hirdetés

Keresési eredmény a(z) „borbély szilárd” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

LiteraTV

Borbély Szilárd a LiteraTV-ben

November 1-jén, Mindenszentek napján született a több mint három éve elhunyt Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész, tanár. A Litera több felvételt is őriz róla. Tekintsék meg ezeket. – LiteraTV.

Rádióajánló

Borbély Szilárd a Marosvásárhelyi Rádióban

A családon belüli erőszaknak évszázados hagyománya van, a háború vége pedig kínzóan hosszúra nyúlt. Borbély Szilárddal a Marosvásárhelyi Rádió Értsünk szót című műsorában 2013-ban Parászka Boróka beszélgetett a Nincstelenekről. A rádió archívumából ajánljuk az író születésnapján, Mindenszentek ünnepén.

Hírösszefoglaló

Idegen nyelven, idegen közegben

Borbély Szilárd könyvének fordítása a National Translation Awards egyik jelöltje, a menekültválság foglalkoztatja a gyermekírókat, Murakami Harukit harminc éve olvassák lengyelül, az indiai nyelvjárásokat használó írók egyre kevesebb olvasóra számíthatnak.  – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

A siker felé: magyarok angolul, Atwood nyomában és a Harry Potter-évforduló

Heti hírösszeállításunkból kiderül, melyik két magyar könyv fordítása kaphat díjat, 150 éve született Pirandello, miben rejlik Margaret Atwood különlegessége, hogy évfordulóhoz érkezett a Harry Potter, és búcsút vettünk a Paddington maci írójától.

Hírösszefoglaló

Bob Dylantől a magyar képregényig

Most már lehetséges, hogy Bob Dylan átveszi a Nobel-díjat, de még mindig nem biztos. Krasznahorkai és Borbély Szilárd könyve is jelölt a legjobb fordított művek díjára. Milyen képregény készült 56-ból és miért pont a 112. oldalért osztanak irodalmi díjat a franciák? –  Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hírösszefoglaló

Dylan levele a Nobel-átadóra – The answer is blowin' in the wind

Dylan annyi esélyt látott rá, hogy valaha Nobelt kap, mint arra, hogy a Holdra lép. Röhrig Gézát amerikai hírességek között kérdezte irodalomról a Wall Street Journal. 130 milliót adtak a Harry Potter szerzőjének kézzel írt könyvéért, 105 milliót Dylan kézírásáért. – Hírösszefoglalónk az előző hét eseményeiről.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Magyar írók New Yorkban

Megjelent angol fordításban Borbély Szilárd két műve; a magyar irodalom került fókuszba New Yorkban; H. G. Wells egy eddig ismeretlen szövege került elő; a Nobel-díj hivatalos átadóján Bob Dylan helyett Patti Smith. Fidel Castro meghatározta a latin-amerikai irodalmat. Harper Lee regénye új megközelítésben mutatkozik meg. – Heti hírösszefoglalónk.

Hír

Irodalmi beszélgetéssorozatot szerveznek Borbély Szilárd emlékére Csurgón

Irodalmi beszélgetéssorozattal emlékeznek Borbély Szilárdra Csurgón, melyet 2015 novembere és 2016 augusztusa között rendeznek meg. A meghívottak között irodalmárok és teológusok is szerepelnek.

A hét verse

A hét verse - Simon Márton: Ámor elindul

Így néz ki az „örökkévalóság a gyakorlatban”, mondja Simon Márton jelentős és fontos verse: ennyi és ilyen – nem több, de nem is kevesebb. Akkor is jó, hogy megírta, ha „ezt a történetet csak az érthetné, akinek a haláláról szól.” - A hét versét Keresztury Tibor választotta.

Borbély Szilárd 1964-2014

Simon Márton: Ámor elindul

Az ablakokon már nincs hová kinézni, de a tévék / még épek. Szürke ég, por, eldobált gyerekcipők, a közfürdő fehér / csempés medencéjében fekete víz – örökkévalóság a gyakorlatban. – 2015. február 19-én, épp egy éve halt meg Borbély Szilárd. Simon Márton versét olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 6.

