hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jak” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Pályázat

Új elnököt választ az egyik legnagyobb múltú írószervezet

A fiatal írókat tömörítő József Attila Kör Irodalmi Egyesület – elnökségének januári lemondása után – pályázatot írt ki az elnöki poszt betöltésére. A pályázatokat március 10-éig várják, az új elnök a szintén megújult elnökséggel áprilisban léphet munkába.

Open reading

Baróthy Zoltán: Az Amcsalat hegység tiszta levegője – részletek

A dobozok megint. Az ő holmija lapul bennük, de kívülről semmit nem árulnak el, azt sem tudja, honnan és mikor szerezte őket, sem a súlyukat, semmit. Felkel, lámpát kapcsol. – Baróthy Zoltán JAK-füzetek sorozatában megjelent Az Amcsalat hegység tiszta levegője című könyvéből olvashatnak néhány részletet.

Open reading

Szeles Judit: Szextáns – részlet 2.

A cádizi nők alacsonyak, mondtad, / nyelvük sós, mint a klippfisk, / a norvég sózott, szárított tőkehal... – A JAK füzetek sorozatában jelent meg Szeles Judit Szextáns című verseskötete. Ebből olvashatnak most három verset.

Open reading

Németh Bálint: A hangyák élete – részletek.

Ha álmodsz, nem álmodsz, / hanem az ébredést halasztod el, / ha felébredsz, nem ébredsz fel, / hanem a rágyújtást halasztod el...– A JAK füzetek sorozatában jelent meg Németh Bálint A hangyák élete című verseskötete. Ebből olvashatnak most három verset.

Hír

JAK-tábor 2018 – program és jelentkezés!

A József Attila Kör idén 30. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi-művészeti táborát 2018. augusztus 29. és szeptember 1. között Szigligeten. Itt a részletes program!

Hír

Októberben újra JAK Műfordító Tábor – Felhívás

A József Attila Kör 2018-ban is meghirdeti Műfordító Táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábort 2018. október 7. és 14. között Dunabogdányban rendezik meg, szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Részlet a könyvből

Szeles Judit: Szextáns (részlet)

Nézem, ahogy révbe érnek vagy nem. / Nézem, ahogy a padlót sikálod rajtuk, / vagy őrségben állsz a Rio de Janeiró-i kikötőben, / miközben a városban zajlik a karnevál. –Szeles Judit könyvhétre megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Simon Bettina: Strand (részlet)

Meglátogatni négy év után / olyan volt, mintha nyaralnánk, / átmásztunk volna az életünk / köré emelt hézagos kerítésen. – Simon Bettina könyvhétre megjelent kötetéből ajánlunk részletet.

Részlet a könyvből

Németh Bálint: A hangyák élete (részlet)

Feltettem egy kávét, míg vártalak. Aznap már hatot ittam –/ talán ez az egy mánia csillapíthatja az összes többit. / Új csomagot kellett bontanom, a negyedkilós tégla, mint / egy sírkő, és megint a borzongató szomorúság, mikor / megszűnik a vákuum, és egy hiány hirtelen hiányozni kezd. - Németh Bálint könyvhétre megjelenő A hangyák élete című könyvéből ajánlunk részletet.

Nyilatkozat

A József Attila Kör nyilatkozata zaklatás-ügyben

A fiatal írókat tömörítő József Attila Kör (JAK) nyilatkozatot adott ki a nemrég felszínre került, az irodalmi élet szereplőit érintő szexuális zaklatási ügyben.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Nyelvet találni

JAK-tábor - 2018. augusztus 31.

Szó esik arról is, hogy az irodalmi táborok is jó terepei az efféle visszaéléseknek, csak úgy, mint maga az irodalmi élet, ahol sok kapcsolat informális helyszíneken és szituációkban szövődik. - A JAK-tábor harmadik napjáról Hidas Judit bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Írószkenner

JAK-tábor - 2018. augusztus 30

Én sok tekintetben Kukorelly Bandi álláspontján vagyok, gondolom ott a csütörtöki széken, akárhogy is van párbeszéd kell, párbeszédképes emberekkel. Mert vannak. Odaát is. És ideát is. - A JAK-tábor csütörtöki napjáról Sopotnik Zoltán bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Aranyló ferde fénypászmák

JAK műfordító tábor - 2017. október 14.

