hirdetés

Keresési eredmény a(z) „könyvesblog” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Képmegnyitás

Tárgyalás – Írók egymásról

Decemberi Képmegnyitásunkon a Nyitott Műhelyben Valuska Gábor Tárgyalás című kiállításának képeit mutatták be a fotókon szereplő szerzők. Mindenki más íróasztaláról, dolgozószobájáról beszélt. Így látják egymást: Németh Gábor, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Dragomán György és Ugron Zsolna.

HÍR

Elindult a Könyves magazin

Örömteli hírről számolhatunk be –  a nyomtatott sajtó nehézségeivel szembemenve ingyenes könyves magazint indít a Litera lapcsaládhoz tartozó Könyvesblog csapata a Professional Publishing Hungary kiadóval közösen.

INTERJÚ

Tóth Krisztina: Nem hiszek a radikális újításban

Tóth Krisztinával a Hazaviszlek, jó? című tárcakötetének megjelenése kapcsán beszélgetettünk. - A Könyvesblog interjúját olvashatják.

borítópályázat

Most megtervezheti kedvenc könyvei borítóját

A Könyvesblog karácsonyi borítópályázatán most bárkinek lehetősége van megtervezni, újragondolni klasszikus, ismert és kedvelt magyar könyvek borítóit.

Ésszerű pusztulás

Megjelent az Alföld márciusi száma, melyben olyan szerzők írásaival is találkozhatunk, mint K. Kabai Lóránt, Vörös István (vers); Mailáth Nóra, Szabó Róbert Csaba (próza); Szkárosi Endre, Czeizel Endre (tanulmány); László Emese, Halmai Tamás (recenzió). Takács Zsuzsa verseit, Szegedy-Maszák Mihály tanulmányát és Kulcsár-Szabó Zoltán recenzióját mi is közzétesszük.

„Mire is van szükséged?”

Ki teszi fel ezt a kérdést, és mi a válasz? Minden kiderül a második évfolyamába lépett Műút irodalmi folyóirat első 2008-as lapszámából, melyben a szépirodalmi szövegek, esszék és kritikák mellett egy izgalmas írás éleszti fel az elhíresült kritika-vitát. Nagy Balázs tanulmányát mi is közöljük.

„Gondolj rám, ha egyszer nem leszek”

Szabó Magda kétségkívül a legjelentősebb kortárs magyar szerzők közé sorolható. Kosztolányihoz hasonlóan sokoldalú: versei, drámái, regényei, esszéi, fordításai mind kiválóak. Kónya Judit méltó emléket állít az írónőnek Szabó Magda – Ez mind én voltam… című könyvében. A kötet nagyszerű ötvözetként mutatja be Szabó Magda életrajzát, valamint vizsgálja részletesen, mindenre kiterjedően az írónő életművét.

Egy transznemű harcos küzdelmei

Leslie Feinberg önéletrajzi regényéről eddig keveset lehetett hallani sajnos. Most a Könyvesblog recenziójából többet is megtudhatunk ennek az egyszerre több határvonalat átlépő szerzőnek érdekfeszítő, bátor regényéről.

BlogMustra 8.

Ez alkalommal három olyan kortárs műről olvashatnak recenziót, amellyel már foglalkoztunk e lap hasábjain: Lanczkor Gábor, Nádasdy Ádám és Závada Pál könyveiről. Ha valaki másra vágyik, Spiró György első novelláskötetéről, Márai és Roman Ludva egy-egy könyvéről és egy indiai novellagyűjteményről talál kritikát.

BlogMustra 7.

Heti válogatásunkban kortárs magyar szerzők, mint Térey János, Schein Gábor, Centauri és a határainkon túl élők alkotásairól olvashatnak, de találnak itt a nemrég elhunyt kirgiz író, Ajtmatov és a kínai Fan Wu egy-egy könyvéről, valamint a Krúdy-sorozat új darabjáról is recenziót.
További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

műKEDDvelő Kiss Ottóval

MU Színház (Bp, XI. Kőrösy József utca 17.)
Kezdő dátum: 2008-01-15 17:30:00

XV. JAK Tanulmányi Napok (október 5–6.)

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)
Kezdő dátum: 2007-10-06 09:00:00

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Pár-beszéd 2.

