hirdetés

Keresési eredmény a(z) „jelenkor kiadó” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Részlet a könyvből

Lanczkor Gábor: Monolit (részlet)

A túlparti proletárnegyedet / Mintha hurrikán / Szedte volna széjjel / Elemeire; mintha úgy állt volna össze / Újra, hogy e folytatólagos vihar, az isten-ember-állat / Közti ingajárat alakítsa ki az épületek / Új formáját, és az utca- meg térszerkezetet, / Hogy romboljon és tapasszon / Önkívületem, kívül mindenen, / Az emberi élet pánikszerű / Önértékén, és most meghalok. – Lanczkor Gábor új kötetéből olvashatnak részletet.

Interjú

Varga Zoltán Tamás: Nem minden rajtunk múlik

Eleve nem történeteket akartam leírni, nem az érdekelt, hogy mi történt, hanem hogy miként csapódik le bennem mindez érzelmileg, képileg. Vagy hogy ez a cselédlány, a nagymama hogyan élte meg azt, amikor egy kemény családból bekerült egy kvázi úri világba – Varga Zoltán Tamással A fényrajzoló című, új kötetéről Darvasi Ferenc beszélgetett.

Könyvajánló

Mohácsi Balázs: hungária út, hazafelé

körülnézek, csak a várost látom. / szeretem, de háromszázhatvan / fokonként a hőerőmű is unalmas. / belém telepszik, lehet egy / madár röpte, víz tiszta kékje, / egy kavics, egy nő a sarki / közértből, a feleségem, az / anyám. nem látok semmi mást. – Mohácsi Balázs Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak verseket.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

A nyár és a vakáció elmúltával nemcsak az iskolások számára kezdődik új időszak, hanem a könyvkiadók is számos új megjelenéssel készülnek. Összeállításunkban az ősszel megjelenő kötetekből szemezgettünk.

Interjú

Nádas Péter: Ez az örökös dél

Mindannyian kimeríthetetlen tartalmakat hordozunk az agyunkban, az agyacskánkban. Ez a tiszteletreméltó bennünk, ez a fontos bennünk, ez bennünk az egyedi. Ezek a kimeríthetetlen tartalmak az egyedi tartalmak. Ugyanakkor ezek az elemek tartalmazzák ugye a közös történetet, s a kettő együtt áll. – Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról a szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett.

Hír

Világló részletek – Jön Nádas Péter memoárja

"A felnőtt életem nem tárgya a memoárnak. Csupán annyiban, amennyiben a memoárnak a tudat szerkezete és a tudat tárgyai a tárgyai. A tudattartalmak a tárgyai" – nyilatkozta nemrég a Literának Nádas Péter a Világló részletekről. A kétkötetes memoár április 5-én jelenik meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. 

Részlet a könyvből

Szabó Marcell: A közeli Limbus (részlet)

Az óvatlan természet játéka, / melyet rettegésből szájhagyománynak / hívunk. Nincsen torka, nincsen nyelve / a lánynak, és nincsenek fogai sem. // A fiatal test forró tömlőiben mégis / élő embernek sül a kukorica rúdja. – Szabó Marcell nemrég a Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak három verset.

Könyvajánló

Mészöly Miklós: A tágasság iskolája

Azt is jelenti ez, hogy a magány eleve jellemzője a magát mind jobban tisztázó énnek, személyiségnek? A magány az öntudat fokmérője is? - 2001. július 22-én, ma tizenöt éve halt meg Mészöly Miklós. Ez alkalomból a Jelenkor Kiadó életműsorozatának legutóbb megjelent kötetéből, a Sólymok csillagvilágából olvashatnak nálunk egy részletet.

Könyvajánló

Ménes Attila: Folyosó a holdra

Az is aggaszt, hogy mennyire legyengült az elmúlt évek alatt, gyakran úgy kell rászólni, hogy legyen szíves húzza fel a pizsamanadrágját, mert kilátszik mindene.De hát ez Európa, kiált fel időnként, kezeit az égre lökve. Ez azért mégiscsak Európa! − Ménes Attila Folyosó a holdra című könyvét ajánljuk.

Ott jártunk

Porlasztott nyelv

Néha kopog, mint a citromok, mert ez, a citromkopogás a következő szekvencia a beszélgetésben, egy spliti terasz citromfája. A fáról potyogó, hatalmas, dús nedvű citromok. – Tolnai Ottó Világpor című kötetének a bemutatójára a Gödörben került sor. Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Hibát találtál benne?

Kiadók a Könyvhéten – 2018. június 5.

Elégedett szerzők jönnek-mennek a kiadóban, a sajtós kollégák fülükre ragadt telefonnal szervezkednek, egyeztetnek a végsőkig, könyökük alatt nagy barna borítékokban sorakoznak a kiküldésre váró tisztelet- és recenziós példányok. Nagy rutinnal és komoly csapatmunkával készen állunk a 89. Ünnepi Könyvhétre. – A könyvheti naplót ma a Jelenkor képviseletében Nagy Boglárka írta.

Netnapló

És nemzetközivé lesz…

Kiadók a Könyvfesztiválon - 2018. április 20.

Amit ezek a külföldi kiadók hazaérve nem tudnak teljes terjedelmében elolvasni – valami számukra ismert nyelven –, annak még a felemlegetése is leginkább felesleges. De persze a türelem is hozzátartozik a munkánkhoz. – A könyvfesztivál hetén kiadók írják a naplót a Literán, péntekről a Jelenkor igazgatója, Sárközy Bence írt.