hirdetés

Keresési eredmény a(z) „csehy zoltán” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Kilátó / Magasiskola

Csehy Zoltán: Beatrix útjai Pannóniába és más versek

A király orrára rászállott a páva. / Vagy nagy az orra, / vagy nem ismerem a madarakat. / A király orrára ne kössél madarat! – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Csehy Zoltán verseit olvashatják.

HÍR

És a hajó megy – Írómozi Csehy Zoltánnal

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. november 28-án Csehy Zoltán, választása Federico Fellini És a hajó megy című filmje. A vetítés után a meghívottal Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője beszélget.

HÍR

Csehy Zoltán kapta a 2018-as Csáth Géza-díjat

2018-ban nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói munkájáért Csehy Zoltán részesül a bizarr elismerésben.

Tiszatáj – Kassák szám

Ladik Katalin és Csehy Zoltán verse a Tiszatájban

A világ egészen más tájain / jain jain jain / az anyag és szellem vonzásában / egy fényesre borotvált gőzmozdony / elhullajtott tollaival ámulatba ejti a költőket: / iiiissss iiiissss – A Tiszatáj friss, Kassák-számát Ladik Katalin és Csehy Zoltán versével ajánljuk.

IRODALMI SZEMLE 2016. SZEPTEMBER

Csehy Zoltán versei az Irodalmi Szemlében

Üres terek, kopár és szürke helyek figyelik az olvasót a szeptemberi Szemle borítóján, amelynek tematikája az Idegenség. Csehy Zoltán versei – a blokk első darabjaként – azonban az első oldalakat színek kavalkádjával írják tele. - Az Irodalmi Szemle legújabb számát ajánljuk.

KÖNYVFESZTIVÁL 2016

A szlovákok már Budán vannak! – Körkérdés 1.

Az idei budapesti Könyvfesztivál díszvendége: Szlovákia. Szlovákiai magyar irodalmárokat (költőket, írókat, kritikusokat, fordítókat) kérdeztünk a kortárs szlovák irodalom tendenciáiról, jelentős képviselőiről, a szlovák-magyar, magyar-szlovák (irodalmi) figyelemről és figyelmetlenségről. – Az első részben Grendel Lajos és Csehy Zoltán válaszait közöljük.

Szemesnek áll a világ

Csehy Zoltán: A szemüveg

– Nocsak, egy szemüveg – vigyorgott leplezetlen örömmel, – egy új szemüveg, mondta másodszor is, és – mivel szép darab volt – bizonyára elmondta harmadszor, sőt negyedszer is. Igaz, hogy az egyik szára csálé, mintha törött lenne. Vagy talán egy különös aszimmetrikus arc tartozéka volt... - Csehy Zoltán írása a Focus Medical novellapályázatának legjobbjai közül.

OTT JÁRTUNK

Dido, Rükverc és Fanyar ódium a vasfüggöny mögött

Ám a sikeres kaposvári előadásokkal és kiegészítő programokkal, filmvetítéssel, lemezbemutató koncerttel és beszélgetésekkel színes fesztivál mégsem Rippl-Rónai városában ért véget! A kassaiak Didója, a szabadkaiak Fanyar ódiuma, valamint a három tájolásban jártas társulat közös Rükverce pompásan átbuszozott Szerbiába. - Bárdos Deák Ágnes tudósítása.

OTT JÁRTUNK

Önirónia a traumában (is)

Február közepén nemzetközi „traumatalálkozót" szervezett a Fiatal Írók Szövetsége a Fogasházban. A szlovák, magyar, cseh, román, szerb és horvát szerzők, irodalmárok, pszichológusok, történészek részvételével lezajlott esemény ötlete remek, a téma pedig rendkívül fontos, ám a megvalósítással már voltak gondjaink. – Hevesi Judit összefoglalója a találkozó első napjának második szekciójáról.

Irodalmi Szemle 2011/01

Vérbe fulladt csontváz - Posztmodern cseh költők Csehy Zoltán fordításában

Az Irodalmi Szemle januári számából Václav Ryčl, Karel Jan Čapek, Petr Odillo Stradický – Stanczyk ze Strdic és Petr Halmay verseit ajánljuk Csehy Zoltán fordításában.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Céltáblák és küklopszszemek

Comenius Egyetem - 2018. december 05.

Lehet-e sajnálkozni rettegés közben, szánni azt, akitől félünk? Ovidius mindig brutálisan kérdez. Én inkább Venus gyilkos, manierista humorán ámulok, miközben próbálok visszaköltözni negyedéves kilakoltatás után a történetbe, és farigcsálom tovább Ovidius új magyar Átváltozásait. - A héten a Comenius Egyetem írja a netnaplót. A szerdai napot Csehy Zoltán.

Lully és a halál

Csehy Zoltán
Otthon teszteket készítek, miközben Lullyt hallgatom, az Acis et Galatée végét, amikor Polyphemos egy hatalmas sziklával halálra zúzza Acist. Ez legalább korrekt halál. - Csehy Zoltán naplója

Ha valaki kirágná...

Csehy Zoltán
Vér csöpögött a biciklikormányra: aztán odaszáradt, míg belső tompítóval ellátott szájjal visszafogottan ordítva hazajöttem. - Csehy Zoltán naplója

It’s prickly

Csehy Zoltán
Ez a sündisznónyelv természetesen szúr, sebez, tüskéi óvják a lényeget. És mindamellett tökéletesen, kikezdhetetlenül gömbölyű. - Csehy Zoltán netnaplója

Zugolvasók

Csehy Zoltán
Egyetlen egyszer vettem észre, hogy olvasnak az órámon, de épp az én malac fordításkötetemet - Csehy Zoltán naplója

Posztmodern Pécsett

Csehy Zoltán
Nagy úr a tíz perc, és szeret szaporodni, s ha két tíz perc találkozik, azt kopuláció nélkül nem lehet megúszni. - Csehy Zoltán naplója a Literának

Rokokó(k)

Csehy Zoltán
Nem csak Fortuna szekere, de Fortuna feneke is számít, csak okosan kell rajta ülni. - Csehy Zoltán netnaplója

A dzsungel törvényei

Csehy Zoltán
A legszívesebben olyanoktol vennék kötetet, akik most épp nem írtak. Elnyúlok egy padon, és Nádast olvasok a kakastökés pörköltes mögött. - E héten Csehy Zoltán ír netnaplót a Literának