hirdetés

Keresési eredmény a(z) „józsef attila” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

József Attiláról rendez konferenciát a Magyartanárok Egyesülete

2018. november 24-én a budapesti Eötvös József Gimnáziumban rendez konferenciát a Magyartanárok Egyesülete „mérem a téli éjszakát” József Attila gondolatvilága versben és értekező prózában címmel.

Film

Déry Tibor és Zelk Zoltán József Attiláról

113 éve született József Attila. 1981 és 1983 között vetítette a televízió Fehér György filmrendező József Attiláról kortársai című, tizenhárom részes televíziós dokumentumfilmjét, melyben többek Zelk Zoltán és Déry Tibor osztja meg személyes élményeit a költőről. Az itt látható interjúk 1977-ben készültek.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Ars poetica

Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég, választott a magyar, korán kelt, hosszú tömött sorokban szavazóhelyiség előtt bejutásra várt, a részeredményeket leste, kalkulált, remélt, mindent, valamit, valamicskét vagy épp semmit. Mikor ezt olvassák, a választás és vele sok minden más is eldőlt... – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse - József Attila: (Szaggatlak, mint fergeteg…)

Tizenhét éves koromban hallottam először, egy szép, viharos tavaszon – néztem ki az ablakon, és ezt mormoltam a végtelenségig. - A hét versét Nagy Márta Júlia választotta.

Előhívás Retró

ELŐHÍVÁS RETRÓ – Szabó Dezső és József Attila Babits ellen

Előhívás retró címen 2008 óta tartó Előhívás című sorozatunk első beszélgetéseiből válogatunk most induló, új sorozatunkban a Litera Rádióban. Másodikként a Szabó Dezső és József Attila Babits-"mészárlatairól" szóló beszélgetést hallgathatják meg, 2010-ből.

A hét verse

A hét verse - József Attila: Két hexameter

A megszólaló pusztán saját maga kedvéért választja a tisztességet, azért mert szabadságában áll azt választania, akár megéri, akár nem. Ezért az öntudatosságot, a szuverén erőt jelzi a felkiáltójel. Ezzel párhuzamosan a halálhoz való viszony is megváltozik. - A hét versét Csutak Gabi választotta.

A hét verse

A hét verse - József Attila: Nem én kiáltok

Nincs mit szarakodni, Kovácsy Tibor halálát nem akarom kegyelmi foglalatba. Nem akarom a halálát. Azt akarom, hogy József Attila megszólaljon megint.  - A hét versét, József Attila: Nem én kiáltok című költeményét Jánossy Lajos választotta.

A hét verse

A hét verse – József Attila: Kiáltozás

A kötet legtöbb oldalán ikszek és széljegyzetek, magamnak írtam („valóság”), pár helyen vörös tintafolt. Itt egy árva ceruzavonás sincs. Becsukom, kinyitom. Itt nyílik. Ragasztott-fűzött, nem szakad, kifordul hajtásig. – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

Írók írókról

Ezer arca van – Tverdota György József Attiláról

Az a mód, ahogyan verseiben a Munkásoktól a Külvárosi éjen át, A város pereménig vagy a Hazámig a nemzet, a társadalom számos fontos ügyében hangját hallatta, most újra aktuálissá vált. Mintha a történelem nagy kérdéseire reagáló költészete újra közelebb kerülne a mai olvasóhoz. – Írók írókról sorozatunkban ezúttal Veres András kérdezi Tverdota Györgyöt, József Attiláról.

PÁLYÁZAT

Hommage à József Attila alkotói pályázat

A Ferencvárosi Művelődési Központ irodalmi pályázatot hirdet Hommage à József Attila alkotói pályázat címmel.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

A vendég: Nagy Pál

Írók Boltja (Bp, VI. Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-10-07 16:00:00

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Versgráf – verses társasjáték

MU színház (Bp, XI., Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-09-23 17:30:00

A nézőtérrel szemben: Grecsó Krisztián

Sirály, Galéria (Bp., VI, Király u. 50.)
Kezdő dátum: 2008-04-02 18:00:00

műKEDDvelő - költői kérdések és válaszok

MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)
Kezdő dátum: 2008-03-11 18:00:00

