hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jak-füzetek” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Open reading

Baróthy Zoltán: Az Amcsalat hegység tiszta levegője – részletek

A dobozok megint. Az ő holmija lapul bennük, de kívülről semmit nem árulnak el, azt sem tudja, honnan és mikor szerezte őket, sem a súlyukat, semmit. Felkel, lámpát kapcsol. – Baróthy Zoltán JAK-füzetek sorozatában megjelent Az Amcsalat hegység tiszta levegője című könyvéből olvashatnak néhány részletet.

Open reading

Szeles Judit: Szextáns – részlet 2.

A cádizi nők alacsonyak, mondtad, / nyelvük sós, mint a klippfisk, / a norvég sózott, szárított tőkehal... – A JAK füzetek sorozatában jelent meg Szeles Judit Szextáns című verseskötete. Ebből olvashatnak most három verset.

Open reading

Németh Bálint: A hangyák élete – részletek.

Ha álmodsz, nem álmodsz, / hanem az ébredést halasztod el, / ha felébredsz, nem ébredsz fel, / hanem a rágyújtást halasztod el...– A JAK füzetek sorozatában jelent meg Németh Bálint A hangyák élete című verseskötete. Ebből olvashatnak most három verset.

Open reading

Simon Bettina: Strand

Úgy került elő, ahogyan egy este láttam utoljára / édesanyád. Több réteg ruhában, kabát nélkül jönni / velünk szembe a sötét utcán. – A JAK füzetek sorozatában jelent meg Simon Bettina Strand című verseskötete. Ebből olvashatnak most három verset.

Részlet a könyvből

Németh Bálint: A hangyák élete (részlet)

Feltettem egy kávét, míg vártalak. Aznap már hatot ittam –/ talán ez az egy mánia csillapíthatja az összes többit. / Új csomagot kellett bontanom, a negyedkilós tégla, mint / egy sírkő, és megint a borzongató szomorúság, mikor / megszűnik a vákuum, és egy hiány hirtelen hiányozni kezd. - Németh Bálint könyvhétre megjelenő A hangyák élete című könyvéből ajánlunk részletet.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Szabadpolc

Megborult tündérmesék

A mosolygó zsonglőr egy izgalmas magánmitológia első fejezete, egy olyan kísérlet, amelyben összeér popkultúra és magaskultúra, rémtörténet és tündérmese. (...) Nagy Kata kötete, az Inkognitóablak az anyaság és a gyermeki létezés kettős, egyszerre létező nézőpontjával játszik. – Forgách Kinga szabadpolcára két JAK-füzetet választott, Fekete I. Alfonz és Nagy Kata kötetét.

Részlet a kötetből

Deres Kornélia: Képkalapács

A 19. század során a fáklyákat, gyertyákat és olajlámpákat váltó, Európa és Észak-Amerika színházaiban elterjedő gázvilágítás például egyszerre vetett fel kérdéseket a közönség és a színészek pozícióiról. – Deres Kornélia Képkalapács - Színház, technológia, intermedialitás című, a JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetéből olvashatnak részletet.

Részlet a kötetből

Tolvaj Zoltán: Fantomiker (részlet)

Újra érzed az ammónia, / a méz, a feromonok és koszos madártollak, / a pudvás ól izgató szagát. Heversz a józan, / vihar előtti csendben, várod, hogy egy / augusztusi szupercella elsöpörje a végtelen / délutánt. – Tolvaj Zoltán új verseskötetéből olvashatnak néhány verset.

Részlet a könyvből

Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr (részlet)

A porban marakodó kutyák, ujjatlan ingekben a pálmafák alatt heverésző vagy kockázó Allah-hívő matrózok (mindegyik mellett kartávolságra hever imaszőnyege) és a kisebb bódékból elősétáló, látványomra szünet nélkül hajbókoló, világosbarnába és bézsbe bújt keresztény kereskedők fejezik ki tiszteletüket felém. – Fekete I. Alfonz JAK-füzetek sorozatban megjelent kötetének "zsonglőrtrükkjei" közül olvashatnak egyet.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Ági örül, és hiszek neki

Kiadók a könyvhéten – 2018. június 7.

A lényeg (számomra) valami olyasmi lett, hogy nem feltétlenül az ember jólléte felől kell érdeklődni, ha versekről és novellákról van szó. Legalábbis a négy JAK-füzet inkább kifejezésre juttatja, mi az, hogy kényszerítő erő, mintsem megszabadítana bárkit a kényszer(esség)től. – A mai naplót a JAK-füzetek egyik szerkesztője, Borsik Miklós írta.

Netnapló

A lélegző hulla és a szakállas nő

Kiadók a könyvhéten - 2016. június 8.

Vidám, csak azért is lélegző halálraítéltek vagyunk. Esetleg akaraterős zombik. – A könyvheti naplók sorában szerdáról a JAK-füzetek szerkesztői írtak. Balajthy Ágnes és Borsik Miklós bejegyzését olvashatják.

Netnapló

A sámán útja az Égatyához

Kiadók a Könyvhéten – 2015. június 3.

