hirdetés

Keresési eredmény a(z) „gyukics gábor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Magasiskola

Mary Oliver: Gombák, Vakondok és más versek

Bár ez az az erdő, amelyet szeretsz, / ahol újra él a titkos neve / minden halálnak – e csoda / nem a körforgás kedvéért munkálkodik, / hanem a sűrű, forró megújulás érdekében. – A nemrég elhunyt Mary Oliver öt versét olvashatják Gyukics Gábor fordításában.

Ott jártunk

Átnézni a tűzön

Mintha egyszerre lépnénk a szó és a látvány terébe, egy élet belsejébe és a nagy kereszteződésbe, amelyben múlt és jövő útjai összefutnak. – A hatvanéves Gyukics Gábor verseiből építkező Versvonzatok című kiállításon jártunk.

HÍR

Elhunyt Michael Castro költő

December 24-én 73 évesen elhunyt Michael Castro, St. Louis koszorús költője, a magyar költészet amerikai fordítója.

Képmegnyitás

Képmegnyitás – Horváth Éva Mónika képeihez

2018. december 10-én, hétfőn 20 órától hét szerző „nyitja meg" ez alkalomra írt történetével Horváth Éva Mónika kiállítását a Nyitott Műhelyben. Az idei képmegnyitók: Abody Rita, Berta Ádám, Legát Tibor, Nagy Márta Júlia, Takács Ferenc és Vass Norbert.

Részlet a könyvből

Gyukics Gábor: Végigtapint (részlet)

Ha maradsz, kívánod / bár mentél volna. / Ha elmész, kívánod / bár maradtál volna. / Magadtól / magadhoz. / Eközben / elveszett / valami más. – Gyukics Gábor Végigtapint című, a könyvhétre megjelent verseskötetéből olvashatnak részleteket.

Nekrológ

Gyukics Gábor: Dukay Nagy Ádám

Nem volt trendi, ezt szerettem benne, rém más volt, mint akármelyik egyetemet végzett irodalmár. Nem akart megfelelni se trendnek, se szerkesztőnek, se kritikusnak, se senkinek, és ez irodalmilag sem nyerő. – Dukay Nagy Ádámtól Gyukics Gábor búcsúzik.

Ott jártunk

Verset a szaxofon mellé!

Irodalom, hiszen verset olvasnak, de a zenétől lesz könnyed és befogadható. A figyelem a zenébe kapaszkodik, és a versszöveg követhetőbbé válik. – Hétfőn az utolsó jazzköltészeti esten, egy könnyen emészthető, de ízig-vérig irodalmi eseményen vehettünk részt.

Villáminterjú

Gyukics Gábor: A világnak szüksége van a művészetre

A jazzköltészet a Harlem-reneszánszon belül alakult ki, olyan költőkön keresztül, akik szerettek jazz-zenészekkel együtt fellépni. A zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. – Gyors kérdések, gyors válaszok, Gyukics Gábort kérdeztük.

Open reading

Michael Castro: A férfi, aki belenézett Coltrane szaxijába

John Coltrane ma lenne 90 éves. Ez alkalomból közöljük Michael Castro (St. Louis babérkoszorús költője, a magyar költészet amerikai fordítója) versét Gyukics Gábor fordításában, melyet a húszas éveiben járó költő Coltrane egyik utolsó koncertjének hatására írt.

Magasiskola

Jim Northrup versei

Mostani fájdalomérzeted kiegyenlítődik / valakinek az örömével abból az időből, / amikor megszületett a gyermek. - Magasiskola rovatunkban a nemrég elhunyt Jim Northrup verseit olvashatják a Nagy Kis-Madár című kötetből, Gyukics Gábor fordításában.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Medvefelhő a város felett – Kortárs észak-amerikai indián költészeti antológia bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-26 17:00:00
A Medvefelhők a város felett című kortárs észak-amerikai indián költészeti antológia bemutatója. Fellépnek: Lance Hensen, Illés Andrea, Rákai Orsolya, Gyukics Gábor.

Jazzköltészeti est - Acsai Roland és Gyukics Gábor


Kezdő dátum: 2015-05-06 19:00:00
Az est folyamán kortárs amerikai költők, Acsai Roland és Gyukics Gábor saját versei hangzanak el Dóra Attila improvizációs zenei kíséretével.

Nyitott versest Szabó T. Annával

Inda galéria (Bp. VI. ker., Király utca 34. II. emelet)
Kezdő dátum: 2008-03-13 18:00:00

NYITOTT VERSEST

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II em.)
Kezdő dátum: 2007-11-08 18:00:00

Nyitott Versest

Inda Galéria (Bp. VI., Király utca 34. II. em.)
Kezdő dátum: 2007-09-13 18:00:00

Zsidó Nyári Fesztivál

Alexandra Irodalmi Kávéház
Kezdő dátum: 2007-09-05 17:00:00

Octopus Összművészeti Sátor (aug. 8-14.)

