hirdetés

Keresési eredmény a(z) „byron” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Christina Lamb: A herati varrókörök

Amikor 2001. szeptember 11-e után Christina Lamb, az egykori közel-keleti haditudósító visszatér a háború sújtotta Afganisztánba, és ellátogat szeretett városába, Heratba, egy különös táblát vesz észre az utcán, amely az Aranytű Női Varróiskolát hirdeti.A pezsgő szellemi életéről és liberális kultúrájáról ismert Heratban, a legendás perzsa városban, amelyet Hérodotosz „Közép-Ázsia kenyereskosarának”, Byron pedig a Kelet fővárosának nevezett, a tálibok uralma alatt a nők csak úgy tanulhattak, ha úgy tettek, mintha varrókörbe járnának.

Lövétei Lázár László: Hunyt mesterem

A Tehetséges Magyarországért Alapítvány Szépirodalmi pályázatán első helyezést Lövétei Lázár László esszéje, második helyezést Császár Mónika Zero című novellája, harmadik helyezést Benedek Szabolcs A költő halála című írása ért el. Benedek Szabolcs és Császár Mónika írásai után most Lövétei Lázár László díjnyertes esszéjét közöljük.

Ady Endre: Egy keresztvetés története. Zsidó történetek

Ady Endre
Egy keresztvetés története. Zsidó történetek
Válogatta és az utószót írta: Kőbányai János
Múlt és Jövő Kiadó, 2006.
(„Múlt és Jövő Klasszikusok sorozat”)
210 old., 2950 Ft

Bognár László: A Három nővér játszmája

A kötet paradigmaváltást ígér a Csehov-drámák megközelítésében. Szakít a hagyományos irodalomtörténeti vagy esztétikai olvasatokkal, mivel azok olyan lélektani föltevésekkel közeledtek az alkotáshoz, amelyeket sem a mű szövege, sem Csehov szerzői utasításai nem erősítenek meg. E szakítás eredményeként a könyvben a Három nővér eddig föltáratlan rétegei válnak hozzáférhetővé: az új elemzés kimutatja, hogy a mű cselekménye nem a lélektani vagy a metafizikai drámák, hanem a krimik dramaturgiája szerint építkezik.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Pjotr Lvovics Vajl

A Modern Orosz Irodalmi Akadémia tagja. Az Inosztranaja Lityeratura folyóirat szerkesztő bizottságának az elnöke, a Znamja alapítványt támogató bizottság tagja (1995), az Apollon Grigorjev-díj zsűrijének elnöke volt.
Pjotr Vajl megkapta a Znamja folyóirat díját (1994, 1996), az orosz–német Albert Karelszkij-díjat(1996) és a zoIL-t, az Inosztranaja Lityeratura folyóirat (1998) díját.

Négy újabb verseskötetről

Bodor Béla recenziója négy verseskötetről: Aczél Géza: (vissza)galopp (Jelenkor Kiadó, Pécs, 2007); Babiczky Tibor: Levegővétel (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007), Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz (Alexandra Kiadó, Pécs, 2007) és Király Levente: Nincs arany közép (Magvető Kiadó, 2007) című, a Könyvfesztiválon debütáló verseskönyveiről.

könyv

A nyitott mondat

Simon keze alatt az elbeszélés nyelve az első mondatokban lírává fokozódik, és elbeszélője valami hihetetlenül koncentrált jelenléttel, térben és időben végtelen, körkörös és párhuzamos világokat teremt. Elindul az egyik mondattól, hogy eljusson a másik mondatig. És a két mondat között általában egyetlen mondat húzódik: ezen az egyetlen mondaton át vezet az út ama másik felé.

Májusi szerintem

…volt néhány hozzáférhető Mansfield-mondat és Kner-könyv, néhány esztétikai test, magasabb forma, amelyek megnehezítették, egész egyszerűen kínossá tették a gyors, elnagyolt, kontár munkát. Ezek a testek, ezek a formák ma is léteznek. Csak nem hatnak át semmit.

Fordítói műhely

Metafora-estek VIII. - "Ki darabolt fel minket?"

Lázár Júlia: Sokan tanulták mesterségüket Géher tanár úrtól, de neked kik voltak a mestereid? Mik voltak az első műfordításaid?
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

A nagy beteg

2008. április 10. - Takács Zsuzsa

Vita az interneten arról, hogy őrült volt-e Blake. Az egyik levelező idézi Wordsworth-t: „Nem kétséges, hogy a szerencsétlen ember őrült volt, de mégis valami  miatt ennek az embernek az őrültsége jobban érdekel, mint Lord Byron és Walter Scott egészsége.

A szeretetről

2007. október 13. - Margit Patrícia Eszter
Abban a tévhitben élnek, hogy az igazi szerelem óriási áldozatokat követel és akkor jó, ha mindenki belehal. Magukat hibáztatják, a másikat büntetik, vagy újabb és újabb kapcsolatokba menekülnek, amikor a várva várt megváltás elmaradt. Ezért, huszasoknak és harmincasoknak nagyon sokat kell dolgoznunk magunkon ahhoz, hogy legyőzzük a családalapítástól való félelmünket.

Panta Rhei

2006. december 15. - Balla D. Károly
Különleges empátiával közeledik a fogyatékosok, hajléktalanok, szenvedélybetegek, etnikai kisebbségiek felé. Ha ebből a körből választ majd magának működési területet, akár haza is jöhet Kárpátaljára. Aranybánya egy frissen végzett szociológusnak.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Álomlevél

Az asztalnál ülök, a billentyűzeten a kezem, és álmodom. Azt álmodom, hogy az asztalnál ülök az ujjaimmal a billentyűzeten, és álmodom. Hátranézek időközönként, a fotelban ül a gyilkos,...

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Bang On a Can All Stars (Usa) – sztárvendég: Iva Bittova (Cz) / koncert

Bp, IX., Liliom u. 41.
Kezdő dátum: 2005-05-24 20:30:00