hirdetés

Keresési eredmény a(z) „gondolat” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Paavo Matsin: Gogoldiszkó (részlet)

Gogoldiszkó képzeletbeli, mégis kísértetiesen valóságosnak tűnő jövőképében bármi megtörténhet, egyszerre disztópia, groteszk allegória és annak paródiája. – Paavo Matsin könyvének bemutatóját március 27-én, holnap tartják a Nyitott Műhelyben. Nálunk most részletet olvashatnak a regényből.

Könyvajánló

Tõnu Õnnepalu: Mandala

Mondjuk úgy, hogy az író egyszerűen nem csinált nagy ügyet sem a macskákból, sem a kölykeikből (pedig kettejüknek összesen tizenhárom volt!). Nem tudták elvenni a kedvét. Mert az író szerelmes volt. – Tõnu Õnnepalu Mandala című könyvéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Vlagyimir Szorokin: Tellúria

Beutaztam Rjazanyt lóvagonban, vérrel és spermával váltottam ki magam a tartariai gengszterek fogságából, dolgoztam rakodómunkásként Baskíriában, éltem tolvajként Urálban, megvetett koldusként Barabinban, eltöltöttem három hónapot egy tellúriai vizsgálótáborban, ahol négyszer megerőszakoltak. - Vlagyimir Szorokin új regényéből olvashatnak egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Toine Heijmans: A tengeren

A Café Amsterdam fesztivál holland vendége lesz Toine Heijmans, akinek A tengeren című regénye a Gondolat kiadónál jelenik meg. A remekül megírt történet mindvégig feszültségben tartja az olvasót, aki csak az utolsó lapokon érti meg, mi is történik valójában. Részletet ajánluk a könyvből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Arnon Grunberg: A betegség nélküli ember

A május 29-31. között megrendezett Café Amsterdam fesztivál vendége lesz a világhírű kortárs holland regényíró Arnon Grunberg is, akinek új regényéből olvashatnak most nálunk el egy részletet. A betegség nélküli ember című könyvében a szerző a tőle megszokott kegyetlen humorral meséli el egy nyugat-európai férfi vesszőfutását a Közel-Keleten.

Könyvajánló

Claire Kilroy: Finomhangolás

"Egy hegedű. A Magdalena volt, bár akkor még nem volt a Magdalena. Csak egy hegedű, de én még soha ilyen hálásan nem néztem hegedűre. Nem fogok meghalni. Nem fognak megerőszakolni, megölni, eladni. Alexander nevetett az arckifejezésemen." - Claire Kilroy Finomhangolás cím regényéből közlünk részletet a Gondolat Kiadónak köszönhetően.

Könyvfesztivál

Új vendégek, új könyvek a Könyvfesztiválon

Ljudmila Ulickaja és a román díszvendégség - e két hívószót talán már mindenki rávágja, ha az április 23-án induló Könyvfesztivál kerül szóba - de kik lesznek még vendégek, milyen könyveket kereshetünk a standokon? Néhány újdonságról számolunk be a Könyvfesztivál kapcsán.

A Gondolat kiadó ajánlata

Beney Zsuzsa: Rontás / Napló, előtte és utána - Két regény

Az életműkiadás újabb kötete a szerző életében megjelent két regényét tartalmazza. A Rontás két asszony és egy férfi története, melyet az egyik asszony elbeszéléséből ismerünk meg. A Napló, előtte és utána hősnője Hanna, akiről váratlanul kiderül: halálos beteg. A közeli halál tudata azonban nem az élettől való fokozatos eltávolodást, hanem éppen ellenkezőleg, az élethez való szenvedélyes ragaszkodást váltja ki belőle egy új szerelem által.

Gondolatnyi holland

Képernyőn kényelmes

Három kötetet mutattak be a Gondolat Kiadó kínálatából november 27-én csütörtökön délután a Petőfi Irodalmi Múzeumban – az Akcentusok sorozat két kötettel, köztük egy, a demencia folyamatát tiszta nyelvi logikával és hatékony eszközökkel ábrázoló regénnyel bővült, de szerepet kapott e délutánon az 1980-as évekbeli afrikai Kongót (egykori Zaire, avagy Belga-Kongó) bemutató útirajz is.

