hirdetés

Keresési eredmény a(z) „győrffy Ákos” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Inspiráció

Inspiráció: Nádas Péter

A kép minden egyes alakját több mint hat évtizede buzgón és betelhetetlenül tanulmányozom. Nem értem. Ha egyszer a Dunába ugranak, akkor minek másznak ki a másik oldalon. Ennél az első pillérnél ilyen sekély nem lehetett a víz. – Az Inspiráció tizenkettedik részében Nádas Péter reflexióit olvashatják.

Ott jártunk

„A rög gyermekei" – Oravecz-est a PIM-ben

A Petőfi Irodalom Múzeum Olvasópróba című sorozat február 7-i vendége Oravecz Imre volt, akivel megjelenés előtt álló regényéről Ács Margit beszélgetett. Tudósításunk mellékleteként meghallgathatnak két részletet a trilógia harmadik részéből, Oravecz Imre felolvasásában. – Ott jártunk.

Interjú

Győrffy Ákos: Ragadjanak tollat

Sokkal fontosabb szerintem, hogy olyan emberek ragadjanak tollat, akik egyébként nem feltétlenül törnek írói babérokra. – A Muzsikál az erdő irodalmi pályázat bírálóbizottságának elnökével, Győrffy Ákossal beszélgettünk. Az interjú végén a felnőtt és a gyerek prózakategória győzteseinek munkáit olvashatják.

Kritika

A kettéhasadt igazság

Az ihletett, inspirált lény erudíciója szerint ítél. Győrffy Ákos ilyen. A dolgok leírása, mint összeszedődés, segít érvényesíteni a múlt jogait. Az önmagánál mindig fiatalabb pillanat átörökítése ebben az esetben nemcsak szertefoszló permet, elszálló pára, hanem a másik arcára rávetülő fény. - Győrffy Ákos A hegyi füzet című könyvéről Kántor Zsolt írt kritikát.

interjú

Győrffy Ákos: A szemgolyó csarnokvizében

Egyszerűen túl van agyalva az egész, túl vagyunk agyalva, én is túl vagyok agyalva, így aztán túlokoskodom az egészet, ahogy túlokoskodta Kant és Heidegger, Nietzsche és Pascal, noha ők nyilván egészen magas nívón okoskodták túl, de az meg olyan, mint a meddő mezőnyfölény a futballban. - A könyvhétre jelent meg Győrffy Ákos A hegyi füzet című könyve; a szerzővel beszélgettünk.

Könyvajánló

Győrffy Ákos: A hegyi füzet

Egy mondatot idézek csak tőle, ami talán megvilágítja valamelyest előadásainak jellegét: „A letisztított formák tengelylapjain forog minden.” T. J. egy úgynevezett őrült, egy pszichiátriai beteg, aki hajléktalan. De hogy valójában micsoda, arról sejtelmem sincs. - Győrffy Ákos A hegyi füzet című könyvéből olvashatnak részletet.

Irodalmi Szemle 2015. szeptember

Győrffy Ákos esszéje az Irodalmi Szemle szeptemberi számában

 A zenében soha nem a zene érdekelt, sokkal inkább az, hogy mi az, ami a zene által meg akar szólalni. Rég nem tapasztalt, euforikus érzés volt az elsötétített szobában ebben a zajorkánban ülni, és hagyni, hogy maga alá temessen. Csak ezt akarom, semmi mást. Ha sikerül egy ilyen lassú, mániákus zajépítés, akkor az olyan, mintha valami életbevágóan fontosat tudtam volna meg a teremtésről. − Az Irodalmi Szemle szeptemberi számát Győrffy Ákos esszéjével ajánljuk.

Szelfibojkott

Hajnal a Morgónál

Szelfibojkott című nyári sorozatunkban írók fényképeit és a fotókhoz készült szövegeiket, képaláírásait közöljük. Győrffy Ákos négy fotóját láthatják most, Oravecz Imréről, Győrffy Lőrincről és a gyermek Babitsról, a Mészöly-tanyáról és a Morgó-patakról. 

kritika

A kínszenvedések csavarjai

Állandó a szomjúság, a nap gyilkosan éget, sehol semmi menedék. A regény belvilága óhatatlanul Cormac McCarthy egyes könyveit juttatja eszünkbe. - Győrffy Ákos kritikája Jesús Carrasco Kegyetlen idő című regényéről.

Magasiskola

Győrffy Ákos: Most lépne ki; Drezda, szeptember

A halott anya, karjában a halott gyerekével a rossz minőségű, fénymásolt fotón, a templom oldalhajójában. Odakint zuhog az eső, négy órám van még a vonatig, állok a paravánok előtt, a főhajóban egy fiúkórus próbál, felveszem a hangjukat diktafonnal. Éjszaka jöttek a gyújtóbombáikkal, hogy megöljék ezt a négy-öt éves gyereket, az anyjával együtt. - Magasiskola rovatunkban Győrffy Ákos írásait olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Magolcsay Nagy Gábor Második Ismeretlen című kötetének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-03 17:00:00
Magolcsay Nagy Gábor Második Ismeretlen című verseskötetének összművészeti bemutatója. Magolcsay Nagy Gábor (szerző), Szabó Imola Julianna (betűéspixelrakodómunkás, a kötet tervezője), Szalai Zsolt (szerkesztő, AmbrooBook), Gaborják Ádám (kritikus, a József Attila Kör elnöke). Zene: Horhos (Győrffy Ákos és Gugyella Zoltán).

PUSKIN UTCA

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-11-21 17:00:00

JAK Piknik

Gödör Klub (Budapest, V., Erzsébet tér)
Kezdő dátum: 2007-06-02 18:00:00

Lehetsz-e még hármasikrek?

