hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jelenkor kiadó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Interjú

Nádas Péter: Ez az örökös dél

Mindannyian kimeríthetetlen tartalmakat hordozunk az agyunkban, az agyacskánkban. Ez a tiszteletreméltó bennünk, ez a fontos bennünk, ez bennünk az egyedi. Ezek a kimeríthetetlen tartalmak az egyedi tartalmak. Ugyanakkor ezek az elemek tartalmazzák ugye a közös történetet, s a kettő együtt áll. – Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról a szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett.

Hír

Világló részletek – Jön Nádas Péter memoárja

"A felnőtt életem nem tárgya a memoárnak. Csupán annyiban, amennyiben a memoárnak a tudat szerkezete és a tudat tárgyai a tárgyai. A tudattartalmak a tárgyai" – nyilatkozta nemrég a Literának Nádas Péter a Világló részletekről. A kétkötetes memoár április 5-én jelenik meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. 

Részlet a könyvből

Szabó Marcell: A közeli Limbus (részlet)

Az óvatlan természet játéka, / melyet rettegésből szájhagyománynak / hívunk. Nincsen torka, nincsen nyelve / a lánynak, és nincsenek fogai sem. // A fiatal test forró tömlőiben mégis / élő embernek sül a kukorica rúdja. – Szabó Marcell nemrég a Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak három verset.

Könyvajánló

Mészöly Miklós: A tágasság iskolája

Azt is jelenti ez, hogy a magány eleve jellemzője a magát mind jobban tisztázó énnek, személyiségnek? A magány az öntudat fokmérője is? - 2001. július 22-én, ma tizenöt éve halt meg Mészöly Miklós. Ez alkalomból a Jelenkor Kiadó életműsorozatának legutóbb megjelent kötetéből, a Sólymok csillagvilágából olvashatnak nálunk egy részletet.

Könyvajánló

Ménes Attila: Folyosó a holdra

Az is aggaszt, hogy mennyire legyengült az elmúlt évek alatt, gyakran úgy kell rászólni, hogy legyen szíves húzza fel a pizsamanadrágját, mert kilátszik mindene.De hát ez Európa, kiált fel időnként, kezeit az égre lökve. Ez azért mégiscsak Európa! − Ménes Attila Folyosó a holdra című könyvét ajánljuk.

Ott jártunk

Porlasztott nyelv

Néha kopog, mint a citromok, mert ez, a citromkopogás a következő szekvencia a beszélgetésben, egy spliti terasz citromfája. A fáról potyogó, hatalmas, dús nedvű citromok. – Tolnai Ottó Világpor című kötetének a bemutatójára a Gödörben került sor. Ott jártunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szabó Róbert Csaba: Alakváltók

Kezdetben, a háború után a szovjetek szétszórták és felügyelték a peték biztonságát, és a petét a Román Kommunista Párt vezetőjéről, Gheorghe Gheorghiu-Dejről nevezték el. Ahogy a lárva kikelt a tojásból, a gazdarovar eltűnt a képből, a lárva elutálta maga mellől. A szovjetek kivonultak az országból, 1963-ban pedig Dej meghalt. Ceauşescu következett, ő volt a hernyó, aki fölzabálta az országot. – Szabó Róbert Csaba Alakváltók című regényét ajánljuk.

Magasiskola

Petr Hruška: A barlangnál; Aki elnémult; Megint mi ketten

Erre te, / mint egy kísértetiesen öreg gyerek, / összeszorított kézzel, / hogy nem megy. / Semmi, ismétled, semmi. − Magasiskola rovatunkban Petr Hruška áprilisban megjelenő kötetéből olvashatnak három verset Vörös István fordításában.

Magasiskola

Seamus Heaney: Füvészkönyv

Az árokparti fűben / Végigtapogatóztál, // Vastagabb-vékonyabb / Gyökerekhez értél. / Ki tudja, mifélék? // Egyszer az egyik / Bemoccant: // Patkány farka. / Megöltük. − Magasiskola rovatunkban Seamus Heaney hamarosan magyarul megjelenő Élőlánc című könyvéből olvashatnak egy verset.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

És nemzetközivé lesz…

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2018. április 20.

Amit ezek a külföldi kiadók hazaérve nem tudnak teljes terjedelmében elolvasni – valami számukra ismert nyelven –, annak még a felemlegetése is leginkább felesleges. De persze a türelem is hozzátartozik a munkánkhoz. – A könyvfesztivál hetén kiadók írják a naplót a Literán, péntekről a Jelenkor igazgatója, Sárközy Bence írt.