hirdetés

Keresési eredmény a(z) „fehér renátó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVFESZTIVÁL 2018

Danny Kehlmann's Lonely Hearts Club Band

Ha tényleg fontos nekünk ez az egész, szakma meg irodalom, akkor holnaptól legyünk kicsit mindannyian karádiévák. – Fehér Renátó hangulatjelentése a könyvfesztivál második napjáról.

Könyvfesztivál 2018

Csutak Gabi: A folyamatos torzulás tapasztalata

A történetek reális síkját képező történelmi időszakot eleve nem nehéz groteszk világként látni. Az okok ismerete nélkül, egy gyerek perspektívájából pedig még intenzívebbé válik a folyamatos torzulás tapasztalata, ami számomra a diktatúrában való szocializálódást jelentette. – Az idei Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja magyar vendégét, Csutak Gabit Fehér Renátó kérdezte.

KÖLTÉSZET NAPJA 2018

Költészet napja 2018 – Horváth Eszter

Ez a tekintet, ami mögött a mostanában megszokottnál talán élesebb kontúrokkal van ott a beszélő is, színről színre akar látni. Ehhez pedig a legkülönlegesebb (felkavaróbb, bizarrabb) pozíciókat találja. – A költészet napján fiatal költők verseit közöljük a Litera-szerkesztők széljegyzeteivel. Horváth Eszter verseiről Fehér Renátó írt.

Költészet napja 2018

Költészet napja 2018 – Radnóti Ádám

Ezt a forradalmat még nem ismered, s amikor jön, akkor sem biztos, hogy majd streamelik: „a hegyekben már formálódnak/ a digitális idegszálak/ és ott balra van/ a még nem létező városok helye.” – A költészet napján fiatal költők verseit közöljük a Litera-szerkesztők széljegyzeteivel. Radnóti Ádám verseiről Fehér Renátó írt.

KÖSZÖNTÉS

Egy hosszútávfutó arányossága – Konrád György 85

Így lesz a kortársak és az utószülöttek számára a konrádi életmű és a konrádi jelenlét is több mint áramló leltár, több mint felelősség, és több mint vezérlőcsillag vagy épp penzum. Akár egyetértőleg viszonyulunk hozzá, akár vitázva, ez a gondolkodói életmű evidens, életre szóló, tehát hosszú távú adottságunk. – Konrád Györgyöt Fehér Renátó köszöntötte.

Grendel 70

Grendel Lajos 70

Ott ködlik és füstölög a Krúdy-utazások őszi magánya, ott fénylenek tompán és törötten a mikszáthi anekdoták cserepei, és ott ikrásodik, csomósodik a Kosztolányi-féle sztoikus összegzések derűs mélabúja. – A ma 70 éves Grendel Lajost Jánossy Lajos, Fehér Renátó és Nagy Gabriella köszönti.

A HÉT VERSE

A hét verse – Kálnoky László: Holtidény

Három dologra szoktam gondolni a Holtidény olvasása közben: a Császárfürdőre Karlovy Varyban, a Kádár-villára Balatonaligán, és a Holloway Sanatoriumra Londontól Nyugatra, ahol Bonnie Tyler Total Eclipse-klipjét forgatták. Forever’s gonna start tonight. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Nagyvizit

Konrád György: Mindenki eltérő. Szeretet van

...visszatérő elem volt, hogy ebből lehet-e könyv. Meg kellett értenem, hogy itt nem lehet. Marad az, hogy írok magamnak, de olyat kell írnom, ami megáll a lábán. Eörsi Pista egyszer azt mondta, van nyáriszalámi és van téliszalámi. A téliszalámi eláll, a nyáriszalámi nem áll el. Téliszalámit kell írni. – A 85 éves Konrád Györggyel készített nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

Nagyvizit

Konrád György: A fecskékkel van összefüggésben az egész

Ő egy zsidócsúfoló zsidó volt, de törvénytisztelő magyar ember. Úgyhogy, amikor felszólítást kapott, hogy be kell mennie az egyik nagyváradi iskolának az udvarára, a gettóba, akkor befogott két lovat, egy mutatós hintóra föltette a feleségét és a fiát, és szépen családosan bekocsiztak a gettóba. Onnantól már csak a krematóriumon át távozhattak. – A 85 éves Konrád Györggyel készített nagyvizit-interjúnk I. részét olvashatják.

