hirdetés

Keresési eredmény a(z) „holmi” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Sipos Balázs: Egy szűk, értelmiségi csoport belügye az irodalom? II.

„Számomra ma az a tűnik központi kérdésnek, hogy az irodalom mennyit tud tenni életformák, mentalitások, észjárások és etikák megfogalmazása, társadalmon belüli láthatóvá tétele és terjesztése érdekében” – mondja Sipos Balázs, akit a Holmi antológiákról írt kritikáiról kérdezett Modor Bálint. Második rész.

Interjú

Sipos Balázs: Egy szűk, értelmiségi csoport belügye az irodalom? I.

Az önmarginalizálás fő okát abban láttam, hogy a Holmi súlyos politikai, esztétikai, szociális reprezentációs blokkokat működtetett, miközben erről sem a lap nem látszott tudomást venni, sem a körülötte lévő diskurzus. – Sipos Balázst a Holmi antológiákról írt kritikáiról Modor Bálint kérdezte. Első rész.

Ott jártunk

Pedig még nem ért véget

Most pedig bőséges, reprezentatív válogatást kaphatunk a folyóirat huszonöt éves terméséből az antológia formájában – még ha, ahogy Várady Szabolcs megjegyzi, nem is tudtak beválogatni mindenkit, akit szerettek volna, terjedelmi okok miatt. − Bemutatták a Holmi-antológia első kötetét a Katona József Színházban, december 10-én. Ott jártunk.

Hír

A Holmi összes száma az Arcanumon

Az Arcanum oldalán elérhető a Holmi irodalmi, kulturális és kritikai folyóirat összes évfolyama, 1989-től 2014-ig.

Litera Rádió

LITERA RÁDIÓ – Előhívás a Holmi utolsó számáról

2015. március 11-én a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című beszélgetéssorozatában a nemrég utolsó számát megjelentető Holmi folyóirat volt a téma. A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Előhívás

ELŐHÍVÁS – A Holmi utolsó számáról

2015. március 11-én, szerdán este 7-től a HOLMI folyóirat utolsó számáról beszélgetnek a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában az Előhívás állandó résztvevői: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

Lapszemle - 2013. április

Lapot kérek - 2013. április

Az irodalom még mindig dacol, úgy viselkedik, ahogyan kell, ahogyan méltóképp viselkedni érdemes, állva és lábon meghalni (de mindenekelőtt élni!) szabad: a Holmi és a Tiszatáj áprilisa, a Műhely 2013/1-es bejelentkezése és az Enigma 72-es rendszámú küldeménye szavatolnak a ladik biztonságáért. – Jánossy Lajos áprilisi lapszemléje.

Lapot kérek 2012. október

Lapot kérek - 2012. október

Mi jöhetne, hát persze hogy folyóiratok, mert a lapbehordónál a szél az oldalak között szaglász.A július-augusztusi Kalligramra kacsint a visszapillantóból a lapraforgó, majd a szeptemberi Holmiban merül el, aztán az Ex Symposion Sinkó-számában matat, végül a Csillagszállóban tér nyugovóra. - Jánossy Lajos lapszemléje.

lapszemle

Lapot kérek - 2012. május

A lapellenőr különösen hálás a májusi periodikáknak, a tavasz „utolsó hírmondóinak”, mint amilyen a Tiszatáj, a Kritika, a Holmi és az Eső. - Jánossy Lajos májusi lapszemléje.

kritika

Lapot kérek - 2011. december

Mert a fájdalmas unalomig ismételt mindenek dacára 2011 Magyarországán folyóiratokat olvasni megérte; látni, a szellem működésben van. Élénken, lüktetően, ingerlően, okosan, érvelően. Jánossy Lajos visszatekintő válogatása a 2011-es év folyóirataiból.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Mozaik

Holmi - 2012. február 5.