A lírai én – hol meditatív, hol mérges figura, jelentékeny financiális kihívásokkal – bezáruló világokba vágyik vissza és azokból próbál kitörni. Olyan terekből olyan terekbe, amelyek könnyen lehetnek sötétek, szűkösek és/vagy ragacsosak. Persze, nem csak úgy, mint egy belső nemi szerv. Úgy is, mint egy walesi edény, ha mosogatnivaló. – A könyvheti naplót szerdáról a JAK-füzetek szerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós írták.

Fasírtban

2014. március 2. - JAK Füzetek

A JAK-füzetek kiadásért felelős egyik személyként belekerülök ebbe az egész naplóügybe. Holott, amikor ki kell lépnem a kritikaírás területéről, mindig aknamezőre lépek. Főleg, ha naplóról van szó. Valószínűleg én is azok közé tartozom, akiknek unalmasan telnek a vasárnapjai: munkával. - A JAK Füzetek befejező műhelynaplóját Gaborják Ádám írja.

Pihenő

2014. március 1. - JAK Füzetek

Sabbath Shalom. Belső békét kívánok magamnak erre a napra.Ez klasszikus értelemben nem munkanap, de mivel a lányok nem a gyárakban, hanem otthon vannak egész nap, így vetekszik mondjuk egy durva hétfővel. - A mai műhelynaplót Szabó Péter, a JAK Füzetek borítótervezője jegyzi szombatról.

A véletlen Kafkától a mezei Pallagig (a portré útja)

2014. február 28. - JAK Füzetek

A poliszémia terhe, írom, és arra gondolok, hogy a kép, amelyet kiállítunk (magunkról vagy másról), elbizonytalanítás formájában veszi magához az energiát. Részben. Egyszer például arcokat akartam. Kevesebb absztrakciót. Ebben a szellemben álltam a tűfilccel a tükör elé. - A JAK Füzetek mai műhelynapóját Borsik Miklós írja és rajzolja.

Cirfandli

2014. február 27. - JAK Füzetek

Az egyetem kijáratánál megállítanak az elsősök, akiknek a múlt félévben világirodalmat tanítottam: azt mondják, hogy hiányzom, én meghatódom, és többször is gyerekeknek szólítom őket. - A JAK Füzetek műhelynaplóját csütörtökről Balajthy Ágnes írja.

Zoli

2014. február 26. - JAK Füzetek

Teleírok néhány sticky note-ot fél és egész mondatokkal, majd a kis sárga papírkákat a képernyőn ide-oda tologatva próbálom megtalálni a tökéletes sorrendet. Ott tartok, hogy nagyjából két hétre való mély gondolati tartalmat gyűjtöttem össze. - A JAK Füzetek mai műhelynaplóját Mán-Várhegyi Réka írja.

Netnapló

Néhány néma intelem

JAK-füzetek - 2014. február 25.

A könyv tehát nem tartatja be velem a társalgás szabályait olyan szigorúan, ahogyan egy ember (másokat – nem kérdés – nagyon is). Élettelensége (többek között) béke. De túl a mizantróp gúnyon: JA versei megérthetőek egy baráti ajánlatként, miszerint a rálatás távlatát akkor is óvjuk, ha önmagunkra tekintünk. Ez volna a távolság dicsérete a közelítés eredményessége érdekében, és azt hiszem, ilyen irányú kezdeményezés a könyvkiadás is - A JAK-füzetek szerkesztőinek naplóját keddről Borsik Miklós írta.

Netnapló

Mintha a Szerző

JAK-füzetek - 2014. február 24.

Mindenhonnan Borbély Szilárd neve és arca köszön vissza. Már nem akarok róla többet olvasni, és nem akarok róla írni sem, mégis kell: annak, hogy hazajöttem, hogy elbújtam itthon, az is az oka, hogy Debrecenben a főépület lépcsőjén még ott vannak azok a viaszcseppek, amelyeket a csütörtök este együtt meggyújtott gyertyák hullattak. - Ezen a héten a JAK-füzetek szerkesztői írják a naplót a Literán. Elsőként Balajthy Ágnes írását olvashatják. 


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

JAK PIKNIK II. NAP


Kezdő dátum: 2016-06-10 12:50:27
Az amnézia útja és Inkognitóablak - Nagy Kata és Horváth Benji könyvbemutatója.

JAK PIKNIK I. NAP


Kezdő dátum: 2016-06-09 18:00:00
Az idei könyvhétre jelenik meg a József Attila Kör JAK-füzetek könyvsorozatának 200. kötete, melyet atöbbi friss kiadvánnyal együtt, a tavalyi évhez hasonlóan idén is kétnapos minifesztivál keretében mutat be az irodalmi egyesület az RS9+ Vallai Kertben.

JAK Retró Garaczi Lászlóval


Kezdő dátum: 2015-11-16 18:30:00
JAK Retró Garaczi Lászlóval. A szerzővel beszélgetnek: Kerber Balázs és Szegő János.