Litera Podcast

Litera Podcast: Leïla Slimani Altatódal című regényéről

Leïla Slimani Altatódal című, Goncourt-díjas regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast harmadik adásában.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

We are not in Kansas anymore

2016. május 15. – Litera

„There is no place like home” – duruzsolja Dorothy az Ózban, és optimistán úgy fordítjuk ezt, hogy „Mindenhol jó, de legjobb otthon”, és persze olyankor mondjuk, amikor épp hazaérünk. Valójában meg sehol egy hely, ami otthonos. – A Litera naplójának záróbejegyzését Fehér Renátó írta.

Netnapló

„Mi vagyunk a jófiúk!”

Hévíz - 2014. augusztus 19.

Petőhenyén vagyok. Szar a net. Összebarátkoztam az itteni könyvtáros fiúval, hobbi-méhész, küldött 12 liter mézet, nem kell valamennyi? Ír verset is, kértem tőle, küldött 2 gigányit baszki, amúgy az anyukája lendvai, a Somlyó Zoltán-számba beférne. - A Hévíz folyóirat naplóját keddről Fehér Renátó írta.

Zománc, maradéknapok

2011. szeptember 25. - Fehér Renátó
Nem valami átkot, emléket, üzenetet és nem is imát, csak a szinte szövegtelen refrént akarnám artikulálatlanul üvölteni kifelé magamból, föl az égnek, az Istennek, és ez jobb lenne, mint bármilyen együttsírás, kibeszélés, de annyira gyenge vagyok, hogy görcsöl a nyelvem, a levegőt is ritkábban veszem. – Fehér Renátó befejező naplója vasárnapról.

Kuckó a fájdalom helyett

2011. szeptember 24. - Fehér Renátó
Talán valami tablót, arcképcsarnokot kellene nyújtanom most tíz teljes óráról, 120 fellépőről, a Műcsarnokról (ahol, benne mozogva sem jutott időm megnézni a Bizottság-kiállítást). Tényleg rögzítsem a történéseket, a napomat, ahogy ebben a naplóban, a héten ezt nem is igen tettem? Ám legyen! – Fehér Renátó naplója szombatról.

Szombathely, szép állomás

2011. szeptember 22. - Fehér Renátó
Hogy amikor alsósként jöttünk haza a balatonberényi táborból, már kilométerekkel a város előtt lógtunk az ablakban, énekeltük a Hali-indulót, meg végtelenítve azt az örökbecsűt, hogy Szombathely szép állomás, nagy ott a sürgés-forgás, két kislány ül a padon, egyiket sá lá lá-szom-bathely szép állomás... – Fehér Renátó naplója csütörtökről.

A legönzetlenebb jószág

2011. szemptember 21. - Fehér Renátó
Pedig csak gurul, zuhog ki belőle a szeretet és talán az egyedüllét. Elnyomná a Stefánián zúgó honvéd banda hangjait is. Elöntené az Oktogont, hullámozna át a körúton, kimosná a Szent István parkot, átcsapna a Duna fölött, felkúszna aztán a Ráth György utcán, és tovább. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Gyere Egérke, gyere kicsi lány!

2011. szeptember 19. - Fehér Renátó
…Képtelen voltam neki máshogy elmondani, hogy vegye végre észre, mert az ő fia is ebből jött rá, hogy már férfivá csontosodott, és hogy milyen szívszaggatóan, magyarázhatatlanul gyönyörű dolog mégis az – általa túlontúl sokat emlegetett – család. Azóta tehát a fiáért olvassa nagy alapossággal. Így talán csak az angyalok olvasnának. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

A gyűlölet – Írómozi Sirbik Attilával (videó)

Az Írómozi legutóbbi vendége, Sirbik Attila Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjéről Fehér Renátóval beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – A LiteraTV felvétele.

Írómozi

Törvénytől sújtva – Beszélgetés Selyem Zsuzsával

Selyem Zsuzsával Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmjéről Fehér Renátó beszélgetett a januári Írómoziban a Nyitott Műhelyben. – VIDEÓ!

LiteraTV

Esterházyt olvas: Fehér Renátó

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Fehér Renátó Esterházy Péter Semmi művészet című regényéből választott részletet.