Egyik címben sem tudtunk megegyezni, a szavazás sem hozott látványos eredményt. Akkor azt javasoltam: Holmi – hiszen ez volt Bessenyei könyvének a címe, a magyar felvilágosodást pedig büszkén vallhatjuk példaképünknek, akár ősünknek. Rövid vita után ebben megegyeztünk. - A Holmi utolsó naplóját vasárnapról Réz Pál írta.

A Holmi nem politizál

Holmi - 2012. február 4.

Mit lehetne tenni?, mind gyakrabban merül föl ez a kérdés – és ez nem a saját hivatásunk közvetlen teendőire vonatkozik, hanem arra, amikor az ember föláll a munkapadja mellől… - A Holmi naplóját olvashatják szombatról, Závada Pál tollából.

Netnapló

Egy másik profil

Holmi - 2012. február 3.

Igyekszünk tartani magunkat a Holmi-szerkesztés hallgatólagos konszenzusához: ahhoz, hogy személyes politikai válaszainkat és lapszerkesztői ítéletalkotásainkat válasszuk külön. Ez ma egyre nehezebb... - A Holmi naplóját péntekről Szalai Júlia írta.

Netnapló

Jó, ha egy évben négyszer-ötször

Holmi - 2012. február 2.

Legnehezebb megindokolni az olyan vers elutasítását, amelyik akár meg is jelenhetne. ”Jöhet is, mehet is” – ír vissza Sándor, amikor megkapja. De hát, a fenébe is, a vers legyen ünnep! Vágjon mellbe, ámítson el. - A Holmi naplója csütörtökről. Várady Szabolcs írása.

Netnapló

Ha én szerkeszteném ezt a lapot…

Holmi - 2012. február 1.

Azzal hízelgünk magunknak, hogy ha remekmű érkezik a szerkesztőségbe, azt mindannyian észrevesszük majd. - A Holmi folyóirat naplóját olvashatják szerdáról, Radnóti Sándortól.

Netnapló

Vegyük csak elő megint Bartost

Holmi - 2012. január 31.

Réz Pali 2011 tavaszának egyik hétfőjén azzal áll elő, hogy kapott egy lemezt, rajta van Bartos emlékirata két részben (Vasmacska, Budapesti lektúra). Amikor utoljára együtt vacsoráztunk, megemlítette, hogy írja, mondja Pali, de akkor még Állami boldogság volt a címe. - A Holmi naplója keddről Závada Pál tollából.

Netnapló

Egy taxisofőr csengetett be a kézirattal

Holmi - 2012. január 30.

Vajon – micsoda önhittség már a képzettársítás és a kérdés is! –, vajon száz év múlva előveszi-e valaki a mi folyóiratunkat – és ha igen, kicsap-e, kicsordul-e belőle a mi korunk? Azt hiszem, alig. - Ezen a héten a Holmi folyóirat szerkesztői írják a naplót a Literán. Elsőként Réz Pál és Várady Szabolcs írását olvashatják.

Akár angyal

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Délután Marcival kettesben vagyunk. Ez mindig üdítő, nincsenek konfliktusok, nincs pozícióharc, nincsenek a legkülönfélébb kit-szeret-legjobban-anya meccsek, nem kell igazságot tennem, mindenkit felhőtlenül szerethetek. Teszek egy mécsest a párologtatóba, narancsolajat csöppentek bele. Marci csipkebogyóbokrot rajzol, közben énekel.

A városi gyalogló identitást vált

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Ilona kedvesen fogad, én is kedves hangulatban vagyok, mivel már lejátszottam magamban a félbetört hexameterek csatáját. Amikor megláttam a korrektúrapéldányban, hogy a disztichonok hexameterjeit el kellett törni, úgy éreztem, ez legalább akkora baj, mintha a kisujjamat törné el valaki. Még jó, hogy Ilona előre figyelmeztetett rá, lesznek sorok, amik nem férnek el.  Így a sokkhatás elmaradt. Aztán elővettem a Berzsenyi-kötetet és kicsit megnyugodtam. Szegény sorstárs. Az ő hexameterjeit is…

Híres író

2008. szeptember 27. – Barok Eszter
Az „égi jel” igen direkt módon, a létező legkonkrétabb formámban; egy vaskos, szénfekete, illendően körülcakkozott muzulmán pénisz képében érkezett. Nem akarok vulgáris lenni, de a teremtés ősi szimbólumában materializálódó néma üzenettől lényegretörőbb útmutatást aligha kaphattam volna.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Kismadzag

http://2244.web.fc2.com/ Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kismadzag. Magányos volt és az élet értelmén töprengett. - Tudod-e. hogy milyen sokféle a madzagok élete ? Legismertebb talán a...

