hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jelenkor” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

JELENKOR 2017. MÁJUS

Bán Zsófia: Méreg (regényrészlet)

Mi az, ami a legalja? Milyen mélyre kell ásni? Milyen ott a föld geológiai rétegződése, ásványi összetétele? Összefér-e az achát, smaragd, brazilianit és más drágakövek és féldrágakövek lelőhelyével? – A Jelenkor májusi számát Bán Zsófia regényrészletével ajánljuk.

KIADÓI KÖRKÉP 2017

Sárközy Bence: Idén a szükség válogat, nem a trendek

A Jelenkor Kiadó igazgatója körültekintő és keserves munkával orvosolható problémának tartja az Alexandra-hálózat okozta veszteségeket. Sárközy Bencét a lehetséges talponmaradásról, Nádas Péter új regényéről, a Könyvfesztiválra és a Könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

JELENKOR 2017. FEBRUÁR

Mészöly Miklós: Alakulások – Szörényi László archív beszélgetése Mészöly Miklóssal

A Jelenkor folyóirat februári számában most először olvasható nyomtatott formában Szörényi László 1979-es beszélgetése Mészöly Miklóssal. Ebből az interjúból olvashatnak most nálunk egy részletet. 

Kritika

Álló pillanat

Szabó Marcell a poétika építésze. Újrapozicionálja az olvasást. – Szabó Marcell A közeli Limbus című, tavaly a Jelenkornál megjelent verseskötetéről olvashatnak kritikát. 

OTT JÁRTUNK

Nemes Nagy Ágnes "más nyomon"

A Petőfi Irodalmi Múzeumban „hol megfejtődik száz titok” címmel, a Jelenkor Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent, Nemes Nagy Ágnes verseit összegyűjtő kötetről rendeztek beszélgetést. Az Összegyűjtött versek közel száz, eddig publikálatlan verset tartalmaz.

JELENKOR 2017. JANUÁR

Parti Nagy Lajos: (mikor Csorba Győző százéves lett)

s hogy hosszú méla les, s hogy mi ne légy a rím miatt, / s ha már, hát pontosan, szépen, / ott a hangsúly, ha nő, ha leszárad, a módon és miérten, / s tán mindegy is, hogy érdemes / avagy... – A Jelenkor folyóirat legújabb számát Parti Nagy Lajos versével ajánljuk.

JELENKOR 2016. DECEMBER

Christian Morgenstern versei a Jelenkorban

Ha bárki kérdené is, / hát nincs értelmezés, / ez önvaló poézis; / ha szükségét éreznéd mégis, / emeld négyzetre és / adj hozzá köbgyök ötnegyed / fintorból némi fint, / és álmodd el az összeget / a fentiek szerint. – A Jelenkor decemberi számát Christian Morgenstern verseivel ajánljuk.

Részlet a regényből

Anna Kim: Jéggé dermedt idő (részlet)

A háborúban a halál elkerülhető; pech a halottak közé kerülni. Háború, állítólag kiterjesztett párbaj minden rendelkezésre álló eszközzel, a teljes védtelenség szélsőségéig terjedően, korlátlan akaratérvényesítés, azaz fokozás fokozás fokozás. Hogyan is volt a kölcsönös öngyilkossággal? – Anna Kim napokban megjelent regényéből olvashatnak részleteket Tatár Sándor fordításában.

JELENKOR 2016. / OKTÓBER

Levelek Makay Ida költőhöz

A Jelenkor októberi lapszáma válogatást ad közre a Makay Ida költőhöz, a Jelenkor öt éve elhunyt, egykori rendszeres szerzőjéhez írt levelekből – Pilinszky János, Somlyó György,  Csorba Győző és Lengyel Balázs leveleit olvashatják nálunk.

JELENKOR 2016./NOVEMBER

Krzysztof Varga: Nagy Szulejmán belei

„Szinte minden faluban ott állt a házak előtt a fából vagy keménypapírból készült tábla „Ház eladó", „Malac eladó", „Szalonna eladó" felirattal, az ember akár egész életére föltankolhatott disznóhúskészletekkel...” – A Jelenkor legújabb számát Krzysztof Varga könyvrészletével ajánljuk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Zombivírus a bécsi metróban

Horizontok - 2016. április 13.

A zombik ugyan nem feltámadnak, de valahogy feltápászkodnak és aztán elindulnak agyvelőt eszegetni. Pont így vagyok én is reggel. − A Horizontok szerdai naplóját Lesi Zoltán írja.

Netnapló

Slam szalon

Horizontok - 2016. április 11.

És jött az este: ennyi fiatalt költészeti rendezvényen régen láttam. Ha ez költészet. − A héten a Horizontok, a FISZ és a Jelenkor világirodalmi sorozatának munkatársai írják a naplót. Elsőként Gerevich András bejegyzését olvashatják.

Költözés

Jelenkor folyóirat - 2011. május 10.
A ház teljesen elhagyott. Néhány hete rajtunk kívül mindenkit kiköltöztettek az épületből. Éppen akkor, amikor eldöntöttem, hogy hetente kétszer bejárok a szerkesztőségbe. Szellemként kísértek, láncot húzok magam után... - A pécsi Jelenkor folyóirat keddi naplóját Kiss Tibor Noé jegyzi.

A Háromkirály

Jelenkor folyóirat - 2011. május 9.

Nem érdekel a kézirat, inkább le kellene írni, mi van most a szerkesztőség háza táján. Most lehetne, sőt: most kellene elmondani... - Ezen a héten a Jelenkor folyóirat írja a Netnaplót a Literán. Ma Szolláth Dávid írását olvashatják.

