hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jak” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Nyilatkozat

A József Attila Kör nyilatkozata zaklatás-ügyben

A fiatal írókat tömörítő József Attila Kör (JAK) nyilatkozatot adott ki a nemrég felszínre került, az irodalmi élet szereplőit érintő szexuális zaklatási ügyben.

INTERJÚ

Xtroview – hármas interjú

Az xtro realm programsorozatról és csoportos kiállításról (amely november 30-áig még megtekinthető) a három szervező, Horváth R. Gideon, Zilahi Anna és Zsámboki Miklós számol be az alábbi xtroview-ban. Spekulatív realizmus, objektumorientált ontológia és antropocentrizmus-kritikai elméletek.

Titkos napló

André Ferenc: Titkos JAK-napló

Nádasdy elmondja a házit, felezőtizenkettesek, páros rím, hat sor. Eldöntöm, hogy a Badacsonytördemicre fogok rímelni minden sorában. Mert azt hiszem, ez jó nekem. Badacsonytördemic–alacsonytörtgerinc–falakon körbevitt – ennek semmi értelme, feladom. – A József Attila Kör szigligeti táborának titkos naplóját Kalapos Éva Veronika mellett André Ferenc írta.

Litera Rádió

Litera Rádió: Hungarofuturista mozgalmi ankét

2017. augusztus 30-án hungarofuturista mozgalmi ankét zajlott le a szigligeti JAK-táborban. A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek: Bajusz Orsolya, Nemes Z. Márió, Sirokai Mátyás, Havasréti József és Seregi Tamás. Moderált: Miklósvölgyi Zsolt. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

Hír

Nagy Kata költő a JAK új elnöke

2017. szeptember 1-jei tisztújító közgyűlésén, Szigligeten a József Attila Kör megválasztotta új elnökét. A fiatal írókat tömörítő irodalmi szervezetet január 1-jétől Nagy Kata költő vezeti.

HÍR

Augusztus 28-án kezdődik a 29. JAK-tábor

A József Attila Kör idén 29. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi-művészeti táborát 2017. augusztus 28. és szeptember 1. között Szigligeten. Íme a részletes program.

BESZÁMOLÓ

Bánkitó Fesztivál. Raport.

Nem tudom leírni a szervezők arcán a meglepődést, hogy tényleg vevők a fesztiválozók arra, amit kifundáltak. Így mondjuk, vevők rá, pedig épphogy nem vevők, hanem résztvevők. – Gondos Mária Magdolna beszámolója a JAK Bánkitó Fesztiválon szervezett programjairól.

Felhívás

Októberben lesz a JAK Műfordító Tábora – Felhívás

A József Attila Kör 2017-ben is meghirdeti Műfordító Táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábor idén Dunabogdányban lesz 2017. október 8–15. között. Jelentkezési határidő: szeptember 5.

Programajánló

JAK-programok a Bánkitó Fesztiválon

A 2017-es Bánkitó Fesztivál július 12. és 15. között kerül megrendezésre. Az idei fesztiválon három napig a József Attila Kör is képviselteti magát a Civil sátorban. – Programajánlónkat olvashatják.

Napló

Soltész Béla: Szigligeti napló

A bemutatkozó kör oda torkollik, hogy megállapítjuk: az irodalmi lapokat körbepublikálni olyan, mint begyűjteni az összes pokémont. A szövegeidet telefonként magad elé tartva e-maileket dobálsz a ritkább példányoknak, és próbálod levadászni őket. – Az idei JAK-tábor egyik titkos naplóját Soltész Béla írta. 

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Aranyló ferde fénypászmák

JAK műfordító tábor - 2017. október 14.

Kézenfekvő, hogy a Faust dramaturgiája és annak műfordítói vonzata legyen délutáni mondanivalóm egyik súlypontja. A műfordítást mindig is dialógusnak tekintettem. – A JAK műfordító táborából, Dunabogdányból Márton László jelentkezik.

Netnapló

Elolvadnak a kulturális különbségek

JAK műfordító tábor - 2017. október 12.

Elolvadtak a kulturális és hagyománybeli különbségek köztünk, mert mindannyian ugyanabból a célból jöttünk. Műfordítók vagyunk, szeretjük a magyar irodalmat és a magyar kultúrát, és igyekszünk ezt a benyomást átadni a külföldi olvasóknak, akik nem tudnak magyarul. Ezért vagyunk itt. – A JAK műfordító táborából Kareem Antoine naplóját olvashatják.

