hirdetés

Keresési eredmény a(z) „gabriel garcia márquez” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

GYÁSZ

Elhunyt Székács Vera

Életének 81. évében elhunyt Székács Vera, József Attila-díjas műfordító, szerkesztő, Gabriel Garcia Márquez életművének magyar fordítója, értesült a Litera.

hírösszefoglaló

Helyet a könyveknek: üldvözve, átírva, újra felfedezve

Írók kampányolnak írókért a menekülteket érő megkülönböztetések ellen, Margaret Atwood kapja idén a Franz Kafka-díjat, ötvenéves lett a Száz év magány, Fitzgerald eddig nem olvasható kötete jelenik meg, George Eliot kapcsán szabad kezet kapunk az élet és a fikció összehasonlításához, és mit csináltak a könyvekkel a nácik? – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Magyar írók New Yorkban

Megjelent angol fordításban Borbély Szilárd két műve; a magyar irodalom került fókuszba New Yorkban; H. G. Wells egy eddig ismeretlen szövege került elő; a Nobel-díj hivatalos átadóján Bob Dylan helyett Patti Smith. Fidel Castro meghatározta a latin-amerikai irodalmat. Harper Lee regénye új megközelítésben mutatkozik meg. – Heti hírösszefoglalónk.

Hírösszefoglaló

Dosztojevszkij, Donald Trump, Harry Potter és Márquez

Hibásan tulajdonítottak eddig Shakespeare-nek számos kifejezést, Dosztojevszkij karakterei kísértetiesen hasonlítanak Donald Trumpra, Márquez felkerült a legújabb kolumbiai bankjegyre, és mutatunk szép Harry Potter-rajzokat is. - Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hírösszefoglaló

Márquez-archívum, új Pamuk-regény és Német Könyvdíj

Texasban Gabriel García Márquez-archívum nyílt, Orhan Pamuk új regénnyel jelentkezik, átadták az idei Német Könyvdíjat. Cikkünk a külföldi sajtó friss híreiből válogat.

Gyász

Meghalt Gabriel García Márquez

2014. április 17-én, csütörtökön mexikóvárosi otthonában elhunyt a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, a Száz év magány halhatatlan szerzője, Gabriel García Márquez, kolumbiai író. 

HÍR

Gabriel Garcia Márquez nem ír többet

Időskori elbutulásban szenved Gabriel García Márquez, és már nem várhatók tőle további művek. A 85 éves Nobel-díjas kolumbiai író szellemi leépüléséről öccse, Jaime García Márquez számolt be a hét végén egy Cartagena kolumbiai üdülővárosban tartott konferencián.

Laura Restrepo: Leopárd a napon

Laura Restrepo
Leopárd a napon
Konkrét Könyvek, 2007.
kartonált, ragasztott
360 oldal, 2.999 Ft

Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete

A Bánatos kurváim emlékezete című új Márquez-regény az öregedés gyásza, és a kortalan szerelem ünnepe. Egy aggastyán és egy fiatal lány lehetetlen szerelméről szól. Az író műveiből jól ismert karibi kisvárosi környezetben játszódó történet fiktív, de az önirónia nagyon is valóságos, és a regény minden sorát áthatja.

Vámos Miklós: Márkez meg én

Előzetes bejelentés nélkül, incognito látogatott Budapestre a Nobel-díjas író, mindannyiunk kedvence. Nyomós okból jött ide, majd kiderül. Én ezúttal Mákos Tibor szakácsmesterként működöm, később azért adódhatnak még meglepetések. Szó kerül köztünk nőkről, irodalomról, babonáról, szerencséről, magányról, válásról, félrelépésről, barátságról, szívről, lélekről.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Jelen és múlt

2007. december 17. – Böszörményi Zoltán
Füst Milán Feleségem története című regényét viszem magammal a gépre. Hetekkel ezelőtt Szőcs Géza barátom azzal a megjegyzéssel hívta rá fel a figyelmemet: „Ezt feltétlenül el kell olvasnod, a magyar irodalom egyik legjobb regénye”. Nem hittem neki.

A neten lógó lajhár

2005. 11. 28. – Kemény István
Ma azért mentem volna el az Írók Boltjába, hogy nyugodtabb lélekkel írhassak a könyvről a net-naplóban. Mivelhogy én is a könyv egyik szerzője vagyok (a harmincnyolcból). De akkor is írnék most a könyvről, ha nem volna benne versem: gyerekvers-gyűjteményt kiadni beletartozik az objektíve jó dolgok közé (mint gyereknemzés, békekötés, májusi alkonyat)!