hirdetés

Keresési eredmény a(z) „gács anna” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVFESZTIVÁL 2018

Amit a politika elront, a művészet megjavítja

I don't want to be contemporary, I want to be classic. Ancient. Modern. Halljuk az olasz Matteo Trevisani kiáltványát. – Seres Lili Hanna hangulatjelentése a könyvfesztivál harmadik napjáról.

Litera Rádió

Litera Rádió: Gács Anna beszéde a könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téri hivatalos budapesti megnyitót követően a Liszt Ferenc téri Írók Boltjában írók, irodalmárok szavaival veszi kezdetét a könyvünnep. 2017-ben Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke mondott beszédet. Meghallgathatják a Litera Rádióban.

Ott jártunk

Egy éve múlt folyamatos jelen

2017. április elsején volt egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A Kelet Kávézó, a Magvető Kiadó és a Szépírók Társasága emléknapot, Kertész budapesti életének fontos helyszíneit bejáró sétát és felolvasást szervezett. – Mészáros Gábor beszámolója.

A katedrán

Gács Anna: Két véglet

Ami szerintem tényleg aggasztó fejlemény, hogy a kritikai olvasás képessége nagyon sokat romlott az elmúlt két évtizedben. Egy tanulmány, újságcikk értelmezése, kontextusba helyezése, értelmes felhasználása komoly nehézségekbe ütközik. – A katedrán; oktatóként is tevékeny kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Gács Annával beszélgettünk. 

Olimpia 2016

Mészöly Miklós: Az atléta halála

Mészöly úgy olvasta a sportot, mint az élet allegóriáját, „a létezés rekordjára” törekvést... – A Litera sorozatában írók ajánlottak sporttal kapcsolatos műveket az olimpia ideje alatt. Vasárnap befejeződtek a Riói Olimpiai Játékok, olvasnivaló azonban akad még bőven. Gács Anna választását olvashatják.

Hír

Beszélgetés a tehetséggondozásról, a fiatal irodalom jelenéről és jövőjéről

Nyílt vitára hívták a fiatal írók a tehetséggondozókat és az írószervezeteket. A kerekasztal-beszélgetés nyilvános, minden érdeklődőt várnak március 4-én 16 órától.

interjú

Új lábakon

A Szépírók Társasága nemrég tartotta tisztújító közgyűlését. Új elnöknek Gács Annát, alelnököknek Kéri Piroskát és Mészáros Sándort választották. - Gács Annával beszélgettünk.

Kis hír

A Szépírók Társaságának új elnöke Gács Anna

Tegnap, évi rendes közgyűlésén elnököt választott a Szépírók Társasága. Az új elnök Gács Anna, az alelnökök: Mészáros Sándor és Kéri Piroska.

NOBEL 2013

Alice Munro, aki apró világokból építi az egyetemest

A friss Irodalmi Nobel-díjas Alice Munróról kérdeztünk négy olyan alkotót, akik ismerik és szeretik az írónő életművét. Bán Zsófia, Gács Anna, Nagy Ildikó Noémi és Turi Tímea elemezte Munro nőalakjait, stílusát és motívumrendszereit.

RECENZIÓ

Az ő huszadik százada

Alice Munro lenyűgözően sokat tud arról, hogyan vergődünk történeteink rabságában... - Gács Anna eddig nyomtatásban meg nem jelent recenziója Alice Munro Egy jóravaló nő szerelme című kötetéről.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Röhrig Géza-est a Radnótiban


Kezdő dátum: 2016-03-16 18:00:00
A Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola- és Gimnázum Röhrig Gézát, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjét, költőt, színészt hívta el rendhagyó estére. Beszélgetőpartnere Gács Anna lesz.

Húsz év legizgalmasabb kötetei / Tóth Krisztina: Porhó


Kezdő dátum: 2016-01-17 17:00:00
Tóth Krisztinával Porhó című kötetéről Gács Anna beszélget.

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Laikus olvasók? - könyvbemutató

Alexandra Könyvesház (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-02-21 17:00:00

Beszéd a városról


Kezdő dátum: 2005-04-09 10:30:00
Pécs

II. Őszi Irodalmi Szalon

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-09-25 10:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

2008. április 27. - Gács Anna
Mondom, pár másodperc volt az egész, nem olyan „változtasd meg élted” típusú másodperc, csak egy kis fennakadás, egy kis „jé”, ami arra azért elég volt, hogy ennek az utolsó bejegyzésnek más irányt adjon (vagy egyáltalán irányt adjon?).