Netnapló

Termékeny idegenség, hazatalálás

JAK Műfordító tábor - 2017. október 13.

...nagyon szeretem hallgatni, ahogy hihetetlen nagy tudással és finomsággal mesél az általa bemutatott szerzőkről és művekről. Az első alkalommal kedves Walthere – Walther von der Vogelweide, vagy Laci jegyzetének rövidítésével wvdvw – a mese tárgya. – A JAK műfordító táborából Vásári Melinda jelentkezik.

Netnapló

Az élet nem a cukrászda… a fordítás sem

JAK műfordító tábor – 2017. október 11.

Schilling Árpád sokat beszél a felelősségről és kötelezettségről. A mondatoknak van súlya és jelentése, mondja. Mindenkinek szakmai és személyes döntéseket kell hozni, tudni, milyen következményekkel járnak, és vállalni ezeket. Felelős, felnőtt hozzáállásnak kell jellemeznie az alkotó munkáját – A JAK műfordító táborából Magdalena Garbacik jelentkezik.

Netnapló

Légy te sima és szép

JAK műfordító tábor – 2017. október 10.

Tar Sándor egyértelmű siker, rétegzett csemege, de belevágunk Nádas Péter memoárjába is – angolra, arabra, észtre, lengyelre, németre, olaszra, románra, svédre készülnek a nyersek, a német svájcira, osztrákra és német-németre oszlik. – A JAK műfordító táboráról L. Varga Péter írt naplót.

Netnapló

Ott vagyok, ahol nem vagyok

JAK Műfordító tábor - 2017. október 9.

Ahogy Nietzsche írta egy helyütt: akkor leszel igazi német, ha elvész benned a német. Az afteren elég magyarosan pálinkázunk és borozunk, turbómagyarosan szalonnázunk és tepertőzünk, de közben szellemileg megmártózunk abban, ami nem magyar. A lengyel nazálisokban, a román félhangokban, a portugál selypegésben, a norvég dialektusokban – A JAK műfordító táborából Szirák Péter bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Na most ez hasonlat

József Attila Kör - 2017. szeptember 3.

Kávé, szóda, dohány, udvar, fapad, viaszos vászon, és már mesélem is, hogy milyen lesz ez a bizonyos JAK-tábor, ahova elindulunk minden augusztus utolsó hetében, de már érzem is, hogy amit mondok, az csak kapargatja a valóságot, mint a régen itt kapható talpas Kossuth a tulajdonképpen bármit. – Czinki Ferenc összefoglaló naplóbejegyzése a szigligeti JAK-táborból.

Legyen hát így

2017. szeptember 2. - JAK Tábor

Azt hiszem, kevés olyan izgalmas pillanat adódik, mint amikor az időbe vetettség tapasztalatával szembesülhetünk. Amikor rájövünk, hogy a JAK a boldogságig lelassítja az időt, s így a pusztulás lehetősége fel sem merül. – Az idei JAK Tábortól Kassai Zsigmond búcsúzik.

Könnyű a szigligeti éjszaka

2017. szeptember 1. - JAK Tábor

Az elnöki pályázat ismertetése után kérdésekre válaszol a jelölt, a szervezet életével, jövőjével kapcsolatos vélemények, hozzászólások hangzanak el. Érvek és ellenérvek. Egyetértés és vita. Több szemszögből rápillantani ugyanarra. Itt és most épp működik a demokrácia. – Bende Tamás naplója a szigligeti JAK-táborból.

Nyüzsögnek körülöttem az írók

2017. agusztus 30. - JAK Tábor

És ha valaki előre nem tudja rólam, hogy nem ebben az országban nőttem fel, és nem itt lakom, előfordul, miután furcsán fejezem ki magam, hogy attól félek, azt hiszik, nem külföldi vagyok, csak simán hülye. Aztán rájövök, hogy a szüleim biztos ezt érzik majdnem tizenöt éve Amerikában. – A JAK Tábor mai naplóját Sipos Tímea írja.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAKkendő-díj átadó gála


Kezdő dátum: 2016-04-13 17:30:00
Negyedik alkalommal adják át a JAKkendő-díjat

Az idegenség alakzatai


Kezdő dátum: 2016-02-26 10:00:00
A huszadik JAK Tanulmányi Napok egynapos konferencia a kortárs Észak-amerikai irodalom értelmezési lehetőségei felől elindulva közelíti az idegenség fogalmát kulturális, politikai, identitásbeli, nemi és társadalmi aspektust figyelembe véve.

