hirdetés

Keresési eredmény a(z) „centauri” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kritika

Fiú a férfivilág skatulyájában

Centauri Jack London-figuráját nekem nem sikerült megértenem, inkább tűnt rumba áztatott plasztikus macsófigurának, aki a maga bölcsességeit és hódításait sorjázza, mint hiteles alaknak. – Pokorni Anna Alíz kritikája Centauri Jákob botja című regényéről. 

A meccs hőse

Centauri: A meccs hőse

De hisz tudjuk: hiába várták, hogy az EB szereplésünk a vereség ellenére is az avarok felemelkedését szolgálja majd, visszazuhantunk az össznépi depresszióba, minek következményeként hetven évvel később Avarhon protekturátussá züllött! Azért fizetjük magukat, hogy ennek tudatában fordítsák meg végre azt a meccset! – A meccs hőse sorozatunkban Centauri írását olvashatják a belga-magyarról. 

Könyvajánló

Centauri: Jákob botja

Láttam már ilyet. Pont így mered maga elé az is, akit közeli hozzátartozó haláláról értesít a sürgöny. Túlzok, azt hiszed, de aligha. Ez egyfajta halálos ítélet, nem fölöttem, hanem Jack London, az író fölött. − Centauri Jákob botja című könyvét ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Centauri: Jégvágó

Centauri, a ,,titokzatos író" nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Szinte filmszerűen áll össze benne egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története... -  A Magvetőnél frissen megjelent Jégvágóból most egy részletet olvashatnak nálunk.

Kertmozi

Kegyetlen Werner (Hegymozi)

Leszögezem: szíve joga mindenkinek túlélni a voltaképpeni saját halálát, és befejezetlen sorssal is kivetheti magát az ablakból bárki; mindenesetre Werner Herzog Kegyetlen hegycsúcs című filmjében (1991) mégiscsak meghal az, akinek meg kell halnia. - Centauri írását olvashatják a Kertmozi sorozatban.

Csillagszálló 2009/11.

Tudományos-fantasztikus novella Centauritól

A Csillagszálló novemberi száma a sci-fi múltját és jövőjét kutatja a magyar irodalomban. A lapszámból Centauri tudományos-fantasztikus novelláját ajánljuk.

Másik városom

Delhi adományai

Sötétedés előtt félórával, csodával határos módon, segítség nélkül visszataláltam a szállodába, felszaladtam a szobába, kibámultam a hatalmas üvegablakon, elláttam Delhi fölött, a szellemváros, Fatehpur Sikri, Agra és a Taj Mahal irányába... - Centauri Delhiről írt a literának.

Beszélő 2009/február

Levelek Centaurihoz

A Beszélő februári száma, melyben Révész Sándor a titkosszolgálati múlt feltárásáról ír, a Befejezetlen múlt rovatban Budapesti ostromnaplót adnak közre, a Kultúr-rovat vendége pedig ezúttal Centauri. A Literán Keresztesi József kritikáját és Sopotnik Zoltán versét olvashatják, valamint részleteket ajánlunk Centauri levelezéséből.

Beszélő levelek

Megérdemelnénk negyven lazacos szendvicset is

„Viszonylag ritka eset, hogy a regényen kívüli térben dolgoznék; a novellák is regényen belül keletkeznek. Ha a Szajna esetéhez akarok visszakanyarodni, azt mondom: a Szajna is kiönt néha. Ártere van, és holtágai.” – Centauri és Ambrus Judit levélváltásának részlete.

ott jártunk

Kell egy jó szó

Amatőrség és profizmus jól megfér a két órában, melyben március 5-én a Paradicsomtól, az ősharmóniától megfosztott ember volt a téma. Örök. Tart, ameddig tartunk. - Zelki János beszámolója a Liget előadássorozatáról.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Fészkelődő gondolat

2008. június 1. - Centauri
sosem gondoltam át, mit is jelent: szöget ütött a fejembe valami. Hát most átgondolom ezt is, amikor a pálinka és a betadin hatására csökken a vérzés és újra a téglákat dobálom. Sajgó fejjel figyelmeztetem L.-t, jó lesz a továbbiakban vigyázni, mert azt is mondják: mások szemében a szálkát is, a sajátjában a gerendát sem. Már csak az hiányzik, hogy gerenda kerüljön a szemünkbe, valami szemet szúrjon, furdalja az oldalunkat, netán az agyunkra menjen.

Kaszálás és kószálás

2008. május 31. - Centauri
Képzeljük el, hogyan néz ki az ember, amikor az orra alatt robban fel egy tál spenótfőzelék; képzeljük el az orrlyuktól a szemgödrön át a fülkagylóig terjedő mixet. Épp így nézek ki, ha damilos géppel kaszálok. Mint a zöld zombi, aki az imént támadt fel az uborkasalátás tálból.