Szilágyi Lenke - 2014. március 8.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A hatodik napon Bartis Attila, Garaczi László és Borbély Szilárd portréit tekinthetik meg. 

Netnapló

Mintha a Szerző

JAK-füzetek - 2014. február 24.

Mindenhonnan Borbély Szilárd neve és arca köszön vissza. Már nem akarok róla többet olvasni, és nem akarok róla írni sem, mégis kell: annak, hogy hazajöttem, hogy elbújtam itthon, az is az oka, hogy Debrecenben a főépület lépcsőjén még ott vannak azok a viaszcseppek, amelyeket a csütörtök este együtt meggyújtott gyertyák hullattak. - Ezen a héten a JAK-füzetek szerkesztői írják a naplót a Literán. Elsőként Balajthy Ágnes írását olvashatják. 

Dogville-ban

2013. augusztus 6. - Vörös Postakocsi

Egyszer még, kábé egy éve, átpörgettem, néhány jelenetet néztem vissza, amikor a legutóbbi könyvhétre megjelent könyvemen dolgoztam. Dogville példázata lenyűgöz azóta is, megértettem, hogy ezeket az embereket gyerekkorom óta ismerem. Itt is körülvesznek. A hely is az. Ha Debrecenre gondolok, Dogville-ra gondolok. - A Vörös Postakocsi naplóját keddről Borbély Szilárd jegyzi.

Szeretem Budapest, szeretem Sepsiszentgyörgy

2008. július 14. - Becsey Zsuzsa
Hiszen ezentúl itt és most vegyem tudomásul, nem párommal értekezem, se nem barátnőmmel, hanem egy fürdőhelyen igenis tessen úgy beszélni, akár zuhany alatt is, meztelen, hogy azt mindenki aki a fürdőben, értse. Minden kíváncsi szem. Kivétel nélkül. Elvégre közvagyon, közösen fizettünk a ház, a víz, a fák, a cementhideg fürdőért. És mégsem. Szeretem az embert, s a világot. Az álmokat, emléket. Sepsiszentgyörgy és Budapest között.

Kikristályosodva álljon az emlékezés kapujába

2008. 02. 15. – Varga Zoltán Tamás
Érdekes és felettébb izgalmas vállalkozás, amit Réz Pál, Várady Szabolcs, Mácsai Pál és az Örkény-társulat véghezvitt, ebben a közel három órás előadásban. Ha az ember figyelt, akkor megszólította és magával sodorta. Pontos volt, részletes és szórakoztató. Megérte a fáradságot, de a végére teljesen kimerültem.

Niszán 13.

2007. április 1. – Borbély Szilárd
Veron azonnal megkérdi, és hol van az anyukája? Veron szerint mindennek van anyukája. A nagy kilincs a kis kilincsnek. A nagy doboz a kisdoboznak. Aminek nincs anyukája, az sír. Meg kell vigasztalni. Ezt nagyon komolyan veszi. Mély együttérzés van benne minden iránt, ami egyedül van.

Egy szállongó buborék

2007. március 30. – Borbély Szilárd
Meg akarta nézni, hogy van-e nála készpénz, benyúlt zakója belső zsebébe, és azzal a mozdulattal, ahogy a tárcát kiemelte, a zsebéből egy nagy buborék repült ki. A buborékot a lejtős utcán a szél elkapta, és szállt, szállt. Ő pedig a létezés mélyére zuhant, a racionalitás, a logikai rend kivetette magából. Azóta is össze van zavarodva.