Szántó Judit: Napló és visszaemlékezés

A Noran Kiadó a költő születésének századik évfordulójára jelenteti meg új kiadásban Szántó Judit Naplóját és visszaemlékezéseit.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

KORTANÚ - Posztumusz találkozás Eörsi Istvánnal

Alexandra Irodalmi Kávéház (Bp, VII., Károly krt. 3/c.)
Kezdő dátum: 2008-10-20 19:00:00

Kulturális Örökség Napjai

Abádszalóktól Zsámbokig
Kezdő dátum: 2008-09-21 10:00:00

Kulturális Örökség Napjai

Abádszalóktól Zsámbokig
Kezdő dátum: 2008-09-20 10:00:00

Csak a madarak

Merlin Színház Klubterem (Bp, V. Gerlóczy utca 4.)
Kezdő dátum: 2008-06-03 17:30:00

Dorottya Könyv Váradi Róbertről

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 41.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 16:00:00

Standeisky Éva: Kassák – az ember és a közszereplő

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-05-22 18:00:00

Tekintet-tekercs

Irokéz Galéria (Szombathely, Thököly u. 36., emelet)
Kezdő dátum: 2007-05-18 19:00:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-14 19:00:00

Octopus Összművészeti Helyszín

Óbudai sziget: Nagysátor
Kezdő dátum: 2006-08-12 14:00:00

Az MTA Irodalomtudományi Intézetének könyvbemutatói

Illyés Gyula Archívum és Műhely (Bp. VI., Teréz krt. 13., I. em., Díszterem)
Kezdő dátum: 2006-06-21 15:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Kockázat nélkül

2008. október 31. - Szöllősi Mátyás
Ha egy olyan térben volnánk, ahol csak ketten vagyunk, semmiféle izgalom nem kerítene hatalmába, nyugodtan beszélnék vele. Azonban így, hogy ülnek körülöttünk, zavarban vagyok. Hogy menjek oda úgy, hogy mások észre ne vegyék, ne forduljanak oda kérdő tekintettel? Kissé a felszolgálólány is zavar, mintha valami titkos, megmagyarázhatatlan eskü vagy hűség kötne hozzá, ami érthetetlen. Gyorsan beletemetkezem a könyvbe...

Acid

2008. október 14. – Illés Emese
Az egyetlen biztos információm, amire támaszkodom, az a bizonyos vicc: Az emberke épp a következő tripjére készül, és felírogatja egy papírcetlire a legfontosabb teendőket: „ha csörög a telefon, felvenni; ha kopognak, először megkérdezni ki az, csak azután beengedni!” Betolja a bélyeget és vár. Valamivel később kopognak az ajtón. Kapkodva előkotorja a cetlit és artikuláltan felolvassa: „Ki az?” Kintről a válasz: „Szia, vessző, mi vagyunk!”  Gondolom, ennyire talán nem lesz súlyos a helyzet.

Visszatekintés

2008. szeptember 30. - Füzi László
Az eredmény minden várakozást felülmúló: Sirkó érett, összetett, gazdag és alázatos a szöveggel és a színházzal szemben, Ádám Tamás pedig a klasszikus darabot élővé formálta. Tulajdonképpen arra a töprengésemre felel ez az előadás, hogy a térben és időben tőlünk távollévő darabot lehet-e közel hozni hozzánk úgy, hogy a darabnak a tőlünk való távolságát is érzékelhessük. Lehet, úgy, ahogy Ádám Tamás tette.

Hétvégi chill

2008. augusztus 17. – Pál Dániel Levente
…bambulok a fügefa leveleire, nagyon lassan felállok, nagyon lassan megközelítem a fát, nagyon lassan megrettenek egy váratlanul rezdülő árnyon, letépek egy túlérett fügét, nagyon lassú élvezettel leharapom a felét, belenézek megmaradt felébe, s nagyon elgondolkozom azon (életemben már több ezredszerre), hogy ez a gyümölcs így melyik testrészre is hasonlít legjobban.

A hét fő

2008. augusztus 4. - Új Éva
Naponta négy-öt hat órát töltök el az életemből avval, hogy tervezgetek valamit, amit minden józan emberi belátás szerint meg kell majd tennem, de képtelen vagyok rászánni magam, nem mintha helyette azt tenném, amiért érdemes lehetne nem szánni rá magam a elindulásra, tehát nem csókolgatom társam hasát és simogatom oda-vissza a pihéket a karján jóleső elégedettséggel (3. A bujaság.), a még csak nem is békés szuszogásban töltöm a délelőttöt A. mellett, mint ki semmi más jobbat a világon elképzelni nem tud (7. A jóra való restség.), hanem gyötrődöm és gyötröm őt, míg fel nem hív R.

Az ómega s az alfa

2008. július 24. - Czapáry Veronika
- Géza, nem érted, mi nem készültünk semmivel, mivel te azt mondtad, majd te megmondod, mi van. Ezért mi nem is gondolkodtunk rajta. De akkor legközelebbre mi összeállítunk témákat, lehetséges terveket, részletezzük, és te eldöntöd, melyik tetszik neked. – A Dani buzgón helyeselt.
- Na jó, de mégis milyen koncepcióitok vannak?

