hirdetés

Keresési eredmény a(z) „hajnóczy péter” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

DIA

A DIA új tagja: Lengyel Péter, posztumusz tagok: Hajnóczy Péter és Vasadi Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia 2018. szeptember 17-i Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag, Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Interjú

Szenteczki Zita: A hegesztés fénye

Izgalmas az elbeszélő – férfi/fiú – ki- és belépése, a szituációk finom humora, reflektáltsága, iróniája, és a látomások ábrázolása is iszonyú inspiráló. – December 13-án mutatják be a Trafóban Szenteczki Zita, Juhász András és a DoN't Eat Group színpadi feldolgozásában Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című művét. Szenteczki Zitával beszélgettünk.

A hét prózája

A hét prózája: Interjú Hajnóczy Péterrel

Ahogyan az alábbi felvételen Hajnóczy szeszesen hullámzó, bármely pillanatban a megfenekés kudarcával, a hangok formát vesztett kakofóniájával fenyegető, azt mégis elkerülő, szellemileg kritálytiszta mondatait hallgatom, elfog az idő tériszonya. - A hét prózáját, a Hajnóczy Péterrel 1979-ben készített rádióinterjút Jánossy Lajos választotta.

ÉVFORDULÓ

Hajnóczy Péter 75 – II.

Idén lenne 75 éves Hajnóczy Péter. A Litera körkérdéssel készült az évfordulóra. Irodalmárokat kértünk, hogy írják meg rövid véleményüket a Hajnóczy-életműről, hatásáról, láthatóságáról, Perzsiáról, a finomfőzelékről, Jézus menyasszonyáról vagy Embólia kisasszonyról. A második részben Bencsik Orsolya, Kabai Csaba és Németh Gábor válaszait olvashatják.

ÉVFORDULÓ

Hajnóczy Péter 75 – I.

Idén lenne 75 éves Hajnóczy Péter. A Litera körkérdéssel készült az évfordulóra. Irodalmárokat kértünk, hogy írják meg rövid véleményüket a Hajnóczy-életműről, hatásáról, láthatóságáról, Perzsiáról, a finomfőzelékről, Jézus menyasszonyáról vagy Embólia kisasszonyról. Az első részben Cserjés Katalin, Potozky László és Reményi József Tamás válaszait olvashatják.

Írók írókról

Úristen, úristen, úristen

Lavinát indít el bennem, valahányszor rágondolok. És ha belegondolok, hogy Hajnóczy a húszas évei elején írta, elönt az irigység. Na, itt van tudás. Meg lehet könnyezni, szorul a torok. - Írók írókról sorozatunkban most Turi Tímea kérdései nyomán Potozky László beszél Hajnóczy Péterről.

VÉLEMÉNY

Laura nyomában

A közelmúltban fény derült az utóbbi évek egyik legnagyobb irodalmi titkára: kabai lóránt bevallotta, hogy ő volt Spiegelmann Laura megteremtője. Ám vannak, akik nem hisznek neki, és a Spiegelmann-szövegek elemzésével kívánják bebizonyítani, más áll Laura mögött. Szilágyi Bálint egyetemi hallgató véleményét közöljük.

INTERJÚ

Csak az a probléma, hogy milyen fekvésben

Az idei könyvhét egyik igazi meglepetése Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című kötete, melynek törzsanyagát Az elkülönítő című, a Valóság folyóiratban igen, ám kötetben soha napvilágot nem látott szöveg adja. A könyvben voltaképp az említett szociográfiának a lehető legteljesebb szövegkörnyezete megjelenik; periratok, szemtanúk, politikai állásfoglalások. - A kötet szerkesztőjével, Nagy Tamással beszélgetett Jánossy Lajos.

Hajnóczy Péter 1942-1981

„Valami nem tetszik, mester?”

Még azt is le merem írni, hiszen Te aztán – aki az alkoholorvoshoz kezelésre menet az egy-egy deci Unicumhoz nem voltál rest, se gyáva egy üveg vörösbort is rendelni a Vígszínház mögötti Művészben - sohasem voltál kényes az efféle blaszfémiára: még időben, hogy úgy mondjam, jókor haltál meg. - Hajnóczy Péter 2012. augusztus 10-én, ma lenne 70 éves. Tódor János írását olvashatják. 

Hajnóczy-műhely

A szakács mottói

A szegedi Hajnóczy-műhely hosszú évek óta dolgozik az író életművének különböző persepktívákból lehetséges megközelítésein. A csoport legfrissebb kutatásait bocsátotta a Litera rendelkezésére; az esszék Hajnóczy hagyatékban maradt, A szakács című kisregényhez írt, a végső szövegváltozatban már nem közölt mottóival foglalkoznak. Az második elemző esszét olvashatják.

További találatok