Deregula és műfogsor

2008. június 20. - Csordás Gábor
A vidéki könyvkiadás feltámasztásának terve persze régi nóta volt, a kádári restauráció egyik engedékenyebb pillanatában rövid időre létre is hozták a Magvető helyi fiókját Pécsett, Jelenkor-Magvető néven, de aztán hamar véget vetettek ennek a vircsaftnak. Ám maradt a bolha a fülben -- a méz emléke a madzagon --, és valahányszor elmentem a Pécsi Napló Irodalmi Kiadóhivatal rogyadozó téglaépülete előtt, nekem is eszembe jutott, de jó volna kuglert venni.

Fokozatok

2008. január 19. – Radics Viktória
A teológusokat leszámítva, nem számítva, senki más nem tud ma a magyar kultúrában alázatról és odaadásról épelméjűen és meggyőzően beszélni, csak ő. Ezek a fogalmak használhatatlanok. Író kell hozzá, kiforrott szemlélettel rendelkező karakter, hogy újra meg lehessen érteni az ilyen fogalmakat, és át lehessen gondolni a tapasztalatokat, amelyekről szólnak.

Nemcsak a vécén olvas az ember

2007. szeptember 17. - Valuska László
Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?

Per pillanat

2007. július 10. - Németh Gábor
... minél tovább néztem, annál leírhatatlanabbnak látszott, javítsak, nem, nem igaz, ellenkezőleg, talán túlzottan, túl nagy kedvvel leírhatónak, csak éppen a pontossághoz, akár a megközelítőhőz is, egy nem túl rövid regény terére volna szükség ...

Némely részletek 7.

2007. április 22. - Fenyvesi Ottó
Babic fordításainak köszönhetően a délszláv térségben valóságos Hamvas-kultusz alakult ki. Hamvas lefordított könyvei nagyobb példányszámban kelnek el a Balkánon, mint Magyarországon. A délszláv mentalitás és kultúra inkább szakrális jellegű, fogékonyabb műveinek mondanivalójára.

A pécsi kenguruk

2007. március 30. - Borbély Szilárd
Nem valljuk be, hogy eltévedtünk volna, csupán a Mikes Kelemen tizenháromhoz vezető útvonal csúszik össze a Méhes Karcsiékhoz vezetővel. A férfiaknál ezek a memóriapályák az agytörzsben raktározódnak, ezért képesek irodalmi lapokat is szerkeszteni. A vadászás, a portya, az áldozat bekerítése, a cél kerülő utakon történő megközelítése az evolúció eredménye, ez segíti a faj túlélését és a Jelenkor működtetését.
További találatok

Keresési találatok a(z) Haddszóljon kategóriában

Olvastam egy könyvet

avagy Recenzió egy mondatban, a John Brockmann szerkesztésében közreadott: „A következő 50 év – A tudomány a XXI. század első felében”, c. könyv kapcsán Bármit is mondjanak vagy írjanak egyes...

Közélet

Rang-e a költészet? Avagy úri huncutság, Mit jelent alkotni? Papíra vetni a gondolatot, mit majd a jelenkor csak leköp, és az útokor feldícsőit Koplalni, és várni az ihletre Míg mások mázsás...

no1-15 rejtéje-közérdekű olvasmány mindenkinek

"Szagon a falka" igen, igen Vasgolyó kolléga rutinos ormánya megnesszentet valamit a végére. A most következőkért a verbális rothadt paradicsom, záptojás és egyéb dobálását válalom. Önök, kedves...

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

"A nosztalgiát nem tudjuk kikerülni"

A Szoba Kiadónál megjelent Katona-antológia szerkesztéséről, illetve a Jelenkor januári számában közölt regényrészlet kapcsán a készülő új regényéről Kukorelly Endrét Jánossy Lajos kérdezte: az interjúból az is kiderül, milyen az optimista kisfiú, helyettesíthetők-e őszintén számokkal a nők és miért fontos Kukorelly Endrének Anna Karenina.

Erdélyi embernek dolga

"Ha egy kor paródiába csúszik, akkor a legjobb paródia arról, amit őszintén írtak". Kányádi Sándor vall arról, milyen az igazi gyerekvers, kiket és miért fordított szívesen, mi a dolga az erdélyi embernek, de beszél arról is, hogyan látja pályáját, a jelenkor költőit és az európai integráció lehetőségét.

A Jelenkor-paletta színei

Csordás Gábort a Jelenkor Kiadó könyvheti újdonságairól Jánossy Lajos faggatta a Vörösmarty téren a kiadó standjánál. A kiadó 14 könyvvel jelentkezett az idén, köztük Oravecz Imre és Karátson Endre könyveivel - e tizennégyes fogatról hallhatnak pár szót.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Vörös István: Százötven zsoltár című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-04 17:00:00
Vörös István: Százötven zsoltár című könyvét bemutatja Bazsányi Sándor.

Závada Péter: Mész című verseskötetének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-09-17 19:00:00
Závada Péter: Mész című verseskötetének bemutatója. Závada Péter új verseiből olvas fel, beszélgetőtárs: Balajthy Ágnes és Lapis József kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő.

Lengyel Balázs-emlékest

MTA, Kisterem (Bp, V. ker., Roosevelt tér 9., 2. emelet)
Kezdő dátum: 2008-09-30 16:00:00

Simon Balázs: A másik mondat - könyvbemutató

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2008-06-06 17:00:00

"Anyairodalom - Apairodalom"

Svájci Nagykövetség (Bp, XIV., Stefánia út 107.)
Kezdő dátum: 2008-05-07 18:00:00

Irodalmi Párok X.

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)
Kezdő dátum: 2007-10-20 19:00:00

Budapest Transzfer - Megnyitó

PIM (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-09-19 16:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-05 19:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-08-03 17:30:00
További találatok