Kézenfekvő, hogy a Faust dramaturgiája és annak műfordítói vonzata legyen délutáni mondanivalóm egyik súlypontja. A műfordítást mindig is dialógusnak tekintettem. – A JAK műfordító táborából, Dunabogdányból Márton László jelentkezik.

Netnapló

Elolvadnak a kulturális különbségek

JAK műfordító tábor - 2017. október 12.

Elolvadtak a kulturális és hagyománybeli különbségek köztünk, mert mindannyian ugyanabból a célból jöttünk. Műfordítók vagyunk, szeretjük a magyar irodalmat és a magyar kultúrát, és igyekszünk ezt a benyomást átadni a külföldi olvasóknak, akik nem tudnak magyarul. Ezért vagyunk itt. – A JAK műfordító táborából Kareem Antoine naplóját olvashatják.

Netnapló

Termékeny idegenség, hazatalálás

JAK Műfordító tábor - 2017. október 13.

...nagyon szeretem hallgatni, ahogy hihetetlen nagy tudással és finomsággal mesél az általa bemutatott szerzőkről és művekről. Az első alkalommal kedves Walthere – Walther von der Vogelweide, vagy Laci jegyzetének rövidítésével wvdvw – a mese tárgya. – A JAK műfordító táborából Vásári Melinda jelentkezik.

Netnapló

Az élet nem a cukrászda… a fordítás sem

JAK műfordító tábor – 2017. október 11.

Schilling Árpád sokat beszél a felelősségről és kötelezettségről. A mondatoknak van súlya és jelentése, mondja. Mindenkinek szakmai és személyes döntéseket kell hozni, tudni, milyen következményekkel járnak, és vállalni ezeket. Felelős, felnőtt hozzáállásnak kell jellemeznie az alkotó munkáját – A JAK műfordító táborából Magdalena Garbacik jelentkezik.

Netnapló

Légy te sima és szép

JAK műfordító tábor – 2017. október 10.

Tar Sándor egyértelmű siker, rétegzett csemege, de belevágunk Nádas Péter memoárjába is – angolra, arabra, észtre, lengyelre, németre, olaszra, románra, svédre készülnek a nyersek, a német svájcira, osztrákra és német-németre oszlik. – A JAK műfordító táboráról L. Varga Péter írt naplót.

Netnapló

Ott vagyok, ahol nem vagyok

JAK Műfordító tábor - 2017. október 9.

Ahogy Nietzsche írta egy helyütt: akkor leszel igazi német, ha elvész benned a német. Az afteren elég magyarosan pálinkázunk és borozunk, turbómagyarosan szalonnázunk és tepertőzünk, de közben szellemileg megmártózunk abban, ami nem magyar. A lengyel nazálisokban, a román félhangokban, a portugál selypegésben, a norvég dialektusokban – A JAK műfordító táborából Szirák Péter bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Na most ez hasonlat

József Attila Kör - 2017. szeptember 3.

Kávé, szóda, dohány, udvar, fapad, viaszos vászon, és már mesélem is, hogy milyen lesz ez a bizonyos JAK-tábor, ahova elindulunk minden augusztus utolsó hetében, de már érzem is, hogy amit mondok, az csak kapargatja a valóságot, mint a régen itt kapható talpas Kossuth a tulajdonképpen bármit. – Czinki Ferenc összefoglaló naplóbejegyzése a szigligeti JAK-táborból.

Legyen hát így

2017. szeptember 2. - JAK Tábor

Azt hiszem, kevés olyan izgalmas pillanat adódik, mint amikor az időbe vetettség tapasztalatával szembesülhetünk. Amikor rájövünk, hogy a JAK a boldogságig lelassítja az időt, s így a pusztulás lehetősége fel sem merül. – Az idei JAK Tábortól Kassai Zsigmond búcsúzik.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAKkendő-díj átadó gála


Kezdő dátum: 2016-04-13 17:30:00
Negyedik alkalommal adják át a JAKkendő-díjat

Az idegenség alakzatai


Kezdő dátum: 2016-02-26 10:00:00
A huszadik JAK Tanulmányi Napok egynapos konferencia a kortárs Észak-amerikai irodalom értelmezési lehetőségei felől elindulva közelíti az idegenség fogalmát kulturális, politikai, identitásbeli, nemi és társadalmi aspektust figyelembe véve.