Tájkép billencs teherautóval

2008. április 27. – Gács Anna
megtorpanok tanácstalanul, aztán hirtelen kitágul előttem a kép, és meglátom az egészet: a napfényben úszó parkot tele pólóra vetkőzött emberekkel, a műtóba kavicsot dobáló gyerekeket, és egykettőre világos lesz, hogy a tűzoltó autó is csak a játék része, a súlyos sisakok alatt gyerekfejek forognak a hozzájuk képest hatalmas kormány mögött, sorban állnak a vezetőfülke előtt, hogy pár percre szuperhősök lehessenek.

Ha egy tavaszi éjszakán

2008. április 25. – Gács Anna
Sok ezer kilométert járok be, most a kassai cigánygettóban vagyok pitiáner maffiózó, a következő percben már a madridi reptéren szorongó dominikai bevándorló; Costa Ricában kúszom fel egy kivilágított szerpentinen, aztán egy fénytelen dán sziget panziójában húzom magamra a cselédszobám ajtaját; vonakodva odaadom magam a mostohatestvéremnek, de még fel se fogtam, és máris asztrál párbajba bocsátkozom (persze anélkül, hogy ismerném a szabályait - ennyit az esélyeimről).

Egy csók a jobb fülemre

2008. április 24. - Gács Anna
Ágyba viszem ezt a narratológiai tanulmányt. (És ezt mindjárt be is nevezném „a literanaplók történetének legerotikátlanabb mondata” pályázatra.) Arról nem is beszélve, hogy este sokáig szoktam dolgozni, a hét többi napján napközben vagy egyetem van, vagy Miki, tehát teljesen jogos, hogy ezt az időt használjam alvásra. És különben is szarok a jogra. Aludni akarok. 

Bricsesz és nyakkendő

2008. április 23. – Gács Anna
Nem akarok persze sokkal naivabbnak látszani, mint amilyen vagyok, nem vágott fölhöz a felismerés, hogy a javaslat sorsa aligha kiforrott, érvekkel alátámasztott kultúrpolitikai koncepciók nemes küzdelmében fog eldőlni. Ami viszont igenis földhöz vág, az a bohózatba illő karrier, amit ez a kérdés a sajtóban befutott.

Írásgyakorlat

2008. április 22. – Gács Anna
Ezeknek a házi feladatoknak a kultúrpesszimizmusa még zavarba ejtőbb, ha összevetjük őket a mintájukul szolgáló 70-80 évvel ezelőtti tárcák nyitottságával, illetve a diákok szokásaival, ízlésével, kulturális gyakorlataival.

Beszél el

2008. április 21. - Gács Anna
...mintha kínos volna bevallani, mintha szeretném elmismásolni, hogy az órarendkészítők alantas kasztjába tartozom. Hogy az életem nem csupa magasröptű, szellemes beszélgetés, finom cigarettákkal és érett borokkal körítve, nem fájdalmasan mély gondolatokra és pontosan célba találó nyelvi fordulatokra fordított percek sorozata, nem csupa féltő, de elengedni is tudó anyai gondoskodás.

Birtoklások és bitorlások

2005. 11. 19. - Balázs Eszter
A csütörtöki szerkesztőségi óta a Szívünkön kívül más miatt is pezseg az élet a Café Bábel körül. Hogy főszerkesztőnket idézzem: „betette szőrös lábát” a magyar piacra a Café Babel hatnyelvű nemzetközi online magazin, ezzel nem kis galibát okozva nekünk.
Hiába létezünk 1991 óta, és a nevünk bejegyzett, levédett. Írtunk nekik, hogy hahó, itt vagyunk, ezt és ezt csináljunk, és hát, mi tagadás, a nevünk eléggé hasonló, kéne valamit csinálni.

Jön ki

2004. 01. 29. - Kukorelly Endre netnaplója
Na jó. Előbb határidőnapló-füzetekbe írtam egyébként, aztán, mert túl picinek bizonyult a felület, mindenféle spirálfüzetbe, '94-től komputerbe. Csak úgy mondom. Ez itt nem olyan lesz. Csak úgy mondom ezt is, de már hogy mihez képest lesz nem olyan, nem mondom meg.

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERA TV

Gács Anna: Játszma a szélsőséges érzelmekkel

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Gács Anna beszél Jeanette Winterson Miért lennél boldog, ha lehetsz normális? című regényéről.