hirdetés

Keresési eredmény a(z) „helikon” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Ott jártunk

A százéves dada

A dada jegyében alkotók művei, egyes művészek életformája olyan problémákat vetnek fel, amelyek ma is aktuálisak, itt említhető az illegális (földrajzi) határátlépés kérdése, például Tristan Tzara útlevelei kapcsán. – A Helikon folyóirat lapszámbemutatóján jártunk.

Részlet a könyvből

Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul (részlet)

Első benyomásra – meséli Pattie – John sokkal cinikusabbnak és pimaszabbnak tűnt a többieknél. Ringo volt a legmegnyerőbb. Paul aranyos volt, George pedig a bársonyos, barna tekintetével meg a gesztenyeszínű hajával a legjobb képű pasas volt, akivel valaha találkoztam. – Benedek Szabolcs Beatles vágatlanul című könyvéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Orhan Pamuk: Cevdet Bej és fiai (részlet)

Mostantól nem is akarok zongoraórára járni – mondta halkan Ayşe, miközben arcán még egyszer utoljára fellángolt a dac, de aztán végképp elhalványult, és átadta helyét a kudarcnak és a reménytelenségnek. – Orhan Pamuk könyvfesztiválra megjelent regényéből ajánlunk részletet.

KIADÓI KÖRKÉP 2017

Három Pamuk-kötet a Könyvfesztiválon

A Helikon Kiadó a Nobel-díjas Orhan Pamuk három kötetével készül a ma kezdődő Könyvfesztiválra. Az újdonságok között lesz egy új Bukowski-fordítás vagy a Trainspotting újrakiadása. – Schultz Juditot, a Helikon Kiadó főszerkesztőjét kérdeztük.

Interjú

Timár Andrea: A szabadság propagandája

A függőség alakzata az emberiben már mindig is ott rejlő mást, gépiest és/vagy eksztatikust, vagyis a kívülit jeleníti meg, s így az emberit felforgató ellenstruktúraként egy másfajta szabadságról is hírt ad. – A Helikon folyóirat tavalyi első száma az addikció kuturális és kritikai elméleteit járja körül. A szöveggyűjtemény szerkesztőjével, Timár Andreával beszélgettünk. 

Könyvajánló

Mircea Eliade: Maitreyi

Eliade regénye olyan szerelmi történet, amelynek minden lapjáról árad az idegen kultúrával való találkozás, a keleti világ felfedezésének olykor fájdalmas, máskor elbűvölő, de mindig felkavaró élménye. – Mircea Eliade: Maitreyi című regényéből ajánlunk részletet.

Könyvajánló

Fehér Béla: Fültől fülig

"Egy időben gyakran lepték meg ragacsos lázálmok, és mindben szerepelt ló. Hárommellű, szőrös testű hetéra érkezett lóháton az ágya mellé, és fekete fogait vicsorítva, közönséges szalonnázó bicskával kaszabolta össze Skrabek arcát." - Részletet ajánlunk Fehér Béla, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent könyvéből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gárdonyi Géza: Titkosnapló - A természet kalendáriuma

Gárdonyi számos természettudománnyal foglalkozó könyvet olvasott, kertészeti folyóiratokra fizetett elő. Növényeiről, a kertjében élő madarakról, rovarokról, bogarakról titkosírással könyvet vezetett, melynek A természet kalendáriuma címet adta. - A különleges, titkokat leleplező kötet a Könyvhétre jelent meg a Helikonnál, részletet ajánlunk belőle.

KÖNYVAJÁNLÓ

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses

Márai Sándor már 1954-ben tervbe vette a Szabad Európa Rádióban felolvasott jegyzeteinek kötetbe rendezését, de elképzelése nem valósult meg. A most, a Helikon Kiadónál megjelenő Fedőneve: Ulysses című kötet tehát elsősorban az írói szándék megvalósulása. Ebből ajánlunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Nemes Nagy Ágnes: Magyarul és világul

Aranyos arcú, rém koszos gyerek. Beszélek hozzá, felé nyúlok, és – csodák csodája – szép szabályosan kezet ad. Elmondhatatlan mocskos kis kezet; mosolyog, egérfogakkal. - A Helikon Kiadó gondozásában a Könyvhétre jelent meg a Nemes Nagy Ágnes útinaplóit összegyűjtő kötet, ebből ajánlunk most részletet.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Költészet napja a Millenárison

Millenáris Fogadó, Padlás (Bp, II., Fény u. 20-22.)
Kezdő dátum: 2008-04-11 19:00:00

IV. Költészet Vására

Nemzeti Színház (Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)
Kezdő dátum: 2007-10-07 10:30:00

100 év - 1000 vers - Költészet napi Könyvmutatvány


Kezdő dátum: 2005-04-10 10:00:00
Bp, II., Fény u. 20-22.