JAK-SOLITUDE est és JAK-KARÁCSONY a PIM-ben


Kezdő dátum: 2015-12-18 19:00:00
A Solitude Atlas-t bemutatja Phil Baber, az atlasz tervezője és Elisa Calosi, a Solitude Akadémia projektmenedzsere.

JAK Retró Garaczi Lászlóval


Kezdő dátum: 2015-11-16 18:30:00
JAK Retró Garaczi Lászlóval. A szerzővel beszélgetnek: Kerber Balázs és Szegő János.

Írók a Balaton körül - Irodalmi Mini-fesztivál


Kezdő dátum: 2015-09-11 15:30:00
A Balatoni Múzeum és a József Attila Kör irodalmi koprodukciója. Fellépnek: Barlog Károly, Kassai Zsigmond, Laboda Kornél, Potozky László.

JAK Műfordító Tábor

Nagykovácsi, Teleki-Tisza Kastély (2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 2.)
Kezdő dátum: 2008-06-25 10:00:00

Szeminarista Centifuga

Centrál Kávéház (Bp, V., Károlyi Mihály u. 9.)
Kezdő dátum: 2008-06-12 19:00:00

JAK Piknik

Szimpla Kert (VII. ker., Kazinczy utca 14.)
Kezdő dátum: 2008-06-07 17:00:00

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-05-22 16:00:00

Pulzus

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi Mihály u. 16.)
Kezdő dátum: 2008-02-18 19:00:00
További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

Ha szembejönne Gottfried von Strassburg

Újabb villanóemlék a szigligeti JAK-táborból. A kastélypark sok írót látott fái alatt Márton Lászlóval beszélgettünk az irodalmi viszonyok átrendeződéséről, a műfordítás gyönyörű nehézségeiről és a jelenlegi munkái műhelytitkairól.

"Nincs kedvenc szavam"

Parti Nagy Lajost őszi terveiről, munkáiról valamint a szigligeti JAK-táborhoz kapcsolódó élményeiről kérdezte a literaTV. Kiderült, nemsokára megjelenik a Magvetőnél Banga Ferenc illusztrációival díszített meseátiratokat tartalmazó kötete, Pecsenyehattyú címmel, valamint a Struber Péter című gyerekvers kötet Tiger Lillies által megzenésített Junk-opera szövét fordítja magyarra, amely Asher Tamás rendezésében lesz majd látható az Örkény színházban.

Zene, politika, gazda(g)ság

Szőranya- és Újpárduc zenekar szövegek CD-melléklettel, egy eddig ismeretlen szerző, Farkas Tibor regénye egy akaratgyenge figura politikába keveredéséről és megőrüléséről, Kemény István költői életművéről szóló tanulmányokból összeállított kötet és Bajtai András második verseskönyve; a Líra és Lant terjesztői hálózata alá szerveződés - Balogh Endrét, a JAK-füzetek Pollágh Péterrel dolgozó szerkesztőjét a közös tervekről, a következő JAK-füzetekről kérdeztük a literaTV adásában.

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Szotyi

Szotyi héját felém köpte Fél kettőkor kisangyalom, Ívben csillant nyálas röpte, S térdemig ért már a halom. Jaj! Fel leszek négyelgetve, Bosszúszomja olthatatlan! Kisangyalom éles nyelve Csípős,...

Kókatag Kunkor (népmese)

Hol volt, hol nem volt... talán a Kosztolányi téren, ahol egy dúsgazdag miniszter bulizott híveivel. Az Index tudomása szerint az információk eddig titkosan kezelt forrása a Kosztolányi téri Tranzit...

JÓLESZ JAKAB

Hét évvel ezelőtt Kovács Eszternek és Harcos Bálintnak, a Jak-füzetek akkori szerkesztőinek támadt egy ötletük: a XVI. századi Lazarillo de Tormes kópéregény mintájára meg kéne alkotni egy mai magyar...

Megtisztulás

1. A halál sziklán álltak. A tengeri szél kiszárította ajkukat és sós ízt kevert a csókjukba. Le mersz ülni? kérdezte a fiú. Akarod? kérdezte vissza a lány. Igen! felelt a fiú hevesen. A lány...