Csoportterápia

2008. július 23. – Czapáry Veronika
Jobb is, már nem a barátaim, jobb is, már nem abból áll az életem, hogy hetente többször leiszom magam velük csontra és utána tulajdonképpen nyíltan nem, de a hátam mögött lenéznek. Lenéztek. A lenézésükre akkor jöttem rá, amikor tavaly nyáron Katalin elutazott pár hónapra, amit nagyon súlyosan éltem át, csontra kifeküdtem, öngyilkos akartam lenni és majdnem megőrültem. Ezek közül az ivócimborák közül senki sem segített rajtam, míg más barátaim összekapartak a földről.

Csak a naplóm ért meg

2008. július 21. - Czapáry Veronika
Mert a nem alvástól egy egészen különleges lelkiállapotba kerültem. Valami révületbe vagy nem tudom mibe, éreztem saját energiáimat és hogy van valami energiamező amiben élek, mozgok és lélegzem és ez körülvesz és vigyáz rám, nem vagyok egyedül. Ezek hangzatos szavak megint, de átélni egészen más.

Szex, nőknél nyakon felül, férfiaknál orvosi

2008. július 19. – Becsey Zsuzsa
Házasság? – szerződéses és feketemunka különbsége. Mert lehet, hogy a fekete munka jobban fizet, de mi van, ha a nő beteg lesz? Ki fog fizetni?
     Szex titka, programozni a jót, hipnózis. Régi, működésképtelent elvetni, rossz képek helyébe jót aplikálni.
 
De mi történt az irodalommal itt a Tusványos szívében? Elmarad.

Most már elhiszem

20008. július 16. - Becsey Zsuzsa
S a térben ábrázolást is csak akkor, amikor tanulni, kíváncsi. Azonban önfeledten, amikor szabadon, akkor igazi. Amikor a vonal, csak úgy... elindul. Mondhatnám most azt, Kandinszkij, emlékek. De akkor is csak az volt, mintha ő maga is belőlem beszélne. Akárha vele születve, magamból éreztem viszont a szavakat. A tömeg pedig sosem változik. Arra teremtetett, hogy vigyázza saját felállított korlátait. Szükségszerű az egész működéséhez.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

A hiba

Hiába minden elővigyázatosság, Úgyis utolér minket a pimaszság, Mert a sors lép, és már kész is a galiba, Rajtad múlik, hogy győzelem, vagy hiba. Döntésed okát talán sosem érted meg, De...

Őserdő

Milyen sok a növény, és semmi csapás, Nehéz az Őserdőben a barangolás, Nincs út, amelyen végig lehet menni, Csak vágni az utat, nem lehet mást tenni. Ha nem figyelsz, biz könnyen fűbe...

Csillagok közt

Csillagok közt Ha a gondolat a csillagok közt lépdel: Ráragad a pora: csillag-gondolatjel... Visszatér útjáról, fénye csillog-villog- Fényes a gondolat, de a föld egy billog: Itt minden csupa...

Leselkedő

Isten a hetedik napon körülnézett, hátradőlt és sóhajtott egyet. - Ez így túl unalmas.- merengett. - Kéne még valami. Megrebbent a pókháló a sóhajomtól. Úgy voltam a látvánnyal,mint a csínytevő...

A gondolatok lancolata

  A gondolatok lancolata Beboritja Az idô meg nem allo Folyamat Es azon nem tud kitörni Sötét egységes Nyelvtanilag bezart formulakba Bebörtönzött Linearis formaja Probal felszallni De nehéz...

Lass mich verlieren

Lass mich verlieren A Sperr mich ein költőnőjének Volt idő, hogy éjjelente A versek szárnyán útra kelve Barangoltam a világban És láttam amit kitaláltam. A szelek szárnyán repülve Vagy a Horn fokot...

A széltoló

Fr. Ady Endrének Don Quijote unokája vagyok én, fellegekben járó búsképű lovag, megkopott gúnyámat széllel bélelem, így rosszkedvem még szélcsendben sem lohad. Gőzös álmokkal vértezem fel...

Egy gondolat

lágy szellő ring csípőd körül beléd csókolom az örök élet gondolatát melyet te hoztál el nekem s most hogy valósággá vált én visszaadom neked különös istenszagot érzek ha a szobádba lépek a szívem...

Szelet (meg)vető bátorsággal

Don Quijote unokája vagyok én, És a tudás az egyetlen fegyverem, Szélmalmok közé indulok csatába, Átkelek pusztán, viharos tengeren, S ha már ott vagyok a Szélmalmok Földjén, Tollam, mint gyilkos...

szó

Megáll a szó Elnémul a gondolat S az idő lelkemen átzuhan A múlt tép és vág Mi veszett oly nagyon fáj S a jövő riaszt Az én fél Lesz-e értelem még A jelen van Mit görcsösen fogok Szilánkjai a...
További találatok