Irodalmi párok: Balla - Báthori

Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-03-08 19:00:00

Beszélő-est - Levelek Garaczi Lászlóhoz

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2008-02-28 19:00:00

Pulzus

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-18 19:00:00

Metafora-estek - A fordításról

Ráday Könyvesház melletti (névtelen) Galéria (Bp, IX. Ráday u. 25.)
Kezdő dátum: 2008-01-22 18:00:00

BOROSTYÁN-ESTEK

Stúdió K (Bp. IX., Ráday u. 32.)
Kezdő dátum: 2007-12-06 19:30:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

J.A. rendelésre, gitárfogással

József Attila Harmatocska című versét játszotta Sebő Ferenc a Képzett Társítások - AEGON-estek a Bárkában sorozaton Grecsó Krisztiánnal közös estjén a Tánciskola szerzőjének kérésére - Grecsó azt is elmeséli, milyen fordítási élmények kötődnek a vershez, a Suzuki egyik osztályvezetője hány Arany János verset tud kívülről, Sebő pedig felidézi, egy gyimesi ember szerint mikor lehet énekelni.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Akár angyal

2008. október 7. - Molnár Krisztina Rita
Délután Marcival kettesben vagyunk. Ez mindig üdítő, nincsenek konfliktusok, nincs pozícióharc, nincsenek a legkülönfélébb kit-szeret-legjobban-anya meccsek, nem kell igazságot tennem, mindenkit felhőtlenül szerethetek. Teszek egy mécsest a párologtatóba, narancsolajat csöppentek bele. Marci csipkebogyóbokrot rajzol, közben énekel.

Intenzív figyelem

2008. október 1. – Füzi László
A mai kor egyik kulcskifejezése egyébként éppen a hálózat, a kifejezéssel az egyre növekvő tartalommal bíró világhálóra és a legkülönbözőbb tevékenységek hálózatba szerveződésére is utalok. Messzire vezet ez, de most, hogy a magam ráérő idejében éppen Castellsnek Az információ kora című munkáját olvasom, megkerülhetetlen, hogy eszembe jusson.

Tanulj tinó, dán lesz belőled?

2008. szeptember 14. – Murányi Zita
Az egész egy internetes hirdetéssel indult. Dolgozz és tanulj Dániában, ingyen! A gépem augusztus 22-én landolt a kastrupi reptéren. Koppenhága szokatlanul mosolygós arcát fordította felém, meg sem fordult a fejemben, a szikrázó napsütés csak álca. A nyári strandpapucstól is el kellett búcsúzzak, aznap volt a lábamon utoljára.

A második csütörtök

2008. szeptember 11. - Sumonyi Zoltán
Ahogy Juhász Anna (a költő legfiatalabb lánya) segítségével végignyomakodtunk a tömegen a laudátoroknak fenntartott első sorok felé, láttam, hogy ott szorong a magyar irodalom és az irodalmi élet teljes képviselete. Semmi „szekértábor”, semmi „ferde szem”! Úgy látszik, hogy mégis csak van egy magaslati pont, ahová már nem csaphatnak föl az ostoba megosztottság és ellenségeskedések hullámai.

Aki megerőszakol, az is szeret

2008. augusztus 13. - Pál Dániel Levente
én: Úgy viselkedek, mint egy férfi, aki nem kíván egy nőt. (…) Odébb ment, elkezdtem mosdani, nyilván gondolkozott, visszajött. Nellike: Egy versre gondolok. én: Én meg arra a sörre, ami közeledik. Nellike: Találd ki. én: Rengeteg vers van. Nellike: Ez egy József Attila-vers. én: Rengeteg József Attila-vers van. Nellike: Tudnod kell, melyikre gondolok. én: Reménytelenül? Nellike: Szemét!

A szufla töretlen

2008. július 11. - Kali Kinga
...nincs fáradtság, nincs fájdalom, s meleg sincs, csak valami nagy boldogság árad szét ennek a lénynek a testében, és ez a boldogság átszüremlik az ember testébe, fejébe is – az a tudat, hogy hamarosan megpihenhet, ha csak átmenetileg is...

Egy boldog nap folytatása

2008. május 21. - Reményi József Tamás
Nem emlékszem a lakásra, nem emlékszem az akkori Nádasra sem, egykorú fényképeken látom, milyen volt. Mintha nem lett volna ablak abban a helyiségben, de nagyon jó volt üldögélni együtt, akár egy dobozban, leginkább arra hasonlított ez az érzés, mint amikor kiskoromban a nagyasztal alá rejtőztünk a szomszéd gyerekkel.

