hirdetés

Keresési eredmény a(z) „fehér renátó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

2flekken

Fehér Renátó: (pompeji scrabble)

És a negatív szobrok: testnyi vákuumok ugyanabban a felfüggesztett időben. Ellenöntőformák, mert az elszenesült testek kiporladtak lávaüreggé. Porhüvelyek porhüvelye, világnak világa. De jöttek a régészek és teleöntötték gipsszel az üreget, hogy a légnemű hiány helyén újra test legyen, matéria. – Fehér Renátó 2flekken.

A HÉT DRÁMÁJA

A hét drámája – Elfriede Jelinek: Düh (részlet)

Csak beszélek itt, tudom, hogy egy gyilkosságról, azt is tudom, hogy a gyilkos híres lesz, meg fogjuk jegyezni a nevét, én még most is tudom, hogy jövőre is tudni fogom-e, azt nem tudom, addig tudom, amíg a dühöm el nem hagy. – A hét drámáját, Elfriede Jelinek Düh című színművének részletét Fehér Renátó választotta.

ÍRÓMOZI / KILÁTÓ

Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával + díjátadás

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 8-án, hétfőn 19 órától Selyem Zsuzsa, a választása pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti a Nyitott Műhelyben. A film előtt adjuk át a Litera 2017-es Napló-díjait!

Litera Podcast

LITERA PODCAST: Lydia Davis regényéről

A Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett amerikai szerző, Lydia Davis első magyarul megjelent könyvéről, A történet vége című regényről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélget a Litera Podcast első adásában.

Interjú

Németh Gábor: Mintegy mellesleg

Az ember rengetegszer valóban örül annak, hogy él. És az öröm olyankor nem tűnik öncsalásnak, hanem az is valóságos tapasztalat, és ellentmond annak, hogy tragizáld ezt a belátásodat, a hiábavalóságnak, a megfoghatatlanságnak, a leírhatatlanságnak a tapasztalatát. – A hónap szerzőjével, Németh Gáborral Fehér Renátó készített interjút.

2flekken

Fehér Renátó: Európaterminál 15.

A közösségi médiát néhány óra alatt ellepik az összeesküvés-elméletek: az éber rapidimámokat és biztonságpolitikai kommentgurukat ma sem lehet megtéveszteni. Egy izraeli tengeralattjáróról készített pixeles youtube-videó lesz feltűnően kattintékony. – Fehér Renátó 2flekken.

A HÉT VERSE

A hét verse – Ingeborg Bachmann: A kimért idő

Akad, aki magzatvíznek hiszi a cunamit. Ami közös: a lebegés. Rostoklás a fekvő nyolcas számú kórteremben. Nehezebb napok jönnek – írja rá a vizitelő Ingeborg Bachmann reggelente mindenki kórlapjára, beveti a saját ágyát, és folytatja a betegfelvételt. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... II.

Mindenki politizált vagy lapult. Alakultak magyar pártok, de ők is átvették a gyűlölködést. Azt mondtam, legalább a fiamhoz legyek közelebb. Nem tudtam, hogy itt Magyarországon mit kezdek az életemmel, csak el akartam menekülni abból a gyűlöletből. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk II. részét olvashatják.

Nagyvizit

Ladik Katalin: Az egész alkímia... I.

...vonzódtam a rituálékhoz, mert mégis van egy keret, és minél szigorúbb, hagyományosabb, annál keményebben tudom feszíteni a határait. A rituálé nem szabad olyan értelemben, mint a happening, hogy bárki belesétálhat, hanem védve vagyok, van koncepció, de abban feszülhetek, azt tágíthatom. – Ladik Katalinnal készült nagyvizit-interjúnk I. részét olvashatják.

