hirdetés

Keresési eredmény a(z) „józsa márta” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Az Ex Symposion Tarján-számának bemutatója

2018. szeptember 24-én, hétfőn 18 órakor az Óbudai Társaskör Kamaratermében Tarján Tamásról Józsa Márta beszélget Reményi József Tamással, valamint Ladányi Istvánnal és Zeke Gyulával, a szám szerkesztőivel.

EX SYMPOSION 2016/93.

Rezsőnapló

Az EX Symposion legújabb, Keszthelyi Rezsőre emlékező számát szeptember 8-án, csütörtökön este 18 órától mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Most Józsa Márta bevezetőjét olvashatják belőle.

Ott jártunk

Kibővített Kuncz-életmű

Az elfeledettnek és „egykönyves” szerzőnek tekintett Kuncz Aladár életműkiadásának első két kötete – Fekete kolostor és Egy márványdarab – megjelent az Országos Széchényi Könyvtár és a Kriterion Könyvkiadó gondozásában. - A bemutatón jártunk.

EX SYMPOSION 2013/84.: EGYÜTT 1914

A boche – Józsa Márta esszéje Kuncz Aladárról

Az EX Symposion legújabb számát január legvégén mutatták be a Nyitott Műhelyben. Az alábbiakban ízelítőül a tartalomjegyzéket, valamint Józsa Márta Kuncz Aladárról szóló olvasónaplóját olvashatják. A szöveget Gáll Tibor kollázsai kísérik.

Egy világnézeti klub

ADÁSVÉTEL 2.

2011. november 15-én újra "kinyit" az Egy világnézeti klub. 18 órától nyilvános LiteraTV-beszélgetést láthatnak Lovas Nagy Annával és Kálmán Gáborral, 19 órától pedig a nemrég a rádiózásról rendezett, Adásvétel című est ikerdarabjaként a televíziózásról beszélgetünk. Vendégeink: Józsa Márta, Lévai Balázs, Rózsa Péter és Wisinger János. A beszélgetést vezeti: Mesés Péter.

Laudációk

Józsa Márta és Vasadi Péter méltatása

Beck András, Pályi András, Józsa Márta és Vasadi Péter nyerte el az idei Déry Tibor-díjat. Két díjazott méltatását már olvashatták a Literán. Most Keresztesi József és Lator László laudációját közöljük Józsa Márta és Vasadi Péter díjaihoz. Elhangzottak a 2011-es Déry-díj átadásán az Artisjus székházában.

Hír

Déry-díj 2011

Az idei Déry Tibor-díjakat ma vették át a kitüntetettek: Beck András irodalomkritikus, Józsa Márta író, szerkesztő, Pályi András író, műfordító és Vasadi Péter költő.

HÍR

Kezdődik a Bookfest, azaz a bukaresti nemzetközi könyvvásár

Magyarország lesz a díszvendég a bukaresti nemzetközi könyvvásáron, a Bookfesten, amely öt napon keresztül könyvbemutatóknak, írók és műfordítók pódiumbeszélgetéseinek, a Duna-stratégiáról szóló konferenciának és számos zenei koncertnek lesz a színhelye. - A Litera a helyszínről fogja tudósítani az olvasókat.

NEKROLÓG

Éva, kövek

Gyimesi Éva az az ember volt, akit meg lehetett szólítani az utcán és elmondani neki, hogy valami nem stimmel. Mondjuk hogy az iskolában fejünkbe vert kánonok és az ízlésünk között emészthetetlenül nagynak tűnik a különbség, és valakinek segítenie kellene eligazodni a világra való eszmélkedésben. - A május 23-án elhunyt Cs. Gyimesi Évára Józsa Márta emlékezik.

Hír

Egy világnézeti klub 2. - Fedőneve...

Március 2-án, szerdán ismét várjuk olvasóinkat a Nyitott Műhelybe. Az Egy világnézeti klub című nyílt szerkesztőségi estek mostani eseményén az ügynök-kérdés a fő témánk, de betekinthetnek műhelymunkánkba is.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-26 11:00:00

Nők a férfi (b)irodalomban – V. Őszi irodalmi fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.) 
Kezdő dátum: 2008-10-25 11:00:00

Az Ex Symposion IVO ANDRIĆ lapszámának bemutatója

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-04-05 16:00:00

Irodalmi párok: Józsa Márta és Bozsik Péter

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-01-19 19:00:00

EX-Kuka

Grand Café (Szeged)
Kezdő dátum: 2006-05-02 18:00:00

Ex Symposion-est

Alexandra Pódium (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-01-31 17:00:00

Riefenstahl és a Gyüttmentek

Műcsarnok (Bp, XIV., Dózsa György út- Hősök tere)
Kezdő dátum: 2006-01-13 18:00:00

Folyóirat Fesztivál

Ráday utca (Bp, IX.)
Kezdő dátum: 2005-10-09 17:00:00

Az Ex Symposion Nabokov-számának bemutatója

Bp, V., Nyugati tér
Kezdő dátum: 2005-05-07 19:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Demerung

Ex Symposion – 2015. február 12.