A pécsi kenguruk

2007. március 30. - Borbély Szilárd
Nem valljuk be, hogy eltévedtünk volna, csupán a Mikes Kelemen tizenháromhoz vezető útvonal csúszik össze a Méhes Karcsiékhoz vezetővel. A férfiaknál ezek a memóriapályák az agytörzsben raktározódnak, ezért képesek irodalmi lapokat is szerkeszteni. A vadászás, a portya, az áldozat bekerítése, a cél kerülő utakon történő megközelítése az evolúció eredménye, ez segíti a faj túlélését és a Jelenkor működtetését.

Holnaptól gazember leszek

2007. március 29. – Borbély Szilárd
Ágival sokat morfondírozunk azon, hogy a gyerekeinket nem szabadna becsületes embereknek, az erkölcs és a tisztesség jegyében nevelni. Szüleink idealizmusa már a mi esetünkben is kudarchoz vezetett. Mi magunk vagyunk a kudarc. De bennünk a beépített áruló, amely nem hagyja, hogy versenyképes és korszerű embereket formáljunk leányainkból. Szomorúan sajnáljuk őket, hogy ilyen szüleik vannak.

Inkább hívjuk lepének

2007. március 28. – Borbély Szilárd
Hosszú sor áll a tejért, de gyorsan haladunk. Sajátos szubkultúra a vásárlók köre, úgy tippelem, hogy liberális demokraták járnak ide, akik hisznek a tradíciók megtartó erejében. És nincsenek itt vallási vagy nemzeti fundamentalisták, ahogy elnézem, ez is különös.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Már elment a Mesijás? Hangjáték Borbély Szilárd regénye alapján


Kezdő dátum: 2015-11-29 21:04:00
Már elment a Mesijás? Hangjáték két részben Borbély Szilárd azonos című regénye nyomán.

Emlékezés Borbély Szilárdra


Kezdő dátum: 2014-03-02 18:00:00
Írótársak, barátok és olvasók Borbély Szilárdra emlékeznek a Nyitott Műhelyben.

Program

Borbély Szilárd: A Testhez - A Csokonai Színház estje


Kezdő dátum: 2014-01-09 19:00:00
A Csokonai Vitéz Mihály vendégül látja a múzsákat című sorozat ötödik találkozásán Borbély Szilárd: A Testhez című művét állította színpadra a Csokonai Színház a Déri Múzeumban.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

A Magyar Dráma Napja az Új Színházban

Új Színház (Bp, VI. Paulay Ede utca 35.)
Kezdő dátum: 2008-09-21 11:00:00

Vigília Esszék

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-29 16:00:00

JAK-füzetek bemutató

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-01-16 16:00:00

„Sem utódja, sem boldog őse”?

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola (Bp. XIV., Cházár András u. 10.)
Kezdő dátum: 2007-12-08 09:45:00

Borostyán-estek

Stúdió K. (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-11-18 20:00:00

Songwriters’ Fest

Tivoli Színház (Bp. VI., Nagymező u. 8.)
Kezdő dátum: 2007-05-11 20:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Film

Egy perc Borbély Szilárdnak

A filmet Gerőcs Péter bocsátotta rendelkezésünkre.

LiteraTV

Bazsányi Sándor: Konok ragaszkodás a teljes nincstelenséghez

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Bazsányi Sándor beszél Borbély Szilárd Nincstelenek - Már elment a Mesijás? című regényéről. 

TestFeszt

A testről - Borbély Szilárd és Keresztesi József párbeszélgetése

A Litera TestFeszt című irodalmi táborában Tatán, 2013. június 22-én Borbély Szilárd és Keresztesi József párbeszélgetését hallgathatta a közönség. A beszélgetést most teljes terjedelmében megtekinthetik. 

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Borbély Szilárd

Kornis Mihály kortárs költőket mond. Ezzel a címmel indult sorozat a Nyitott Műhelyben. Kornis először Petri György életművéből állított össze versportrét; a második alkalommal pedig Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba.

Borbély Szilárd az Olvasóligetben

Július 4-én, szombat délután a margitszigeti Holdudvarban, az Olvasóliget programsorozat keretében Borbély Szilárd és Kőrösi Zoltán olvasott fel.