hirdetés

Keresési eredmény a(z) „havasréti józsef” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A magyar próza 9 hete

Kosztolányi Dezső: Pacsirta – Havasréti József választása

Itt sem történik semmi: Pacsirta sírásának egyik szemtanúja sem reagál, azon kívül, hogy néhány futó pillantást vetnek rá. A szerző mondatai többnyire rövidek, tárgyilagosak, noha az egészet átszövi a Kosztolányi írásait meghatározó részvét – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma, utolsóként Havasréti József választását közöljük, a szerző kommentárjával.

HUNGAROFUTURISTA KISKÖNYVTÁR

Hungarofuturista Kiskönyvtár I.

A Hungarofuturista Kiskönyvtár a hungarofuturista mozgalmi tudás megalapozásaként született meg. A mozgalom tagjai hungarofuturista szemszögből olvasnak hungarofuturista (vagy éppen hungarofuturistává) műveket. Összeállításunk első részében Havasréti József, Fekete I. Alfonz és Kompolthy Zsigmond ajánlóit olvashatják.

HELYSZÍNI

Egy hallgatag évtized megszólaltatása

A klasszikus modernség kávéházi tereihez képest a kádárizmusban egyre inkább a presszó, a kocsma köztes tereibe utalódott a második nyilvánosság, a hivatalossággal szembehelyezkedő liminális létforma. – A Hallgatag évtized – az 1970-es évek című szegedi konferenciáról Szántai Márk tudósított.

Kritika

„Írd újra!”

A történet viszonylag egyszerű. De Havasréti takarékosan bánik az információval, s a végére is marad még rejtély bőségesen. Kíváncsian várjuk a harmadik kötetet. - Havasréti József Nem csak egy kaland című regényéről Ladányi Péter írt kritikát.

Büszkeség és balítélet

A Litera kritikapályázatának eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának I. fordulójára beérkezett tizenöt szöveget elolvasva döntött a szerkesztőség. Az első díjat Lajtos Nóra kapta. További, megjelenésre választott szövegek szerzői: Beke Zsolt, Benkő Gitta és Ladányi Péter.

Kritikapályázat

Lezárult a Litera 2017-es kritikapályázatának első fordulója

Lezárult a Litera 2017-es Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának első fordulója. Október 12-én éjfélig összesen tizenöt pályamű érkezett be. A Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyvéről szóló kritikákat a Litera október 18-áig bírálja el.

Pályázat

Már csak 12 nap – Kritikapályázat

Finishez közeledik a Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata. 2017. október 12-ig várjuk az értő és érvelő kritikákat Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről.

INTERJÚ

Havasréti József: Kisajátítom az engem érdeklő dolgokat

A hidegháborús korszak paranoiája egyrészt világértelmezési metaforaként működött, másrészt behatolt a művészek munkáiba – ahogy behatolt az emberek mindennapjaiba is, leginkább ennek hangulatát akartam megragadni – mondja Havasréti József, akivel új, Nem csak egy kaland című regényéről beszélgettünk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Havasréti József: Nem csak egy kaland (részlet)

A Nem csak egy kaland a 2014-ben megjelent Űrérzékeny lelkek folytatásaként fogható fel, de önmagában is jól olvasható és érthető történet. A cselekmény 1973-ban, Budapesten játszódik, amikor egy pszichiáterekből és biokémikusokból álló kutatócsoport az általuk kifejlesztett tudatmódosító anyagot teszteli. – A regényből ajánlunk most egy részletet.

Körkérdés 2014

Körkérdés 2014 - Havasréti József válaszol

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Havasréti józsef válaszait olvashatják.

További találatok