hirdetés

Keresési eredmény a(z) „fehér renátó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Inspiráció

Inspiráció: Szijj Ferenc

Ősi szokás, hogy a londoni Lord Mayornak minden év júniusában, a hónap tizenötödik napjáig bezárólag el kell mennie három dragonyos kíséretében a Horgony kocsmába, és adnia kell a kocsmáros lányának egy macskafület és egy rókalábat. Újabban bizonyos állatvédők megkérdőjelezik ennek a szokásnak a létjogosultságát. – Az Inspiráció huszonnegyedik részében Szijj Ferenc reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Fehér Renátó

az az univerzális köd (vagy vízalattiság), az az áthatolhatatlan közeg, ami túszul ejti Carrière szereplőit, sokban emlékeztetett arra a klausztrofób gomolygásra, arra a miliőre, az időnek arra a kiismerhetetlen és fullasztó keringető rendszerére, ami aztán az egész Holtidény lírai hangjának természetes élőhelye lett – Az Inspiráció huszonharmadik részében Fehér Renátó reflexióit olvashatják.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – J. D. Salinger: Seymour: Bemutatás

Figyeljük és olvassuk egymást, és ne fukarkodjunk dicsérni, ha úgy van! A dicséret mögött pedig legalább néha ne álljon se önigazolás, se önérdek, se elfogultság. Ne reprezentatív és/vagy marketingértékű legyen a lelkesedésünk – vegyük le néha a nyilvánosságfiltert! Írjunk rá privátban a másik magányosra és ismeretlenre. – A hét prózáját Fehér Renátó választotta.

Nagyvizit

Radnóti Sándor: Komolyan vettem az íróasztalomat II.

Most fut ki a II. világháború kommunikatív emlékezete, és vele lepattan a tabu a fasizmusról. Megszűnik az antifasizmus konszenzusa, amely létrehozta azoknak az embereknek a körét, akikkel minden véleménykülönbség ellenére szóba lehet állni. Hát én nem akarok mindenkivel szóba állni. – Nagyvizit-interjú Radnóti Sándorral, második rész.

Nagyvizit

Radnóti Sándor: Komolyan vettem az íróasztalomat I.

Az újbaloldali gondolatok nagyon erősen vonzottak, de az újbaloldali kultúra egyáltalán nem, soha nem volt például farmerem. Kora ősztől késő tavaszig öltönyben és nyakkendőben jártam. Ezt nem láttam olyan világosan akkor, mégis érezhettem valami diszkrepanciát, úgyhogy nagyon nagy ívben kerültem el például az Ifjúsági Parkot, ahol ugye ez volt a dress code. – Nagyvizit-interjú Radnóti Sándorral, első rész.

HÍR

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei. A zsűri, melynek tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa, öt vers közül választja majd ki a győztest. Az eredményhirdetésre a Hévíz 25 Fesztivál nyitónapján, július 20-án kerül sor.

2flekken

Fehér Renátó: Habparty

Az ezredforduló után Ibiza-bulikat rendeztek a vonyarci Magyar Tengerben, nyári napok alkonyúlatánál, s ez a paneltapéták evidens folytatása volt. Jelszavaink valának: lacikonyha és habparty. Ha valamit nem koppintottál le pénteken, szombaton már késő volt. Et in Arcadia ego. – Fehér Renátó 2flekken.

KRITIKA

Mi, továbbélők

Esterházy módszeréhez maradni hűségesnek hűség-e még, vagy már megszokás, rutin, lekötelezettség? Mert ahol ő ezt egyedülállóan képviselhette, az mintha egy másik ország lett volna még. Nem kizárt, hogy éppen miatta volt másik. Méltó utódnak lenni pedig talán épp mindennek a belátása lenne. – Esterházy Péter Az olvasó országa című könyvéről Fehér Renátó írt.

Hír

Hévíz 25 Fesztivál – program!

Július 20-án és 21-én kerül megrendezésre a Hévíz 25 Fesztivál. A folyóirat 25. születsénapjának alkalmából tartott esemény nemcsak a Hévíz negyedszázados múltját eleveníti fel, hanem átadják az idei Hévíz Díjat és az U25 verspályázat fődíját is.

