hirdetés

Keresési eredmény a(z) „farkas péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVAJÁNLÓ

Farkas Péter: Nehéz esők

Hogy az élet nem méznyalás, azt Farkas Péter már korábban tudtunkra adta, most sem fog csalódást okozni. A Nehéz esők prózaszimfónia - hat variáció egy örökzöld Bob Dylan-témára. Ha jól olvassuk a partitúrát, a végén jön a hanyattesés. - Részletet olvashatnak Farkas Péter új, a Magvetőnél megjelent kötetéből.

OTT JÁRTUNK

Csendes ünnep

A Johanna megjelenése csendes ünnep, hiszen csendes ünnep minden fontos, jelentős megjelenés az irodalomban. - Farkas Péter legújabb kötetének, a Johannának megjelenése alkalmából a könyvbemutatón Vass Norbert járt.

Könyvajánló

Farkas Péter: Johanna

"Johanna vakon és súlytalanul futott, míg ki nem ért egy derengő, a szemhatáron mélykéken satírozott pusztaságba, és ott fölterítette a karján tartott testet a kristályos kérgű föld hátára." - Farkas Péter a Magvető gondozásában megjelent új regényéből ajánlunk részletet.

Márai Sándor-díj 2010: Farkas Péter, Majoros Sándor, Pályi András

Márai Sándor-díjat kapott Farkas Péter, Majoros Sándor és Pályi András.

Kritika

Lábjegyzetek a könyv halálához

Egy összeaszott test vonszolja keresztül magát a szöveg kiszáradt, hullabűzös terén, a rothadás és a pusztulás különféle, ép ésszel felfoghatatlan variációinak díszletei között. - Ficsor Benedek kritikája Farkas Péter új könyvéről.

Beszélő-est

Beszélő-est a Nyitott Műhelyben: Levelek Farkas Péterhez

Beszélő-est január 29-én 21 órától a Nyitott Műhelyben: Levelek Farkas Péterhez. Az esten közreműködik Scherer Péter színművész.

Májusi viszonyítások

Az Alföld májusi számában olvashatjuk Tandori Dezső, Zalán Tibor, Payer Imre, a fiatalabb generációból pedig Pollágh Péter, Szolcsányi Ákos verseit. Konrád György regényrészletet, Szathmári István novellát közöl. A lapszámban helyet kapott továbbá Fried István tanulmánya Jókairól, valamint kritika Farkas Péter (Nyolc perc) és Berniczky Éva (Méhe nélkül a bába) könyvéről. Konrád György Inga című regényének részletét, Zalán Tibor verseit (Viszonyítások, Poharak) mi is közöljük, mindkét szerzőnek új könyve jelenik meg a Könyvhéten.

Farkas Péter: Törlesztés - kivezetés a Gólemből

Ebben a könyvben mindenki sétál, vagy sétálni készül. Látszólag minden különösebb cél nélkül. Ugyanakkor végig érezni, hogy ezeknek a sétáknak tétjük van. Szólnak, pontosabban hallgatnak valamiről. Hogy miről? Talán a keresésről, talán a hazatérésről, talán a világ értelméről-értelmetlenségéről. A szereplők tudják, hogy nem érhetnek célba, de tudják azt is: nincs más választásuk, mint hogy megpróbálkozzanak ezzel. Nem lehet nem úton lenniük, le kell törlesszék adósságukat. Rejtélyes módon mindannyian (vagy mindannyiszor?) ugyanoda jutnak el. Farkas Péter könyvében nincs különbség álom és valóság között, ami megtörténik, az a múlté.

Új percek és másod-percek

A Nyolc perc egyszerre lírai és prozódiai szöveg; sírvers és röntgenfelvétel.

Éljen a balsors!

Walser radikalizmusa a szó legeredeti értelmében gyökeres. Mind következetességében, mind pedig hangnemében. A sok harsogó, höbörgő, randalírozó és áruló lázadó után egy angyali lázadó. Egy hópehely, amelytől beroskad a betonfödém.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Auf Wiedersehen

2011. április 17. - Farkas Péter
Közben leveleket igyekszem megválaszolni, örökös lemaradással, sietve írok tehát, bár nem természetem a sietősség, és megmondom őszíntén, mindig is idegenkedtem a sietős emberektől és a sietős ügyektől. - Farkas Péter netnaplója.