Téli könyvbemutatók az ITI-ben

MTA Irodalomtudományi Intézete, Eötvös Könyvtár (Bp, XI., Ménesi út 11-13., 1. emelet)
Kezdő dátum: 2005-12-07 11:00:00

Wehner Tibor: Melocco

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-12-05 16:00:00

Somlyó György: Rámpa. Árnyjáték

Európa Könyvesház (Bp, VI., Bajcsy-Zsilinszky út 35.)
Kezdő dátum: 2005-11-28 17:00:00

A Dunától a Szajnáig

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp, V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2005-11-04 17:00:00

Könyvbemutatók az Irodalomtudományi Intézetben

Az Irodalomtudományi Intézet és az Eötvös Collegium Könytára (Bp, Ménesi út 11-13, 1. emelet)
Kezdő dátum: 2005-09-21 13:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Csütörtök földön, levegőben

Helikon folyóirat – 2017. december 14.

Hallom a folyosón hullámzó hangokat, megérkezett Nicolae Manolescu, az Írószövetség elnöke. (...) Mondja, hogy velünk, magyar írókkal nincs baj (kb. száz magyar tagja van a Romániai Írók Szövetségének), néhány gyors aktuálpolitikai mondatváltás. Szépen beméri, mit is gondol a kolozsvári magyar főszerk., kézfogás, Áldott Ünnepeket. – A kolozsvári Helikon naplóját Karácsonyi Zsolt írta.

Netnapló

Örökországi levelek. Turkálós identitás

Helikon folyóirat – 2017. december 13.

Tudom, hogy nem vagyok jó. De kérlek, add, hogy mindenkinek legyen olyan jó, mint most nekem. És add, hogy én is mindig tudjam, mikor jó nekem (és add, hogy ezért soha ne kelljen Ocho Machot hallgatnom). Add, hogy ne úgy keljek fel minden reggel, mint Lázár Nemes Nagy Ágnes versében. – A kolozsvári Helikon naplóját szerdáról André Ferenc írta.

Netnapló

Ha kedd, akkor Belgium

Helikon folyóirat – 2017. december 12.

Az erdélyiekkel kapcsolatban Budapesten mintha csak szertelenségekben lennének képesek gondolkodni: hol teljesen ignorálnak, hol túl sok van belőlünk. – A kolozsvári Helikon folyóirat naplóját tegnapról Demeter Zsuzsa és Papp Attila Zsolt írta.

Netnapló

Hétfő van, put that soul on me

Helikon folyóirat – 2017. december 11.

Mára ez a kisváros felszívódott, erőszakos és hangos szubkultúrái színfoltokká redukálódtak egy kedves, kozmopolita, európai város divatpalettáján, nem esnek egymásnak (vagy nem olyan gyakran) a rosszarcú fiatalok sötét mellékutcákban, rossz lebujokban – Ezen a héten a kolozsvári Helikon folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Horváth Benji.

Babonák napja

2008. április 17. – Tokai András
…nem kis-Belügyminisztérium, hanem fantasztikus kádertemető és parkolóhely volt olyan eszméletlenül érdekes alakoknak, mint például a minden nyelvet beszélő „Dzsí”, azaz Dienes Gedeon, Dienes Valéria mozgásművész fia, aki a könyvtárat és dokumentációs részleget vezette, Huszágh Nándor Vargas Llosa-fordító, Antall László, ugyancsak műfordító,  később az Európa Kiadó főszerkesztője, vagy a szegény most meghalt Néray Kati az ún. Propaganda Osztályon, és még sokan mások…

A toalettkacsa visszatér!

2004. 04. 06. - Király Levente
Hét és fél év (bruttó) munkája lassan értelmet nyer, azaz alakot ölt. Miért nincs a lakásban tévé, játékszoftver és chat? Ki mire szokik rá, kikből élnek a pizzafutárok? Bónuszként még valami a vérről.