A MECCS EMBERE – FOCI VB 2018

Fehér Renátó: Édesapám, Maradona

Szóval édesapám, Maradona maga a teljesítménykényszer. Ránk zuhan és kitakarja a mennyeket. Csak tőle tudhatjuk meg, csak ő mondhatja, hogy a nyolcaddöntő fölött még a kurvaég is albiceleste-kék. Don’t cry for me Argentina, mert most én is utoljára siratlak el. – Fehér Renátó írása A meccs embere című sorozatunkban.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

We are not in Kansas anymore

2016. május 15. – Litera

„There is no place like home” – duruzsolja Dorothy az Ózban, és optimistán úgy fordítjuk ezt, hogy „Mindenhol jó, de legjobb otthon”, és persze olyankor mondjuk, amikor épp hazaérünk. Valójában meg sehol egy hely, ami otthonos. – A Litera naplójának záróbejegyzését Fehér Renátó írta.

Netnapló

„Mi vagyunk a jófiúk!”

Hévíz - 2014. augusztus 19.

Petőhenyén vagyok. Szar a net. Összebarátkoztam az itteni könyvtáros fiúval, hobbi-méhész, küldött 12 liter mézet, nem kell valamennyi? Ír verset is, kértem tőle, küldött 2 gigányit baszki, amúgy az anyukája lendvai, a Somlyó Zoltán-számba beférne. - A Hévíz folyóirat naplóját keddről Fehér Renátó írta.

Zománc, maradéknapok

2011. szeptember 25. - Fehér Renátó
Nem valami átkot, emléket, üzenetet és nem is imát, csak a szinte szövegtelen refrént akarnám artikulálatlanul üvölteni kifelé magamból, föl az égnek, az Istennek, és ez jobb lenne, mint bármilyen együttsírás, kibeszélés, de annyira gyenge vagyok, hogy görcsöl a nyelvem, a levegőt is ritkábban veszem. – Fehér Renátó befejező naplója vasárnapról.

Kuckó a fájdalom helyett

2011. szeptember 24. - Fehér Renátó
Talán valami tablót, arcképcsarnokot kellene nyújtanom most tíz teljes óráról, 120 fellépőről, a Műcsarnokról (ahol, benne mozogva sem jutott időm megnézni a Bizottság-kiállítást). Tényleg rögzítsem a történéseket, a napomat, ahogy ebben a naplóban, a héten ezt nem is igen tettem? Ám legyen! – Fehér Renátó naplója szombatról.

Szombathely, szép állomás

2011. szeptember 22. - Fehér Renátó
Hogy amikor alsósként jöttünk haza a balatonberényi táborból, már kilométerekkel a város előtt lógtunk az ablakban, énekeltük a Hali-indulót, meg végtelenítve azt az örökbecsűt, hogy Szombathely szép állomás, nagy ott a sürgés-forgás, két kislány ül a padon, egyiket sá lá lá-szom-bathely szép állomás... – Fehér Renátó naplója csütörtökről.

A legönzetlenebb jószág

2011. szemptember 21. - Fehér Renátó
Pedig csak gurul, zuhog ki belőle a szeretet és talán az egyedüllét. Elnyomná a Stefánián zúgó honvéd banda hangjait is. Elöntené az Oktogont, hullámozna át a körúton, kimosná a Szent István parkot, átcsapna a Duna fölött, felkúszna aztán a Ráth György utcán, és tovább. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Gyere Egérke, gyere kicsi lány!

2011. szeptember 19. - Fehér Renátó
…Képtelen voltam neki máshogy elmondani, hogy vegye végre észre, mert az ő fia is ebből jött rá, hogy már férfivá csontosodott, és hogy milyen szívszaggatóan, magyarázhatatlanul gyönyörű dolog mégis az – általa túlontúl sokat emlegetett – család. Azóta tehát a fiáért olvassa nagy alapossággal. Így talán csak az angyalok olvasnának. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

San Junipero – Az Írómoziban: Gazdag József

A Litera Írómozi című sorozatának legutóbbi vendége Gazdag József volt, a választása pedig a Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat San Junipero című epizódja. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezette a Nyitott Műhelyben. Nézzék meg a LiteraTV-ben!

LiteraTV

A gyűlölet – Írómozi Sirbik Attilával (videó)

Az Írómozi legutóbbi vendége, Sirbik Attila Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjéről Fehér Renátóval beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – A LiteraTV felvétele.

Írómozi

Törvénytől sújtva – Beszélgetés Selyem Zsuzsával

Selyem Zsuzsával Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmjéről Fehér Renátó beszélgetett a januári Írómoziban a Nyitott Műhelyben. – VIDEÓ!

LiteraTV

Esterházyt olvas: Fehér Renátó

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Fehér Renátó Esterházy Péter Semmi művészet című regényéből választott részletet.