Ursula

2011. április 16. - Farkas Péter
Egy másfajta irodalomnak talán éppen az lehetne az egyik feladata, hogy föltörje ezt a surlódásmentesen sima felületet. Ahogy a szöges bakancsot verik a jégbe az alpinisták, minden következő lépéskor. - Farkas Péter netnaplója.

Szabadvers

2011. április 15. - Farkas Péter
Mert szakadatlan azonosítjuk a lét dolgait a vetítéssel, a tudatunkon lefutó filmmel, miközben sem benne, sem rajta nincs semmi. A valóságos lét helyett pusztán pszichózisainkat éljük. - Farkas Péter netnaplója.

Já hu

2011. április 14. - Farkas Péter
A másik dervis megköszönte, az első pedig visszaült elégedetten a csónakjába, hiszen jó cselekedet hajtott végre. Aki a szent szavakat helyesen ismétli, akár a hullámok hátán is járni tud. - Farkas Péter netnaplója.

Pornó

2011. április 13. - Farkas Péter
Egy körülbelül velem egykorú lady. Kicsit ideges, bemutatkozásnál szokatlan módon nem nyújt kezet, rögtön magyarázza is, hozzászokott az utolsó években, amikor a férje nagybeteg volt. - Ezen a héten Farkas Péter írja a netnaplót.

Boga

2011. április 12. - Farkas Péter
"A szerelem legmélyebb bugyrát csak a hisztérikák érhetik el." - Ezen a héten Farkas Péter írja a netnaplót.

Gumimaci

2011. április 11. - Farkas Péter
"Bármikor becserélném a félelem- és fájdalomnélküliségért, a tudat rezzenéstelen állapotáért. Ha náthás vagyok, különösképpen." - Ezen a héten Farkas Péter írja a netnaplót.

Monogram- és névmutató

2008. május 18. – Lőkös Ildikó
És előre rettegek a családunk jó barátjának, pontosan valahai apám legközelebbi barátjának, a szegedi irodalomtörténész professzornak, Péter Lászlónak a dörgedelmeitől, hogy ennek a slendriánságnak semmi értelme, legalább azt oda kellene írnom a nevek mellé, mikor születtek, esetleg haltak, meg a foglalkozásukat.

Megvagyok az 5000 karakterrel?

2008. március 30. - Farkas Péter
Furcsa, hogy éppen Paveset hagytam ki a naplóírók sorából. Éppen Paveset! A G. első bejegyzése, 1995 környékén: "Szavakra találni. Brain-splash vagy splashing? Persze, hogy Pavesére gondolok. És arra, hogy tegnap egy régi feljegyzést találtam, amelyen csupa nagy betűkkel ez áll: MINDEN CSAK GESZTUS." Pavese utolsó naplójegyzete: "Nincsenek szavak. Egy gesztus. Nem írok többé." Kilenc nap múlva öngyilkos lett.

A nap túlnyomó részében jól vagyok

2008. március 29. - Farkas Péter
Tíz éve még, ha pl. Budapesten voltam, és a kezembe került egy lap, szinte pontosan ugyanúgy tudtam dühöngeni, mint a hetvenes években. Ma olyan, mintha a marslakók életéről olvasnék. De olyan sem, mert teljesen érdektelen. Részben a hírek kiszámíthatósága, részben a jelentéktelensége miatt. Lehet, hogy ha ott élnék, akkor pl. meglepne, hogy. Vagy elképesztően fontosnak tartanám, hogy. Így egyszerűen merő unalom.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A Bródy Sándor-díj átadása

Műcsarnok (Bp, XIV., Hősök tere)
Kezdő dátum: 2005-10-07 19:00:00

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Hivatásos kívülálló vagyok

A Kölnben élő Farkas Péter új könyve, a Kreatúra bemutatójára Budapestre érkezett. Az ismerős városról, a kollektív felelősségről, az új regény tágabb szövegkörnyezetéről, kulturális-történelmi kontextusáról, a képek képtelen erejéről, és a további kilátásokról beszélgettünk a Litera TV-ben.