BUD-PAN-08-05-07

2008. május 7. - Gerlóczy Ferenc
Vera, a muszlim feltétlen odaadással viszonyul a férfihoz, Nagyezsda, a zsidó mindig csak várja, várja az igazit, (a fehér lovon sült galambként érkező férfit), mint a zsidók a Messiást, aki azonban nem jön el (és éppen attól messiás, hogy nem jön el.) Ljuba, vagyis a kereszténység azt mondja: lám csak, mégis megjött: ő az igazi: Béla (Józsi, Kálmán, stb).

Szabadnap

2008. április 29. – Aletta Vid
Nem volt ez mégsem annyira jó ötlet leírni, próbálni, amiről egyébként beszélni sem szoktam. Abbahagyni. Feladni? Formát változtatni: legyen valami ízléses dolog, ne stílusparódia megint. Lehet? Lehet? Ez nem olyan egyszerű. Minden nagyon egyszerű. Vagy egyszerűsíthető. A végletekig stilizálni. Konok, végtelenül konok vonalak.

Ház Assszuánban

2008. április 16. – Tokai András
Papp Árpádnak ezekről az ízes somogyi nyelvhasználatot idéző „vakotás” meg „elejbéd”  szavairól jut eszembe, hogy mióta Illyés Gyula is, Nagy László is, Takács Imre is elment tőlünk, az ilyen versben fölragyogtatott tájszavak szinte teljesen kivesztek költészetünkből. Kár értük. Este olvasgatok még Takács Imre (1926-2000) verseket.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

A sváb szindróma

Hajlamosak vagyunk – különösen dekonjunktúra idején – bűnbakként kikiáltani az aktuálisan legkönnyebben támadható kisebbséget, rájuk kenni az összes balhét, hiszen miattuk nem lesz soha nagy a...

Kókatag Kunkor (népmese)

Hol volt, hol nem volt... talán a Kosztolányi téren, ahol egy dúsgazdag miniszter bulizott híveivel. Az Index tudomása szerint az információk eddig titkosan kezelt forrása a Kosztolányi téri Tranzit...

Haza (József Attila: Mama)

HAZA Már sok éve csak a hazára gondolok mindig, meg-megszállva. Nyikorgó rogyással beljében, megy az EU-ba, menne szegényen. Én még öszinte ember vagyok, ordítok meg, toporzékolok Hagyják a...

Átgondolatlan gondolatok

Nem tudom, érezte-e már valaki azt, hogy ma már tulajdonképpen semmi újat nem lehet írni. Persze előszőr azt kellene eldönteni, hogy újat kell-e hozni, mindig, mindenáron, vagy nyugodtan alkossunk...

Interjú József Attilával

Helló József Attila!Nagy öröm számomra hogy a magyar költészet egyik legnagyobb alakjával beszélgethetek. Hogy vagy mostanában? -Köszi kérdésed,kissé depi vagyok,de amúgy minden ok. -Örülök neki,mert...

A tehetségtelenségről 2

Tehetségtelen vagyok. Mégis híres költő,író szeretnék lenni,holott ez teljességgel haszontalan dolog. Ott vannak például a költők Néhány ezer betűt leírnak egymás mellé és ezért utcákat,iskolákat...

Hogyan válhat szerzővé az író?

Douglas Adams szerint, aki mint tudjuk a Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes trilógia megalkotója, a szerzővé váláshoz három dolog szükségeltetik. Az első a rengeteg egyedüllét, a második az...

Apám

Ha apám volna isten : én lennék az Isten fia Ha apám ember volna, logikus : emberfia. Apám ha gonosz volna, nevem : Felhőjáró Lukács. Ha a Gonosz volna, lennék Júdás, a Kárhozat Fia. S bárcsak...

I2U2, John Lennon, József Attila, Ady Endre

Mi sem írunk többet egy sort se, se együtt, se külön-külön!

Ad'sza s me'

. . . . . .(József Attila copyright) Amikor a tüdődbe a levegő - ajtóstól ront a házba - viszi magával a légcsövedet, s orrodon keresztül a vért a havon . . . Amikor a gyomrodba a falat magányosan...
További találatok