2011. augusztus 14. - Könyvesblog
A Könyvesblog naplójának utolsó két darabját a szerkesztők, Szekeres Dóra és Valuska László rendhagyó formában képzelte el. Az elsőben Valuska László faggatta Szekeres Dórát. Most Szekeres Dóra tesz fel négy kérdést minden előzmény nélkül Valuska Lászlónak.

Netnapló

Pár-beszéd 1.

Könyvesblog - 2011. augusztus 13.
A KönyvesBlog naplójának utolsó két darabját a szerkesztők, Szekeres Dóra és Valuska László rendhagyó formában képzelte el. Egymást kérdezik ugyanis, és a kérdések nyomán kerekedik ki két naplóforma vallomás. Az elsőben Valuska László faggatta Szekeres Dórát.

Futás

2011. augusztus 11. - Könyvesblog
Tehát ebben az évben már 800 kilométert futottam befelé, te jóságos, hol fogok a végén kilyukadni? -  Ezen a héten a Könyvesblog szerzői és szerkesztői írják a Netnaplót, a mait Miklya Anna.

Macskajáték

2011. augusztus 9. - Könyvesblog
Nádas Péterből van a lelkem, az őszt szeretem igazán, s ezekben az érdesebb színekben-illatokban örömmel ismerem fel sietős közeledését. -  Ezen a héten a Könyvesblog szerzői és szerkesztői írják a Netnaplót, a mait Hegedűs Barbara.

Rendrakás

2011. augusztus 8. - Könyvesblog

A rendrakás pedig rituális gesztus is lehet. Én például olyankor veszem rá magam, ha valami fontos véget ér, vagy amikor valami új kezdődik. Esetleg ha látogatóba jönnek hozzám. - Ezen a héten a Könyvesblog szerzői és szerkesztői írják a netnaplót. Az elsőt Kassai Zsigmond jegyzi.

A szezon nem barátságos mérkőzés

2008. augusztus 24. – Kálmán Gábor
Nem tudom, ki volt az a srác ott akkor. Nézem a régi képeket, látom őt, ismerem az arcvonásait, de nem tudom kitalálni, hogy mit érez. Fogalmam sincs, hogy éppen mire gondol. Nem is ismertem őt igazán. De arra tisztán emlékszem, hogy mennyire biztos volt a dolgában, megrendíthetetlen az igazságaiban. Kész ember volt, elvekkel, célokkal. És mindenekelőtt: megdönthetetlennek hitt világnézettel. Aztán tessék.

Végvári vitézkedés

2007. szeptember 21. - Valuska László
A magyar kulturális újságírás (és a tudomány) semmit nem tud kezdeni a populáris kultúra térnyerésével, mert még mindig abban élnek, hogy amit rajtuk kívül látott/hallott/olvasott valaki, az rossz. Pedig nem. A miskolci Cinefest kerekasztal-beszélgetésén is elbeszéltünk egymás mellett, mert annyira különbözőek a nézőpontok.

Nemcsak a vécén olvas az ember

2007. szeptember 17. - Valuska László
Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?

Posztfesztam

2007. augusztus 21. - Csejdy András
Azóta formálgatom dacosan bizakodó tételmondatomat, amivel a hozzám közelálló normális többséget a sírba tudom kergetni, hogy jó emberekkel rossz dolgok nemigen történnek.

Körbenyalás?

2007. augusztus 8. - Falvai Mátyás
Különben is milyen kritika az, amelyik nem alkot legalább implicite véleményt? A pártatlanság alapkövetelmény egy kritikánál? A pártatlanság a szenvedélyt is kiirtja, szenvedély nélkül pedig mit ér a dolog. A kritikának szerintem meg is kell győznie valamiről az olvasóját. Hiszen az értő olvasó magától is felismeri a legtöbb kritikus által említett szempontot, de a kritikusnak meg kell győznie arról, hogy ez jó vagy rossz.
További találatok