hirdetés

Keresési eredmény a(z) „dubravka ugrešić” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Földön futók

A Veszprémben szerkesztett EX Symposion 58. számában az idegenség és az otthontalanság Közép-európai tapasztalatát tematizálja.

könyv

Utánlövés

De tényleg, mi is volt a feladat? Swartz arra kérte őket, válaszoljanak ama kérdésekre: „Honnan a bizalmatlanság a szomszéddal szemben? Honnan a hajlam, hogy inkább az ellenséget, mint a barátot lássák benne? Honnan az etnikai tisztogatás vágyálma és programja?”

Jugózombi

Tanja Lucić nem egészen jugózombi, de többször nagy kísértésbe esik. […] Egyszerre szeszélyes, szenvedélyes és testi lény, aki írói kedvét sosem veszti el, iszonyúan jó fricskákat szór a környezetéről, és veszi a jeleket, a dolgok mögé lát. […] A szerző kitűnő mesterségbeli tudással forgatja a nyelvet, átírja, törli és újraalkotja a jugoszláv és általában a kelet-európai közhelyeket; bírálja az agresszív nemzeti érzést, de nem nézi le, nem veszti szem elől otthonát és anyanyelvét. - Kiss Noémi kritikája Dubravka Ugrešić regényéről.

könyvbemutató

Laikus olvasók?

…a tanulmányokban a hangsúly jórészt a profi-laikus szembeállítás lebontására kerül, és e tekintetben is sokféle alapra építkező gondolatmenetek, megközelítési módok vezetnek a szembeállítás kritikájához.

RIPORT

Nem adunk a negyvennyolcból

A Lettre Internationale Európai kulturális folyóirat negyvennyolcadik, 2003. tavaszi számát mutatták be a szerzők és a szerkesztő az érdeklődőknek.

Évfordulók

„Azt akarom Karádi Éváról elmondani, hogy úgy hallatszik az, amit csinál, hogy egyáltalán nem hangos. És hogy célratörő, és van valami anyaiság, és például az, tessenek csak megfigyelni, hogy mosolyogva szervez le egy estet, az utaztatást. És összeültet román, magyar és szerb írókat, fordíttat, kifizet, kérdez, és még mindig mosolyog, és egyszer csak az ember arra jön rá, hogy alig tud róla valamit, miközben ő meg mintha mindent.” (Darvasi László: Hegyezzük pozitívra, ÉS 1999. 42.) A Magyar Lettre Internationale főszerkesztőjével a lap történetéről beszélgettünk abból az alkalomból, hogy a 70. szám jelenik meg szeptemberben.

A haza mint mentális állapot

Dubravka Ugrešić regénye a Bóra sorozat első darabjaként jelent meg, bemutatóját május 22-én tartották az Írók Boltjában Konrád György, Radics Viktória és Lóránd Zsófia részvételével. A sorozat második darabja Mojca Kumerdej Fragma című könyve, melynek május 28-án este héttől lesz a bemutatója az Alexandra Könyvszalonban.

Amikor eltűnik a fóliaréteg

A litera két fiatal műfordító kezdeményezésére sorozatot indít: műfordítókat kérdezünk arról, ők éppen min dolgoznak a Könyvfesztiválra, s hogyan látják saját szakmájuk, tágabb értelemben pedig a könyvkiadás egészének helyzetét. Minden fordítótól kértünk önéletrajzot, az eddigi fordításairól vagy ezek válogatásáról készített listát és egy szemelvényt is abból a műből, amin éppen dolgozik.
Elsőként Radics Viktória válaszait közöljük.

Kertész Imre felolvasása Londonban

Kertész Imre március 6-án a Zsidó Könyvhéten lépett színpadra egy beszélgetés erejéig Londonban. Az eseményről a litera angol nyelvű testvérlapja, a hlo.hu számára készült beszámoló fordítását olvashatják.

Külszíni szemle

Kortárs magyar irodalom - szlovénul olvasva

"…a szlovén irodalmi tájékozódásban az utolsó húsz év elmozdulásai azt mutatják, hogy a magyar irodalom szlovéniai jelenléte erősödik, mégis komolyak a hiányok: például a műfordítás terén, és ebből kifolyólag csekély az irodalmi visszhang, kölcsönhatás. (…) Idegenben csak azok a szövegek tudnak élni, amelyek gondolatokat ébresztenek az olvasóban, és képesek azt produktív mozgásban tartani."
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Szomorú Vasárnap

2004. 04. 25. - Teslár Ákos
Ahogy a csúcsra jön a csömör, a mániára a depresszió, úgy jött a nagy szombati nyüzsgésre ez a szomorú vasárnap. Elhatároztam, hogy nem nyújtom hosszúra ma, nem való pörgős irodalmi életünkbe az outsider szomorúság, arra ott van maga az irodalom, különösen annak a verses betétei. Vasárnap déltájban a Könyvfesztivál megsejti végét, egy-egy őszintébb faág a kövesútra kókad, a pereces bácsi se tud mosolyogni. A sírva vigadás lesz itt ma a maximum.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

a Lettre téli számának bemutatója

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út 37.)
Kezdő dátum: 2005-12-15 18:00:00

Írott és olvasott identitás

Pécs, Művészetek Háza
Kezdő dátum: 2005-12-02 09:15:00