hirdetés

Keresési eredmény a(z) „csehov” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Orosz népi posta. Mai orosz drámák

A hagyományőrzés - legfőképpen a csehovi dramaturgia kreatív újraértelmezése - éppúgy megtalálható itt, mint a legkülönfélébb színpadi kísérletezések, a színpadi nyelv radikális megújítása, a provokáció, a sokkolás, a testiség nyílt színrevitele. Kötetünkben az oroszországi színházi élet olyan szerzőinek egy-egy darabját mutatjuk be, akiknek a neve - a szórványos magyarországi előadások nyomán - nálunk is kezd ismertté válni.

Tandorírt lap

A Parnasszus legújabb számának középpontjában Tandori Dezső áll. Ennek megfelelően a lapszámban olvashatunk minden mennyiségben Tandoriról és Tandoritól. Fried István, Dreff János, Suhajda Péter, Harkai Vass Éva, Szabó Szilárd tanulmányokat közölnek a költőóriásról, Bedecs László interjút készített, Payer Imre és Tokai András, Fodor Ákos versekkel üdvözlik Tandorit. Továbbá a lapszámban olvashatjuk többek között Szauer Ágoston, Turbully Lilla, Tatár Sándor, Menyhért Anna és Király Odett írásait.

Édesből lett folyadék

A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat hatodik száma  Vörös István verseivel indul, melyet Ayhan Gökhán prózaversei követnek, ezek egyikéből származik a címbeli idézet, és e szövegeket közöljük lentebb is.Málik Roland, Perneczky Géza és Benedek Szabolcs novellái mellett olvasható Joachim Sartorius Kis haláltánc című versciklusa, melyet Nádas Péter fordított magyarra.

Gintli Tibor–Schein Gábor: Az irodalom rövid története

Gintli Tibor–Schein Gábor
Az irodalom rövid története
A realizmustól máig
Jelenkor Kiadó, 2007.
640 oldal, 4.500 Ft
ISBN 9789636764388

Ljudmila Ulickaja: Szonyecska

Ljudmila Ulickaja

Szonyecska
Magvető Kiadó, 2006.
96 old., 1.690 Ft
keménytábla védőborítóval
ISBN 963 14 2543 6

Bognár László: A Három nővér játszmája

A kötet paradigmaváltást ígér a Csehov-drámák megközelítésében. Szakít a hagyományos irodalomtörténeti vagy esztétikai olvasatokkal, mivel azok olyan lélektani föltevésekkel közeledtek az alkotáshoz, amelyeket sem a mű szövege, sem Csehov szerzői utasításai nem erősítenek meg. E szakítás eredményeként a könyvben a Három nővér eddig föltáratlan rétegei válnak hozzáférhetővé: az új elemzés kimutatja, hogy a mű cselekménye nem a lélektani vagy a metafizikai drámák, hanem a krimik dramaturgiája szerint építkezik.

Közhelyfesztivál

Bocsesz, kopirájt van!

A litera 2003. október 11-én – egyéves születésnapja alkalmából – Közhely Fesztivál címmel nagysikerű fesztivált rendezett az A38 állóhajón. Szépirodalmi rovatunk különkiadásában a litera felkérésére írt, ezen az esten elhangzott szövegeket adjuk közre – elsőként Podmaniczky Szilárdét.

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

...megnézném én azt a boldogságot

Berta Marsé az Európai Elsőkönyvesek fezstiváljának spanyol résztvevője nem regénnyel, hanem egy novelláskötettel érkezik az idei Könyvfesztiválra. A szerzőt könyvének fogadtatásáról is kérdeztük.

orosz díszvendégség, Könyvfesztivál 2005

Tatyjana Nyikityicsna Tolsztaja

Prózaíróként először a '80-as évek elején mutatkozott be az Auróra folyóiratban a Na zlatom krilce szigyeli... (Az arany tornácon ültek... – 1983) című elbeszélésével. Az ezt követő siker töretlenül végigkísérte az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején született új elbeszélések, kisregények, esszék lavinájában. Tatyjana Tolsztaja prózáját a filozófiai és pszichológiai látásmód jellemzi, amely groteszk és gyakran fantasztikus elemekkel párosul.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Dolgok, amikről magammal sem beszélek

2008. augusztus 21. - Kálmán Gábor
Nyolc éve beszélgetünk így, beképzelt, pökhendi kamaszokként kezdtük, úgy is fogjuk befejezni. Úgy viselkedtünk akkoriban, mint Rimbaud a vidéki kamaszsrác a Teljes napfogyatkozás legelején, amikor betoppan Verlaine szalonjába és köszönés helyett közli, hogy vizelnie kell. Úgy jöttünk Pestre, hogy gatyába kell ráznunk ezt a várost és biztosak voltunk benne, hogy ezt a feladatot rajtunk kívül senki nem végezheti el.