Kismadzag

azsiai szotarak http://2244.web.fc2.com/ Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kismadzag. Magányos volt és az élet értelmén töprengett. - Tudod-e. hogy milyen sokféle a madzagok élete...

mobil-sirató

- rokkendroll - ó, az a kutya Motorolla szemem most jár, mint a motolla nem tudom, hogy hova tehettem a dühtől felrobbanok menten! ó, az a kutya Motoróla hogy is feledkeztem meg róla? ó, az a kutya...

Hiába mondták

"ne félj, a dolgok eljönnek majd érted, fölösleges sürgetni, várni, fölösleges a Holdra értemenni, legyen az akármi." nem sejtette ezt egykor Verne Gyula, ha felnézett, ő még romantikázott, s...

hiába mondták

"ne félj, a dolgok eljönnek majd érted, fölösleges sürgetni, várni, fölödleges a Holdra értemenni, legyen az akármi." nem sejtette ezt egykor Verne Gyula, ha felnézett, ő még romantikázott, s...

Kit érdekel...?

Fekete a gyász nem holmi tarka máz mit ócska divat rád szabott mint álszent ostoba mondatot amit költő egykor lapra irt hitte: magából mindent kiírt, de maradt még néhány gondolat kevés érzés a maszk...

Elmebeteg Zagyvaversek #5 (avagy Disneyland Pécsország)

Játékpisztolyod asztalon üldögél Kajánul hívogat műanyag csövével Susogja mézesen: Lőj bele fejedbe! Fröcsköld szét vígan a málnaszörpvéredet Imitált bőrfotelt áztasd el bíborszín...

Naplemente

Hányszor néztem éjjeli órán a bús balatoni hullámokat, Ahogy csöndesen ringatják a naplemente kósza sugarát, Mint égi lombok őszi koronája, ha lehullva arannyá olvad, Vezet a távolba csillanó út a...

cogito ergo sum

mostanában sokat gondolkodom azon. a puszta léten, és az esetleges reprodukcios metodusokon kívül van e értelme itt lenni. vagy teljesen hiábavaló az egész. végső soron, mind ugyanazt tesszük....

(LÉGKÖRI ZAVAROK ÉS AMI UTÁNA KÖVETKEZIK)

LÉGKÖRI ZAVAROK "ÉS AMI UTÁNA KÖVETKEZIK" Március 29-én este 21 óra 32 perckor történt az első, az első, amit hivatalosan dokumentáltak. Egyik kereskedelmi televíziónk közönségszolgálatára március...
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Puskin utca-délután: Dunajcsik/Gerőcs

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-05-30 17:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

A Holmi folyóirat Nyugat-száma

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-06 17:00:00

XV. JAK Tanulmányi Napok (október 5–6.)

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-05 09:00:00

Utószó

Kortárs Művészeti Intézet (Dunaújváros)
Kezdő dátum: 2007-10-04 17:00:00

ÉSZAKI FUVALLAT

PÓTKULCS (Bp. VI., Csengery u. 65/b.)
Kezdő dátum: 2007-06-21 19:30:00

Irodalmi Párok IV.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-15 19:00:00

Késelés villával

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-02-14 19:00:00

„…lányod vagyok, hajolj le hozzám…" - Könyvbemutató

MU Színház (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)
Kezdő dátum: 2006-11-07 18:00:00

Borostyán-est Várady Szabolccsal

Stúdió K Színház (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2006-10-26 19:30:00
További találatok