hirdetés

Keresési eredmény a(z) „csáth géza” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

HÍR

Orcsik Roland kapja a 2017-es Csáth Géza-díjat

Vajdasági disznótorra készül a FISZ. A szervezet idén Szabadkán adja át a Csáth Géza-díjat Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempésznek.

Ott jártunk

A képzelet narkózisa

Múlt hétfőn a Budapest Pont izgalmas, föld alatti termében, a régi városfal szomszédságában Molnár Eszter Edina mesélt annak a négy éves kutatási projektnek az eddigi fejleményeiről, amelyek Csáth Géza személyes élményeit, benyomásait, önvizsgálatát megörökítő írásaiból kerültek felszínre. - Ott jártunk.

ÉS 2017/7.

Az Élet és Irodalom 2017/7. számából

Megjelent az Élet és Irodalom idei 7. száma. Benne Takáts József esszéje a magyar irodalmi hagyomány hiányairól. Szilágyi Zsófia Csáth Géza naplófeljegyzéseiről, Urbán Bálint Bolaño 2666-áról, Végső Zoltán az ADHD koncertjéről írt kritikát. Az ÉS-számot Tamás Zsuzsa versével és Csabai László prózájának részletével ajánljuk. – Heti ÉS-ajánló a Literán.

hír

Kabai Lóránt kapja a FISZ Csáth Géza-díját, és egy fél disznót

A kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához – az elismerést idén Kabai Lóránt kapja, amelyhez jár egy fél disznó is. 

A hét prózája

A hét prózája - Csáth Géza: A Kálvin téren

Kezemben a kicsiny, Kozmosz-kiadású Csáth-válogatás, Elfeledett álom. Az olvasmány azt a bámulatos lehetőséget kínálja, hogy a benne foglaltak, úgymond, ellenőrizhetők. - A hét prózáját, Csáth Géza A Kálvin téren című novelláját Jánossy Lajos választotta.

KÖNYVAJÁNLÓ

Csáth Géza: Méla akkord: hínak lábat mosni

Az életmű-sorozat e kötete Csáth Géza 1897 és 1904 között született naplóit tartalmazza. Naplóját 10 éves korában, 1897. április 7-én, egy szerdai napon kezdi vezetni, fő témája sokáig az időjárás és az iskolai történések, ám ahogyan múlik az idő, tekintete úgy jár be egyre nagyobb köröket. - A Magvetőnél megjelenő, gazdagon illusztrált kötetből olvashatnak nálunk egy részletet. 

Nyomdakész

Csáth és a homokember

Csáth Géza személyiségének épp azon oldala maradt árnyékban, amely tragikusan példázza egy univerzális tehetségű zseniális ember szomorú sorsát - Kelecsényi László kötetéből ajánlunk részletet.

Száll a labda

Az Alföld folyóirat legújabb száma a sport témája köré szerveződik. Olvashatuk tanulmányokat az antik görögök és rómaiak sportszokásairól Tegyey Imre és Szekeres Csilla tollából, Tarján Tamás pedig kifejti, miért is a Nyugat a 20. század legjelentősebb sportlapja.  Olvashatunk továbbá írásokat Aczél Gézától, Spiró Györgytől, Darvasi Lászlótól, Garaczi Lászlótól, Kőrösi Zoltántól, Ferdinandy Györgytől és Esterházy Pétertől. Tandori Dezső, Kukorelly Endre és Tarján Tamás írásait mi is közöljük.

Nagy Boglárka: Vándorló történetek

Nagy Boglárka
Vándorló történetek
Kritikák a kortárs magyar irodalomról
Kijárat Kiadó, 2007.
184 oldal. 2000 Ft

Szkárosi Endre: Mi az, hogy avantgárd

Szkárosi Endre
Mi az, hogy avantgárd
Írások az avantgárd hagyománytörténetéből
(„Underground expanzió 1.”)
Magyar Műhely Kiadó, 2006.
(Terjeszti a Ráció Kiadó)
304 old., 2.700 Ft
ISBN 963 759657-7
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Üdő van

2008. április 19. Tokai András
Hatalmas fekete felhőkből dörgés, villámlás.  Napok alatt kibukkantak a hatalmas utcai vadgesztenyék virág-kezdeményei. Azt olvastam valahol, hogy a pesti vadgesztenyéket Erzsébet királyné kezdeményezésére telepítették, vagy százezer darabot. Azt is olvastam, hogy ugyanő, Sziszi az ibolyafagylaltot kedvelte legjobban. Vajon lehet-e meggyvirágból fagylaltot készíteni?

Nem is élt, csak futott

2007. március 2. – Szilágyi Zsófia
És én mindennek ellenére most alig várom, hogy kezembe vehessek egy új könyvet, amiből csak néhány darabkát ismerek: Lovas Ildikó A spanyol menyasszony című regényét, amelyből ma a márciusi Alföldben olvastam egy részletet.

Gyűrhetőség, avagy Főhős úr olvas

2006. november 15. – Nagy Koppány Zsolt
Ezen a héten BKV-n olvasom A kutyás hölgyet, az Én és őkelmét, valamint A dolgok kezdetét. Itthon olvasom az Asszonyságok díját, A barlangot, illetve a Minden megvant. Nincs itt semmiféle huncutság, kérem: hogy melyik könyv melyik kategóriába kerül, kizárólag az alapján dől el, hogy könyvtári-e, avagy saját (esetleg a Szálinger Balázsé, mint a Krúdy-regény). Ezt nevezem gyűrhetőségi szempontnak.

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Hétből hat

2003. 10. 28. - Erdős Virág fiktív netnaplója
Akkor tessenek szíves lenni felvenni a megfelelő pozíciót. Mihez, mihez, hát az olvasáshoz. Előszöris, persze. Meg aztán, a képzelethez. Hogy jöjjön. Mert ha nem ülnek kényelmesen, szorít a nadrág, a cipő, recseg a szék, a kutya megint a fejével böködi a lábukat, kikapcsolt a fűtőtest, netán csörög a mobiltelefon, nem fog menni, nem és nem. Erdős Virág mai netnaplójához pedig képzelet kell, súlyos, sötét terepen is jól mozgó, sajátosan perverz képzelet. Nélküle nem mennek sokra.

Vacsorára csörögefánk volt: kedvenc ételem

2004. 01. 24. - Lackfi János netnaplója
Nem tudom, miért jár a fejemben régóta Csáth Géza egy atipikus novellájából egy jellegtelennek mondható mondat: "ebédre palacsinta volt: kedvenc ételem". Úgy érzem, ebben a semmi kis szövegfoszlányban megfogalmazódik valami nyugtalanító, naiv, öntörvényű, lehet, persze, hogy csak számomra. Az elbeszélés amúgy egy diák naplója, apró-cseprő eseményekkel életéből.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Múzeumok éjszakája

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-06-21 16:00:00

C S Á T H  1 2 0

SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának kertje (1083, Budapest, Balassa utca 6.,)
Kezdő dátum: 2007-02-13 13:00:00

0,1 mg

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-12-01 20:00:00

Urbán András Társulata: 0,1 mg


Kezdő dátum: 2005-04-13 19:30:00
Szabadka

Csáth-emléktábla avatása

SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika (Bp, VIII., Balassa utca 6.)
Kezdő dátum: 2005-09-08 16:00:00

Urbán András Társulata: 0.1 mg - színpadi játék Csáth Géza naplói nyomán

ALTERRA - Kortárs Előadóművészeti Központ a szegedi Régi Zsinagógában (Szeged, Hajnóczy u. 12.)
Kezdő dátum: 2005-05-18 20:30:00