Akárhogy is nézem a statisztikákat, az EX szerkesztőségében az országos átlaghoz képest jóval nagyobb minálunk az emigránsok száma... És mi már nem Árpád apánkat szidjuk, hogy miért állt meg Vereckénél s miért nem vezette a népét minimum a napsütötte Dalmáciáig..., hanem önmagunkat korholjuk, amiért megtorpantunk Hegyeshalomtól innen, abban a reményben, hogy jó befektetései leszünk a magyar kultúrának. – Az Ex Symposion naplóját Józsa Márta írta.

Netnapló

Hülyén nézne ki nélkülünk a világ

Ex Symposion - 2011. július 4.

Csak bennünket kutatott át a vámos amúgy, a többiekkel nyilván külön alkut kötött. A maradék EX-ek mellett (nem sok maradt, van annyi olvasónk Vajdaságban, amennyit a kétszer két vállunk elbír) a pálinka jelenthet csak kockázatot... - Ezen a héten az Ex Symposion folyóirat szerkesztői írják a netnaplót a Literán. Elsőként Józsa Márta írását olvashatják.

Az élet és a naplóírás értelme

2008. június 15. - Józsa Márta
Az élet értelmének eltökélt keresése mindenesetre tizenkét évesen jóval könnyebb volt, mint tavaly, amikor a volt táborozók bátrabbik részével újra felmentünk a csúcsra. Körülbelül hat órán át tartó kirándulás volt, két napos izomlázat okozott., katonadolog. Kopár vízmosáson fel, erdőben le. Peti is feljött, eltökélt alföldi létére, mi több, meg is előzött, egyes források szerint másodikként, mások szerint harmadikként támadta a csúcsot.

Majdnem száz év magány

2008. június 14. - Józsa Márta
Hogy mi történt ma este az Insomniában, az maradjon az én titkom, kedves olvasó, hacsak a holnapi naplóban el nem lotyogom: lassan megérkeznek a volt osztálytársaim, iszonyú stréber, azaz madár dolog lenne naplót írnom, amikor velük is sörözhetek. Madárnak hívtuk a strébereket, mert magolnak. Legyen, aminek lennie kell: szeretem a volt osztálytársaimat, hiszen magamat is szeretem.

Egy ámokfutó magányossága

2008. június 12. - Józsa Márta
Havi 70-80 ezer forintért dolgoznak ott az ápolók, sokan közülük diplomások, valamennyien szakképzettek. Valaminek kellene történnie Borsodban, ezt az imént Ficskuval is megbeszéltük: a reménytelen szegénység harmadik világbeli méreteket ölt. Elmerengek ezen, majd veszek egy ÉS-t.

Regényhősöm a téren

2008. június 12. – Józsa Márta
Nem tartozom azok közé, akiket kiver a víz a gépektől, szeretem, ha engedelmeskednek, igyekszem megérteni őket, és nem hivatkozom arra, hogy egy bölcsésznek az ilyesmit nem kell tudnia, de most mégis úgy érzem, hogy kicsit nehéz cipelni egész nap ennyi tárgyat, amelyeknek pedig az volna a dolguk, hogy megkönnyítsék az életem.

Szabadnap Pécsett

2008. június 11 - Józsa Márta
Abból, hogy nálunk a ’80-as években is tombolt az önkény, egyebek mellett azt profitáltam, hogy könnyedén, a kódok azonnali megértésével tudok kommunikálni Magyarországon a nálam egy nemzedékkel idősebbekkel, sokszor egyértelműbben, mint a teljesen más körülmények között felnőtt saját generációmmal, és például Albániában is félszavakból megértettük egymást az ottaniakkal, mert ott a saját nemzedékemmel is vannak markáns, meghatározó közös létélményeink a korból.

Nekem van útlevelem!

2008. június 10. - Józsa Márta
Amúgy ma meghalt egy magyar katona Afganisztánban, leomlott egy bontás alatt levő fal a Tűzoltó utcában, agyoncsapott egy munkást, egy másikat életveszélyesen megfenyegetett, az összes többi ahelyett, hogy segített volna rajtuk, fejvesztve menekült, beleértve főnökeiket is, alighanem ők sem tudhatták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy hol születtek, ilyesmi.

Obsitos a monszunban

2008. június 9. - Józsa Márta
A zágrábi zarándokút egyébként is rendben prezentáltatott: séta a várban, ami Ladányi szerint nem is vár, csak felsőváros, sörözés a Püspökkertben, tintahal a piacon, travaricák, ami gyógyfüves törkölyt jelent, csülök az Arany Medvében. Amit Medvevárában főznek, ott halt meg a horvátok nagy költője, Janus Pannonius. Mondja Ladányi, aki mégiscsak évek óta magyar lektor a horvát fővárosban, csak tudja, mi a dörgés.

Babona, belek, Északfok

2006. január 13. – Bodor Béla
Sokkal kevésbé erkölcstelen film ez, mint például Eizenstein Nagy október-e. Eizenstein hazug mítoszt költ, történelmet hamisít, népfelkeléssé stilizálja az antidemokratikus puccsot. Az akarat diadala a jövőt mutatja meg a jelenben, pontosan és leplezetlenül.