hirdetés

Keresési eredmény a(z) „fenyvesi ottó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ESŐ 2018/4

Fenyvesi Ottó: Fragmentumok tükröződése

Fiatal korában az ember hiszi: / minden lehetséges, övé a világ, / képzelete szabadon szárnyal, /  szabadon, mint az égi madár – Fenyvesi Ottó verse az Eső téli számában.

JELENKOR 2018/11.

Fenyvesi Ottó: Folyamatos jelen

„Fogarassy Miklós temetésére igyekeztem / a pesti köztemetőbe a nyár legvégén; / egész éjszaka esett, / párolgott a sok víz, vissza a mennyekbe / (kétezertizenhárom augusztusában)." – A Jelenkor novemberi számát Fenyvesi Ottó versével ajánljuk.

Magasiskola

Mile Stojić: Hatidža

Láttam / Hatidža Mehmedovićot / a szarajevói / Népszínházban. / Első alkalommal járt ott, / a legelső sorban ült. / Félénken nézegette a plafon / aranyozott cikornyáit. – Magasiskola rovatunkban Mile Stojić a júliusban elhunyt Hatidža Mehmedović emlékére írt versét közöljük Fenyvesi Ottó fordításában.

Kamaszkorom legszebb nyara

Fenyvesi Ottó: Azon a nyáron...

Tikkasztó volt a nyár 1968-ban, / tizennégy éves se voltam még. / Virágzott a tök, hamar megértek a dinnyék. / Béke volt, dudált a gyár, olykor véget ért / a műszak, hazaindult a munkásosztály. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Fenyvesi Ottó verse.

Laudáció

Soha ne záruljon be a nyelv

"Költői opusa híven tükrözik azt a kísérletező költői szellemiséget, amelyet egykoron a most átnyújtásra kerülő díj, névadója, Sziveri János képvisel és képviselt a magyar költészetben." – Idén Nemes Z. Máriónak ítélték a Sziveri-díjat. Fenyvesi Ottó laudációját olvashatják.

Március 15.

Átadták az idei Babérkoszorú- és József Attila-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15. alkalmából átadta többek között a Babérkoszorú-díjakat, valamint szakmai díjak közül a József Attila-díjat. Az ünnepségre 2015. március 13-án, pénteken a Pesti Vigadóban került sor.

Ismeretlen katona (Írók katonatörténetei)

Az antológia az első és talán az utolsó kísérlet annak bemutatására, mit jelentett az általános hadkötelezettség idején a dolgozó népet szolgálni, a Magyar Néphadsereg sorállományú katonájaként védeni a hazát. A kötetben szereplő határon túli szerzők írásai rámutatnak, hogy a szocialista blokk további országaiban sem volt ez nagyon másmilyen; a délszláv háborúk látómezőbe kerülése pedig (időben és térben egyaránt) nagyon is közeli, valós hadi helyzeteket mutat be egy eddig kevéssé figyelembe vett nézőpontból.

Ivo Andrić

A veszprémi folyóirat legújabb dupla számát Ivo Andrić munkásságának bemutatására szentelte.

Tanítványok mindenütt

A Veszprémben szerkesztett Ex Symposion 2007-es első számát az 1934-ben született Ilia Mihály irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő tevékenységének bemutatásának szenteli. Beszélgetések, napló, laudációk, emlékezések, köszöntők, hangos levél körvonalazzák az irodalomtörténész pályafutását.

Földön futók

A Veszprémben szerkesztett EX Symposion 58. számában az idegenség és az otthontalanság Közép-európai tapasztalatát tematizálja.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Másodlagos unalom avagy hogyan túlélni a kánikulát?

2012. június 23. Tiszatáj folyóirat

A futballpálya olyan varázslatos hely, amely talán leginkább a Stalker# zónájához hasonlít, az ipari forradalom legnagyobb felfedezése, a futball-labda, pedig a Tarkovszkij-film boldogság gömbjéhez. A gumibelsővel ellátott bőrlabda szinte értelmes lény: nemcsak mi játszunk vele, hanem az is velünk. - Fenyvesi Ottó naplójegyzete a Tiszatáj műhelynaplójában.

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

Némely részletek 6.

2007. április 21. - Fenyvesi Ottó
Csak egyszerű, kívülálló zenehallgató lettem. Nemrég hívtak az egyik pesti zenei rádió éjszakai műsorába, de nem fogadtam el a kedves invitációt. Köszönöm szépen, de nem. Koko Kommando és Rudi Radiátor visszavonult (erről bővebben: a Blues az óceán című kötetben, az Éjszakai műsor című versemben).

Némely részletek 5.

2007. április 20. - Fenyvesi Ottó
Az anyagok szilárdságáról, a fehérjealapú nanotechnológiáról, a genetikai diverzitásról, a kis késleltetésű egyenletekről, a legújabb tudományos eredményekről is csak a beavatottak tudnak, miért kellene a magas-művészetért a tömegnek feltétlen rajongania? A művész külön utakon jár, járhatatlan ösvényeken keresgél. Utópista és javíthatatlan álmodozó, mert ha nem az, akkor gáz van.

Némely részletek 4.

2007. április 19. – Fenyvesi Ottó
Persze minden játéknak megvannak a szabályai. Ezekkel határozza meg magát, a lényegét, és állítja fel saját értékrendjét. Aki részt akar venni benne, annak el kell fogadnia a szabályokat – különben játékrontóvá válik.

Némely részletek 3.

2007. április 18. - Fenyvesi Ottó
A pszichológiai vizsgálatot végző tudósok által „infomániának” nevezett jelenség annyit árt az emberek szellemi kapacitásának, mint egy álmatlan éjszaka. Az agy nem képes egyszerre több feladattal „zsonglőrködni” és ezért általános hatékonysága csökken. Az állandó „online” technológia eltereli figyelmünket arról, amire éppen koncentrálnunk kellene.

Némely részletek 2.

2007. április 17. - Fenyvesi Ottó
Kollázs-készítés közben „bosszúból” szétdarabolom, apró elemeire szaggatom, tépem a valóságot. Összevagdalom a róla készült lenyomatokat, és újjáalkotom, mintegy a magam képére formálom egy sajátos egyéni logika, ihlet és sugallat alapján.

Némely részletek

2007. április 16. – Fenyvesi Ottó
Lehetne hosszan fejtegetni Jarmush szimbólumait, a hervadó virágokat a nappaliban, a visszatérő, rózsaszín tárgyakat, az ismétlődő neveket, de erre most nincs idő. Minden, amit láttam, esszenciája a kibontakozó 21. századi mindennapoknak. Azoknak az érzéseknek és történéseknek, amelyek körülöttünk zajlanak és arra várnak, hogy ránk találjanak.

A vízzel elöntött Betyárvölgy felett

2005. 12. 21. - Harkai Vass Éva
A zentai után a topolyai volt az egykor tágasabb ország másodikként létrehozott művésztelepe, ahová az egész országból és külföldről is érkeztek képzőművészek, de írók is megfordultak itt. Egy alkalommal Weöres Sándor is járt itt, a művésztelep emlékkönyvében vers- és rajzrögtönzései őrzik a nyomát, az újvidéki Híd folyóirat le is közölte ezeket.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Horvát költők Magyarországon

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2006-06-15 18:00:00

Dombos Fest 2005

Kishegyes (Hegyalja utca, Kisszínpad)
Kezdő dátum: 2005-07-22 19:00:16

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Fenyvesi Ottó az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Fenyvesi Ottóval készült beszélgetést közöljük.