyolcvan

...becsukhatom, de nem tudom letenni. Hát így. Hozzátartozik a létezésemhez. Szép, száraz, szenvedélyesen és takarékosan reménytelen. Ez viszont ad némi reményt, úgy emberileg, mint művészileg... – Nemrég ünnepeltük Bodor Ádám 80. születésnapját. Parti Nagy Lajos köszöntője a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünneplésen hangzott el.

Tanulmány

Atmoszféra, légkör, haptikus érzék

Bodor Ádám műveinek sokrétű befogadásában egység mutatkozik abban a tekintetben, hogy a szerző írásai erőteljes és felcserélhetetlen atmoszférával rendelkeznek. A szövegek auráját a teljességében megragadhatatlan nyelvi légkör hozza létre. – Dánél Mónika a 80 éves Bodor Ádám műveiből készült, A barátkozás lehetőségei című filmről írt tanulmányának bevezetőjét olvashatják. 

Bodor Ádám 80

Bodor Ádám: A tojásban keresendő

A börtönben, a legeslegfontosabb helyen egy dolgot mindenképp megtanultam: azt, hogy az ember integritása a legnagyobb kincs, ha elveszíted, oda az önbecsülésed, oda mindened. De lehet, ez is a tojásban keresendő. – A 80 éves Bodor Ádámmal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják. 

A hét prózája

A hét prózája – Bodor Ádám: Behavazott lábnyomok

Turistautak, ikonok a fák törzsén. Keresed a következőt, mész egyre beljebb, annak a legcsekélyebb reménye nélkül, hogy a kirándulás véget érne. Vannak menedékházak, az ösvények mellett hagyott sílécek. Egy-egy kósza pad, ül rajtuk egy bőrkabátos, napszemüveges alak, szatyros nő. Eszegető személy. - A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

Bodor Ádám 80

Fekete Vince: Utasemberek. A visszaút

Mert mit is várhatnánk ettől a naptól? Csodát, varázslatot? / Hogy amikor a kert aljára, a patakig leérünk, ismerős / zúgás jöjjön velünk szembe, a fák hangja, és egy egykori / illat, hajdani virágoké rebbenjen elénk a part mentén… - A 80 éves Bodor Ádámot Fekete Vince köszönti a februári Székelyföldben.

helyyszíni szemle

Farsang a kánikulában és Mukkerman a telefonkönyvben

Térey János felolvasásán régi ismerősökkel találkozhattunk egy farsangi bálon, Bodor Ádámmal pedig ezúttal valódi helyszínekre utaztunk – A Margó Fesztiválon jártunk a könyvhét negyedik napján, 2015. június 7-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A szabadság színes ceruzái

Bodor Ádám: A Matterhorn mormotái

Aki valamelyest ismeri azt a fajta megszállottságot, amely megszabja a szenvedélyes kutató mindennapjait, bizonyára megérti, hogy az utca zajos forgatagában sem bírtam kilépni az alkotói hevület kedélyállapotából, így történhetett, hogy kissé kábultan, a szó szoros értelmében nekimentem egy járókelőnek. Kiderült, azért nem egészen véletlenül. - Bodor Ádám szövege A szabad színes ceruzái című kötetből.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 4.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 20.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. A negyedik napon a Szépírók Társasága díjátadásain készült fotókat: Bodor Ádámról és Marno Jánosról. 

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 2.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 18.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs magyar írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg, második nap Bodor Ádám és Krasznahorkai László portréit.

Rezgésszámok különbségei

2006. október 12. – Balla Zsófia
A zene a hangzásban, a megszólaltatásban él. Jagamas tanár úrnak annyiban volt igaza, hogy a zeneszerzők, a képzett zenészek a néma partitúrát olvasva is belső hallással hallják a zenei anyagot. De a zenemű életét és sugárzását a megszólaltatás minősége adja. Illetve az az élettani-fizikai-hatás, amelyet a rendezett és fortélyosan létre csalt hangrezgés kelt az emberi testben.

Lábjegyzetek Platónhoz 3. - KultúraHalász

2006. szeptember 13. – Can Togay
Jóindulatú nevetgélés volt a válasz. Felvázoltam a tervet, jeleztem ezt, azt, amazt, de tudtam felesleges bármit fejtegetni, évek tapasztalata, forgatókönyvek, tervek, filmek ismerete súgta, egyértelmű, hogy megítélik a támogatást. Csoda, hogy eddig nem valósult meg.
Aztán éjjel felriadtam.

Apaság, éjfél

2006. 01. 30. - Dragomán György
A Stadionokig beszélgettünk, az írás érdekelte. Kérdezte, hogy attól, hogy ezeket a dolgokat megírtam, megkönnyebbültem-e. Nem, mondtam, ez a kérdés nálam nem így tevődik fel, nem azért írok, mert bizonyos tragikus élményeket próbálok feldolgozni, egyszerűen csak képeket látok és történeteket, az írás nekem kényszer és nem terápia. Persze ki tudja, lehet, hogy mégis az.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Túlélési stratégiák


Kezdő dátum: 2016-03-24 20:00:00
Túlélési stratégiák címmel várja irodalmi estre a literatúrakedvelőket a székelyudvarhelyi G. Café. odor Ádámmal, Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával. Murányi Sándor Olivér író beszélget.

Bodor Ádám és Kovács András Ferenc budapesti estje


Kezdő dátum: 2015-12-01 19:00:00
Bodor Ádám és Kovács András Ferenc Kossuth-díjas szerzőkkel Murányi Sándor Olivér író beszélget.

BESZÉLŐ-EST

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-29 19:00:00

Rádiószínház

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-06-06 11:00:00

Az Író Születésnapja – Bodor Ádámot köszöntik barátai

Kamra (Bp. V., Ferenciek tere 4.)
Kezdő dátum: 2006-03-04 19:00:00

Magyar Bodor

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-01-30 19:00:00

Utolsó előtti vágás

Odeon Lloyd mozi (Bp, XIII., Hollán Ernő u. 7.)
Kezdő dátum: 2005-12-14 19:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Bodor Ádám 80

Nagyvizit Bodor Ádámnál

Legutóbb Bodor Ádámnál jártunk nagyviziten. Interjúnkban, mely hamarosan olvasható a Literán, többek között fikcióról és szabadságról, becsukódó ajtókról és szuverenitásról mesélt nekünk. A ma 80 éves Bodor Ádámot nagyvizit-interjúnkkal és annak részeként ezzel a felvétellel köszöntjük! - LiteraTV.

Bodor Ádám: Valamit én is kitaláltam, azt hiszem

Bodor Ádám 75. születésnapján egy vele készült tavalyi beszélgetés részletét ajánljuk, amelyben a szerző a minimalista prózához fűződő viszonyáról és meghatározó olvasmányélményeiről mesél. - Videó.