Pénztrapéz

2008. május 30. - Centauri
Nem nagy ügy. De én úgy éreztem aznap, hogy nem stimmel valami; mégsem rendjén való így, minden támogatás nélkül, ennyire vadul, egyedül, félőrülten indulni útnak. Nem jó ez a cukahara a ködben, ez a védőháló nélküli szaltó. Az egypennys is ezért kellett, hogy legalább azt tekinthessem jelnek, gondolhassam jó ómennek. A régiségkereskedő nagyvonalúsága és jókívánsága abban a helyzetben, abban az állapotban jelentős és nem várt támogatásként hatott.

Tányérszéli szavak

2008. május 29. - Centauri
Az öt kilós betűtömeget megemelve világosan éreztem: nem más ez, mint egy regény. Szétverve. Protonkarakterekben. A feladat tök egyszerű. Össze kell rakni, csak ennyi ez. Gondoltam viszek egyet valakinek, aki várja már az első fejezeteket, és a kezébe nyomom az öt kilós csomagot: „Bár még dolgozni kell rajta, csiszolni, húzni, szerkeszteni, átrendezni a szórendeket, sőt a betűrendet is, de a lényeg voltaképp már így is látható.” Igen, így néz ki egy regény, amikor kiveszem a mikrohullámúból. Így néz ki az alapanyag.

Szertelen szerda

2008. május 28. - Centauri
Szerda a ráerőszakolt jelentéktelenség ellen szertelenséggel, szerek nélkül is szédítő hisztériával tüntet. Vagy talán csak a Keddtől kapott kialvatlanságot üli meg lovarnőként önkéntelenül és okosan? Bárhogy is, akármi volt is a szándéka, semmi sem jellemzi őt jobban, mint az, hogy az emberben annyi erőt sem hagy, amivel másnap hajnali négykor, Csütörtök ölében vekkerre riadva egy csészét megtarthatna

Online kapcsolatok

2008. május 27. - Centauri
Igen, talán egy XIX. századi regény első fejezete kezdődhetne így: „A rejtőzködő író Éhség című második kötete után egy titokzatos hölgy a szerzőnek címzett kosarat küldött a kiadóba, amelyben két kiló sajt, három palack burgundi, áfonyalekvár, szárított gomba, cipó, teavaj, kötözött sonka és diós-bejgli volt." A világ alapvetően részvéttelen.

MASSA & NESSI

2008. május 26. - Centauri
Míg a Massa Confusa egy véget nem érő, a lehetőségekhez mérten mindent tartalmazó, befaló, átölelő, gazdagon illusztrált krónika mindarról, ami megtörténhetett volna, arról, amit egy elme elképzelt, amit egy „lélek” kóstolt már vagy próbálni mert, amit a lehetséges dolgok köréből merített, addig Nessi nem más, mint a Massa leginkább naplószerű része (énje). A Massa az egész, Nessi a rész.

Az irodalom mostohagyermeke

2007. március 22. – Boldizsár Ildikó
Volt, ahol annyira meglepődtek ezen, hogy beleegyeztek (így jelentek meg még abban az évben az első gyerekkönyv-kritikáim az ÉS-ben, ahol akkoriban csak úgy emlegettek: „megjött a mesés kislány”), de a legtöbb helyen a szerkesztők sajnálkozva tárták szét a karjukat. Aztán jött a Holmi, ahol szintén örömmel fogadták a gyerekkönyvekkel kapcsolatos írásokat, majd a Népszabadság, amely elsőként közölt heti rendszerességgel gyerekkönyv-recenziókat.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

SZERELMEM, P. 4. rész

 Már jócskán útban hazafelé - a hosszú és bonyodalmas utazás részleteivel nem untatnám az Olvasót - Centauri-i teásdobozom fenekén (miután, mint már említettem, a valóban remek teát utolsó...

SZERELMEM, P. 3. rész

 De alighogy elaludtam, hangos kopogás ébresztett. Az ajtómban maga a hajó kapitánya állt, aki nyájas mosollyal az arcán (már ahogyan egy centauri mosolyog) meginvitált egy, a hajó dísztermében...

SZERELMEM, P. 2. rész

 Megmentésünket követően, útban a Centauri-rendszer felé, megismerkedtünk, és számos unaloműző kellemes órát töltöttünk, egy feltűnően kedélyes és szívélyes centaurival, aki, mint beszélgetéseink...

SZERELMEM, P. 1. rész

 SZERELMEM, P. (a Szaturnusz tizenharmadik holdja) Néhány földi évvel ezelőtt, egy majdnem tragikus véget érő tér-idő ugrást követően, kényszerleszállást kellett végrehajtanunk a Szaturnusz...

Pajkos enzimek napjai

Ahogyan most visszaemlékszem, mintha alig történt volna valami érdekes, néha egy arc, amint az én pupillámon visszatükröződő rossz álommal harcol, vagy egy kéz, ami a boros üveget fogja, de én iszok...

Zabolátlan terek

Fél deciliternyi öröm, három percenként adom meg magamnak a menekülés lehetőségét, persze ez olyan lehetőség, amit inkább nem adok, pontosabban nem adnék, ha az én döntési privilégiumom lenne, de nem...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Most szólunk - Reményi József Tamás Centauri regényéről

Most szólunk videókritikai rovatunkban Reményi József Tamás Centauri 2013-ban, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Jégvágó című regényéről beszél.