Hajógyári Sziget
Kezdő dátum: 2007-08-14 10:00:00

Paul Auster: A szem önéletrajzaTímár Péter: Kis éji csontzene

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2007-05-24 16:00:00

Nyitott Versest

INDA Galéria (Bp. VII., Király utca 34.  II. emelet.)
Kezdő dátum: 2007-03-08 18:00:00

Nyitott Versest

INDA Galéria (Bp., Király utca 34  II. emelet)
Kezdő dátum: 2007-02-08 18:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Horrorisztikus események

2003. 12. 10 - Gyukics Gábor netnaplója
New York-i tartózkodásom alatt végig Harlemben leszek. Hú, a néger negyedben!? Ott. Egyáltalán nem veszélyes. A német lány, akinél lakom, lassan húsz éve él Harlemben anélkül, hogy bántalmazták volna. Harlem azért is jó, mert közel van Ira Cohen lakásához. Első utam hozzá vezet. Fáradt, mint mindig az első félórában, de aztán belelendül. Most jött vissza Kambodzsából. Van miről beszélnie.

New Orleans, Mother Blues

2003. 12. 09. - Gyukics Gábor netnaplója
A barna rizs kissé kemény maradt. Gombapörkölttel jóllakva indulok a Stádium kiadó könyvbemutatójára a Fókuszba. Szakonyi Károly és Kárpáti Kamill új munkáiról beszél rém unalmasan és vontatottan egy idősebb hölgy. A tartalomjegyzéken csámcsog. a Határ Győzőről írt monográfiára ideje alig marad, hát még a két elsőkötetes fiatal lányra. Rájuk tíz perc ha jut és még csak fel sem olvasnak.

Saint Louis, Missouri

2003. 12. 08. - Gyukics Gábor netnaplója
Rendes ingajáratom másik végpontja egyébként a Meshuga nevet viseli és egy régi barátom, Jonathan Stern tulajdonában volt évekig. A nevet közösen ötöltük ki egy szégyendenemjuteszembe nevű néger festő festménye, a Sugar Shack alapján.
A betegség komoly lázálmokat is előidézett, Tom Bass barátommal New York helyett Csepelre érkeztem New Orleansból.

Colorado, Budapest

2003. 12. 07. - Gyukics Gábor netnaplója
Csíki unokatestvéremmel, Ferikével találkoztam tegnap délután. Négy évvel ezelőtt még vörös volt a haja, aztán hirtelen megőszült. Nem részletezi. A családról beszélgetünk inkább, az erdélyiről és a budapestiről. Édesanyja megjárta Szibériát, de ma sem él felhőtlenül boldog és nyugodt életet, helyzetük sok tekintetben nem jobb, mint az akkori körülményei. Ferike él-hal a történelmi regénykért.

A névválasztás kockázatáról

2003. 12. 06. - Gyukics Gábor netnaplója
Egy kis idő múlva kiderül, hogy ez egyben politikai összejövetel is.[...] Ho bevezetője után egy nemtudomanevét texasi szenátor beszél és utána engem hívnak föl a pulpitusra, politikai verset kérnek. Na, ez nem volt betervezve. Felolvasom Balla Zsófi Úszik a földben és Dobai Péter Egy európai ül a tévéképernyő előtt című versét. Ekkora tapsot még életemben nem kaptam, el voltak ragadtatva, nem mondom... Köszönet érte a szerzőknek.

Jumping Jack Flash

2003. 12. 05. - Gyukics Gábor netnaplója
December 5. Ébredezek. Megcsörren a telefon. Édesanyám az, hogy kerestem-e, és megtalált-e az a doktor. Melyik? Nem talált meg egy doktor sem. Nem akarom megtalálni őket én sem. Hogy jól vagyok-e, kérdezi, olyan furcsa a hangod, mondja. Persze. Most ébredtem, azért.

Vándorlás térben, időben

2003. 12. 04. - Gyukics Gábor netnaplója
Rumi, tizenharmadik századi Farszi gondolkodó, költő nem nagyon ismert Magyarországon. Amerikában viszont rengetegen olvassák. Olyan népszerű, hogy lassan lesznobozzák azt, aki megemlíti a nevét. Magyarul, ha jól emlékszem, alig néhány Weöres és/vagy Illyés fordítás létezik tőle. Na azért, mert Imola nem jön, gondolom a könyv még megjelenik. Elkeserednék, ha nem így lenne.