A Hét drámája

A hét drámája – Germaine Tillion: Lágeroperett (részlet)

Tüll helyett rabruha, de halálfúga helyett halálrevü. Haláltánc, de halálkánkán. Tanúságtétel és esztrádműsor. Halálgroteszk. – A hét drámáját Fehér Renátó választotta.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

We are not in Kansas anymore

2016. május 15. – Litera

„There is no place like home” – duruzsolja Dorothy az Ózban, és optimistán úgy fordítjuk ezt, hogy „Mindenhol jó, de legjobb otthon”, és persze olyankor mondjuk, amikor épp hazaérünk. Valójában meg sehol egy hely, ami otthonos. – A Litera naplójának záróbejegyzését Fehér Renátó írta.

Netnapló

„Mi vagyunk a jófiúk!”

Hévíz - 2014. augusztus 19.

Petőhenyén vagyok. Szar a net. Összebarátkoztam az itteni könyvtáros fiúval, hobbi-méhész, küldött 12 liter mézet, nem kell valamennyi? Ír verset is, kértem tőle, küldött 2 gigányit baszki, amúgy az anyukája lendvai, a Somlyó Zoltán-számba beférne. - A Hévíz folyóirat naplóját keddről Fehér Renátó írta.

Zománc, maradéknapok

2011. szeptember 25. - Fehér Renátó
Nem valami átkot, emléket, üzenetet és nem is imát, csak a szinte szövegtelen refrént akarnám artikulálatlanul üvölteni kifelé magamból, föl az égnek, az Istennek, és ez jobb lenne, mint bármilyen együttsírás, kibeszélés, de annyira gyenge vagyok, hogy görcsöl a nyelvem, a levegőt is ritkábban veszem. – Fehér Renátó befejező naplója vasárnapról.

Kuckó a fájdalom helyett

2011. szeptember 24. - Fehér Renátó
Talán valami tablót, arcképcsarnokot kellene nyújtanom most tíz teljes óráról, 120 fellépőről, a Műcsarnokról (ahol, benne mozogva sem jutott időm megnézni a Bizottság-kiállítást). Tényleg rögzítsem a történéseket, a napomat, ahogy ebben a naplóban, a héten ezt nem is igen tettem? Ám legyen! – Fehér Renátó naplója szombatról.

Szombathely, szép állomás

2011. szeptember 22. - Fehér Renátó
Hogy amikor alsósként jöttünk haza a balatonberényi táborból, már kilométerekkel a város előtt lógtunk az ablakban, énekeltük a Hali-indulót, meg végtelenítve azt az örökbecsűt, hogy Szombathely szép állomás, nagy ott a sürgés-forgás, két kislány ül a padon, egyiket sá lá lá-szom-bathely szép állomás... – Fehér Renátó naplója csütörtökről.

A legönzetlenebb jószág

2011. szemptember 21. - Fehér Renátó
Pedig csak gurul, zuhog ki belőle a szeretet és talán az egyedüllét. Elnyomná a Stefánián zúgó honvéd banda hangjait is. Elöntené az Oktogont, hullámozna át a körúton, kimosná a Szent István parkot, átcsapna a Duna fölött, felkúszna aztán a Ráth György utcán, és tovább. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Gyere Egérke, gyere kicsi lány!

2011. szeptember 19. - Fehér Renátó
…Képtelen voltam neki máshogy elmondani, hogy vegye végre észre, mert az ő fia is ebből jött rá, hogy már férfivá csontosodott, és hogy milyen szívszaggatóan, magyarázhatatlanul gyönyörű dolog mégis az – általa túlontúl sokat emlegetett – család. Azóta tehát a fiáért olvassa nagy alapossággal. Így talán csak az angyalok olvasnának. – Ezen a héten Fehér Renátó írja a netnaplót.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Írómozi

Törvénytől sújtva – Beszélgetés Selyem Zsuzsával

Selyem Zsuzsával Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmjéről Fehér Renátó beszélgetett a januári Írómoziban a Nyitott Műhelyben. – VIDEÓ!

LiteraTV

Esterházyt olvas: Fehér Renátó

Egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére ma egész nap szerzők és szerkesztők olvasnak fel a műveiből a Literán. Fehér Renátó Esterházy Péter Semmi művészet című regényéből választott részletet.