hirdetés

Keresési eredmény a(z) „füst milán” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Füst Milán 130

130 éve született Füst Milán

1888. július 17-én, ma 130 éve született Füst Milán. Ebben az évben két eredeti hangfelvétellel ünnepeljük az írót. Hallgassák, hogy mondja el saját versét, és miként ad interjút Füst Milán.

Könyvajánló

Schein Gábor: Füst Milán (részlet)

Amikor Somlyó György − még az önmagát már régóta aggnak láttató költő életében − először próbált szisztematikusan szembenézni Füst Milán irodalmi helyzetével, megalkotva a „Füst Milán-i szituá­ció” fogalmát, e szituáció lényegét a különállásban és az ütemelőzésben ragadta meg. - Schein Gábor Füst Milán című monográfiájából ajánlunk részletet.

Interjú

Schein Gábor: A játszmából nincs kiszállás

Az az ember benyomása, hogy olyasvalakivel van dolga, aki minden pillanatban színpadot képzel maga alá, minden pillanatban szerepet formál. És amit megformál, az ő maga. Csak maszkosság van, semmi más. - A napokban jelent meg Schein Gábor Füst Milán monográfiája; a szerzővel beszélgetett Jánossy Lajos.

Díj

Németh Gábor és Zoltán Gábor Füst Milán-díjas

Németh Gábor és Zoltán Gábor az idei Füst Milán-díjasok. A díjat, melyről a díj kuratóriuma – Földényi F. László, Márton László, Sándor Iván elnök – döntött, 2017. december 5-én adják át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

PROGRAMAJÁNLÓ

4. Uriánia Filmnapok – Film és irodalom találkozása

Február 1-én indul Uránia filmfesztiválja, amely ezúttal a montázs fogalma köré szerveződik. Az  irodalom kedvelőinek ajánljuk többek között Film és irodalom találkozása a montázsasztalon című vasárnapi programjukat.

LAUDÁCIÓ

Marno János: Egy visszatérő üdvözlése

Szeretném biztosan azt gondolni, jól és a legjobbkor tette. A sivatagi kereskedés, tizenöt éven át, sallangtalaníthatja az embert, pláne azt az embert, aki alkati okokból testi-lelki-szellemi túlmozgásban szenvedett... – A Füst Milán-díjjal jutalmazott Peer Krisztiánt Marno János laudálja.

ÉVFORDULÓ

125 éve született Füst Milán

A ma 125 éve született Füst Milánra egy képes összeállítás és Szántó T. Gábor róla szóló verse mellett egy olyan filmmel emlékezünk, amelyben barátai és pályatársai - Gábor Miklós, Karinthy Ferenc, Kis Pintér Imre, Poszler György, Somlyó György, Varga László, Weöres Sándor és Zelk Zoltán - elevenítik fel alakját.

Hír

G. István László és Poós Zoltán az idei Füst Milán-díjasok

December 5-én, szerdán adták át az Illyés-házban a Füst Milán költészeti díjat G. István Lászlónak és Poós Zoltánnak. A zsűri tagjai voltak: Gergely Ágnes, Marno János és Térey János.

Füst Milán-díj 2009

A Füst Milán-díj prózaírói kuratóriumának döntése értelmében idén Balázs Attila és Schein Gábor kapta a díjat.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Szeretem a macsó hősöket

2008. március 26. - Farkas Péter
Kifejezetten kíváncsi lennék például arra a 16 éves fiúra, aki elballagott Örkényhez, és rendesen kioktatta; vagy a pofozkodó gestapósokat nézte 72-ben és 73-ban a Március 15. téren, vagy alig pár évvel később hajnalig rock and rollozott HK-val, hogy aztán másnap megtudja - intimpistáskodjunk egy kicsit - a Litera későbbi főszerkesztőjétől, hogy a még 24 órája sem ismert HK kora reggel felakasztotta magát;...

Sem(? / De:) rokona. S nem ismer ő se…

2008. február 9. – Tatár Sándor
...sokak fejében az agglomeráció-béli települések hajlamosak a „megközelíthető: expedícióval” kategóriába elraktározódni – külföldi barátaink/ismerőseink általában előbb-könnyebben rászánják magukat, hogy meglátogassanak itt kint, Törökbálinton, mint Budapesten élő honfitársaink.

Jelen és múlt

2007. december 17. – Böszörményi Zoltán
Füst Milán Feleségem története című regényét viszem magammal a gépre. Hetekkel ezelőtt Szőcs Géza barátom azzal a megjegyzéssel hívta rá fel a figyelmemet: „Ezt feltétlenül el kell olvasnod, a magyar irodalom egyik legjobb regénye”. Nem hittem neki.

Paragrafus és poézis

2007. augusztus 11. - Mészáros Sándor
Benézek régi törzshelyeimre, csak úgy reflexből, de már nem érzem ugyanazt, pedig tudhatnám, hogy gimnazista korunk emblematikus helyei nem saját jogon voltak olyanok, amilyenek, hanem amiatt, hogy mi ott együtt voltunk. Győri ismerőseim számára elpestiesedett és rátarti vagyok, budapesti ismerőseim pedig sosem tekintenek a bennszülött pesti klub tagjának.

Torok, gyomor, érzés

2007 június 2. - Forgách András
Ez a sok „sok” olyasmit is jelent, ami – akárhogyan is nézem – voltaképpen nem érte meg, és ezt hangsúlyozom, tényleg nem érte meg, de mint negatív tudás talán mégis megérte, mert beépült az ember szervezetébe, mint egy jelzőrendszer, kémiai marker, ahogy tudományosan mondják, hogy mit ne.

Könyvévszakok, vizek, városok

2005. 12. 19. – Harkai Vass Éva
Amikor az utóbbi 10—12 évben erre felénk több ízben is felmerült a menni vagy maradni kérdése, én erre mindig azt válaszoltam, s félig-meddig komolyan is gondoltam, hogy amiatt maradtunk, mert agyrém lett volna a könyvtárunkat visszavinni azon a  határon, amelyen egyszer már áthoztuk.

Vadállatok a pályán

2004. június 23. - Lovas Ildikó
Portugália.
Lennék ott tigris(mintában), hogy lássanak.
Kosztolányi Portugáliából érkezett haza. Csak egy hónapra ruccant le az Ibériai-félszigetre pihenni. Pihenése abból állott, hogy ezalatt kizárólag portugálokkal beszélgetett: portugálul: "a virágok nyelvén."
Tizenegyes!

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A lélek idegenségének tapasztalata

Lassú olvasóként aki szinte éli a könyveket, melyeket olvas, egy esős időszakban, oldalanként barátkozott meg Füst Milán A feleségem története című regényével, melyet annyira megszeretett, hogy második könyvébe (Megyek egy kört az alvázon) egy hosszabb részletet is beidézett belőle: Podmaniczky Szilárd ajánlja Füst Milán kötetét egy részlettel.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Múzeumok éjszakája

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V. ker., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-06-21 16:00:00

Író-készlet

Művészetek Háza (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
Kezdő dátum: 2006-04-27 18:00:00

Kőrösi Zoltán a Műhelyben

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2006-02-19 18:00:00

FMS-fesztivál

Ráday FilmesHáz (Bp, IX., Ráday u. 31/K.)
Kezdő dátum: 2005-12-17 10:00:00

A Füst Milán-díj ünnepélyes átadása

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-12-05 18:00:00