JAK-SOLITUDE est és JAK-KARÁCSONY a PIM-ben


Kezdő dátum: 2015-12-18 19:00:00
A Solitude Atlas-t bemutatja Phil Baber, az atlasz tervezője és Elisa Calosi, a Solitude Akadémia projektmenedzsere.

JAK Retró Garaczi Lászlóval


Kezdő dátum: 2015-11-16 18:30:00
JAK Retró Garaczi Lászlóval. A szerzővel beszélgetnek: Kerber Balázs és Szegő János.

Írók a Balaton körül - Irodalmi Mini-fesztivál


Kezdő dátum: 2015-09-11 15:30:00
A Balatoni Múzeum és a József Attila Kör irodalmi koprodukciója. Fellépnek: Barlog Károly, Kassai Zsigmond, Laboda Kornél, Potozky László.

JAK Műfordító Tábor

Nagykovácsi, Teleki-Tisza Kastély (2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2.)
Kezdő dátum: 2008-06-25 10:00:00

Szeminarista Centifuga

Centrál Kávéház (Bp, V., Károlyi Mihály u. 9.)
Kezdő dátum: 2008-06-12 19:00:00

JAK Piknik

Szimpla Kert (VII. ker., Kazinczy utca 14.)
Kezdő dátum: 2008-06-07 17:00:00

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

Pulzus

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-18 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Ha szembejönne Gottfried von Strassburg

Újabb villanóemlék a szigligeti JAK-táborból. A kastélypark sok írót látott fái alatt Márton Lászlóval beszélgettünk az irodalmi viszonyok átrendeződéséről, a műfordítás gyönyörű nehézségeiről és a jelenlegi munkái műhelytitkairól.

Nincs kedvenc szavam

Parti Nagy Lajost őszi terveiről, munkáiról valamint a szigligeti JAK-táborhoz kapcsolódó élményeiről kérdezte a literaTV. Kiderült, nemsokára megjelenik a Magvetőnél Banga Ferenc illusztrációival díszített meseátiratokat tartalmazó kötete, Pecsenyehattyú címmel, valamint a Struber Péter című gyerekvers kötet Tiger Lillies által megzenésített Junk-opera szövegét fordítja magyarra, amely Asher Tamás rendezésében lesz majd látható az Örkény színházban.

Zene, politika, gazda(g)ság

Szőranya- és Újpárduc zenekar szövegek CD-melléklettel, egy eddig ismeretlen szerző, Farkas Tibor regénye egy akaratgyenge figura politikába keveredéséről és megőrüléséről, Kemény István költői életművéről szóló tanulmányokból összeállított kötet és Bajtai András második verseskönyve; a Líra és Lant terjesztői hálózata alá szerveződés - Balogh Endrét, a JAK-füzetek Pollágh Péterrel dolgozó szerkesztőjét a közös tervekről, a következő JAK-füzetekről kérdeztük a literaTV adásában.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Szotyi

Szotyi héját felém köpte Fél kettőkor kisangyalom, Ívben csillant nyálas röpte, S térdemig ért már a halom. Jaj! Fel leszek négyelgetve, Bosszúszomja olthatatlan! Kisangyalom éles nyelve Csípős,...

Kókatag Kunkor (népmese)

Hol volt, hol nem volt... talán a Kosztolányi téren, ahol egy dúsgazdag miniszter bulizott híveivel. Az Index tudomása szerint az információk eddig titkosan kezelt forrása a Kosztolányi téri Tranzit...

JÓLESZ JAKAB

Hét évvel ezelőtt Kovács Eszternek és Harcos Bálintnak, a Jak-füzetek akkori szerkesztőinek támadt egy ötletük: a XVI. századi Lazarillo de Tormes kópéregény mintájára meg kéne alkotni egy mai magyar...

Megtisztulás

1. A halál sziklán álltak. A tengeri szél kiszárította ajkukat és sós ízt kevert a csókjukba. Le mersz ülni? kérdezte a fiú. Akarod? kérdezte vissza a lány. Igen! felelt a fiú hevesen. A lány...