The Clown 6 – regény és napló békaegérharca

2006. augusztus 26. – Balázs Attila
Nagy szeretettel állítottam a saját családom kis történetét mindig a nagy szent történelem mellé. Pici, görbe, anonim tojáskánk a nagy és dicső mellett. Remek kép! Ki-begyűrűztek a motívumok, gyümölcsözővé tették a játékot, született egy rakás élmény, egy rakás keserűség, egy rakás lendület. Egy rakás arany, egy rakás szar.

Mozinézés otthon

2006. 06. 16. - Dalos György
Lám, örökre elmúlt egy korszak, többmillió áldozattal, számonkérhetetlen bűnökkel, a humánum csodálatra méltó kitöréseivel s az új évszázad roppant nyüzsgésében hihetôleg tökéletesen feledésbe is fog merülni. Csehov fogalmazza meg ezt a melankolikus helyzetet Szahalin-könyvében, abban az epizódban, amikor 25 száműzött megkapja a cári kegyelmet: „Egy se vetett keresztet, nem hálálkodott, mindnyájan komor arccal álltak ott és hallgattak, mintha mind elszomorodott volna arra a gondolatra, hogy ezen a világon mindennek vége szakad, még a szenvedésnek is.“

Londonba Máraira

2006. 03. 01. – George Szirtes
Márait könnyű fordítani. Arra invitál, hogy élvezd vele együtt, ahogy a prózája tisztán, retorikusan köröz, ahogy egymás után tárja fel az indítékok különböző rétegeit. Az egész ember merő lángoló kíváncsiság, akit csak a türelme fékez. A próza könnyedén folyik ki az ujjai közül. Krasznahorkai kezében a próza középkori kastély, átláthatatlan árnyékokkal, hosszú, zsúfolt utcákkal, amelyeket előbb ki kell bogoznunk, hogy átlássuk őket. Mindennek össze kell omolnia, hogy újra felépülhessen.

Vonat

2005. 09. 15. – Villányi László
Mátyás Michael Donhauser kötetéért lelkesedett – Kérvény a réthez -, s reggel, indulás előtt hirtelen ezt vettem le a polcról, hogy a Tatabánya környéki hegyek közé érve rábukkanjak a Nyárvég című versre, Szijj Ferenc fordításában...

Szó-pihék

2005. 07. 17. - Csontos Erika
„Még alig volt reggel, már megint este van” mondja valahol rezignáltan Petőfi – és már megint naplót kéne írni, fűzném hozzá. Igaz, utoljára. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje  a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a naplóírásnak és ideje van a naplóírás befejezésének.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Szibériáda 2. levél

Drága Fegyuska! Jól vagyok. A két repedt bordám már egyáltalán nem fáj. Igaz két hónapja is tán, hogy nem írtam. Rettentően figyelmesek és türelmesek velünk az őreink. És hihetetlen, hogy mit...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A vihar kapujában

"S egyszer csak a könyv végére ott álltam meztelenül." Hol is van a vihar kapuja és hányan állnak előtte? - A könyvbemutatón készült az interjú Karinthy Mártonnal, akinek új könyvét, melyről a bemutatón Kornis Mihály is beszélt, Csehov szomorúsága, drámaisága, frenetikus humora is meghatározza.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Egyfelvonásos vígjátékok

Városháza Udvara (Szentendre)
Kezdő dátum: 2007-08-04 20:30:00

Egressy Zoltán: Portugál

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi S. u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-23 19:00:00

Csehov: Három nővér

Bárka Színház (Bp, VIII., Üllői út 82.)
Kezdő dátum: 2006-02-25 19:00:00

Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel?

Újvidéki Színház
Kezdő dátum: 2006-02-07 19:00:00

Egressy Zoltán: Portugál

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-05 19:00:00

Egressy Zoltán: Portugál

Katona József Színház (Bp, V., Petőfi Sándor u. 6.)
Kezdő dátum: 2006-02-20 19:00:00

Anton Pavlovics Csehov: Siráj


Kezdő dátum: 2005-04-28 19:00:00
Bp, VI., Nagymező u. 22-24.

Anton Pavlovics Csehov: Siráj


Kezdő dátum: 2005-04-29 19:00:00
Bp, VI., Nagymező u. 22-24.

Csehov szerelmei


Kezdő dátum: 2005-03-27 15:00:00
Bp, VI., Paulay Ede u. 35.

Csehov szerelmei


Kezdő dátum: 2005-03-12 15:00:00
Bp, VI., Paulay Ede u. 35.
További találatok