hirdetés

Keresési eredmény a(z) „fortepan” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

nyári körkérdés

Toroczkay András: Séta

Januári köd, januári leheletek. A bérházak közötti kanyonokban visszhangoznak a lépései. Talán elhallatszódnak az Alföldig. Vagy az alvilágig. Belebámul a pincékbe, a házakba. Az egyik sarkon egy koszos üvegű, inkább-szürke-mint-piros telefonfülke, de nem pont a kereszteződésben, kicsit beljebb. Még soha nem telefonált onnan senkinek. - Toroczkay András írása a Litera Fortepan- és más történetek sorozatának záró darabja.

Nyári körkérdés

Csutak Gabi: Egy vészmadár jelenti

Másnap már leleményesebb voltam: sirálynak álcáztam magam, mert tudtam, hogy kedveli a rakpartokat. Amikor megérkezett, már látszott rajta. Egy biciklit ráncigált gyűlölködve. Még mielőtt bármit tehettem volna, lehajította a lépcsőn. (Azóta is ott hever, kitekeredett tagokkal. Néha rávetül a megállóban várakozók árnyéka.)  - Csutak Gabi írása a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában. 

Nyári körkérdés

Zsille Gábor: VII. kerület, Dózsa György út 58.

A ház, amelyben immár tizenhatodik éve élek, a századfordulón készült, az okiratok szerint éppen 1900-ban. Emberi léptékű, háromszintes villaépület a Városliget sarkán, az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út találkozásánál. Körülbelül öt méter széles, a tetőig felnyúló ecetfákkal tarkított kertsáv különíti el a szomszédos bérházaktól. - Zsille Gábor írása a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában.

Nyári körkérdés

kabai lóránt: Itt lakom, mb.

Nincs első pillanat; nincs olyan szó vagy hely, amely bármi történetnek az egyetlen lehetséges kiindulópontja lehetne. Nincs megállás: ide-oda jár az inga, az elhúzó kukásautó szele szétszórja a járdaszegénynél épp csak összesöpört szemetet... - kabai lóránt írás a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában. 

Nyári körkérdés

Lénárd Anna: Napi betevő

Az eredeti épület csak a háború után vált állami élelmiszerbolttá, ez szinte biztos. Korábban étterem lehetett, ahová a közeli szállodasorról jártak át a nyaralók esténként. Másfél éve vezetek sétákat a Svábhegyen, amikor ehhez a kereszteződéshez érek, általában 1938-at írunk. Arról beszélek, mennyire biztos befektetésnek érezték akkoriban zsidó vállalkozók a helyi turizmus fejlesztését, hogyan épültek sorra a modernista hotelek terasszal, lifttel, ahogy kell... - Lénárd Anna (BUPAP) írása a Litera nyári sorozatában.

Nyári körkérdés

Tolvaj Zoltán: Délibábok hősei

Kamaszkoromban errefelé voltam először kallódó szerelmes. Koromhoz nem illő, burgundi vörös garbóban reszkettem a zokogástól Anonymus szobránál, amikor tudatosult bennem, hogy a lány nem jön el. Ropogó szemhéjakkal kuncsorogtam a hidegben, bámultam a jégpálya felhőkről tükröződő reflektorfényeit... - Tolvaj Zoltán írása a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában, a Városligetről.

Nyári körkérdés

Krusovszky Dénes: Viktória királynő birodalma

Az éjszaka némán ránk borult, mint egy nehéz, pállott szagú kabát. A saját szemével akarta látni a bezárt jegypénztárakat, a lehúzott redőnyű pecsenyebüféket, a néptelen kultúrváró üveges vitrinszekrényeiben sorakozó rongyosra olvasott könyveket. - Krusovszky Dénes írását olvashatják a Litera Fortepan- és más történetek című nyári sorozatában, a Fortepan-gyűjteményből származó két régi képhez.

Nyári körkérdés

Dukay Nagy Ádám: Körítve a tört karamellel

A lapos- és cseréptetőkön billegő antennákon bámészkodó galambok, verebek – ritkán varjak, szajkók, sőt sirályok is – egyensúlyoznak, sarkig tárt ablakom párkányán könyökölve a spanglimról leszédülő pernye a Victor Hugo utca aszfaltjára - Dukay Nagy Ádám írása a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában a Victor Hugo utcáról készült régi képről.

Nyári körkérdés

Halasi Zoltán: Nem csillog

Az ott a nagyapám háza. Szentlőrinckáta, Telep utca 474. Előtte néhány akác. Hátrább is nő akác, a belső telekhatáron. Az akácot ákócnak mondják. Pálócosan. Van még három eperfa a nagykertben. Jó mászófák. Jó leesőfák. - Halasi Zoltán írása a Litera Fortepan- és más történetek című sorozatában, egy régi szentlőrinckátai képeslapról.

Nyári körkérdés

Tamás Zsuzsa: A holtak birodalma

Talán mert nagyapámé volt az első halál, amit még gyerekfejjel éltem meg. Talán mert nagyanyámé az első, amit már felnőttként. Hozzájuk merészkedem vissza, ha a halottaimmal kell találkoznom: hozzájuk, de pontosabb, ha azt mondom, az ő terükbe... - Tamás Zsuzsa írása a Litera nyári sorozatában.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Rakovszky Zsuzsa: Ezek múltbeli pillanatok

Ezek múltbeli pillanatok, az ember azzal a reménységgel bogarászik közöttük, hogy megtud valamit arról az időszakról. Az is jó érzés, hogy az emberekből, akik ott vannak azokon a képeken, akikről az esetek többségében nem tudni, kicsodák, mégis marad valami. – Rakovszky Zsuzsát könyvhétre megjelent, Fortepan című verseskötetéről Jánossy Lajos kérdezte a Vörösmarty téren.