IBSZ - Ipartestületek Budapesti Szövetsége Díszterme (Bp, VII., Wesselényi u. 73.)
Kezdő dátum: 2006-12-16 16:00:00

100 év - 1000 vers - Költészet napi Könyvmutatvány


Kezdő dátum: 2005-04-11 10:00:00
Bp, II., Fény u. 20-22.

A költészet másnapja


Kezdő dátum: 2004-04-12 18:00:00
Bp, VIII., Rákóczi tér

Mester Kurzus estek 34.


Kezdő dátum: 2005-04-19 19:00:00
Bp, IX., Ráday u. 27.

II. Őszi Irodalmi Szalon

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-09-25 10:00:00

Győrffy Ákos estje

Budapest Ráday u. 27.
Kezdő dátum: 2005-05-24 19:00:03

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Karácsonyi mesék 2.

Juli és Lőrinc meséi

2013. december 23. - Karácsonyi mesék

Ahogy azt tettük 2008-ban, idén is arra kértük számos író és költő gyermekét, hogy karácsonyra lepjék meg egy-egy mesével, rajzzal vagy előadással a Litera olvasóit, ők írják a héten a netnaplót. - Elsőként Csaplár Vilmos kislánya, Juli két meséjét, valamint Győrffy Ákos ötéves kisfia, Lőrinc rajzát és karácsonyi előadását mutatjuk be.

Netnapló

Netnapló Extra - Szerda

2012. január 6. - Győrffy Ákos
Ma Magyarországon elég sok olyan ember él, akit a többség felesleges nyűgnek, selejtnek, alávaló szemétnek tart. Dögöljön meg az ilyen, minek van, minek rontja itt a levegőt. - Az év elejére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük 2011 számunkra legkedvesebb netnaplóit. Mára Győrffy Ákos 2011. október 19-ei naplóbejegyzését választottuk újraolvasásra.

Netnapló

Erdeizene

2011. október 23. - Győrffy Ákos
Itt mindenkinek külön módszere van például a begyújtásra. Nincs két egyforma metódus. Tegnap este is egy legalább negyed órás előadást hallgattam végig erről egy ismerőstől. Hogy hová teszi és hogyan teszi be a fát, milyen fával a legjobb, és alulra milyet és felülre milyet, és aztán középre milyet és hátulra milyet. - Győrffy Ákos naplója vasárnapról.

Netnapló

Pilinszky, VV-Vera és a pártalapító

2011. október 22. - Győrffy Ákos
Méregre van szükségünk ahhoz, hogy életben maradjunk.  Ezt a toxikus médiaszemetet ipari mennyiségben állítja elő számunkra öntelt és végtelenül korlátolt ripacsok egész regimentje. Illetve gazdatestjeik, a politikusok, a sportolók és a megszámlálhatatlan egyéb véglény. - Győrffy Ákos naplója szombatról.

Netnapló

Árkádiai kör

2011. október 21. - Győrffy Ákos
Egyébként sem tudok zongorázni. Hangszőnyegeket generálok vele, összekötve a már említett élemedett visszhangosítóval és egy szintén nyugdíjazás előtt álló Korg multieffekt-pedállal. - Győrffy Ákos naplója péntekről.

Netnapló

Nyílt börtön, Törpapa

2011. október 20. - Győrffy Ákos
A körülbelül húsz perces séta során képtelen voltam szabadulni attól az érzéstől, hogy még mindig a hajléktalanszállón vagyok. Mintha nem jöttem volna ki onnan. Huszonnégy órás ügyelet után átvágni ezeken az utcákon enyhén szólva is nyomasztó. - Győrffy Ákos naplója csütörtökről.

Netnapló

Szerda

2011. október 19. - Győrffy Ákos
Ma Magyarországon elég sok olyan ember él, akit a többség felesleges nyűgnek, selejtnek, alávaló szemétnek tart. Dögöljön meg az ilyen, minek van, minek rontja itt a levegőt. A mindenkori kormányzat nyilván nagyon is tisztában van ezzel, mégis úgy tesznek – immáron huszonegy éve -, mintha mit sem tudnának erről. - Győrffy Ákos naplója szerdáról.

The Anatomy Of Melancholy

2011. október 18. - Győrffy Ákos
Korábban mesélte, hogy voltak olyan téli napjai itt, amikor az egyetlen esemény, amire már reggelente várt, az volt, hogy egy ölyv átrepült minden délelőtt a völgy fölött, alacsonyan, szinte a fák hegyét érintve, az árnyéka végigsiklott a havon, és ez a látvány aztán egész napra ellátta benyomásokkal.- Ezen a héten Győrffy Ákos írja a Netnaplót.

A nyúl fülében

2011. október 17. - Győrffy Ákos
Amikor megérkezett a naplóírásra való megtisztelő felkérés, belenéztem az első netnaplómba, amit még 2004 júniusában írtam. Hét és fél éve már, atyaisten. Nem ismertem rá arra a valakire, aki akkor ott jópofáskodott, komolykodott és hatást vadászott. - Ezen a héten Győrffy Ákos írja a netnaplót.

Uszodavíz

2008. május 19. - Reményi József Tamás
Márpedig aki soha nem lát rá a saját művére, azt nem szabad kecsegtetni, mert egy-egy elfogadható gyártmány nyomában özönlik a magyar lírát szétmérgező áradat. És persze áltatunk egy csomó embert, aki boldog magyartanárként vagy népművelőként tehetné a dolgát, ehelyett hétről hétre reszketve nyitja ki a Tarvidék és népe szombati mellékletét, vajon a második költeményét megint csak kihagyta-e a szószegő szerkesztő.
További találatok