hirdetés

Keresési eredmény a(z) „cervantes” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Megtudhatjuk, hogy nézett ki Cervantes

Spanyol történészek és régészek egy csoportja régóta tervezi, hogy rekonstruálják Cervantes pontos arcát, amelyhez először is elengedhetetlen lenne megtalálni a nagy író csontjait. Az író hamvainak pontos helyéről csak annyit tudni, hogy egy Madrid központjában található kolostor alatt találhatók.

hír

Időládát találtak Cervantes szobra alatt

Közel 200 éves ládikát találtak Don Quijote madridi emlékművének talapzatánál. Az 1834-ben felállított emlékmű alatt az alapozáskor helyezték el a jövőnek szóló üzenetet.

Spanyol szépirodalmi művek magyar nyelven

A cikkben az 1970-es évek végétől 2005-ig magyar nyelven megjelent spanyol nyelvről fordított szépirodalmi művek listáját olvashatják a szerzők neve szerinti sorrendben. A listát Pávai Patak Márta állította össze.

Juan Carlos Onetti: A megvalósult álom

Juan Carlos Onetti (1909–1994) Montevideóban született, hosszú éveken át Buenos Airesben élt, Madridban, emigrációban halt meg. Volt újságíró, könyvtáros szerkesztő, a többi közt a legendás Marcha című uruguayi folyóirat alapítója. Jelentős díjakat kapott, a legfontosabbat, a „spanyol Nobelt”, a Cervantes-díjat 1980-ban vehette át. Hatalmas életműve többkötetnyi novellát, kisregényt és hat nagyregényt tartalmaz.

Lawrence Sutin: Isteni inváziók – Philip K. Dick Élete

Lawrence Sutin
Isteni inváziók
Philip K. Dick Élete
(Életrajz / sci-fi)
Agave Kiadó, 2007. november 27.
464 oldal, 2.880, Ft
puhakötés, ragasztva
ISBN 9789637118845

Julia Otxoa: Különös küldemény

Az elbeszéléskötet szereplői határfigurák, az álomvilág és a különcség határmezsgyéjén viaskodnak önmagukkal és másokkal. Gyakori náluk a személycsere, a tárgyakkal általában bonyolult a viszonyuk, és rendszerint hamis arcát mutatja nekik ember és állat egyaránt. Mulatságos és képtelenebbnél képtelenebb helyzetek közepette is rendületlenül keresik-kutatják, hogy miként lehetne megfejteni a jelekben és üzenetekben rejlő titkot, valamint az időt, végtére is minden attól lesz ennyire torz.

Friedrich Schiller: Művészet- és történelemfilozófiai írások

Naivnak kell lennie minden igazi zseninek, különben nem zseni. Egyedül naivitása teszi zsenivé, s ami intellektuálisan és esztétikailag jellemző rá, arra morális tekintetben sem cáfolhat rá. Mivel nem ismeri a szabályokat, a gyengeség mankóit és a fonákság porkolábjait, hanem pusztán a természet vagy az ösztön vezeti őt őrangyalaként, ezért nyugodtan és biztosan megy át a hamis ízlés minden hálóján, melyekbe a nem-zseni óhatatlanul belegabalyodik, ha nincs benne annyi okosság, hogy messziről elkerülje őket.

Spanyolok - fordítva

A Budapesti nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendég-országa Spanyolország. A spanyol irodalmat a fesztiválon a francia íróként számon tartott, de utolsó regényét spanyol nyelven író Jorge Semprún, valamint Nuria Amat, Javier Salinas, Santiago Pajares és Jaume Cabré képviseli. A spanyol írók és a spanyol irodalom ismertségéért dolgozó fordító, Pávai Patak Márta új vállalkozása, a spanyol elbeszélők sorozat kiadása így szerencsés közegbe érkezik, hiszen a sorozat első három kötetének egyike az egyik díszvendég, Nuria Amat regénye. A fordító-kiadóval beszélgettünk.

Leporelló, leporoló, Manolito

A Könyvfesztivál idején kapható új gyerekkönyvek közül mutatunk be néhányat, leporellóktól a hagyományok leporolásán át Manolitóig; vagyis a legkisebbeknek szánt nézegetnivalóktól (a Naphegy Kiadó Böngésző-sorozatától) egy klasszikus mesén (Alice Csodaországban) és a klasszikus mesei hagyományokra támaszkodó mesekönyvön (Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék) a más, de szintén nagy múltra visszatekintő, gyerekszáj-monológok humorát idéző Manolito-történetekig – figyelembe véve a megcélzott olvasóközönség életkori sajátosságait.

Fried István: Jókairól - egy kicsit másképpen

A Jókairól írókat két veszély fenyegetheti. Vagy nincsenek tekintettel Jókai olykor valóban kissé naivnak tűnő önjellemzéseire, félretolván a Jókai meghatározta realizmus-kategóriát, s az írót egy másodlagos romantika foglyaként „tárgyalják”, ennek következményeként az elbeszélői önreflexiókat a közösség kegyét kereső író gesztusainak vélik (mintegy Gyulai Pál szűnni nem akaró vádjait folytatva). 
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Barátok közt

2008. január 11. – Barna Imre
Szóval leszögezhető, nyilván: persze hogy nem „rólam” szól ez. (Még ha nyugtázható is most az újabb trükk. „B. elcsúszott tegnap reggel a jégen. Találkozott két fekete kutyával. Nyitva felejtette a konyhaajtót. Nem tud elszámolni húszezer forinttal.” Mintha a pitiáner személyességük okán mégiscsak izgalmasabb mozzanatoknak tartanám ezeket, mint azt, hogy mi jut eszembe a Kossuth térről. Na, elég, elég. „…Vet véget a mellébeszélésnek B.”)

A fej nélküli lovas

2006. december 8. - Zemlényi Attila
Emlékeztek, hogy szól a Mad Max-ben a vándor éji dala? „Én vagyok az éjjeli lovas, benzinszívó, öngyilkos robot, az én tankomban a többiek félelme van!” Vakon ügettünk a város felé, volterdők és ónádasok láncolt lelkei riadoztak, felkeltettük a harminchetesen az alvó aszfaltot, testünkre rettentő szimmetriát metszett a fehér, szaggatott vonal. Odaértünk néhány perccel hat után, yo-yo-yo-yo-yo gépkoccsi.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A fotográfia szerepe

Cervantes Intézet kiállítóterme (Bp, VI., Vörösmarty utca 32.)
Kezdő dátum: 2008-06-24 18:00:00

lho.es - honlapbemutató

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty utca 62.)
Kezdő dátum: 2008-01-31 18:00:00

Europoetica Sacra


Kezdő dátum: 2007-04-01 16:00:00

Araukánok könyve

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-11-21 18:00:00

Julio Cortázar-est

Cervantes Intézet (Bp. VI., Vörösmarty u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-11-19 16:00:00

A semmi – Könyvbemutató

Cervantes Intézet( Bp. VI., Vörösmarty utca 32.)
Kezdő dátum: 2006-06-20 18:00:00

José Ortega y Gasset gondolatvilága

Cervantes Intézet székháza (Bp. VI., Vörösmarty utca 32.)
Kezdő dátum: 2006-06-01 10:00:00

José Ortega y Gasset gondolatvilága

Cervantes Intézet székháza (Bp. VI., Vörösmarty u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-05-31 10:00:00

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Cervantes Intézet (Bp, VI., Vörösmarty u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-02-08 18:00:00

Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-Klub

Instituto Cervantes (Bp, VI., Vörösmarty u. 32.)
Kezdő dátum: 2005-12-07 18:00:00
További találatok